Dejstva

Bi Kordiš še vedno nacionaliziral Akrapoviča in Pipistrela?

Ljubljana, 28. 09. 2022 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Špela Bezjak, Neža Steiner
Komentarji
485

Sinoči sta se v oddaji 24UR ZVEČER druga po vrsti soočila evropski poslanec Milan Brglez in poslanec Miha Kordiš. Oba za predsednika kandidirata s podporo koalicijskih strank. Kordiša podpira Levica, Brgleza pa Socialni demokrati in Gibanje Svoboda. Ali bi bila vojaška nevtralna drža za Slovenijo res dražja? Bi Kordiš še vedno nacionaliziral Akrapoviča in Pipistrela?

Miha Kordiš o nacionalizaciji podjetij

Predsedniški kandidat Levice Miha Kordiš je dejal, da mora imeti država v rokah ključne gospodarske sektorje in panoge. Ob tem je zavrnil, da bi kdaj izjavil, da je treba prav proizvodnjo avtomobilskih izpušnih sistemov podržaviti. Je pa leta 2018 na svojem Facebook profilu zapisal naslednje: "O glej, Boscarol in Akrapovič širita neresnice o naših zahtevah po obdavčitvi dobička in pomembneje grozita s stavko kapitala ... Rešitev? #Nationalize!" 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kot je razvidno iz Kordiševe objave, je 'promoviral' nacionalizacijo podjetij, ki jih imata Igor Akrapovič, torej proizvodnja izpušnih sistemov za motorje z notranjim izgorevanjem, in Ivo Boscarol (nekdanji lastnik Pipistrela). Izjavo smo zato na Dejstvometru označili s previdno. 

Dejstvometer_previdno

Kordiš je že večkrat prišel navzkriž s podjetniki. Nedavno je ponovno javno komentiral Boscarola, ko je slednji prodal svoje podjetje Pipistrel ameriškemu letalskemu podjetju Textron. Kordiš je na Facebooku pozval: "Zadružni prevzem in delavsko upravljanje podjetij – zdaj!"

Bi bila vojaška nevtralna drža res dražja?

Milan Brglez pravi, da bi bila vojaška nevtralna drža, torej da Slovenija ne bi bila članica Nata in bi obrambo zagotavljali sami, za nas precej dražja. Morali bi vložiti ogromno denarja. Ali ta izjava drži? Preverili smo, koliko danes dajemo za potrebe vojske, in to primerjali z Avstrijo in Švico, ki sta nevtralni državi.

delez-bdp-za-obrambo

Najnovejši podatki Eurostata za vse države so sicer iz leta 2020, ko je Slovenija za obrambo namenila več kot nevtralni Avstrija in Švica, in sicer en odstotek BDP. Švica denimo 0,9, Avstrija pa 0,6 odstotka BDP. Izjavo smo označili kot previdno, saj primer nevtralnih držav kaže, da jih obramba stane manj kot Slovenijo. Manj kot Avstrija obrambi namenijo le tri evropske države, med njimi Malta in Irska, ki nista članici Nata, in Islandija, ki stalne vojske nima. Donedavno nevtralni Finska in Švedska za obrambo namenita več kot Slovenija, v teku so namreč postopki, da se bosta priključili članicam zveze Nato. V povprečju pa države članice Evropske unije obrambi odrežejo 1,3 odstotka nacionalnega BDP. 

Dejstvometer_previdno

Slovenija bi glede na proračun letos za obrambo morala nameniti 1,31 odstotka BDP, a bo ta odstotek po rebalansu nižji, in sicer bo znašal 1,27 odstotka BDP. Od skupno 840 milijonov evrov, ki jih bo po rebalansu prejelo Ministrstvo za obrambo RS, bodo Slovenski vojski namenili 75 odstotkov vseh sredstev, kar znaša 629,8 milijona evrov. Dva odstotka BDP, ki je dolga leta veljal za standard, kot pravi vodstvo zavezništva, pa postaja vse bolj spodnja in ne več zgornja meja, pa sicer dosega devet članic.

Povprečno vse članice zveze Nato za obrambo namenjajo 2,57 odstotka skupnih BDP. Evropa in Kanada (brez ZDA) skupaj sicer nekoliko manj, 1,64 odstotka BDP. Realno pa so se obrambni izdatki celotnega zavezništva povečali že lani, še pred rusko agresijo na Ukrajino, in sicer za 1,23 odstotka. Po podatkih Nata je Slovenija leta 2021 proračun povečala za 2,81 odstotka. Nekaj dni po prvem napadu ruskih vojakov na ukrajinskih tleh je Nemčija napovedala 100 milijard evrov vredno investicijo v vojaško opremo in zagotovila, da bo obrambni proračun že letos presegel mejo dveh odstotkov BDP. Vojna v Ukrajini je sicer spremenila tudi namere držav, ki niso del zavezništva. 

Milan Brglez: Od predavatelja do politika

Politolog Milan Brglez je svojo kariero začel na Fakulteti za družbene vede, kjer je bil zaposlen več kot 20 let. Najprej kot raziskovalec, asistent, docent in nato predstojnik Katedre za mednarodne odnose. Bil je podpredsednik Rdečega križa Slovenije. Kot član skupine pravnikov je svetoval slovenski vladi pri pripravi memoranduma za arbitražo o meji s Hrvaško. Na politično prizorišče je stopil leta 2014, ko je bila ustanovljena Stranka Mira Cerarja. Istega leta je postal poslanec in predsednik državnega zbora. V času, ko je bil predsednik DZ, so z glasovi SMC, Desusa, SD, ZaAB in ZL odvzeli mandat Janezu Janši, ker je bil pravnomočno obsojen. Janša je bil takrat vodja največje opozicijske stranke. Pozneje je Ustavno sodišče RS presodilo, da odvzem ni bil na mestu in da Janši pripada povračilo škode. 

funkcije-milan-brglez

Bil je tudi podpredsednik stranke SMC, a so ga iz le-te izključili. SMC mu je očital, da se je sam imenoval za predsednika DZ, Brglez se je branil, češ da je njegova izključitev zrežirana, očitki pa neutemeljeni. Leta 2018 je prestopil v stranko SD in postal evropski poslanec. Leta 2019 je postal predsednik Šahovske zveze Slovenije, nanj se je takrat zgrmela množica očitkov o poslovanju zveze in o njegovem imenovanju, zvezo je pod drobnogled vzel tudi Inšpektorat za šolstvo. V zvezi so z dokumenti dokazali, da navedbe ne držijo, odločba inšpektorata je bila odpravljena. 

Milan Brglez
Milan Brglez FOTO: Damjan Žibert

Sedaj je stopil v tekmo za mesto predsednika države. Njegovo kampanjo bo financiral SD, ki pa je poseben transakcijski račun za financiranje volilne kampanje odprl prepozno. Rok 7. septembra so, kot pojasnjujejo v stranki, "zaradi posebnih okoliščin" zamudili. S tem so kršili Zakon o volilni in referendumski kampanji in zdaj stranki grozi najmanj deset tisoč evrov globe. Te posebne okoliščine so prosili, da upoštevajo pri Računskemu sodišču pri reviziji volilne kampanje. Nekdanji predsednik SMC Miro Cerar je njegovo kandidaturo pospremil z besedami, da si "osebno za predsednika republike ne želim nekoga s takšnim značajem, kot ga ima gospod Brglez."

Miha Kordiš: od študentskega aktivista do predsedniškega kandidata

Miha Kordiš je diplomiran filozof in literarni komparativist. V politiko je vstopil leta 2014 kot poslanec nekdanje Združene levice v Državnem zboru. Leta 2017 je bila ustanovljena stranka Levica, od leta 2018 do danes je Kordiš poslanec te stranke v DZ. Pred politično kariero je delal na Veleposlaništvu Bolivarske republike Venezuele in bil član študentskih društev. 

funkcije-miha-kordis

Uroš Slak in Žiga Bonča bosta v tem tednu v oddaji 24UR ZVEČER na POP TV gostila vse kandidate za naslednjega predsednika republike. Nocoj se bosta soočila poslanec Nove Slovenije Janez Cigler Kralj in kandidat zunajparlamentarne stranke Vesna s podporo volivcev Vladimir Prebilič.

V javnem sporu je bil Kordiš tudi z Rokom Snežičem. Ta je na več lokacijah po Sloveniji objavil plakate Kordiša v mladosti, zraven pa pripisal: "Si Slovenija to zasluži? KUL poslance." Oglaševalsko razsodišče je nato pritrdilo Pravni mreži za varstvo demokracije in ugotovilo kršitve pri plakatih naročnika Snežiča. Kot so med drugim zapisali, je poslanec na plakatih "upodobljen na način, da je izpostavljen vsaj posmehu pa tudi zaničevanju" ter da "plakat iritira relevanten del splošne javnosti, ki ne pristaja na tak način komunikacije v javnosti in medijih".

Miha Kordiš
Miha Kordiš FOTO: Damjan Žibert

Njun t. i. oglaševalski spor je Rok Snežič provokativno prenesel tudi v parlament. Na zaslišanje pred preiskovalno komisijo, ki je ugotavljala domnevno pranje denarja v NKBM in domnevno nezakonito financiranje SDS, se je ob boku žene Snežič pojavil oblečen v majici s fotografijo Mihe Kordiša, ki ima v rokah banano. Enako fotografijo je imel tudi na svoji maski iz blaga, ki pa jo je zaradi takratnih epidemioloških ukrepov moral sneti in zamenjati za kirurško. Kordiš se za pravne sankcije zoper Snežiča ni odločil, pač pa je pričel prodajati majice in puloverje s svojo fotografijo, sredstva, kot je zapisal, pa je želel nameniti žrtvam nasilja SDS in za njihove sodne stroške pri Pravni mreži za varstvo demokracije. 

Pasica dejstva volitve
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (485)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Minovak
12. 10. 2022 12.52
+2
Vse, kar je potrebno za zmagoslavje slabega, je, da dobri ljudje ne storijo ničesar. (Edmund Burke)
M teorija
28. 09. 2022 21.03
-3
Večeraj lepa konstruktivna predstavitev obeh kandidatov, ki imata tudi precej podoben svetonazorski pogled. Razlika je še najbolj očitna, da Kordiš s svojimi idejami ptehiteva sedanjost. So bolj za prihodnost , če upoševamo evolucijo humanosti, človečnosti!?
peresni
28. 09. 2022 20.55
-3
Pop-u je nevarna Levica, SDS pa jim je ok. Razumi to kdor mire.
Golob je car
28. 09. 2022 19.09
+6
Tole ni vec smesno, temvec ze nevarno.
Ugovor vesti 133.člen
28. 09. 2022 17.00
+1
Glede na to, da Lukec že ima stolček, dajmo zvolit njegovega škorca Mihca, ker ga še nima stolčka. Vse so to zaslužni dolgoletni člani revolucije.
Slovenecsem
28. 09. 2022 16.43
+8
Dva skrajna levičarja, tu ni izbire, oba sta enaka Chegevarovca.
Mali miš
28. 09. 2022 17.14
+4
In oba bosta nacionalizirala vse, kar je privat in dobro gre.
Kollerik
28. 09. 2022 18.31
+1
Vaju dva bosta naconalizirala, ko toliko obetata :)
ZivljenjeJeResLepo
28. 09. 2022 16.37
+8
Kordiša bodo volili ljudje, ki jim delo ravno ne diši, ki niso uspešni v življenju in so nevoščljivi tistim, ki so uspešni. Žal je v Sloveniji kar nekaj takih. Po moji oceni ene 10%. Tako, da na 10% lahko računa.
JApajaDAja
28. 09. 2022 16.37
+3
vajgl je od kandidature odstopil...očitno na njegovi stojnici ni bilo gneče :-)
Perivnik
28. 09. 2022 16.24
+8
Vsi volit Anžeta Logarja. Nič ne morejo najti proti njemu. Proti obema dosedanjima favoritkama leve opcije, je bilo najdeno toliko argumentov proti, da so levičarji obupali in poslali na parket Brgleza, ki je daleč najslabša opcija za Slovenijo in Slovence. Sinoči so mu pri slkotu dali ob bok nezrelega mihecakašopiheca, seveda z namenom, da bi Brglez izpadel dober, boljši, najboljši. Naj postavijo skupaj brgleza in logarja, pa da vidimo, kdo bo naredil boljši vtis.
dron
28. 09. 2022 16.47
+0
Ne vem, kaj se ti je zameril Logar, da mu privoščiš spet razmontiran kanister.
M teorija
28. 09. 2022 20.57
-1
Kaj je pa tteba iskat. Je Janezov vojščak. A ni že to dost!?
DediDPitbul
29. 09. 2022 09.19
-1
Soodgovoren pri katastrofi prejsnje vlade... in clan Jufka demokratov.
razumi če lahko
28. 09. 2022 16.01
+17
Zelo lepo je povedal Kordiš vsa ključna podjetja morajo biti v lasti države , da se potem tam lahko zaposli žlahta nesposobne politike ostalim državljanom pa prst v ri... ! Vse je bilo državno in vse ste izropali kaj bi še radi najslabši možni lastnik je država saj ni razvoja ker se samo kalkulira za stolček !!
Ugovor vesti 133.člen
28. 09. 2022 15.51
+7
Če hočemo dokazati, da poden nima dna, potem vemo koga voliti. Po vsem, kar imamo levo enoumje, je itak vseeno
ap100
28. 09. 2022 16.12
+5
Spužva
28. 09. 2022 15.38
+9
Mnogi so me opozorili na včerajšnje odmeve glede davčnih blagajn in sem si jih ogledal. Toliko neresnic in prirejenih podatkov v samo enem prispevku nisem pričakoval. Neresnica je, da se je od dneva ukinitve tiskanja računov (januarja 2022) zmanjšalo število izdanih računov. Podatki Fursa kažejo ravno nasprotno in si jih lahko ogledate na mojem blogu na Število izdanih računov preko davčnih blagajn se je od 62 milijonov izdanih računov v februarju 2022, zvišalo na 83,8 milijonov izdanih računov v avgustu 2022. Zakaj niste objavili tega, saj so vaši novinarji morali biti seznanjeni z mojim blogom. Takšno prirejanje podatkov je zadosten razlog za odstop državnega sekretarja na ministrstvu za finance, saj on ne sme na takšen način zavajati javnosti. Prav tako je primerjava podatkov o številu izdanih računov v letu 2019 in 2022 nekorektna. Leto 2019 je sledilo uspešnim predhodnim letom, leto 2022 pa je sledilo dvema korona letoma (2020 in 2021). Moje vprašanje je, zakaj ste javnosti posredovali neresnice, saj od nacionalne televizije pričakujem resnično predstavitev posameznih zadev. Upam, da TV Slovenija ni namerno sodelovala pri prirejanju podatkov in pri posredovanju prirejenih podatkov javnosti, kajti potem se tudi sam sprašujem zakaj plačujem RTV naročnino. Za laži prav gotovo ne.
jfast
28. 09. 2022 16.18
+2
Sam nisi nic boljsi da primerjas Februar in Avgust ki imata ze v normalnem letu razlike v obiskih Lokalov. Sploh pa v takem letu ko veliko ljudi raje spije kavico zunaj kot v zaprtem prostoru. Da je to bolj prijetno v Avgustu bi pa moralo biti logicno.
ap100
28. 09. 2022 15.35
-1
kakšen vrhunski CV in karierna zgodovina - prava človeka za pravo mesto
zoran pušenjak
28. 09. 2022 15.32
+2
Škida lepe Slovenije za take zanič kandidate
son?ek11
28. 09. 2022 15.20
-5
Neprecenljivo bi bilo videti skupaj Kordiš in logarja, da bi videli, kako se lo.gar zvija kot gli.sta!!!
Dark Knight
28. 09. 2022 16.40
+0
hondoid
28. 09. 2022 15.18
+3
Verjetno se bo počasi pisalo Akrapovič-Made in Croatia.
Geniusslo
28. 09. 2022 15.08
+3
Same mutne vode teli naši kandidatki
son?ek11
28. 09. 2022 15.01
-4
Zanimivo, kako se bivši ZK- javec rupl spotika ob Kordiševo majico , pozabil pa je , kako kje neumno izpadel, ko se je hvalil z beležko z nekimi telefonskimi številkami
son?ek11
28. 09. 2022 15.03
-1
In da je zato , ker ima od nekih X politikantov telefonsko številko pomemben v trenutni politiki, revež!!!
Perivnik
28. 09. 2022 14.56
+5
Uboga Nataša Pirc Musar, sinoči so jo pa pri slaketuu zabetonirali. Brglez prvi favorit. Prikazan v najlepši luči, ob mihecukašopihecu najbolj neprimernemu kandidatu. Res je, še Šiško bi bil boljši.
zoran pušenjak
28. 09. 2022 14.53
+9
Nevredna nobene funkcije v državi
dron
28. 09. 2022 16.48
+3