Črna kronika

Zaradi zastrupitve z monoksidom štirje delavci prepeljani v bolnišnico

Ljubljana , 05. 02. 2023 12.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Med delom v zaprtem prostoru so se štirje delavci zastrupili z ogljikovim monoksidom. Na zdravljenje so jih odpeljali v UKC Ljubljana.

Policisti so bili včeraj, nekaj po 20. uri obveščeni o delovni nesreči v centru Ljubljane. Delavci so v zaprtem prostoru uporabljali naprave z notranjim izgorevanjem, ki so sproščale ogljikov monoksid. Zaradi zastrupitve z ogljikovim monoksidom so štiri delavce prepeljali v UKC Ljubljana. Delavci niso več v smrtni nevarnosti, so sporočili s PU Ljubljana. 

Policisti okoliščine še preverjajo in bodo o vseh ugotovljenih dejstvih obveščali pristojno državno tožilstvo.

Javljalnik ogljikovega monoksida nas lahko opozori na previsoko raven plina v stanovanju.
Javljalnik ogljikovega monoksida nas lahko opozori na previsoko raven plina v stanovanju. FOTO: Dreamstime

Zastrupitve z ogljikovim monoksidom so pozimi sicer vedno pogostejše. Simptomi zastrupitve so odvisni od tega, koliko časa je bila oseba izpostavljena vdihavanju plina in koliko ogljikovega monoksida se je že vezalo na njen hemoglobin v krvi. 

Ko je raven monoksida v krvi med 10 in 20 odstotki se začneta glavobol in slabost, od 20 odstotkov naprej se pojavi rahla omotičnost, v primerih, ko ima oseba v krvi raven ogljikovega monoksida višjo od 30, se pojavijo zmedenost, bolečina v prsih in oteženo dihanje. Pri višjih količinah pa se pojavijo nezavest, napadi in zadušitev. 

Kako ravnati v primerih zastrupitve?

Pri pojavu suma na povišanje koncentracije ogljikovega monoksida v zraku takoj izklopite vse gorilne naprave in prezračite stanovanje. Če katera od oseb kaže znake in simptome zastrupitve, nemudoma obiščite zdravnika, pazite pa, da bo zastrupljena oseba čim bolj mirovala. Zdravniku povejte za svoj sum, ta pa bo s krvno preiskavo preveril, v kakšnih količinah je v krvi prisoten ogljikov monoksid.

Zastrupitvi z ogljikovim monoksidom se je najbolje izogniti z učinkovitimi preventivnimi ukrepi. Mednje spadajo skrbna izbira gorilnih naprav (peči, štedilnika, grelnikov prostorov in vode), redno servisiranje in vzdrževanje le-teh, čiščenje dimnikov in pregledovanje prezračevalnih sistemov ter redno prezračevanje ogrevanih prostorov. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Intihar
08. 02. 2023 11.24
Nerazgledanci.zgleda da so komaj prisli v svet pa se niso poduceni
titomeni
05. 02. 2023 15.16
+5
Med preventivne ukrepe pa niste dodali merilec monoksida ki stane nekaj evrov?
Xdata1
05. 02. 2023 13.00
+3
Najboljše kar lahko stori vsak, da se izogne zastrupitvi z CO je, da v bivalne prostore ne namešča kurilnih naprav, ki so odvisne od zraka v prostoru in bog ne daj, da se v isti prostor namesti kakršnokoli prezračevalno napravo, ki ustvarja podtlak. CO se ne vonja, posledice so lahko zelo hude.
Xdata1
05. 02. 2023 13.05
+2
In za vzdrževanje si dobite res dobre serviserje in dimnikarje, ki poznajo sistem, ne samo posebej peč, posebej prezračevanje. Pazljivi bodite ob vgradnji zrakotesnih oken.