Finance

Evropska komisija preveč zadolženi Italiji grozi s kaznijo

Bruselj, 21. 11. 2018 15.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Evropska komisija je potrdila negativno oceno italijanskega proračunskega načrta in ocenila, da je utemeljena sprožitev postopka proti Italiji zaradi prekomernega javnega dolga. Iz Bruslja obenem opozarjajo tudi Slovenijo, da obstajajo tveganja proračunske neskladnosti z evropskimi pravili.

V Bruslju so Italiji dali negativno oceno, navdušeni niso niti nad Slovenijo.
V Bruslju so Italiji dali negativno oceno, navdušeni niso niti nad Slovenijo. FOTO: Reuters

Evropska komisija je danes potrdila negativno oceno italijanskega proračunskega načrta in ocenila, da je utemeljena sprožitev postopka proti Italiji zaradi prekomernega javnega dolga, je v Bruslju sporočil podpredsednik komisije Valdis Dombrovskis. V okviru tega postopka je v skrajnem primeru predvidena finančna kazen.

Komisija je po analizi osveženega italijanskega proračunskega načrta danes pričakovano potrdila obstoj še posebej resne neskladnosti z evropskimi priporočili.

Obenem je na podlagi vnovične preučitve uresničevanja merila glede javnega dolga ocenila, da je utemeljen postopek proti Italiji zaradi nespoštovanja pravil glede javnega dolga.

Italija, tretje največje gospodarstvo v območju evra, je lani beležila dolg v vrednosti 131,2 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP), kar je po bruseljskih izračunih 37.000 evrov na prebivalca.

Evropska proračunska pravila, opredeljena v paktu za stabilnost in rast, določajo, da dolg ne sme preseči 60 odstotkov BDP.

Komisija doslej postopka proti Italiji kljub previsokemu dolgu ni sprožila, ker javnofinančni primanjkljaj ni bil previsok in ker je bila pretežno skladna s strukturnimi cilji v preventivni fazi procesa spremljanja javnih financ članic. Po načrtih nove vlade pa ni več tako.

Slabo oceno so v slovenski vladi pričakovali

V Sloveniji obstajajo tveganja proračunske neskladnosti z evropskimi pravili, ugotavlja Evropska komisija v današnji oceni osnutka slovenskega proračunskega načrta za prihodnje leto. Komisija Slovenijo poziva, naj ukrepa za uskladitev s pravili in naj ji posodobljen osnutek pošlje vsaj en mesec pred načrtovanim sprejetjem v državnem zboru.

Slovenija, ki je septembra dobila novo vlado in je v Bruselj poslala osnutek na podlagi predpostavke nespremenjenih politik, je danes pričakovano dobila oceno, da se sooča s tveganji neskladnosti. Takšno oceno je sicer dobila tudi lani.

Komisija jo ob tem poziva, naj ukrepa za uskladitev s pravili, zlasti ko gre za razliko med priporočenim in načrtovanim strukturnim naporom ter razliko med priporočeno in predvideno stopnjo rasti neto primarnih izdatkov.

Stopnja rasti neto primarnih izdatkov ne bi smela preseči 3,1 odstotka, strukturni napor bi moral biti 0,65 odstotka BDP; to bi zagotovilo skladnost Slovenije z zahtevami v preventivni fazi spremljanja javnih financ, poudarja komisija.

Komisija sicer pri ocenjevanju proračunskih načrtov članice vselej razdeli na več skupin: skladne s pravili, pretežno skladne in na tiste s tveganji neskladnosti. Italija je zaradi še posebej resne neskladnosti z evropskimi priporočili razred zase.

Skupaj s Slovenijo so v skupini držav, kjer obstajajo tveganja proračunske neskladnosti, še Belgija, Francija, Portugalska in Španija. Deset držav – Nemčija, Grčija, Avstrija, Ciper, Finska, Irska, Litva, Luksemburg, Malta in Nizozemska – je skladnih s pravili, tri – Estonija, Latvija in Slovaška – pa so pretežno skladne.

Evropski komisar za finančne in gospodarske zadeve Pierre Moscovici je izpostavil, da so to le tveganja, ki niso uresničena, in da v tem ne vidijo problemov, ki bi bili zelo zaskrbljujoči.

Ocene proračunov so sicer le del zajetnega jesenskega gospodarskega svežnja, s katerim komisija sproži nov cikel evropskega semestra, procesa usklajevanja proračunskih in reformnih politik pod nadzorom Bruslja, uvedenega sredi krize.

Komisija na splošno poudarja, da so gospodarske razmere dobre. V tem in prihodnjem letu v nobeni državi ne predviden prekomeren javnofinančni primanjkljaj – nad tremi odstotki BDP, kar je sploh prvič od uvedbe evra, je izpostavil Dombrovskis.

Ko država izpolnjuje temeljni cilj glede javnofinančnega primanjkljaja, ni v korektivni, temveč v preventivni fazi procesa spremljanja javnih financ s ciljem preprečitve ponovitve kriz. Slovenija je iz korektivne faze izstopila leta 2016.

V preventivni fazi se komisija pri ocenjevanju javnih financ članic osredotoči na strukturni napor pri uresničevanju srednjeročnega proračunskega cilja, ki je za Slovenijo določen pri 0,25 odstotka BDP.

Ministrstvo za finance: Prihodnje leto bomo poslali čim bolj skladen osnutek

Slovenija bo Evropski komisiji prihodnje leto poslala čim bolj skladen osnutek proračunskega načrta, ki ga bo pripravila ob rebalansu proračuna za leto 2019, je ministrstvo za finance zapisalo v odzivu na oceno osnutka slovenskega proračunskega načrta za prihodnje leto. Bruselj je namreč ugotovil, da obstajajo tveganja neskladnosti s pravili.

Kot so sporočili z ministrstva za finance, so Evropsko komisijo že oktobra obvestili, da bo Slovenija prihodnje leto ob rebalansu proračuna za leto 2019 pripravila nov osnutek proračunskega načrta.

Prizadevanja pri pripravi rebalansa proračuna 2019, sprememb okvira za pripravo proračunov sektorja država in novega osnutka proračunskega načrta bodo po pojasnilih ministrstva šla v smeri, da bosta dokumenta čim bolj skladna s pravili EU.

"Ker javnofinančna konsolidacija še ni končana, ministrstvo za finance ves čas poziva k zagotavljanju dolgoročne vzdžnosti javnih financ, kar pomeni zajezitev rasti javnofinančnih odhodkov," so poudarili.

Slovenija je osnutek proračunskega načrta v Bruselj poslala 15. oktobra, pripravljen pa je bil ob predpostavki nespremenjenih politik, kar je v skladu s pravili EU. "Povsem običajno je, da se tik po menjavi vlade v državi članici v osnutek proračunskega načrta ne vključi predvidenih ukrepov," so pojasnili na ministrstvu.

Evropska komisija skladno s časovnico EU semestra konec novembra komentira vse proračunske načrte držav članic, pri čemer ocenjuje načrte za celoten sektor država (vse blagajne) za prihodnje leto.

Za Slovenijo je ugotovila, da obstajajo tveganja proračunske neskladnosti z evropskimi pravili in jo pozvala, naj ukrepa za uskladitev s pravili in naj ji posodobljen osnutek pošlje vsaj en mesec pred posredovanjem rebalansa proračuna v DZ.

Komisija jo ob tem poziva, naj ukrepa za uskladitev s pravili, zlasti ko gre za razliko med priporočenim in načrtovanim strukturnim naporom ter razliko med priporočeno in predvideno stopnjo rasti neto primarnih izdatkov.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

scipio
08. 03. 2020 08.48
+3
Primerjati Italijo in Slovenijo je kot bi primerjal Ljubljano s kako Stično, Vipavo ali Kostanjevico. Vse te tri so po svoje fletne za pogledat, ni pa to to, ko pride do moči, dnarja in kuhinje.
Kruh+sol!
14. 02. 2019 21.36
+2
aloalo
21. 11. 2018 17.59
+4
Centralni komite grozi italiji hahahahha LOL
tedoVV2HCmedo
21. 11. 2018 17.46
+6
Razlog za kazen je drug. Slovenija je na istem, ampak ne bo kaznovana, ker premier uboga Junckerja. Če Serar ne bi podpisal marakeške deklaracije, bi tudi Slovenija dobila podobno kazen.
tedoVV2HCmedo
21. 11. 2018 17.37
+6
Razlog za to kazen je drug. Slovenski proračun je enak. Ampak ne bomo kaznovani, ker je naš premier pokoren Bruslju. Če Serar ne bi podpisal marakeške deklaracije, bi tudi Slovenija dobila neko takšno kazen.
Kanolli
21. 11. 2018 18.04
-3
A daj no daj kako je slovenski proračun enak? Cerar, ki ga tako radi šimfate je dejansko poskrbel, da letos ustvarjamo že proračunski presežek, Italija je pa že zadnjih 5 let na -3% letno, pred tem je bila še slabše. Kar naj jih EU stisne, država lahko ustvarja izgubo v krizi, ne pa 10 let po njej!
gongash
21. 11. 2018 17.26
+2
lahko je zapravljat tuj denar in se delati neodgovornega
MeaCulpa
21. 11. 2018 17.19
+7
To dellaj EU pritiskaj na članice kolikor gre...v Italiji ste tako ali tako zelo priljubljeni...počasi bo 26 članic
Castrum
21. 11. 2018 16.45
+8
Dejstvo je, da Italija ni Grčija saj je too big to fall in seveda bo odnos EU do Italije drugačen, kot je bil do Grčije. Je pa tudi dejstvo, da italijani živijo iz leta v leto slabše in to je tisto, kar je najbolj žalostno.
Frane Šajn
21. 11. 2018 16.35
+9
Ma dajte ga no srat, a jim bo to osebno izrekel Juncker ko bo malo ,ne, ampak precej nakajen ali potrjen khm.....!
marveb
21. 11. 2018 16.05
+14
Ma kdor malo spremlja razmere v Italiji bi lahko vedel da se jim vedno bolj j..za tako Evropsko unijo in za izdajalko Merklico in pijancka Junckercka..In ce se vedno komu v tej Sloveniji ni jasno da brez Italije ni Evrope nima pojma..
Frane Šajn
21. 11. 2018 16.36
+0
pbjr
21. 11. 2018 15.43
+21
Italija je prevelik igralec v celem svetu v vseh pogledih, poleg tega pa ima za seboj Vatikan! Nič si ji ne bo zgodilo! Vendar pa upam, da si ji zgodovina ne bo začela ponavljati. Tu je v igri svetovni kapital, ki pa ne priznava ničesar drugega kot profit!
User1553709
21. 11. 2018 15.34
+9
italija bo neizbežno druga grčija, bognedaj da bo 2020 še nova kriza.
Frane Šajn
21. 11. 2018 16.39
+4
V ekonomskih vodah ki razmišljajp trezno se vedno bolj naglas sušlja o novem letu 2008!? Mislim, da popolnoma upravičeno.
tedoVV2HCmedo
21. 11. 2018 17.40
+1
Tudi slovenski proračun je že globoko v dreku. Kmalu bomo na istem kot Grčija.
tedoVV2HCmedo
21. 11. 2018 17.47
+1