Tujina / ARHIV ČLANKOV
13.12 05. 05. 2024
Tujina Zadovoljna

Pravoslavni verniki praznujejo veliko noč

Pravoslavni verniki po vsem svetu obeležujejo veliko noč. V pravoslavnih cerkvah so sinoči potekala velikonočna bogoslužja. Srbski patriarh Porfirije je pozval k razumevanju med ljudmi, medtem ko je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ob prazniku sporočil, da bo Ukrajina, ki se bori že 802 dneva, zmagala v vojni proti Rusiji.
13.11 05. 05. 2024
Tujina Zadovoljna

Napad na nosilca liste za evropske volitve: 17-letnik se je predal policiji

Matthiasa Eckea so v Dresdnu napadli med lepljenjem plakatov za evropsko volilno kampanjo. Pri tem je bil hudo poškodovan. Napadli so ga štirje mlajši moški. Eden izmed njih se je v soboto sam javil na Policijo.
12.07 05. 05. 2024
Tujina Zadovoljna

Europol z operacijo 'Pandora' odkril 12 lažnih klicnih centrov, oškodovani tudi Slovenci

Europol je uspešno zaključil mednarodno preiskavo več kaznivih dejanj, povezanih z lažnimi klicnimi centri, večinoma lociranih v državah vzhodne Evrope in Libanona. Spletni goljufi so kazniva dejanja izvajali pod pretvezo lažne tehnične pomoči, bančnih storitev itd. V operaciji, poimenovani Pandora, je aktivno sodelovala tudi Slovenska policija, saj so oškodovanci prihajali tudi z območja Slovenije. Na podlagi intenzivnega večmesečnega sodelovanja z nemškimi varnostnimi organi jim je uspelo preprečiti oškodovanje več oseb v skupni višini več sto tisoč evrov.
10.13 05. 05. 2024
Tujina Zadovoljna

Rusija z obljubami o visokem plačilu na fronto novači tudi Kubance

Rusija v želji po povečanju števila vojakov na bojiščih v Ukrajini novači tudi kubanske državljane. Ponujajo jim visoko plačilo in ruske potne liste, kar premami marsikaterega moškega iz države, ki se bori s hudo ekonomsko krizo. Po podatkih BBC, naj bi se ruskemu povabilu odzvalo že okoli 200 Kubancev.
08.57 05. 05. 2024
Tujina Zadovoljna

Avstralska policija ubila z nožem oboroženega 16-letnika

Policisti v Zahodni Avstraliji so ustrelili 16-letnika, ki je na parkirišču v predmestju na obrobju Pertha zabodel moškega. Ta je poškodovan in se zdravi v bolnišnici, vendar njegovo življenje ni ogroženo. Najstnik, ki je izvršil napad, naj bi se radikaliziral prek spleta.
22.47 04. 05. 2024
Tujina Zadovoljna

Fajonova odletela proti Izraelu in Palestini: 'Naj dialog zamenja orožje'

Slovenska zunanja ministrica Tanja Fajon se je odpravila na obisk na Bližnji vzhod. Obiskala bo Izrael in Zahodni breg. Tam se bo v nedeljo sestala tako z izraelskim kot s palestinskim predsednikom ter s svojima kolegoma na položajih zunanjih ministrov. Sestanke z obema stranema Fajonova vidi predvsem kot priložnost, da izmenjajo, kakšna so njihova pričakovanja: "Kaj Slovenija tu še lahko naredi, da zagotovimo, da ne pride do eskalacije napetosti v regiji." S slovensko delegacijo je na poti na Bližnji vzhod tudi novinarka 24UR Katja Horvat.
20.04 04. 05. 2024
Tujina Zadovoljna

Srbija leto po napadu: 'Majske tragedije so v naši družbi pustile trajno brazgotino'

Napovedanih je bilo nekaj sprememb, sprejetih nekaj ukrepov. A vse to je namenjeno zgolj umirjanju razmer in ne radikalni spremembi v odnosu do nasilja, leto dni po masakru v Srbiji opozarja socialni pedagog in profesor psihologije na beograjski Filozofski fakulteti Dragan Popadić. "Ljudje so se začeli zavedati, da je nasilje prisotno v njihovem vsakdanu, oblast pa nepripravljena in nezmožna, da jih zaščiti. Majski dogodki so velik del ljudi pripeljali do spoznanja, da je sistem zatajil, ne pa še do tega, da uvidijo resnico, da je sistem pravzaprav tisti, ki generira nasilje." Da se kot družba nismo spremenili, jasno kaže primer male Danke, pa meni beograjska psihologinja in psihoterapevtka Tijana Mirović.
18.13 04. 05. 2024
Tujina Zadovoljna

Sadiq Khan, prvi župan Londona s tretjim mandatom

Aktualni londonski župan iz vrst britanskih laburistov Sadiq Khan je na volitvah osvojil rekordni tretji mandat. Khan je na volitvah prepričljivo premagal konservativno izzivalko Susan Hall.
17.55 04. 05. 2024
Tujina Zadovoljna

Pretepli in hudo poškodovali nosilca liste za evropske volitve

V Dresdnu so neznanci v petek zvečer napadli nemškega evropskega poslanca iz vrst socialdemokratov (SPD) Matthiasa Eckeja, medtem ko je lepil plakate za volilno kampanjo. Po napadu so ga zaradi hudih poškodb odpeljali v bolnišnico, kjer so ga operirali. Policija napadalcev še ni izsledila, vrstijo pa se ostre obsodbe napada. Če je bil napad na Eckeja politično motiviran, je to nasilno dejanje tudi resna grožnja nemški demokraciji, je opozorila notranja ministrica.
17.28 04. 05. 2024
Tujina Zadovoljna

Rusija razpisala tiralico tako za Zelenskim kot za Porošenkom

Rusko ministrstvo za notranje zadeve je objavilo, da so ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega uvrstili na seznam iskanih oseb. Tam se je po njihovih navedbah znašel zaradi kršitve kazenskega zakonika, niso pa navedli, kateri člen je po njihovo prekršil. Kmalu zatem so sporočili še, da so na isti seznam uvrstili tudi njegovega predhodnika Petra Porošenka, ki je Ukrajino vodil med letoma 2014 in 2019. Porošenko je tudi odločen kritik Zelenskega, saj ga obtožuje, da ni storil dovolj, da bi preprečil rusko agresijo.
16.51 04. 05. 2024
Tujina Zadovoljna

Avstralska poslanka sporočila, da so jo omamili in spolno zlorabili

Poslanka v queenslandskem parlamentu Brittany Lauga je sporočila, da so jo prejšnji teden omamili in spolno napadli v mestu Yeppoon. Boji se, da je bilo še več žensk isto noč žrtev napadalcev. Policija incident še preiskuje.
16.35 04. 05. 2024
Tujina Zadovoljna

Johnson se je poklonil vaščanom, ki so mu preprečili oddajo glasu

Boris Johnson se je poklonil osebju volišča, ki mu ni dovolilo glasovati brez osebnega dokumenta s fotografijo. Zahteva po predložitvi dokazila o identiteti, ki je bila uvedena, ko je bil Johnson premier, je bila sporna zaradi bojazni, da bi ljudem preprečila dostop do volitev.
15.35 04. 05. 2024
Tujina Zadovoljna

Kako je Kim Džong Un postal zvezda omrežja TikTok

Severkorejski diktator Kim Džong Un je pred dvema tednoma izdal propagandno pesem, ki je postala hit na družbenem omrežju TikTok. Ta je postal preplavljen s posnetki, kako uporabniki omrežja nekritično poplesujejo ob glasbi. Ob tem se večinoma ne zavedajo, da pesem v korejščini časti moškega, ki je neusmiljen diktator in ki je že izstrelil na desetine balističnih raket.
13.59 04. 05. 2024
Tujina Zadovoljna

Obstreljevanja na več območjih na jugu Gaze, v Kairo prispeli pogajalci Hamasa

Izraelska vojska je sporočila, da je izvedla več napadov na cilje na jugu Gaze. Po tem ko je palestinsko gibanje Hamas proti ozemlju Izraela izstrelilo raketo, je Izrael v povračilnem napadu z bojnimi letali napadel vojaško oporišče v bližini mesta Han Junis, obalo palestinske enklave pa iz morja obstreljuje izraelska mornarica, je navedla. Ameriški državni sekretar Antony Blinken pa je ponovil opozorila pred načrtovano veliko izraelsko ofenzivo na mesto Rafa v Gazi. Izraelski napad na mesto na jugu Gaze, kjer je zatočišče našlo več kot milijon palestinskih beguncev, bi povzročil "nesprejemljivo" škodo, je opozoril.
12.44 04. 05. 2024
Tujina Zadovoljna

Rusija naj bi sestrelila štiri ameriške rakete dolgega dosega

V Moskvi so sporočili, da je ruska zračna obramba nad ukrajinskim polotokom Krim sestrelila štiri rakete dolgega dosega ATACSM, izdelane v ZDA, ki jih je Washington pred kratkim dobavil Ukrajini.
12.28 04. 05. 2024
Tujina Zadovoljna

Kandidati so se morali plaziti in mukati, odgovarjati na neprimerna vprašanja ...

Ste se kdaj prijavili na razpis za delovno mesto, dobili razgovor, ta pa ni potekal tako, kot ste pričakovali? Si predstavljate, da bi morali pred potencialnim delodajalcem mukati in se plaziti? To je ena izmed bizarnih zgodb iskalcev zaposlitve, ki jih je zbral BBC.
12.25 04. 05. 2024
Tujina Zadovoljna

Nočna mora na letalu: slabost in bruhanje doletela 70 potnikov

V četrtek je na letu iz Mavricija kar 70 potnikov doletela slabost in bruhanje. Ob pristanku v Frankfurtu jih je dočakalo veliko število reševalnih vozil, ki so bili napoteni celo iz drugih mest. Vzrok simptomov še ni znan, v teku pa je preiskava dogodka.
12.18 04. 05. 2024
Tujina Zadovoljna

Starša 17 let po izginotju male Maddie: Težko je izgovoriti to številko

17 let po izginotju Madeleine McCann njena starša pravita, da ju odsotnost hčerke še vedno boli, življenje v negotovosti in brez odgovora na vprašanje, kaj se ji je zgodilo, pa je zahtevno. Glavnemu osumljencu sodijo v Nemčiji, obtožen pa je s tem primerom nepovezanih spolnih deliktov, ki naj bi jih zagrešil na Portugalskem.
10.28 04. 05. 2024
Tujina Zadovoljna

Turisti izginili na deskarskih počitnicah v Mehiki, zdaj našli tri trupla

Mehiške oblasti so na območju zvezne države Kalifornijski polotok (Baja California), kjer so konec aprila izginili dva avstralska brata in Američan, našli tri trupla. Identitete trupel oblasti še niso potrdile.
20.18 03. 05. 2024
Tujina Zadovoljna

Oblak gostega črnega dima zaprl okna Berlina

Prebivalce v bližini industrijske cone na zahodu Berlina je dopoldne prestrašil požar, ki je izbruhnil v eni izmed tamkajšnjih tovarn. Gost oblak črnega dima pa je bil kmalu videti kilometre daleč, izkazalo se je, da so bile v poslopju shranjene kemikalije. Na teren je odhitelo več kot 200 gasilcev, Berlinčane so opozarjali, naj se izogibajo dima. Pojavila so se sicer namigovanja, da bi lahko šlo za sabotažo, povezano z izdelovanjem orožja, ki ga Nemčija pošilja Ukrajini.