MotoGP / ARHIV ČLANKOV
06.00 23. 04. 2024
MotoGP Zadovoljna

Marquez 'grozi' z novo menjavo moštva: Če si hiter, so ti vsa vrata odprta

Letošnja sezona motoGP je že po treh dirkah ena najzanimivejših v zadnjih letih. Aktualni prvak Francesco Bagnaia na Ducatiju ne blesti, v skupnem seštevku vodi Jorge Martin, novinec Pedro Acosta vse bolj navdušuje, osemkratni prvak Marc Marquez pa je vedno znova v središču pozornosti.
20.23 15. 04. 2024
MotoGP Zadovoljna

Maverick Vinales na dirki preobratov in napak do zgodovinske zmage

Na dirki prehitevanj, preobratov in napak je Maverick Vinales zaokrožil zanj popoln konec tedna v Austinu na Veliki nagradi Amerik. Postal je prvi v sodobnem motoGP prvenstvu, ki je uspel zmagati na motociklih treh različnih proizvajalcev, tokrat z Aprilio. Velik del dirke je vodil perspektivni novinec Pedro Acosta, na koncu je bil drugi. Proti zmagi se je sredi dirke peljal tudi teksaški rekorder Marc Marquez, a je zaradi napake končal na tleh.
09.41 15. 04. 2024
MotoGP Zadovoljna

Raul Fernandez: Naš čas še prihaja

Za Raula Fernandeza je bila dirka motoGP za Veliko nagrado Amerik posebna, saj je bila za njegovo ekipo Trackhouse to premierna domača preizkušnja. Ameriško podjetje, ki ima v lasti tudi ekipo v Nascarju in katerega solastnik je ameriški glasbenik Pitbull, je namreč z letošnjo sezono prevzelo poltovarniško ekipo Aprilie. 23-letni Španec je nase opozoril predvsem v sezoni 2021, ko je v krstni sezoni v razredu moto2 postal podprvak. Fernandez verjame, da je ekipa Trackhouse na pravi poti in da bo v prihodnjih letih trn v peti tekmecem. Z mladim dirkačem se je pogovarjala novinarka 24UR Eva Koderman Pavc.
23.07 14. 04. 2024
MotoGP Zadovoljna

Vinales do prve zmage z Aprilio, na zmagovalnem odru še Acosta in Bastianini

Maverick Vinales je veliki zmagovalec tretje dirke sezone v elitnem motociklističnem razredu za VN Amerik v Austinu. Izkušeni 29-letnik je zaradi slabšega starta hitro padel na rob deseterice, a je v nadaljevanju izkoristil napake Marca Marqueza, Pedra Acoste in Jorgeja Martina ter se tako zasluženo razveselil prve zmage z Aprilio. S tem je postal prvi dirkač v MotoGP in obenem peti v 75-letni zgodovini svetovnega prvenstva, ki je slavil zmago s tremi različnimi proizvajalci. Na zmagovalnem odru sta se mu pridružila še Pedro Acosta in Enea Bastianini.
21.43 14. 04. 2024
MotoGP Zadovoljna

Marc Marquez zaradi zdrsa izgubil morebitno zmago na VN Amerik

Že dolgo časa velja Marc Marquez za kralja dirkališča v Austinu, kjer je v dozdajšnji karieri slavil že sedemkrat. Tudi tokrat je bil 31-letni Katalonec na odlični poti do nove zmage na omenjenem prizorišču, a je ob vodstvu 10 krogov pred koncem dirke pri močnem zaviranju zdrsnil s steze in tako je novo morebitno slavje splavalo po vodi. Kaj se je dogajalo, si lahko pogledate v priloženem videu.
20.43 14. 04. 2024
MotoGP Zadovoljna

Garcia slavil v razredu moto2, v moto 3 pa Kolumbijec Alonso

V najšibkejšem motociklističnem razredu moto3 je na tretji dirki sezone za VN Amerik v Austinu slavil David Alonso. Ta je več kot prepričljivo, s prednostjo dobrih petih sekund, prehitel najbližja zasledovalca Daniela Holgada in Angela Piquerasa. To je bila druga zmaga v sezoni za izjemnega Kolumbijca. V srednjem razredu moto2 smo spremljali podobno simultanko Sergia Garcie, ki je slavil
23.30 13. 04. 2024
MotoGP Zadovoljna

Sprint dirka: Vinales pometel s konkurenco, na zmagovalnem odru tudi M. Marquez in Martin

Krajša (sprint) dirka za VN Amerik v Austinu je z veliko prednostjo pripadla dirkaču Aprilie Mavericku Vinalesu, ki je najbližjega zasledovalca, rojaka Marca Marqueza (Gresini Racing MotoGP), prehitel za ogromni dve sekundi in tri desetinke. Tretjega mesta pa se je razveselil trenutno vodilni dirkač skupnega seštevka svetovnega prvenstva elitnega razreda Jorge Martin (+4.399).
22.07 13. 04. 2024
MotoGP Zadovoljna

Iz prve startne vrste rekordni Vinales, Acosta in M. Marquez, Martin tokrat daleč od pričakovanj

Kvalifikacijsko dirko v elitnem motociklističnem razredu v Austinu je dobil Maverick Vinales, ki se mu bosta v prvi startni vrsti pridružila še mladi Pedro Acosta in izkušeni Marc Marquez. Aktualni prvak Francesco Bagnaia, Enea Bastianini in Jorge Martin so se razvrstili od četrtega do šestega mesta in bodo tako v nedeljsko dirko krenili iz druge vrste, medtem ko bodo nekoliko iz ozadja, iz tretje vrste, na svojo priložnost za čim boljši rezultat prežali Aleix Espargaro, Fabio Di Giannantonio in Franco Morbidelli. V razredu moto2 je slavil Aron Canet, v najšibkejšem moto3 razredu pa David Alonso.
23.39 12. 04. 2024
MotoGP Zadovoljna

Martin z rekordom kroga dobil drugi prosti trening, odlična tudi Vinales in M. Marquez

Na uvodnem treningu na stezi v Austinu je bil najhitrejši Maverick Vinales, pred Jorgejem Martinom na drugem oziroma Pedrom Acosto na tretjem mestu, na drugem pa je z rekordom kroga zablestel trenutno vodilni dirkač skupnega seštevka SP Jorge Martin. Znova sta se izkazala tudi Vinales z drugim in starejši od bratov Marquez na tretjem mestu. V soboto sta na sporedu tako kvalifikacijska preizkušnja kot tudi krajša sprint dirka, ki ju boste v neposrednem prenosu lahko spremljali na Kanalu in VOYO.
21.41 12. 04. 2024
MotoGP Zadovoljna

Bo Marc Marquez vnovič zablestel na njemu ljubem dirkališču v Austinu?

V Texasu so že zahrumeli motocikli razreda motoGP pred dirkama v soboto in nedeljo. Na prvem treningu je bil glede na čase krogov najhitrejši zmagovalec sprinta v Portimau Maverick Vinales, pred Jorgejem Martinom in Pedrom Acosto. Marc Marquez, nekdanji kralj tega dirkališča s Hondo, je tokrat na Ducatiju prvi trening končal na robu deseterice, a prava razmerja moči bomo videli šele v soboto, ko bodo na sporedu kvalifikacije.
10.28 11. 04. 2024
MotoGP Zadovoljna

Bagnaia se je na VN Amerik odpravil z jasnim ciljem: popraviti lanski vtis

Dirkači karavane motoGP so se po krajšem odmoru odpravili v ZDA, kjer jih čaka tretja dirka že zdaj izjemno napete sezone. Aktualni prvak Francesco Bagnaia na lestvici razreda motoGP trenutno zaseda skromno četrto mesto, v Teksas pa se je odpravil z jasnim ciljem, popraviti lanski vtis. Prenosi na VOYO se začnejo že jutri s prostimi treningi.
19.46 06. 04. 2024
MotoGP Zadovoljna

Quartararo ob podaljšanju pogodbe: Vrnili se bomo na vrh

Vrnili se bomo na vrh - to so besede, s katerimi je Fabio Quartararo utemeljil svojo odločitev, da podaljša pogodbo z Yamaho. Svetovni prvak iz leta 2021 je bil v prejšnji sezoni motoGP že na robu obupa zaradi nekonkurenčnega motocikla in je japonskemu moštvu postavljal ultimate. Čeprav niti v tej sezoni na prvih dveh dirkah ni pretirano uspešen, je zvestobo modremu moštvu obljubil še za leti 25 in 26.
11.50 06. 04. 2024
MotoGP Zadovoljna

Lorenzo: Marquez bo naredil vse in še več, da ujame Rossija. To je njegova obsesija

Nekdanji motociklistični prvak razreda motoGP, Španec Jorge Lorenzo, je prepričan, da njegov rojak Marc Marquez živi in sanja zgolj in le en sam cilj: po lovorikah ujeti in prehiteti legendarnega Valentina Rossija. Marquez je pred sezono po dolgih letih zapustil Hondo in se "predal" ekipi Gresini Ducati. Naslednja dirka bo preizkušnja v ameriškem Austinu 14. aprila. Vse dni s prenosi na Kanalu A in VOYO, kakopak.
12.13 05. 04. 2024
MotoGP Zadovoljna

Kot strela z jasnega: Quartararo podaljšal z Yamaho do 2026

Francoski motociklist Fabio Quartararo je z moštvom Yamaha podaljšal sodelovanje v elitnem razredu motoGP še za nadaljnji dve sezoni. Svetovni prvak leta 2021 bo za Yamaho vozil v sezonah 2025 in 2026.
06.00 04. 04. 2024
MotoGP Zadovoljna

'Marc Marquez je volk v Ducatijevem kokošnjaku'

Sedanji dirkač Honde in nekdanji član Ducatija Johann Zarco se je v nedavnem intervjuju za špansko Marco razgovoril o dirkaču, ki je pred kratkim poskrbel za enega izmed najodmevnejših prestopov v zgodovini motociklizma, Marcu Marquezu. Francoz je prepričan, da se lahko Španec že v prvi sezoni bori za naslov prvaka in ob tem vnese nemir v Ducatijevo garažo.
18.56 01. 04. 2024
MotoGP Zadovoljna

Formula 1 in motoGP v prihodnje pod eno streho

Podjetje Liberty Media, ki je lastnik formule 1, je oznanilo, da s koncem leta 2024 prevzema lastništvo nad Dorno, matičnim podjetjem razreda motoGP.
21.47 31. 03. 2024
MotoGP Zadovoljna

Pedro Acosta: Ostati moram na trdnih tleh

Že na uvodnih dveh dirkah nove sezone razreda motoGP je postalo jasno, da se novinec Pedro Acosta odlično znajde med dirkaško elito. 19-letni dirkač Gas gasa je na zadnji dirki v Portimau za šalo prehiteval večkratne svetovne prvake in postal najmlajši dirkač, ki mu je uspelo stopiti na zmagovalni oder razreda motoGP. A španski najstnik miri evforijo med navijači in pravi, da se mora še veliko naučiti, saj je v sodobnem dirkanju izjemno težko priti do zmage.
08.42 28. 03. 2024
MotoGP Zadovoljna

Acosta s smelo napovedjo: Skrbel bom, da na vrhu ne bodo zgolj Ducatiji

Čeprav ni zmagal, je bil Pedro Acosta eden izmed junakov dirkaškega vikenda v Portimau. Španki novinec med elito se je že v drugem poskusu v razredu motoGP povzpel na zmagovalni oder. Acosta na Portugalskem ni nastopil sramežljivo, kaj šele bojazljivo. Nekajkrat se je pogumno spustil v dvoboje z velikani tega športa in praviloma celo kot zmagovalec končal "obračune" na stezi. "Lepo je, da sem razbil prevlado Ducatija. Obljubim, da bom skozi sezono še naprej mešal štrene najboljšim," je med drugim v pogovoru za španski AS dejal 19-letni član ekipe Gasgas-Tech3. Naslednja dirka bo preizkušanja v ameriškem Austinu 14. aprila.
07.12 26. 03. 2024
MotoGP Zadovoljna

Bagnaia in Marc Marquez praznih rok iz Portimaa

Jorge Martin je z zmago na dirki motoGP za Veliko nagrado Portugalske prevzel vodstvo v skupnem seštevku, praznih rok pa sta po nedeljski dirki v Portimau ostala Francesco Bagnaia in Marc Marquez. Asa na Ducatijih sta boj za čim boljšo uvrstitev začela že v uvodu dirke, obračun pa tri kroge pred ciljem končala s trčenjem in padcem. Uradni epilog po zaslišanju: šlo je za dirkaški incident. A dirkača vseeno s prstom kažeta drug na drugega.
10.29 25. 03. 2024
MotoGP Zadovoljna

Marquez (p)o bližnjem srečanju z Bagnaio: Manever bi lahko bil tudi kaznovan

Čeprav so večji del slave po drugi dirki motociklistične sezone, ko je v Portimau šlo za VN Portugalske, pobrali prvi trije na tekmi, pa je bilo podobno zanimivo tudi v boju za mesta pod stopničkami. Motociklistični javnosti bo v spominu ostalo bližnje srečanje Marca Marqueza in Francesca Bagnaie v samem zaključku dirke, ko sta dirkača ostala brez vrhunskega rezultata. Naslednja dirka bo preizkušnja v ameriškem Austinu 14. aprila.