Fokus

Daniel Andre Tande: od smrtonosnega padca v Planici do zmage na svetovnem pokalu

Ljubljana, 20. 03. 2022 07.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Maja Sodja
Komentarji
3

Lani so planiški poleti – podobno kot leto prej – v primežu epidemije potekali brez gledalcev in publike, ki v dolini pod Poncami vsakokrat pričara edinstveno vzdušje. Bila je torej tišina, sem in tja se je oglasil posnet aplavz, ki je narahlo odmeval v izteku skakalnice. Začelo se je kot vsako leto v četrtek. Bila je poskusna serija finala, novinarji smo se pod velikanko nastavljali soncu in čakali začetek tekme. A takrat se je zgodilo – padec, ob katerem smo obnemeli in obstali čisto vsi.

Tande se padca ne spomni.
Tande se padca ne spomni. FOTO: AP

Daniel Andre Tande se padca ne spomni, popolnoma nobenega spomina nima na tisti dan, pripoveduje v pogovoru za 24UR Fokus. Posnetek grozljive nesreče, ki se mu je pripetila, si je ogledal večkrat predvsem zato, da je ugotovil, kaj je šlo narobe, da se je tako končalo. "Kasneje sem posnetek gledal, da me je opominjal, da se mi je to res zgodilo in da moram biti potrpežljiv."

Peter Prevc: Takrat te pa stisne

Iz takšnih nesreč, kot se je zgodila Tandeju, se skušamo vsi v skakalni karavani kaj naučiti, pripoveduje kapetan naše reprezentance in naš najbolj izkušen smučarski skakalec Peter Prevc. "Danielovega padca nisem gledal, doživel pa sem ga precej hudo. Ko sem se peljal na drugi skok, sem slišal helikopter, kar ni dober znak." A v tistem trenutku sem se moral zbrati, nadaljuje Prevc, vse sem odrinil na stran in šel na tekmo. "Ko smo spraševali, kaj se mu je zgodilo ... takrat te pa stisne." 

Tudi glavni trener naših orlov Robert Hrgota ni videl Tandejevega padca, ker je ravno v tistem trenutku obrnil pogled z letalnice. A kasneje je s posnetkov razbral, da se je Norvežanu pripetila tehnična napaka. "Taka tipična za večje letalnice, kot je planiška."

Bil je klinično mrtev

Da se je za Tandeja končalo tako dobro, je zaslužna planiška zdravstvena ekipa. Lani je bila to ekipa iz ljubljanskega UKC. V iztek skakalnice sta Tandeju na pomoč prva pritekla anesteziologa Špela Pirtovšek Štupnik in Andrej Gorkič. Dejstvo, da mu je zastalo srce, je oba presenetilo. "Tak travmatski srčni zastoj je zares izreden dogodek," pravita. Ko so ga z defibrilatorjem oživili, so ga na nosilih odnesli v zabojnik, kjer je čakal doc. dr. Tomislav Mirkovič: "On je bil klinično mrtev, torej ni dihal, srce mu ni bilo." 

O tem, kako je sprejel dejstvo, da je za nekaj minut umrl, smo vprašali tudi Tandeja. Zakaj se je odločil, da bo še naprej skakal? Kako težak je bil povratek na skakalnice? In kako mu je po lanskem smrtonosnem padcu letos uspelo zmagati? 

Celoten prispevek si lahko ogledate na VOYO.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3