Dejstva

Kaj drži in kaj ne v izjavah politikov o inflaciji, minimalni plači, pokojninah?

Ljubljana, 07. 04. 2024 07.11 | Posodobljeno pred 25 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Neža Steiner
Komentarji
396

V zadnjih tednih smo spremljali izjave politikov – Golobovi odgovori na poslanska vprašanja, govori Janše in članov SDS na protestnem shodu proti aktualni vladi in izjave v medijih ter družbenih omrežjih. Katere trditve o pokojninah, migrantih, minimalni plači in inflaciji držijo?

Pokojnine in usklajevanje z inflacijo

"Mi smo v času, ko ni bilo inflacije, tistim z najnižjimi pokojninami razdelili draginjske dodatke. Oni pa niso sposobni pokojnine uskladiti niti z visoko inflacijo," je dejal Janez Janša na protestnem shodu proti aktualni vladi. 

Svet Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (ZPIZ) je sprejel sklep o redni uskladitvi pokojnin in drugih prejemkov. Redna uskladitev je znašala 8,8 odstotka. A ker je bila redna uskladitev delno – v višini 8,2 odstotka – izvedena že januarja, je bila februarja izplačana le še razlika, ki je 0,6 odstotka. Uskladitev pokojnin je višja od povprečne letne inflacije, ki je lani znašala povprečno 7,4 odstotka, je decembra objavil statistični urad. 

Dejstvometer ne drži.

Pri redni uskladitvi februarja upoštevajo 60 odstotkov rasti povprečne bruto plače in 40 odstotkov povprečne rasti cen življenjskih potrebščin. Povprečna plača za lani je bila od plače za leto 2022 v bruto znesku višja za 9,7 odstotka, je objavil statistični urad. Višino uskladitve ugotovi Svet Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (ZPIZ), MDDSZ pa ga posreduje v objavo Uradnemu listu Republike Slovenije.

Dvig transferjev in pokojnin

Robert Golob je v odgovorih na poslanska vprašanja komentiral napovedan 2,9-odstoten dvig oskrbnin v domovih. "Vmes pa je treba povedati, da so se socialni transferji dvignili za 4,2, pokojnine pa za 8,8. Zato govoriti o tem, da cene prehitevajo rast prihodkov, v tem trenutku ne drži."

Dejstvometer drži.

S prvim marcem so se na podlagi objavljenega indeksa rasti cen življenjskih potrebščin v obdobju od začetka januarja do konca decembra preteklega leta za 4,2 odstotka zvišale meje dohodkov za letne pravice iz javnih sredstev, zneski otroškega dodatka, državne štipendije ter denarne socialne pomoči in prag za upravičenost do denarne socialne pomoči (na podlagi povišanja osnovnega zneska minimalnega dohodka). Nova meja za pridobitev otroških dodatkov in državne štipendije je 1269,24 evra povprečno mesečno na osebo. Najvišji otroški dodatek po novem znaša 169,36 evra na mesec, najvišji osnovni znesek državne štipendije pa 269,74 evra. Za 4,2 odstotka so dvignili dodatek za nego otroka, dodatek za veliko družino, pomoč ob rojstvu, invalidnine za telesno okvaro ...

Uskladitev pokojnine je znašala 8,8 odstotka. Delno je bila izvedena v januarju v višini 8,2 odstotka,  februarja pa je bila izplačana še razlika, 0,6 odstotka.

Minimalna plača najbolj narasla?

"Bi pa rad poudaril, da je ravno v času te vlade minimalna plača, tudi to je bil odgovor na draginjo, narasla največ kadar koli. Tudi letos se je minimalna plača dodatno dvignila nad strošek inflacije," je pojasnil Golob. 

Dejstvometer: previdno

Minimalna plača je najbolj narasla leta 2023 v času trenutne Golobove vlade, ko se je zvišala za 120 evrov bruto: iz 1074 evrov bruto na 1203 evrov bruto. Letos je ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti minimalno plačo uskladilo v višini 4,2 odstotka, zato je višja za 50,54 evra in znaša 1253,90 evra bruto. A Golob trdi, da je vlada letos minimalno plačo dodatno dvignila nad strošek inflacije. Leta 2023 je inflacija znašala 4,2 odstotka, ravno toliko, kot je znašal letošnji dvig minimalne plače. Spomnimo: V Zvezi svobodnih sindikatov so zagovarjali dvig v višini 7,5 odstotka, "kar pomeni upoštevanje tako inflacije kot rasti življenjskih stroškov in rasti cen osnovnih življenjskih potrebščin (hrana, energija ...)".

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Letna inflacija

Golob je dejal, da je bila februarja inflacija v Sloveniji 3,4 odstotka, v evroconi je bila pa 2,6 odstotka. "Govorimo o razliki, ki sicer obstaja, ampak govoriti, da je danes inflacija visoka v Sloveniji – ta vlak je šel mimo. Inflacija je bila visoka junija 2022, ko smo prevzeli vlado, je bila že 10-odstotna, nam jo je uspelo zbiti na 3,4 odstotka v februarju."

Dejstvometer drži.

Drži, februarja je letna inflacija znašala 3,4 odstotka, v marcu se je dvignila na 3,6, kažejo podatki statističnega urada. Po podatkih Evropske komisije je v EU znašala 2,6 odstotka. V Sloveniji se je junija lani inflacija prvič v letu dvignila nad 10 odstotkov, znašala je 10,4 in se nato najprej dvignila na 11, novembra lani pa je prvič padla na slabih pet odstotkov. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ukinitev muzeja?

Janez Janša je izjavil: "Tistim, ki so nam ukinili Muzej slovenske osamosvojitve, zato za konec skupaj namenimo nekdanjo slovensko himno, ki je v samostojni Sloveniji tudi uradna himna Slovenske vojske: Naprej zastava slave."

Dejstvometer: previdno

Vlada je s sklepom združila Muzej slovenske osamosvojitve in Muzej novejše zgodovine Slovenije ter ustanovila novi javni zavod Muzej novejše in sodobne zgodovine Slovenije. Muzej slovenske osamosvojitve sicer ne obstaja več, a je bil združen z Muzejem novejše zgodovine.  

Anketa o korupciji

Aleš Hojs je na protestnem shodu izpostavil, da je zadnja anketa med Ljubljančani, "opravljena pred dobrima dvema mesecema, pokazala, da kar 70 odstotkov njih meni, da se Ljubljana vodi koruptivno in da sta korupcija in klientelizem način dela župana Zorana Jankovića".

Evropska komisija je za leto 2023 objavila podatke javnomnenjske raziskave o kakovosti življenja v mestih po Evropski uniji. 74 odstotkov Ljubljančanov meni, da je pri upravljanju mesta prisotna korupcija. Torej jih samo 26 odstotkov meni, da v mestu ni korupcije. Najslabše sta se odrezala Zagreb in Beograd, kjer kar devet od 10 občanov meni, da je v mestni upravi prisotna korupcija. 

Dejstvometer: previdno

V poročilu je sicer izrazito poudarjeno, da občutek korupcije ne pomeni, da gre tudi dejansko za korupcijo. Pri tem se komisija sklicuje na vrsto dejavnikov, ki botrujejo občutku, da je korupcije več oziroma manj. Izpostavili so recimo, da je občutek zadovoljstva z življenjem v mestu neposredno povezan z občutkom, ali je v delovanju mesta prisotna korupcija. Pri tem pravilu Ljubljana ponovno izstopa, saj je kar devet od 10 občanov na splošno zadovoljnih z življenjem v mestu.

Konoplja v medicinske namene

Poslanec Svobode Darko Kranjc je ob vložitvi posvetovalnega referenduma o pridelavi, predelavi, prometu in uporabi konoplje v medicinske namene dejal: "Možnost uporabe konoplje v zdravstvu sicer imamo, vendar izdelke uvažamo iz tujine. Konopljo v ta namen uporablja veliko ljudi, gre za uporabno rastlino, ki pa je žal dobila preveč negativno konotacijo."

Dejstvometer: previdno

Preverjali smo, če dejansko veliko ljudi uporablja konopljo v zdravstvene namene. NIJZ po podatkih Nacionalne raziskave o tobaku, alkoholu in drugih drogah iz leta 2018 navaja, da je 6,7 odstotka prebivalcev, starih 15 do 64 let, že kdaj v življenju uporabilo konopljo oz. pripravek iz konoplje v zdravstvene namene. Med ženskami je uporaba konoplje oz. pripravka iz konoplje v zdravstvene namene bolj razširjena kot med moškimi. Konopljino olje, konopljina smola in konopljina krema so pripravki, o uporabi katerih so prebivalci Slovenije poročali v najvišjem odstotku. Kronična bolečina in nespečnost sta simptoma, zaradi katerih so prebivalci Slovenije v najvišjem odstotku poročali, da so uporabili konopljo oz. pripravek iz konoplje v zdravstvene namene. Večina, 93,2 odstotka prebivalcev Slovenije, konoplje v zdravstvene namene še ni uporabilo, med njimi jih 15,5 odstotka o tem razmišlja. 

Dejstva
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (396)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

OvcjiPastir
15. 04. 2024 17.36
+0
Golob, ti si najboljši predsednik vlade!!!!
Kostorog
08. 04. 2024 21.30
+1
Ja puklasti arestant se drži načela,, najboljša obramba je napad in tolče iz vseh topov da preusmerja pozornost, oziroma po domače povedano,,, drek meša,,,
ivan z Doba
08. 04. 2024 17.50
+13
Ko ćelavi (&co.)govori o poštenju, višanju pokojnin in korupciji ti gre lahko samo na bruhanje! Lopovi tulijo :"Držite tatove!" 🤮P.s. janković je isti kot ćelavi!
ivan z Doba
08. 04. 2024 17.51
+10
Golobova vlada se naj neha ukvarjati sama s seboj!
dule100
08. 04. 2024 10.54
+10
A tole bo cel mesec na sporedu? 😂
slim386
08. 04. 2024 11.21
+4
A boli ker so velikega ljubljenega vođu dobili na laži?
Groucho Marx
08. 04. 2024 10.42
-7
Svoboda = svobodne kraje, goljufije, zavajanja, laži
Čudovita
08. 04. 2024 10.50
-7
List.
08. 04. 2024 10.52
+8
slim386
08. 04. 2024 10.41
+7
Lažnjivi kljukec in njegova klika iz trstenjakove. Je bilo kaj drugega za pričakovat od sđs kartela?
OvcjiPastir
08. 04. 2024 10.24
+4
Živela SvoboDA, svoboda in demokracija!!! Golob še mnoga leta!!!
SREBRNIBREG.
08. 04. 2024 10.23
+10
Janšist pove resnico samo, ko se zmoti.
Delavec_Slo
08. 04. 2024 09.59
+6
Nič ker vsi lažejo kot srake!
Groucho Marx
08. 04. 2024 09.40
-12
Kar reče kuštravec, je treba razumeti ravno obratno.
cool29
08. 04. 2024 09.33
-3
mackon08
08. 04. 2024 09.05
-2
Uradna inflacija je nateg, znižujejo jo stvari, ki se pocenijo katete se pa redko gdaj rabijo. Morali bi upoštevati cene hrane, energentov, ki so polovico mesečnega izdatka ostalo kot so obleke itd je zanemarivo. Jaz če ne kupim niti ene cote jih imam za 5 let.
Julijann
08. 04. 2024 08.52
-10
Uradna inflacija je še vedno višja od povprečja EU, tista tiha inflacija pa je še vedno zelo visoka napram uskladitve plač in pokojnin s tapravo inflacijo. Uradne številke znajo bit zelo zavajajoče. Kaj si lahko upokojenci z nižjimi pokojninami privoščijo več, čeprav so dobili 8% več? Še vedno nimajo za par dni morja in sonca, pa čeprav je dr.Robi dejal, da je to koristno za vse.
zoran pušenjak
08. 04. 2024 08.29
+1
To sploh ni vlada, to je skupek nepoštenih ljudi
Castrum
08. 04. 2024 08.08
-1
Od vsega najbolj drži to, da je ima ta vlada polna usta samohvale in puhlic. Narejenega ni nič razen novih enormnih obremenitev prebivalstva in gospodarstva.
PoldeVeliki
08. 04. 2024 08.08
-5
Najslabsa vlada vseh časov.
mackon08
08. 04. 2024 09.07
+4
Najslabša je bila prejšnja, sedanja pa je tudi zanič.
brabusednet
08. 04. 2024 08.07
-6
Če bi Golob dejal,da imamo deflacijo bi mnogi norci verjeli.
brabusednet
08. 04. 2024 08.04
-8
Važno,da zdravstvena reforma laufa polno paro.Pa Maljevac gradi 30 tisoč stanovanj in zakon o dolgotrajni oskrbi starostnikov laufa sto na uro,bravo norci.
Čudovita
07. 04. 2024 21.45
+12
Vlada dela izjemno dobro .Vesela sem, da je komentator srebrnibreg dobil toliko plusev, da bo sedaj vesel.
Omizje
07. 04. 2024 21.36
+13
bivša vlada me je porinila v pokoj z 57% mesečno me oškoduje za 200eu. trenutno mi vlada Janše dolguje 24.000 EU potem jo naj pa hvalim ? ???? ???? ?
MESE?AR
07. 04. 2024 21.47
-1
Omizje
08. 04. 2024 09.39
+4
Use vlade bivše in sedanjo se da hvalit ali grajat. st vlado jaz nimam problemov imel sem pa z bivšo
bronco60
20. 04. 2024 11.38