Preverjeno / ARHIV ČLANKOV
11.26 20. 06. 2023
Preverjeno Zadovoljna

Umetna inteligenca: naša poguba ali pot v svetlo prihodnost?

V oddaji Preverjeno danes zvečer bo avtor Blaž Jarc pokazal številne načine, kako umetna inteligenca počne še včeraj nepredstavljive stvari, stvari, ki smo jih videli samo v najbolj drznih filmih. Zdaj je to praktično dostopno že vsakomur izmed nas.
14.26 13. 06. 2023
Preverjeno Zadovoljna

Skrivni rov pod Erjavčevo cesto

Zadnja novost Cankarjevega doma je skrivni hodnik, ki pod Erjavčevo cesto povezuje Cankarjev dom z delom predsedniške palače, v kateri je Generalni sekretariat vlade. Gre za projekt prejšnje – Janševe vlade, ki pa nam ga zdajšnja ni dovolila posneti zaradi varnostnih razlogov.
12.27 13. 06. 2023
Preverjeno Zadovoljna

Prvo evropsko prvenstvo v seksu

Na Švedskem so prišli do vrhunca evolucije športa. Tek in dvigovanje uteži nista bila dovolj, zato zdaj tekmujejo še v postelji. Za oddajo Preverjeno je tekmovalec prvega evropskega prvenstva v seksu pojasnil, kako bo tekmoval v različnih disciplinah.
22.35 06. 06. 2023
Preverjeno Zadovoljna

Nesprejemljiva praksa sodišč: pomanjkanje seksa opravičilo za posilstvo?

Inštitut za kriminologijo je v obsežni raziskavi ugotovil, da so kazni za storilce spolnih zlorab zelo nizke. Večina kazni je blizu minimalne ali celo pod predpisanim minimumom. Popolnoma nesprejemljive so tudi nekatere olajševalne okoliščine, ki storilcem nižajo kazni kot na primer, da je "storilec že dlje časa sam in v teh pogojih nima redne možnosti po realizaciji naravnih nagonov". Pa tudi, da so "mladostniške ljubezni nekaj posebnega ter da se mlad impulziven fant v čustvenih zadevah odziva povsem drugače kot zrela oseba".
22.34 06. 06. 2023
Preverjeno Zadovoljna

Od 130 do 55 kilogramov

Zgodba Katje Poš spominja na filmski scenarij z naslovom Popolna preobrazba. Za oddajo Preverjeno je pripovedovala, kako je s 130 kilogramov uspela shujšati na 55 kilogramov, danes je osebna trenerka.
12.41 06. 06. 2023
Preverjeno Zadovoljna

Vas, kjer elektriko plačujejo ceneje

Si predstavljate, da bi živeli v kraju, kjer ne bi plačevali položnic za elektriko, pa bi kljub temu lahko kuhali, prali, likali, se greli in prižigali luči? Utopija ali realnost? Morda enkrat v prihodnosti celo realnost, ki pa se ji zaenkrat približujejo v vasi Luče, kjer so pred leti oblikovali prvo energetsko delno samooskrbno skupnost pri nas. Gre za pilotni projekt Compile, podprt tudi s strani evropskih sredstev. Ta sicer zahteva še precej izboljšav, predvsem z zmogljivejšim in bolj prožnim električnim omrežjem, kar pa je na splošno tudi eno glavnih ozkih grl zelenega prehoda pri nas.
15.49 30. 05. 2023
Preverjeno Zadovoljna

So kmeti res 'zabušanti' z dobrimi traktorji?

Ljudje mislijo, da smo 'zabušanti', da živimo na subvencijah in imamo dobre traktorje, ki nam jih je kupila država, pravi eden od kmetov z obrobja Ljubljane, razočaran zaradi po njegovem negativne klime ljudi do kmetov. Letos so šli kmetje na ljubljanske ulice dvakrat protestirat s traktorji, pa gre res vsem tako slabo?
15.49 30. 05. 2023
Preverjeno Zadovoljna

Kamere v klavnicah kot grožnja kmetijstvu

Ko se bodo ljudje manj vozili z letali, manj prali avtomobile in manj zalivali zelenice, takrat bomo reševali probleme podnebnih sprememb in okolja, razmišljajo kmeti. Poudarjajo, da so varuhi narave, a hkrati zahtevajo zmanjšanje Nature 2000. Nasprotujejo tudi predlogom glede zaščite živali, med drugim kameram v klavnicah.
09.54 30. 05. 2023
Preverjeno Zadovoljna

V Avstriji polja res dišijo po kruhu?

Šentjakob v Rožu, po domače tudi Podgrad, nemško Sankt Jakob im Rosental, je dvojezična občina. Ni znana le po zavednih Koroških Slovencih in da je tu v 15. stoletju živela ter bila ugrabljena v turško jetništvo resnična Miklova Zala, ampak tudi po tem, da je na tem območju posejanih razmeroma veliko kmetij, tudi ekoloških, in gospodarji, kar sicer na splošno velja tudi za preostalo Avstrijo, nimajo problema z mladim prevzemništvom. Je to le slika dobre agrarne politike na prvi pogled ali je dobra kmetijska praksa tudi resničnost in dobra računica tukaj živečih kmetov?
13.26 23. 05. 2023
Preverjeno Zadovoljna

Grozljivka v Dravi

Bilo je maja lani. V okolici Koroškega mostu v Mariboru je svoj voziček brezskrbno porivala mlada mamica. Bil je čas kosila, tako da na sprehajalni poti ob Dravi ni bilo prav nikogar. Z bližnjega brega se je slišalo le oddaljeno žaganje dreves delavcev, ki so čistili padlo drevje. Kako in zakaj, še zdaj ni jasno, a prav v tistem trenutku opoldanske idile se je zgodilo nekaj, kar je mamici na sprehajalni poti, njenemu 18-mesečnemu otroku in dvema mladima moškima spremenilo življenje oziroma jim je za trenutek od šoka ustavilo njihova srca.
12.08 23. 05. 2023
Preverjeno Zadovoljna

TikTok: zasvojljiva, nevarna aplikacija ali dobičkonosna platforma prihodnosti?

Učitelj zgodovine in geografije na Osnovni šoli Polhov Gradec Simon Purger je med učenci tako priljubljen, da se z njim fotografirajo mladi iz vse Slovenije. Med epidemijo je na družbenih omrežjih začel objavljati zabavne in poučne posnetke ter se tako približal mladim: "Ko sem prvič pogledal, kaj je TikTok, sem se vprašal, ali bom sploh preživel to. Presenetilo me je, za kakšne vsebine je šlo." Po spodbudi učencev si je kljub temu odprl uporabniški račun. "V to sem se spustil ravno zato, da jim dam še kakšno drugo, bolj pozitivno sporočilo, vsebino," pojasnjuje Purger.
11.03 23. 05. 2023
Preverjeno Zadovoljna

Ko vratar Juventusa v solzah odide z igrišča

Napad panike vsaj enkrat v življenju doživi vsak četrti Slovenec. Zaradi stresa, čustvenih stisk in prevelikih pričakovanj. Danes namreč svet ceni popolnost, storilnost, trdnost, večopravilnost in uspešno reševanje vsakršnih problemov. In če se v tem popolnem načrtu ne znamo znajti oziroma ustaviti, se lahko panični napadi razvijejo tudi v panično in anksiozno motnjo, depresijo in izgorelost.
12.12 20. 05. 2023
Preverjeno Zadovoljna

Tudi princa Charlesa so tunkali v straniščno školjko

Kako neprijetno je bilo lahko odraščanje nekoč, poznamo iz vrhunske literature, na primer James Joyce, Umetnikov mladostni portret ali pa romana Roberta Musila, Zablode gojenca Torlessa, ki se dogaja v internatu za bogate Avstrijce še v času Avstro-Ogrske, kjer se učenci med seboj tudi bičajo in posiljujejo. Menda tudi princu Charlesu, ki je pred kratkim postal kralj Karel, ni bilo nič kaj lepo v prestižnem šolskem internatu za cvet angleške družbe.
13.33 16. 05. 2023
Preverjeno Zadovoljna

Železnica čez hiše

Prve dni nisem spala, mislila sem, da me bo infarkt, razlaga mama dveh otrok, ki z možem gradi hišo v naselju Orehek pri Kranju, a ne ve, ali bo lahko mlada družina v njej kdaj tudi živela. Pred kratkim so domačini izvedeli, da bo morda načrtovana železnica Ljubljana–Kranj šla skozi njihovo naselje, zaradi česar bi bilo treba rušiti več hiš. Orehek bi tako postal prvi kraj v Sloveniji, ki bi imel podzemno postajališče. To je sicer ena od treh variant, a domačini se bojijo, da bo obveljala trasa skozi naselje, ker naj bi bila najcenejša in najenostavnejša. Odločitev države bo znana v roku enega meseca.
12.59 16. 05. 2023
Preverjeno Zadovoljna

Odstrel medvedov. V povprečju devet na dan

Od aprilske polne lune do začetka maja so lovci v Sloveniji odstrelili kar 171 medvedov od načrtovanih 230 do konca leta. Največ so odstrelili manjših medvedov, ki tehtajo od 50 do 100 kilogramov. V oddaji Preverjeno so raziskovali ozadje aprilske odločbe ministrstva za naravne vire in prostor, ki je letos podvojilo dovoljeno številko odstrela rjavega medveda.
12.54 16. 05. 2023
Preverjeno Zadovoljna

S klikom do varuške

V Sloveniji imamo dobro razvito mrežo javnih vrtcev, ki nudijo kakovostne programe, a včasih je prostora za vse otroke premalo, njihovi delovni časi pa so velikokrat prilagojeni službenim časom, ki jih je danes vse manj. Če so v takšnih primerih nekoč na pomoč priskočili babice in dedki, so danes še v službah ali na tretjih univerzah, sosedov ne poznamo več. Vedno več družin zato išče pomoč varušk za občasno in stalno varstvo.
15.16 09. 05. 2023
Preverjeno Zadovoljna

Od ljubečega očka do tihotapca prebežnikov

Ob svojem zadnjem obisku našega največjega zapora na Dobu sem spoznala, kako tanka je meja, ki človeka lahko vodi od poštenosti do nepoštenosti, posledično iz svobode v zapor. Seveda so vzroki, zakaj bo nekdo to mejo prestopil, različni od človeka do človeka in včasih tudi zelo kompleksni. A v primerih, ko govorimo o kaznivih dejanjih, s katerimi želi nekdo zaslužiti, sta povoda za takšno odločitev praviloma dva.
13.50 09. 05. 2023
Preverjeno Zadovoljna

Pohorska legenda

Leta 1943, torej pred 80 leti, so Nemci uničili Pohorski bataljon, padlo je 69 borcev, med njimi tudi Alfonz Šarh in njegovi sinovi. V oddaji Preverjeno smo razkrivali ozadje pohorske legende.
12.36 09. 05. 2023
Preverjeno Zadovoljna

Reportaža iz Beograda: 'Srbska družba že dolgo ni zdrava družba'

V beograjsko četrt Vračar smo prispeli dan po strelskem napadu na osnovni šoli Vladislava Ribnikarja. Ob našem prihodu se je pred šolo ravno začela zbirati množica otrok, učiteljev, staršev iz celotnega Beograda. Prišli so, da bi se poklonili žrtvam. Poleg neizmerne žalosti, obupa, trpljenja je bilo čutiti tudi jezo. Jezo zaradi normaliziranja nasilja in neukrepanja. Jezo, da tega ni nihče prepoznal in preprečil. Grozljiv napad je pretresel Srbijo in razgalil težave družbe, ki niso le problem ene šole in posameznikov.
12.31 02. 05. 2023
Preverjeno Zadovoljna

Koga motijo Albanci?

Da Slovencem kradejo delovna mesta, izkoriščajo socialni sistem in se nočejo učiti slovenskega jezika oziroma integrirati, so očitki, ki jih je pogosto, predvsem v Kranju, slišati na račun Albancev. So upravičeni in kako bolijo tiste, ki pošteno delajo? Kranj je eno od mest, v katerih je v zadnjih letih naraslo število državljanov Kosova. Dejstvo je, da Kranj in Slovenija tuje delavce potrebujeta.