Gospodarstvo

Sumljive transakcije Todorovića iz Agrokorja preko Švice v Dubaj

Zagreb, 14. 06. 2018 13.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Medtem ko so se delavci in zaposleni v Agrokorju marca bali za svoje službe in plače, je nekdanji direktor uprave Ivica Todorović nakazal kar pet milijonov evrov na račun Agrokorjeve družbe s sedežem v Švici.

Ivica Todorović, dolgoletni predsednik uprave Agrokorja, je na račun Agrokorjeve družbe v Švici nakazal kar pet milijonov evrov. Denar naj bi nato prenakazal v Dubaj. Zatem se je s sinom Antejem odpravil v Gradec v Avstriji, kjer naj bi ju čakalo luksuzno letalo, s katerim sta poletela proti Zürichu, poročajo hrvaški mediji. V tamkajšnji banki UBS naj bi nato Todorović denar prenakazal na račun v Dubaju.

Denar iz Dubaja bi lahko pojasnil, kako lahko Todorović preživi v elitni soseski v Londonu, plačuje drage odvetnike in se tako izogiba izročitvi na Hrvaško. Njegovi računi in premoženje so namreč blokirani.

S temi novimi informacijami naj bi se odprla nova smer preiskave o črpanju denarja iz koncerna. Omenjena transakcija denarja v Dubaj pa še zdaleč ni edina sumljiva, ki jo je opravil Todorović.

Največja upnica Agrokorja, ruska Sberbank, je v začetku marca odobrila dodatnih 100 milijonov evrov posojila Agrokorju. Ob tem naj bi ruski bankirji vztrajali, da bi denar neposredno nakazali dobaviteljem koncerna, Todorić pa jim je poslal seznam dobaviteljev.

Sberbank je dobaviteljem nakazala 75 milijonov evrov, ti pa so skladno z dogovorom, ki so ga sklenili s Todorovićem, polovico denarja vrnili Agrokorju. Todorović pa je šele nato 1,5 milijona evrov nakazal v Švico, in s tem plačal dva obroka posojila.

Preiskovalci sumijo, da Todorović račun v Švici uporabljal za črpanje denarja iz Agrokorja.
Preiskovalci sumijo, da Todorović račun v Švici uporabljal za črpanje denarja iz Agrokorja. FOTO:

Preiskovalci naj bi imeli pod drobnogledom Todorovićev račun v Švici, ker sumijo, da je med letoma 2007 in 2014 preko njega črpal denar iz Agrokorja in ga uporabljal za zasebne namene.

Todorović: 'Gre za popolne izmišljotine'

Todorović se je na pisanje hrvaških medijev odzval na svojem blogu. Trdi, da so "objavili popolne izmišljotine" in "hudobne konstrukcije, ki nimajo ničesar skupnega z realnostjo". Ponovil je, da iz Agrokorja nikoli ni odtujil niti evra in da prispevek predstavlja poskus njegove diskreditacije, za katero je vnovič obtožil hrvaško vlado in izredno upravo koncerna.

Prav tako trdi, da so omenjene transakcije povsem legitimne na podlagi pogodbe o nakupu slovenske polnilnice vode Costella. Prodajalec je namreč po njegovih navedbah določil Agrokorjevi švicarski družbi, naj nakaže denar v Dubaju. Prav tako trdi, da o celotni transakciji obstaja celovita dokumentacija. 

Todorović je ob tem spomnil, da je Agrokor z nakupom Costelle, ki jo je nameraval združiti z Jamnico, postal "absolutno vodilna družba" v proizvodnji vode v tem delu Evrope. Ob prodaji Costelle leta 2016 se je sicer kot kupec omenjala dubajska družba Ardeya Global, pozneje pa se je izkazalo, da je bil kupec dejansko Agrokor.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kolbek460
30. 06. 2018 20.55
+1
Hrvati in njihovo pravosodje bo uspešno ,ampak izplen bo slab ,,ko stvar zafuraš jo zafuraj do konca ,,to je bil moto ,,,
ochi
17. 06. 2018 20.38
+4
tip se piše todorič in n todorović
mackon08
15. 06. 2018 11.09
+10
Ha ha iz Agrokorja ni nikoli odtujil niti evra. Jahte , vile otoki to je na tomboli dobil.
mackintosh
14. 06. 2018 14.33
+4
res je prava ovčka. prav smili se mi.
JApajaDAja
14. 06. 2018 14.32
+11
todorić- ne todorović!