FIT 24UR

BLOG: Baldrijan, zeliščno zdravilo za spanje in pomiritev

Ljubljana, 06. 11. 2022 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Boban Pauković
Komentarji
1

Vas muči nespečnost in ste kronično utrujeni, ker ne morete dostojno zaspati in spati? Ali ste vedeli, da obstaja zelišče, ki se že od drugega stoletja našega štetja uporablja za lajšanje nespečnosti, tesnobe in nemira? To naravno in zeliščno zdravilo za spanje in pomirjanje se imenuje korenina baldrijana.

Morda ste že kdaj zaužili korenino baldrijana in se tega sploh niste zavedali. Zelo pogosto se baldrijan dodaja v čajne mešanice in zeliščne dodatke, ki prispevajo k lažjemu spancu. Pomaga tudi pri naravnem zdravljenju anksioznosti in naj bi celo lahko pomagal tudi zniževati krvni tlak.

Baldrijan se uporablja kot zdravilna rastlina vsaj od časa stare Grčije in Rima. Njegove lastnosti je opisal Hipokrat, Galen pa ga je kasneje predpisal kot zdravilo proti nespečnosti. Uporabljal se je tudi že od nekdaj v indijski in kitajski medicini. Najprej so uporabljali eterično olje, pozneje pa tinkturo. 

Uporabljali so ga tudi kot zgodnje zdravilo za epilepsijo vse do približno 19. stoletja, saj naj bi valerenska kislina, spojina, ki jo vsebuje baldrijan, lahko preprečila konvulzije, podobno učinkom antikonvulzivnega zdravila valprojske kisline. 

Baldrijan lahko uporabljamo v obliki čaja, tinkture in vina, v farmaciji pa iz njega izdelujejo tudi eterična olja, tablete in kapsule.
Baldrijan lahko uporabljamo v obliki čaja, tinkture in vina, v farmaciji pa iz njega izdelujejo tudi eterična olja, tablete in kapsule. FOTO: iStock

Kaj je korenina baldrijana? 

Baldrijan spada v družino špajkovk, v kateri je tudi vsem nam dobro poznani motovilec. Baldrijan, eno izmed njegovih ljudskih imen je med drugim tudi zdravilna špajka, je trajnica, ki v višino zraste do enega metra. Je pogosto uporabljena rastlina za boljšo kakovost spanja, ki jo dodajajo čajem in prehranskim dopolnilom. Znan je tudi pod drugimi imeni: božjastnica, božji bič, hajdina, mačja trava in srčna zel. 

Baldrijan vsebuje alkaloide, eterično olje, valepotriate in seskviterpene. Te aktivne sestavine so verjetno odgovorne za sposobnost korenine baldrijana, da povzroči pomirjujoč in obnovitveni učinek na centralni živčni sistem telesa. 

Za namen zdravljenja se uporablja uprašena korenina, ki vsebuje eterično olje s seskviterpeni valerenske in acetoksivalerenske kisline. Na tem mestu pa bi rad omenil, da baldrijan vsebuje več kot 100 učinkovin, vendar pa še vedno ni povsem znano, katere vse učinkovine prispevajo k delovanju izvlečka baldrijana. Vsebuje tudi spojino, imenovano linarin, ki naj bi imela pomirjevalne učinke.

Korenina baldrijana, natančneje valerenska kislina, pa poveča količino gama-aminomaslene kisline (GABA) prek receptorjev GABA, zato je to zelišče učinkovito proti tesnobi. Izvleček baldrijana lahko torej povzroči pomiritev s povečanjem ravni GABA v možganih. GABA je zaviralni nevrotransmiter v centralnem živčnem sistemu. V dovolj velikih količinah lahko povzroči sedativni učinek, pomirja živčno aktivnost. Izvleček baldrijana naj bi povzročil sproščanje GABA iz možganskih živčnih končičev in nato preprečil prevzem GABA nazaj v živčne celice. Poleg tega baldrijanova valerenska kislina zavira encim, ki uničuje GABA, kar je še en način, s katerim lahko baldrijan izboljša vaše ravni GABA in spodbuja odličen nočni počitek.

Uporaba

V ljudski medicini so ga uporabljali predvsem proti nemirnosti, nespečnosti, glavobolom, razdražljivosti pred menstruacijo in med nosečnostjo, pomagal naj bi tudi pri krčenju gladkih mišic (pri menstrualnih krčih), v klimakteriju ter pri živčno pogojenih bolečinah v želodcu in črevesju. 

Danes se njegova uporaba priporoča pri živčni napetosti in težavah z nespečnostjo, torej v namene za lajšanje težav, kot so nemir, razdražljivost, stres in blage motnje spanja. Pri motnjah spanja in živčnosti brez organskih vzrokov naj bi tako s pripravki baldrijana lahko skrajšali čas do spanja in izboljšali samo kakovost le-tega.

Baldrijan lahko uporabljamo v obliki čaja, tinkture in vina, v farmaciji pa iz njega izdelujejo tudi eterična olja, tablete in kapsule. V vrtnarstvu se baldrijan dodaja h kompostu za boljše in hitrejše kompostiranje.

Kje raste?

Baldrijan raste na bolj vlažnih, deloma sončnih travnikih, bregovih, jarkih, gozdnih obronkih, ob grmovju in živi meji. Lahko ga gojite tudi na domačem vrtu. Nabiramo baldrijanovo korenino, ta od vseh delov rastline vsebuje največ zdravilnih učinkovin. Nabiranje poteka jeseni od septembra do novembra. 

Z njegovo pomočjo boste hitreje zaspali in izboljšali kakovost spanja.
Z njegovo pomočjo boste hitreje zaspali in izboljšali kakovost spanja. FOTO: iStock

Previdno

Zavedati se morate, da se učinki pripravkov iz baldrijana za duševne težave pokažejo šele po nekaj tednih uporabe. In v kolikor jemljete zdravila, se je potrebno pred uporabo baldrijana posvetovati z osebnim zdravnikom, saj pripravki iz baldrijana lahko povečajo učinke uspaval ali zdravil, ki uravnavajo razpoloženje. Ob neprimernem kombiniranju pripravkov iz baldrijana z določenimi zdravili pa lahko pride do stranskih učinkov, kot so razdraženost, nespečnost in glavobol. 

Do sedaj je znano, da pripravki iz baldrijana ne povzročajo odvisnosti, uporabniki, ki ne uživajo nobenih drugih zdravil, pa ne poročajo o kakšnih večjih neželenih učinkih. Nekateri izmed najpogostejših stranskih učinkov naj bi bili slabost in trebušni krči.

Nosečnicam in doječim materam se uporaba iz previdnosti odsvetuje, pripravki iz korenine baldrijana prav tako niso priporočljivi za uporabo pri otrocih, mlajših od 12 let. Pripravkov iz baldrijana naj prav tako ne uživajo posamezniki, ki so alergični na korenino baldrijana.

Ker ima baldrijan pomirjevalni učinek, lahko vpliva tudi na sposobnost vožnje. Ne jemljite torej dodatkov korenine baldrijana, preden vozite, upravljate težke stroje ali počnete katero koli dejavnost, ki zahteva budnost.

Če imate kakršno koli bolezen jeter, se prav tako izogibajte jemanju baldrijana.

Baldrijan lahko vpliva ali poveča učinke drugih naravnih dodatkov, kot sta šentjanževka in melatonin. Ne smete ga uporabljati, če jemljete zdravila, kot je na primer diazepamali amitriptilin. Valpotriat, ki ga baldrijan vsebuje, je sicer strupen za celice in dedno zasnovo, a v organizmu so te spojine zelo neobstojne in se razgradijo v prebavilih, zato takega učinka v organizmu ni.

Bobana lahko spremljate na njegovi spletni strani in na profilih na Facebooku in Instagramu. Vsa mnenja, morebitna vprašanja in predloge lahko sporočite na info@bobanpaukovic.com ali 24ur.com@pop-tv.si.

Ste vedeli?

Včasih so pili vino, v katerega so bile namočene korenine baldrijana. Pa veste, zakaj? Ker naj bi bil afrodiziak. Do tega spoznanja pa so naši predniki prišli, ko so opazovali mačke in vpliv vonja baldrijana na njih. Namreč baldrijanov vonj naj bi imel močan učinek na mačke, saj naj bi se zaradi tega vonja močno vzburjene začele valjati po koreninah.

V preteklosti so z baldrijanom preganjali duhove, čarovnice in hudiča.

Zaključek

Kot ste lahko prebrali, baldrijan vsebuje eterična olja, alkaloide in valerensko kislino: učinkovine, ki delujejo antidepresivno in pomirjevalno. S tem naravnim zdravilom si lahko pomagate pri tesnobi oziroma anksioznosti, žalosti in razburjenosti. Z njegovo pomočjo boste hitreje zaspali in izboljšali kakovost spanja. 

Pomirjevalne lastnosti pripisujemo eteričnemu olju in valpotriatom. Eterično olje vsebuje valerenovo kislino, ki zavira encime, odgovorne za presnovo gama-aminomaslene kisline v osrednjem živčevju. Posledično se poveča količina gama-aminomaslene kisline, zato se zmanjša osrednja živčna dejavnost, kar ima za posledico pomirjevalni učinek.

To naravno zdravilo lahko pripomore k optimalni sprostitvi in lažjemu obvladovanju stresa, ki nastane zaradi napačnega življenjskega sloga, a ne pozabite na posvet s strokovnjakom, preden ga začnete uporabljati. Učinki jemanja pripravkov so opazni šele po nekaj tednih in niso takojšnji.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

JApajaDAja
06. 11. 2022 10.02
pred uporabo vseh "dodatkov" se posvetujte s svojim zdravnikom-priporočam ogled oddaje "preverjeno" na NOVI tv hr. !