FIT 24UR

BLOG: zdravljenje kandide

Ljubljana, 09. 10. 2022 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Boban Pauković
Komentarji
0

Kadar je v telesu na ustrezni ravni, ta glivica pomaga pri absorpciji hranil in prebavi, ko pa se kandida prekomerno razmnoži, lahko postane resna skrb, ki povzroča številne negativne in resne zdravstvene težave.

Kandida je telesu neškodljiva gliva kvasovka, ki je prisotna prav v vsakomur izmed nas. Težave pa se pojavijo, ko se poruši ravnovesje v našem črevesju in se posledično zmanjša število dobrih bakterij, ki skrbijo, da se kandida ne razraste. Ko se ta glivica preveč razmnoži, se lahko začnejo pojavljati različne težave s prebavo, kožo, v najhujših, sicer res redkih primerih, pa kandida lahko zaide tudi v krvni obtok. Če imate kandido ali poznate koga, ki jo ima, morate ta prispevek obvezno prebrati.

Kaj vpliva na razmnoževanje in razrast kandide?

Pogosto zdravljenje z antibiotiki, dolgotrajno jemanje kontracepcijskih tablet, amalgamske zalivke, določene virusne okužbe, stresne okoliščine, sladkorna bolezen, slabe prehranjevalne navade (prekomerno uživanje živil, ki vsebujejo visoko raven predelanih ogljikovih hidratov in sladkorjev), prekomerno uživanje alkoholnih pijač in rakava obolenja lahko privedejo do nenormalnega razmnoževanja te glivice v telesu. 

Kandidoza, običajno imenovana "kandida", je glivična okužba, ki lahko prizadene moške in ženske vseh starosti na različnih delih telesa. Najpogosteje se pojavi v ustih, ušesih, nosu, nohtih na nogah, rokah, prebavilih in nožnici. Zaradi številnih in raznolikih simptomov je pogosto spregledana, neodkrita ali napačno diagnosticirana. 

Med najpogostejšimi znaki kandide so bele obloge na jeziku.
Med najpogostejšimi znaki kandide so bele obloge na jeziku. FOTO: Shutterstock

Najpogostejši simptomi kandide so:
občutek neprestane utrujenosti,
– močna neprestana želja po uživanju ogljikovih hidratov ter sladkih živil,
– prebavne težave, kot sta zaprtost ali driska, ali občutek napetosti in napihnjenosti,
– bele obloge na jeziku,
– pogosto hladne noge in roke,
– težave s koncentracijo, motnje spomina,
– razpoloženjska nihanja, razdražljivost, depresija,
– vaginalne okužbe, okrepljen beli tok, okužbe sečil,
– srbenje danke ali vaginalna srbečica. 

Kako si pomagati? 

Prehrana in urejen način življenja sta ključnega pomena za rešitev zagat, ki jih razrast kandide lahko povzroči. Če so potrebna protiglivična zdravila, pa previdno z njimi in obvezno pod nadzorom strokovnjaka. Če bi jo poskusili pokončati na hitro, boste namreč stanje samo poslabšali. Ta kvasovka je trdoživa in se upira. Ko je uničena, se iz nje sprostijo proteini in strupene snovi, ki lahko izzovejo obrambne celice. Zato se začne zdravljenje z manjšimi odmerki, ki se počasi povečujejo do predpisanega odmerka.

Največ lahko storite, če skrbite za močan imunski sistem, ki ga lahko dosežete z zdravim načinom življenja. Poleg vadbe in izogibanja stresu poskrbite za uravnovešeno prehrano, v kateri naj bo zadosti celuloze in živil, ki vzdržujejo ravnovesje mlečnokislinskih bakterij (npr. zelena zelenjava, oreški, olja, semena, ovseni kosmiči, kefir, jogurt, jajca, ribe, alge, meso, sirotka, svež česen, čemaž, kokosova maščoba, hladno stisnjeno olivno olje, kislo zelje in kisla repa), omejite pa uživanje izdelkov, v katerih so različne oblike sladkorja, rafinirani ogljikovi hidrati in kvas. 

Preden se lotite nove diete, je dobro začeti s čiščenjem organizma od kandide z zdravili in pod nadzorom strokovnjaka/zdravnika. Kasneje pa začnite z dieto z nizko vsebnostjo sladkorja, saj je slednji hrana za kandido.

V prihodnje pa naj bo vaša prehrana osredotočena na:
zelenjavo, 
– visokokakovostna beljakovinska živila, 
– zrna brez glutena (npr. rjavi riž in proso),
– običajno se priporoča tudi izogibanje sadju v tem času, saj vsebuje sladkor. 

Kar zadeva zelenjavo, se je priporočljivo izogibati tudi tem nekoliko sladkim, škrobnatim virom: krompir, korenje, sladki krompir, pesa, grah. Ta zelenjava je "prepovedana" na strogi dieti proti kandidi zaradi visoke vsebnosti ogljikovih hidratov, vendar je vsekakor bogata s hranili in jo lahko pozneje ponovno vključite v prehrano. 

Povečajte pa vnos živil, ki so učinkovita proti kandidi, in tako okrepite svoj imunski sistem:
– jabolčni kis,
– zelena zelenjava,
– kokosovo olje,
– česen,
– chia in lanena semena,
– nesladkan brusnični sok,
– fermentirani mlečni izdelki,
– začimbe (kurkuma, origano in cimet).

Da bo dieta proti kandidi uspešna, bo trajalo kar nekaj tednov do nekaj mesecev. Odvisno je od posameznika in nekaterih ključnih spremenljivk – kako strogo se držite diete, uživanje in učinkovitost probiotikov in protiglivičnih zdravil ter stopnje razrasta kandide. 

Poskrbite za uravnovešeno prehrano, v kateri naj bo zadosti celuloze in živil, ki vzdržujejo ravnovesje mlečnokislinskih bakterij.
Poskrbite za uravnovešeno prehrano, v kateri naj bo zadosti celuloze in živil, ki vzdržujejo ravnovesje mlečnokislinskih bakterij. FOTO: Shutterstock

Živila, ki bi jih morali uživati na dieti proti kandidi, so:

1. Jabolčni kis

Kislina in encimi v jabolčnem kisu vam bodo pomagali, da se znebite odvečnih kvasovk v telesu.

2. Zelena listnata zelenjava

Zelena listnata zelenjava ne vsebuje sladkorjev, ima pa velike količine magnezija, ki naravno razstruplja telo, vitamina C za izgradnjo imunskega sistema, klorofila za čiščenje telesa, vitaminov B za energijo in železa, ki daje telesu popolno podporo.

3. Kokosovo olje

Kokosovo olje ima protimikrobne lastnosti, kombinacija lavrinske in kaprilne kisline pa vam bo pomagala uničiti škodljivo kandido.

4. Naravno sladilo stevia 

Vemo, da sladkor hrani kandido. Zato je pomembno, da uporabljamo različna sladila; stevia je odlična izbira za tiste, ki so na dieti proti kandidi. Med drugim naj bi imela protiglivične, protivnetne in antibiotične lastnosti. 

5. Česen

Česen poleg žvepla vsebuje številne spojine, ki imajo izjemno močne protiglivične lastnosti širokega spektra. 

6. Lanena in chia semena

Polifenoli, ki jih najdemo v lanenih in chia semenih, podpirajo rast probiotikov v črevesju in lahko tudi pomagajo odpraviti kvasovke in kandido v organizmu.

7. Nesladkan brusnični sok

Brusnični sok brez dodanega sladkorja pomaga uravnovesiti pH urina in pomaga preprečiti prekomerno rast glivic, kot je kandida.

8. Kefir

Kefir je prav tako izjemno pomembno živilo in vam bo zaradi zdravilnih sestavin pomagal v boju zoper kandido.

9. Začimbe, kot sta kurkuma in cimet

Kurkuma vsebuje aktivno sestavino, imenovano kurkumin, ki zavira številne seve glivic, med drugim tudi kandide. Cimet naj bi prav tako imel sestavine, ki vam bodo pomagale ustaviti kandido.

10. Čaj Pau D'arco

Ta čaj vsebuje protiglivične spojine, kot je lapahol, za katerega se je izkazalo, da je učinkovit proti kandidi. 

Živila, ki se jim morate izogibati na dieti proti kandidi, pa so:

1. Sladkor

2. Sadje in sadni sokovi (čeprav je sadje na splošno zdravo, vsebuje veliko sladkorja in lahko poslabša simptome)

3. Alkohol (večina alkohola vsebuje kvasovke, zato ni presenetljivo, da se mu je potrebno izogibati)

4. Predelana živila, polna aditivov in sladkorjev

5. Kis (pri prekomernem razrastu kandide se je treba izogibati vsem vrstam kisa, razen jabolčnemu)

6. Arašidi (pogosto so lahko nosilci plesni, ki spodbuja rast kandide)

7. Mlečni izdelki (razen fermentiranim, bi se bilo bolje izogibati mlečnim izdelkom, vsaj v zgodnjih fazah čiščenja. Mleko med drugim vsebuje laktozo, ki je sladkor in lahko "pomaga" kandidi)

8. Potencialni alergeni (nekatere glivične okužbe so posledica alergij na hrano. Poskusite se izogibati hrani, ki povzroča kakršne koli negativne reakcije. Če menite, da ste alergični oz. intolerantni na hrano, poskusite z izločitveno dieto, da ugotovite, katera živila povzročajo intoleranco)

9. Kvas

Izogibajte se tudi suhemu sadju, bananam in sladkanim pijačam. 

Najboljša olja za boj proti kandidi so:
origanovo olje, 
– olje sivke,
– olje nageljnovih žbic.

Ta pomagajo uničiti različne parazite in glivice v telesu, vključno s kandido.

Kandida je telesu neškodljiva gliva kvasovka, ki je prisotna prav v vsakomur izmed nas. Težave pa se pojavijo, ko se poruši ravnovesje v našem črevesju in se posledično zmanjša število dobrih bakterij, ki skrbijo, da se kandida ne razraste.
Kandida je telesu neškodljiva gliva kvasovka, ki je prisotna prav v vsakomur izmed nas. Težave pa se pojavijo, ko se poruši ravnovesje v našem črevesju in se posledično zmanjša število dobrih bakterij, ki skrbijo, da se kandida ne razraste. FOTO: Shutterstock

Dodatki, ki lahko pomagajo pri dieti proti kandidi:
– probiotiki,
– betain Hcl in prebavni encimi,
– vitamin C,
– izvleček pečk grenivke,
– puranji rep (goba, znana tudi kot Trametes versicolor),
– korenina astragalusa,
– oljčni listi,
– origanovo olje.

Previdnostni ukrepi: simptomi odmiranja kandide 

Hitro ubijanje kandide v telesu povzroči presnovno reakcijo, ki v telo sprosti več različnih toksinov. Simptomi, ki kažejo, da čiščenje kandide in dieta proti kandidi delujeta, vključujejo: možgansko meglo, glavobol, utrujenost, omotičnost, črevesne težave (vključno z napenjanjem, vetrovi, drisko, zaprtjem in slabostjo), potenje in vročino, vnetje sinusov, kožne izpuščaje, gripi podobne simptome.

Ti simptomi običajno izzvenijo v sedmih do desetih dneh. Če imate kronične ali neobičajno trdovratne okužbe s kandido, se posvetujte s strokovnjakom oz. zdravnikom. 

Zaključek 

Ko boste začutili in opazili izboljšanje, začnite s postopnim uvajanjem ostalih živil. Najprej naj bodo to seveda živila z nekimi manjšimi količinami sladkorjev, kasneje pa še ostala. Kandida se zelo rada "vrača", zato poskrbite za redno telesno aktivnost, ustrezno prehrano in izogibanje stresu ter kakovosten spanec. In zavedajte se, da je preventiva vedno boljša in lažja kot kurativa.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.