FIT 24UR

BLOG: Zimski sadeži, ki vam bodo v pomoč pri boju s sovražniki imunskega sistema

Ljubljana, 04. 12. 2022 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Boban Pauković
Komentarji
7

Čeprav smo zakorakali v veseli december in se skoraj vsi veselimo novoletnih druženj, zabave, dobre hrane in "kuhančkov", bom jaz poskušal še vedno ostati na "zdravem bregu". Dobro se je zavedati, da naš imunski sistem opravlja svojo funkcijo brez premora in je v zimskem času še bolj aktiven oz. na udaru. Zato bom v tokratnem prispevku z vami delil svoj nabor sadežev, ki vam bodo v pomoč pri boju s sezonskimi "sovražniki" imunskega sistema.

1. Grenivke

Grenivka vsebuje veliko vitamina C in vitamina A ter fitokemikalij, kot sta likopen in beta-karoten, limonoidov, kot je limonin, in flavonoidov, kot je naringenin. Te spojine imajo pozitiven vpliv na naš organizem, saj se lahko borijo proti poškodbam prostih radikalov in oksidativnemu stresu, ki prispevata k staranju in razvoju kroničnih bolezni. 

2. Limone

Limone zagotavljajo močne flavonoide, vključno s kvercetinom, luteolinom, apigeninom in hesperidinom. Vsi ste že verjetno seznanjeni z dejstvom, da so limone polne vitamina C, a to še zdaleč ni edini "as iz rokava", na katerega se lahko limona zanese, ko gre za izbor 'naj superživilo'. Limona poleg zgoraj naštetih snovi vsebuje tudi veliko ocetne kisline, kar pomeni, da je precej bolj kisla v primerjavi z drugimi živili. Prav zaradi svoje kislosti je odlična pri uničevanju bakterij. 

Flavonoidi, ki se nahajajo v limoni, prinašajo kar nekaj pozitivnih učinkov na naše telo in pomagajo preprečevati bolezni srca in presnovne motnje, ter naj bi delovali protivnetno, antidiabetično in protirakavo. 

3. Pomaranče

Tudi ta sadež zagotavlja veliko vitamina C, vendar so pomaranče bogate tudi s flavonoidi, kot je na primer hesperidin. Pomaranče so tudi dober vir kalija, folatov in ostalih flavonoidov, ki spodbujajo razstrupljanje, varujejo pred poškodbami zaradi prostih radikalov in ščitijo pred rakom.

Limone in pomaranče so polne vitamina C.
Limone in pomaranče so polne vitamina C. FOTO: Dreamstime

4. Kivi

Tudi kivi je osvežilen sadež, ki ima visoko hranilno vrednost, saj je bogat z vitaminoma C in K, kalijem, kalcijem, fosforjem, vitaminom E, magnezijem, vitamini B3, B5 in B9 ter vlakninami. S pomočjo vitamina B9 in vitamina C kivi krepi kostni mozeg in tako ustvarja povečano proizvodnjo rdečih in belih krvničk, ki ustvarjajo protitelesa in gradijo imunski sistem. Prav tako ima kivi zaradi teh dveh vitaminov sposobnost povečanja absorpcije železa (zelo koristen za preprečevanje anemije). Ta sadež ima tudi odlične antioksidativne lastnosti, ki igrajo izjemno vlogo pri zaščiti naših celic pred različnimi poškodbami. 

Zaradi naravnih odvajalnih lastnosti je uporaba kivija še posebej primerna za tiste, ki trpijo zaradi zaprtja. Torej, več kot dobrodošel je v obdobju, ko se večina ljudi prenajeda z živili, ki "zapirajo". 

5. Mandarine

Mandarine so bogate predvsem z vitamini A, B, C ter z minerali, kot so železo, magnezij, kalij, fosfor in kalcij. V njih se nahaja tudi snov limonin, ki naj bi imela protirakave lastnosti. Vsebujejo topna in netopna vlakna, kot sta hemiceluloza in pektin, ki zavirata absorpcijo prekomernih količin holesterola v črevesju. Preprečevale naj bi tudi slabosti ter blažile trebušne krče in bruhanje in pomagale pri lažjem izločanju strupov iz telesa. Imajo tudi protimikrobne lastnosti in visoko vsebnost beta kriptoksantina, snovi, ki sodeluje v boju proti hepatitisu C. 

Bobana lahko spremljate na njegovi spletni strani in na profilih na Facebooku in Instagramu. Vsa mnenja, morebitna vprašanja in predloge lahko sporočite na info@bobanpaukovic.com ali 24ur.com@pop-tv.si.

6. Klementine

Ta sadež je vir naravnega folata, zato lahko njihovo redno uživanje pripomore k normalnemu delovanju možganov ter k zmanjšanju stisk in depresije. Folat je koristen tudi pri preprečevanju defekta nevralne cevi v nosečnosti. S svojo vsebnostjo vitamina C in raznih fitohranil bodo prav tako poskrbele za močan imunski sistem in zaščito pred škodljivimi prostimi radikali. Vitamin C pa sodeluje tudi pri sintezi kolagena, ki je bistvenega pomena za vzdrževanje zdrave kože. 

Z uživanjem klementin boste lahko poskrbeli k ohranjanju močnih in zdravih kosti (zaradi vsebnosti kalcija in fosforja). Ta dva minerala igrata pomembno vlogo tudi pri krčenju mišic.

7. Brusnice

Plodovi brusnice vsebujejo veliko arbutina, čreslovin, pektina ter različnih vrst vitaminov, kot so vitamini A, B, K in C. Med minerali imajo pomembno vlogo natrij, kalij, kalcij, magnezij ter fosfor. Brusnice vsebujejo tudi lutein, ki je zelo pomemben za naš vid in za zdrave oči, saj gre za močan antioksidant, ki preprečuje arterijske spremembe v rumeni pegi in tudi nastanek sive mrene.

Brusnice najpogosteje uporabljamo kot uroantiseptik pri vnetjih sečil (ledvic in mehurja). Plodovi naj bi vsebovali veliko bioaktivnih snovi, ki se jim pripisuje močno antibiotično delovanje. Sok brusnic naj bi vplival tudi na zmanjšanje holesterola, trigliceridov in sečne kisline, brusnični čaj pa naj bi bil učinkovit pri slabokrvnosti, lajšanju krčev in revmi.

Brusnice najpogosteje uporabljamo kot uroantiseptik pri vnetjih sečil.
Brusnice najpogosteje uporabljamo kot uroantiseptik pri vnetjih sečil. FOTO: Thinkstock

8. Kaki

Kaki je okroglo oranžno sadje, ki vsebuje veliko beta-karotena – provitamina A, vitamina C, kalija in mangana. Vsebuje tudi antioksidante, kot sta galna kislina in epikatehin galat, dve spojini, ki sta povezani s pozitivnimi vplivi na zdravje, kot je zmanjšanje ravni holesterola, vnetja in visokega krvnega tlaka. Kaki je sicer sadež, ki vsebuje razmeroma veliko sladkorjev, je pa tudi vir prehranskih vlaknin in več mikrohranil). Vsebuje tudi različne polifenoletanine, proantocianidine, flavonoide, katehine, ki s svojim antioksidativnim delovanjem podpirajo zaščitne mehanizme telesa proti oksidativnemu stresu.

9. Granatno jabolko

Granatno jabolko vsebuje vitamin K, folat, vitamin C in vitamin B5 (pantotenska kislina ), od mineralov pa predvsem baker, kalij in mangan. V tem sadežu se nahajajo tudi visoke koncentracije polifenolov, ki veljajo za močne antioksidante. Med njimi najbolj izstopa punikalagin. Ker je bogat vir antioksidantov, mu pripisujejo številne antikancerogene in protivnetne učinke, uživanje tega sadeža pa naj bi med drugim tudi  izboljšalo stanje pri aterosklerozi.

Ker je kaki bogat vir antioksidantov, mu pripisujejo številne antikancerogene in protivnetne učinke.
Ker je kaki bogat vir antioksidantov, mu pripisujejo številne antikancerogene in protivnetne učinke. FOTO: Dreamstime

Zaključek 

V obdobju pretiranega prenajedanja in vnosa večjih količin alkohola bi se bilo pametno zavedati, da s takšnim načinom življenja obremenjujemo organizem in še dodatno postavljamo večje izzive za svoj imunski sitem. Poskusite biti v nekem zdravem ravnovesju. To ne pomeni, da se morate odrekati hrani, a pretiravati tudi ni treba.

Čeprav sem zgoraj pisal o blagodejnih učinkih obravnavanih sadežev in spodbujal k njihovem uživanju, pa ti še zdaleč niso primerni za vsakogar. Na splošno veljajo za "zdrava" živila, a imajo lahko tudi negativen vpliv na naše zdravje. Prav tako vsebujejo sladkorje, pa tudi razne snovi, na katere smo lahko intolerantni. Za primer vam dam kivi. Srbenje in pekoč občutek na jeziku, ki je zelo pogost pri požiranju kivija, je lahko posledica dejstva, da je ta sadež bogat z igličastimi kristali kalcijevega oksalata, ki lahko povzročijo draženje ustne sluznice. 

Zaradi velike vsebnosti oksalne kisline naj soka svežih brusnic ne uživajo ljudje, ki so nagnjeni k ledvičnim kamnom.

Citrusi vsebujejo tudi veliko večjo količino citronske kisline od ostalega sadja, kar lahko sčasoma razjeda zobno sklenino in poveča tveganje za nastanek kariesa.

Nekatere vrste sadja lahko vplivajo tudi na zdravila, ki jih uživate. Grenivke, na primer, vsebujejo kemikalijo, znano kot furanokumarin, ki lahko blokira aktivnost specifičnega encima, potrebnega za razgradnjo nekaterih zdravil, kot so statini in benzodiazepini.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

maršal Broz
04. 12. 2022 18.44
Eno jabolko zjutraj, pa štamprle domačega sadjevca. Pa zvečer pred spanjem še enega brez jabolka....moj oče je delal tako in dočakal 97 let.
4556
04. 12. 2022 10.57
To je reklama samo za uvoženo sadje
Lev07
04. 12. 2022 10.05
+4
Kaj pa jabolka? Ste že slišali za star pregovor, da eno jabolko na dan, odžene zdravnika stran? Če imaš domača, pa sploh!
andro69
04. 12. 2022 10.04
Domače žganje najboljše zdravilo...seveda v mejah normale...
franci1972slo
04. 12. 2022 09.20
+2
Ko Franci rukne rakijo za šankom in zapoje se vse ovlažijo. Ti pa grizljaš brusnice v temnem kotu in se prepričuješ, da si zdrav.
?ebula
04. 12. 2022 09.00
+1
Kaj pa segedin, ričet, vipavska jota, sarme? Sam vprašam!
Lev07
04. 12. 2022 10.04
+3