Fokus

V Budimpešti plačajte parkirnino

Budimpešta, 30. 01. 2022 07.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Tea Šentjurc
Komentarji
250

Viktor Orban je brez kančka dvoma eden najbolj nadarjenih evropskih politikov sodobnega časa, izredno inteligenten, premeten, bister in spreten. A močno se zapleta v igrice velikih, največjih, Velika Madžarska pa obstaja le še na čisto novem spomeniku, pljunek od resnično velikega parlamenta, ki ga pred odmetavanjem smeti varujeta dva vestna redarja. V času, ko se niti stand up komiki ne norčujejo več iz politikov. Ker to ni spodobno. Vendarle bodo kmalu volitve.

Zdelo se je, kot da je nedelja ali praznik, mir, tišina, redki ljudje na ulicah v Pešti, v okolici mogočnega parlamenta, ki je bil ob izgraditvi leta 1905 največji parlament na svetu. Le vsa zasedena parkirišča na vseh okoliških uličicah so dajala znak, da je vendarle delovni dan. Redarji so vestno nadzorovali parkirne lističe. Tako vestno, da bi si zaslužili biti še ena mestna znamenitost več. A turistov je bilo le za vzorec, tu in tam je kdo dvignil telefon in ujel posnetek prečudovitih zgradb, ki so se kopale v zgodnjem popoldanskem soncu. Ne, ni nedelja, ni praznik, treba je na delo. Snemalec Aljaž si je šele dobro oprtal veliko, očitno televizijsko kamero, ko je k nama pristopil nek varnostnik, redar, paznik, nekaj takega, ni bil policist, in začel spraševati po dovoljenjih. Oh, madžarščina. Jezikovna bariera, ki mi pri naših vzhodnih sosedih kravžlja možgane, živce in vse več sivih las.

"Kakšno dovoljenje, saj to je javni prostor," poskušam dopovedati najprej v angleščini, pa v nemščini in za vsak slučaj še v ruščini. "Ne, ne, to je parlament." "Ni, parlament je tamle, to je javni prostor." "Privat, privat." "Joj, gospod, če je parlament, pa zagotovo ne more biti privat," vzrojim. Žabica v meni poskoči, ko me preblisne, da sem vendarle v Evropski uniji in da parlamenti, za zdaj še, niso zasebna last. Ampak jezikovna ovira naredi svoje. Ah, še skregati se ne morem pošteno. Na pomoč priskoči moj prvi sogovornik, s katerim sem bila tam tudi dogovorjena in posreduje, umirjeno pa doda: "No, tole vam zelo slikovito pokaže, kako stvari tukaj potekajo."

V Budimpešti plačajte parkirnino
V Budimpešti plačajte parkirnino FOTO: Shutterstock

Naslednje dni se je zgodba nenehno ponavljala, kolegi novinarji in novinarke pa so se le muzali, ko sem tarnala nad nenehnim peripetijami z odganjanjem najine kamere, naju, najinega dela. Ni smešno, žalostno je, mi smo navajeni, samo ne pustite, da vam vzamejo medije, novinarstvo, ko ostane samo še propaganda, potem je lahko tudi parlament zaseben, privat. Tako znan mi je bil ta občutek in način dela, čeprav je minilo natanko pet let od mojega zadnjega delovnega obiska v Moskvi, takega občutka utesnjenosti med novinarskim delom ne pozabiš. Ja, Moskva, Rusija. Ampak v Evropski uniji. Prodiranje na Vzhod ali morda bolje penetracija Vzhoda skozi vzhodno in osrednjo Evropo proti Zahodu. Nič nimam proti Vzhodu, nasprotno, občudujem vzhodnjaško dušo, kompleksnost slovanskega karakterja, ki je stoletja navdih in sredstvo najbolj dodelanih umetniških stvaritev, da o iznajdljivosti, vztrajnosti in čisti, surovi moči niti ne pišem. Kdo je tebe Praslovan ...

No, ampak Madžari seveda niso Slovani, so ponosen, mogočen narod, obdan s Slovani, ki se je ohranil tisočletja, v vsej svoji veličini in posebnosti. Tega aktualna madžarska oblast nikoli ne dovoli pozabiti nikomur. A zdaj je ta madžarski narod razdeljen bolj kdaj koli prej, družba je polarizirana, politično, ekonomsko, socialno, miselno. Nič posebnega, kateri narod pa danes ni. Zdi se, kot da je nekdo zarinil klin razkola med ljudi in ga zdaj razdira, deli in ščuva enega proti drugemu. Zgodovinske, tradicionalne vrednote, takšni so bili naši predniki, takšni morajo biti naši potomci. Lepo vas prosim, smo leta 2022. Skupnega evropskega ni. So le cikli, pogojeni s trenutnimi okoliščinami in trenutnimi oblastmi, ki v valovih zajemajo staro celino, utrujeno od nenehnih sprememb. Obstajajo pa civilizacijske norme, vrednote, če hočete, okoli katerih so se ljudje na tej celini dogovorili pa dveh grozovitih vojnah, nepopisnem trpljenju, popolnem uničenju materialnega in duhovnega. Človekove pravice, demokracija, vladavina prava. Ki se zdaj včasih zdijo kot psovke, zlasti na Vzhodu, zlasti na Madžarskem.

3. aprila bodo na Madžarskem parlamentarne volitve, tokrat povsem drugačne kot doslej. Dva tabora, dve fronti, Viktor Orban in njegova stranka Fidesz na eni strani, vsi ostali na drugi strani. Ker drugače enostavno ne gre. To je nauk 12 let Orbanovega režima, ki, to mu moramo priznati, izjemno spretno in premeteno ravna z zakonodajo, ki jo z dvotretjinsko večino v hramu ljudstva prilagaja svojim željam in potrebam. Čeprav nikoli v resnici ni imel podpore dveh tretjin ljudi. Tu postane demokracija zapletena za marsikaterega trenutnega voditelja. Največji delež glasov ne zagotavlja absolutne oblasti. Absolutizem ne more biti demokratičen, lahko je razsvetljen, ne more pa biti demokratičen.

Madžari 3. aprila ne bodo izbirali, kolikor lahko temu glede na nepravična izhodišča in prirejena pravila igre sploh rečemo izbira, le med Viktorjem Orbanom in Petrom Marki-Zayem, med Fideszom in opozicijo, pač pa tudi med Vzhodom in Zahodom, med absolutizmom in demokracijo. Bodimo pošteni, Orbanov režim je izjemno udoben za določen segment prebivalstva, za bele krščanske družine z relativno visokimi dohodki, recimo tam okoli 4000 evrov na par, seveda heteroseksualen in pred bogom in državo za vedno poročen par. Za takšne družine je Madžarska trenutno skorajda raj, o tem ni dvoma.

Vprašanje pa je, ali bo tak skorajda raj obstal tudi če se na severovzhodu starke Evrope razbesnijo duhovi vojne. Vsaj na Madžarskem skorajda ni več dvoma, za več cenejšega plina se ne bomo vmešavali, je nekako razbrati iz vladnih komentarjev ukrajinske krize. V svojem svetem boju proti komunizmu in liberalizmu se Orbanov režim zateka k velikem magu prosvetljenih komunističnih metod Vladimirju Vladimiroviču, za vsak slučaj pa tudi k samemu ideologu neokomunističnega imperialneka kapitalizma Ši Džinpingu. Na vzhod, na vzhod za zaščito krščanskega sveta in svetega forinta. K pravoslavcem, komunistom, rublju in juanu.

Viktor Orban je brez kančka dvoma eden najbolj nadarjenih evropskih politikov sodobnega časa, izredno inteligenten, premeten, bister in spreten. A močno se zapleta v igrice velikih, največjih, Velika Madžarska pa obstaja le še na čisto novem spomeniku, pljunek od resnično velikega parlamenta, ki ga pred odmetavanjem smeti varujeta dva vestna redarja. V času, ko se niti stand up komiki ne norčujejo več iz politikov. Ker to ni spodobno. Vendarle bodo kmalu volitve.

P. S.: Pa nikar ne pozabite plačati parkirnine, ko ste v Budimpešti. Kazen vas bo zagotovo doletela.

 

Celoten prispevek je že na VOYO.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (250)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

setisfekšn
20. 03. 2022 11.58
Don7
30. 01. 2022 21.50
-1
Bil za bozicne praznike in nisem placal parking-nobene kazni
polikarbonatka
30. 01. 2022 21.15
+2
Če Janša dobi 2. mandat ,bomo protektorat Madjarske,če že nismo pa tega ne vemo.
polikarbonatka
30. 01. 2022 21.00
+5
Na Madjarskem se je opozicija združila.Če se KUL-u ne bi šlo samo za oblast bi komot odstopili mandatarstvo Golobu.Če ne bi bili tako veliki egoti in bi res hoteli dobro Sloveniji se ne bi šli teh igric.Alenka svari pred novimi obrazi,tudi sama je bila nekoč nov obraz.Šarec se je tudi vštel ko je rekel Golobu naj ustanovi svojo stranko.Luka Mesec je pa v bistvu zrušil Šarčevo vlado.Kulovci zadali ste si strel v koleno.Pustite edinemu pametnemu in sposobnemu da vas vodi ,drugače boste ostali izven parlametnta.
polikarbonatka
30. 01. 2022 21.04
+2
Za zgled si vzemite sekto.Vsi poslušni,tam ni dvomov,ni vprašanj.Kar reče vodja,to je sveto in pika.
Emtisunce
30. 01. 2022 20.56
+4
Sploh ne vem kaj pišete, potemtakem je tudi v Ljubljani vse od Jankovića in Komunarov. Povsod je treba nekaj plačat, na parkingu, trgu, garaži, ... .
Ramzess
30. 01. 2022 19.52
+2
Naslov nima zveze s člankom. Razen tega je dvoumen.
ho?emVšolo
30. 01. 2022 19.30
+7
haha, kako sem že pred predvajanjem posnetka na TV tu pravilno napisala, da za Orbanom stoji kitajski denar. In s tem denarjem kupujejo deleže v Sloveniji. Od turizma, drugi tir, Luka Koper... vse z dragimi krediti Kitajske. Madžarska je torej le posrednik za novo svileno pot skozi Evropo. Dol z JANŠO, dol z vlado, dol s korupcijo!!!!!
Energetski mesija
30. 01. 2022 21.25
+1
se vidi, da nisi bil kaj dosti v šoli! dol z kulom, dol z levaki
User1832247
30. 01. 2022 19.23
+1
MU NAŠI BIVŠI MAR ZAVIDAJO IN ČAKAJO SVOJIH 5 MINUT DA BODO PO ISTEM SISTEMU ŠLE PO POTI VENEZUELE?
Nianana95
30. 01. 2022 19.22
+1
Glejte novinarji, ne vtikujte se v politiko drugih držav. Ravno gledam vaš focus. Vem kaj je namen tega prispevka. Državo prikazat v najslabši luči, v lažnem predvidevanju da Janša gre v enako smer. Tukaj pa 2x lažete. Sploh pa pozabljate da je Orban med ljudmi izredbo priljubljen in je državo v zadnjih 10 letih postavil na noge. Postavil je pokončno ponosno državo, ne pa to kar bi levi režim rad naredil pri nas. To vas boli, kajne?
SchumacherM
30. 01. 2022 19.12
+0
dobr je treba prebrat sicer, ampak razbereš zahodnjaško levičarstvo iz te ženske (woke, LGBTQPRTX"%$(/, Biden vohalec otrok zakon, ipd). Dol mi visi sicer za levo desno, ampak njej pa vidiš da ji samo to diši, multikulti, uvoz doktorjev in inženirjev bližnjega vzhoda ipd...
M.G.R.
30. 01. 2022 18.33
+3
Lepo napisano, žal pa gremo tudi mi v to smer.
Nianana95
30. 01. 2022 19.15
+4
e bejž... parkirnino olačujemo že dolgo...
Banion
30. 01. 2022 18.21
+8
Zanimivo je kako so te bivše vzhodne države ki jih je res tlaćil komunizem v svoji najslabši različici ponovno prišle v diktaturo, kot da ljude želijo imeti diktatorja ne demokracije. Žal je tudi pri nas veliko takih ki volijo diktatorja in človeka ki brez sramu podarja slovenijo tujcem
Korintos11
30. 01. 2022 18.29
-4
jank
30. 01. 2022 18.33
+0
Ja, to je posledica "brezmadežnih" politikov, ki bi naj bili t.i. disidenti, čeprav so bili pred spremembo verniki starega režima. Orban in Janša sta tipična tovrstna osebka. To so politiki, ki si s premišljeno politiko sovraštva pridobijo toliko ljudi, da dosegajo relativno večino na volitvah. Naslavljajo t. i. razočarane, ki verjamejo, da so po krivici v slabem položaju. V resnici pa so ob podpori teh avtokratov še na slabšem.
Rodion Raskolnikov
30. 01. 2022 17.36
+1
Ko bo tea prvič na Dunaju bo presenečeno ugotovila, da tudi tam ne moreš prkirati na zelenici četudi imaš novinarsko akreditacijo. Ker bo potem pripisala nedemokratičnosti avstrijske vlade in diktaturi avstrijske cerkve.
slim386
30. 01. 2022 18.35
+0
Nekdo res ni dojel poante zapisanega 🤣 smiliš se mi revež
hondoid
30. 01. 2022 17.23
+9
Tea Š.,povsod v tujini se spoštuje red in zakoni,kamor prideš kot tujec.Kaj nam pametujes?🙆
4556
30. 01. 2022 16.21
+12
TEA Š . kako bedast članek z namenom blatiti Orbana .kaj pa LJUBLJANA mi ne plačujemo parkirnin Politika vam je čisto zameglila um .če ste ga sploh kdaj imeli
Tomb Raider
30. 01. 2022 16.15
+16
Kaj pa je res poanta tega članka? Da je na madžarskem faši*em? Brez odgovora. Zakaj pa raje ne našpišete kakšen članek o priseljenskih getih v Bruslju, Stockholmu in ostalih mestih levičarskih držav? Madžari imajo mir, gospodarski razcvet, ena najboljših stanovanjskih in družinskih politik v EU in vso svobodo, za kar pa ne morem reči o veliko državah, kjer obstajajo kraji ugrabljeni in poplnoma v anarhiji. Mediji ste pa problem in ne rešitev. O določenih problemih sploh ne pišete, ker nimate hrbtenice, o drugih stvareh pa pišete kot da so težava, pa je dejansko ni in je vi ustvarjate. Upam, da ste posnosni na vaše blebetanje, tale članek je en najbolj neumnih kar sem jih kdaj prebral.
4556
30. 01. 2022 16.23
+5
Master lepo povedano toda tem buhteljnom nerazumljivo
dule100
30. 01. 2022 15.39
+12
Bolj bukovega članka pa že dolgo nisem bral! (samo do polovice!) 😉🥚🙉
Rodion Raskolnikov
30. 01. 2022 15.15
+7
Pa to opletanje s krščanstvom, kot da je to najhukša zmerljivka…V kontekstu članka dragi novinar 53 % Madžarov se deklarira kot kristjani, v primerjavi z obljubljeno deželo Nemčijo kjer jih je 66 %. Dvomim da s krščanstvom na Madžarskem pigaš na pravo trobento, posebno ker je velika večina protestantov. Verjetno razumeš razliko?
Rodion Raskolnikov
30. 01. 2022 15.08
+5
Neee, na Madžarskem je udobno za bele družine. Takoj zbombardirat Madžarsko, beli priviligiranci sredi Evrope ne bodo našli svojega miru, odločno se temu zoperstavimo! V Evropi beli nimajo kaj iskati, sploh pa ne smejo tu uživati, če pa zaslužijo več kot 2000 € po glavi je pa to sploh največji kriminal.
Rodion Raskolnikov
30. 01. 2022 15.04
+6
Naročen prispevek.
slim386
30. 01. 2022 18.36
+3