Gospodarstvo

Agrokor vložil pritožbo zoper sklep o odvzemu Mercatorjevih delnic

Ljubljana/Zagreb, 24. 12. 2019 13.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
N.P. / STA
Komentarji
47

Agrokor je vložil pritožbo zoper sklep slovenske agencije za varstvo konkurence o odvzemu Mercatorjevih delnic iz začetka prejšnjega tedna. "Sklep o odvzemu delnic je protiustaven, arbitraren in nezakonit," so presodili v Agrokorju, kjer so načrtovali prenos lastništva Mercatorja na novo zdravo jedro Fortenovo.

Agrokor se je pritožil na sklep, ki ga je agencija za varstvo konkurence (AVK) izdala zaradi zavarovanja izvršitve nepravnomočne odločbe o prekršku, s katero mu je zaradi domnevno storjenega prekrška pri prevzemu kostelske polnilnice vode Costella odmerila globo v znesku 53,9 milijona evrov.

Agrokor je zoper to odločbo pri agenciji 8. novembra vložil zahtevo za sodno varstvo. O njej odloča Okrajno sodišče v Ljubljani. Kot so za STA pojasnili na tem sodišču, so zadevo dobili v reševanje šele minuli teden, glede na njeno naravo pa ta ne bo in ne more biti rešena v nekaj dneh. A v hrvaški družbi pričakujejo, da bo "pristojno sodišče za prekrške še pred koncem letošnjega leta, glede na to, da mora o pritožbi odločiti v 48 urah, sklep o odvzemu delnic razveljavilo in postopek zavarovanja izvršitve ustavilo, odvzete delnice pa nemudoma vrnilo".

Na sklep AVK se je Agrokor pritožil, saj menijo, da je protiustaven, arbitraren in nezakonit.
Na sklep AVK se je Agrokor pritožil, saj menijo, da je protiustaven, arbitraren in nezakonit. FOTO: Damjan Žibert

Ob tem so problematizirali dejstvo, da je agencija za varstvo konkurence zahtevo za sodno varstvo sodišču posredovala šele 12. decembra: "To kaže na kontinuiran sporen način delovanja agencije v razmerju do družbe Agrokor, ki v celotnem postopku očitno ravna z nameni, ki niso skladni z njenimi zakonskimi pooblastili."

V današnjem sporočilu za javnost so za nenavadno označili to, da je agencija sklep o odvzemu delnic izdala več kot dva meseca po izdaji odločbe o prekršku. Če bi ga res izdala za zavarovanje izvršitve prekrškovne odločbe, bi ga morala izdati bistveno prej ali skupaj s prekrškovno odločbo, so menili.

Poudarili so še, da sklep o odvzemu delnic tudi ni izvršljiv. "Odvzem delnic naj bi izvršil pristojni davčni organ, ki ima po zakonu o davčnem postopku zgolj pravno podlago za vpis prepovedi razpolaganja, ne v zakonu o davčnem postopku ne v katerem drugem zakonu pa pristojni davčni organ nima pravne podlage za začasni odvzem nematerializiranih vrednostnih papirjev," so zapisali.

Zato so ocenili, da je sklep o davčni izvršbi, s katerim je Finančna uprava RS na delnicah Mercatorja vpisala prepoved razpolaganja, nezakonit, in napovedali, da nameravajo tudi zoper ta sklep v zakonskem roku vložiti pritožbo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (47)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Klotilda H
26. 12. 2019 12.54
+3
DOGOVOR JE BLIZU: AGROKOR ZA PIRANSKI ZALIV!!!!!!!!
U4
26. 12. 2019 09.32
+3
Hrvojem je potrebno vse pobrati in dati našim, da oni do konca pokradejo. Seveda, če se bodo Rusi s tem strinjali.
DeBill
24. 12. 2019 19.13
+1
V bistvu mi je padlo na pamet, da je potrebno hrvate štrafat zaradi norčevanja iz sodišča. Zagovor, da oni z upravo niso imeli nič popolno norčevanje in zavlačevanje. To je kot da bi pred mejnim prehodom poleti zaprli cesto in naredili dela, država pa bi rekla da s tem nima nič, da to dela DARS in da naj se na njih obrnejo. Mogoče bi bilo pa to potrebno.
DeBill
24. 12. 2019 19.05
+4
svetoval bi vsem komentatorjem, da si pred bulaznenjem, kaj je AVK hudega naredil preberete zakonodajo za primer, kot je z Agrokorjem in boste videli, da je bila akcija popolnoma upravičena. Potem pa si lahko pogledate še podobne proimere iz recimo Nemčije, pa boste videli, kaj je resna kazen v takih primerih. Tam pri štrafanju letijo milijoni, pri ta velikih milijarde, samo za kazni, pa seveda blokade in odvzemi delnic. Pri nas je kot v vrtcu. Morali bi resno bolj strogo.
Burtonnn
24. 12. 2019 19.11
+2
DeBill, obstoja neko zaporedje: kazen, pritožba, razsodba, izvršba. Tako veleva pravni red na katerega se ta država sklicuje, da ga ga spoštuje. AVK ni neka namišljena organizacija ali kakšen dd, je potrjena od parlamenta inštitucija, torej, mora spoštovati pravni red, pa čeprav je lahko slabi.
Burtonnn
24. 12. 2019 17.31
-3
Kakšen Agrokor in v kakšni hrvaški družbi neki? Agrokorja že zdavnaj ni več, je ForteNova, ki je delno ruska delno ameriška družba. Odločitev AVK je čisto politična. Če bi malo sledili, bi lahko opazili, da je kazen 54 mil. nepravomočna, saj se je ForteNova nanjo pritožila, torej, na osnovi česa je AVK "zaplenil" vse dedelnice "začasno" oz. "nepravomočno", če še ni odgovora sodišča za prvotno kazen?
andrejbrezovica
24. 12. 2019 17.50
+14
Aha. Ce prav razumem. Agrokorja ni, je pa Fortenova. Se pravi tako nekako kot v primeru Ljubljanske banke. Tudi tam smo trdili, da Ljubljanska Banka ni isto kot Nova Ljubljanska Banka. Ampak glej ga zlomka. Hrvatje tega spet ne priznajo. Niti pred sodiscem. Zakaj vedno veljajo dvojna merila za Hrvate. Saj o tem sem pisal. Za njoh velja vedno le tusto, kar je v njihovo korist.
Burtonnn
24. 12. 2019 18.09
-1
Hudo si pomešal jabolka in hruške, če se vsaj malo razumeš na ekonomijo ali bolje rečeno na ekonomsko politiko, to sta dva popolnoma različna pojma. Premalo prostora za pojasnjevanje, poišči po spletu ali najdi kakšnega sogovornika za tratenje časa ob kakšni kavi, pa ti bo pojasnil razliko.Vesolje in dno Marijanskega jarka, takšna je razlika!
DeBill
24. 12. 2019 19.10
+2
Kazen je po zakonodaji upravičena in nizka. pritožba je norčevanje iz zdrave pameti. zaplembba kadarkoli med postopkom je pravica AVK. Z ekonomijo se ukvarjam 35 let in bil zraven ob začetkih Lj borze. Borza ima PRAVILA trgovanja, zadaj je še zakonodaja!
Burtonnn
24. 12. 2019 19.19
-4
Če bi bil to kaj pišeš, nebi pisal take nebuloze.
andrejbrezovica
24. 12. 2019 19.44
+2
Raje ti pomisli, da so barabe hotele prenesti delnice Mercatorja na Fortenovo, a tega se niso naredili, ker jim SID ni dal soglasja. Bolj se razumem in bolj sem seznanjen kot si ti mislis in kot si ocitno ti. Iz tvojih komentarjev je jasno, da si Hrvat alina nek nacin povezan z njimi. Se po necem bi rekel da si Hrvat. Ker Hrvati vedno o vsaki stvari najvec vedo. Ni je stvari, kjer ne bi bili najvecji stokovnjaki. Od arbitraze, do zanic terana, ki skoraj ni uziten, do rokometnega sojenja,..... Ne vem kaj se vse. Na vsako stvar se Hrvati najbolj razumejo. Edino ni mi jasno kako to, da so jih proglasili za najbolj neumno drzavo in drzavljane na celem svetu.
Burtonnn
24. 12. 2019 21.33
-2
krnekilojz
27. 12. 2019 14.01
burtonnn nesposobni se spušča na osebno ravan! otroček si, ki nima pojma za kaj se gre! So ti razložili pa si še vedno neveden in lažniv, kot vsi hrvati!
Burtonnn
27. 12. 2019 16.41
krnekikilojz, ti nimaš pojma. Če nekdo napiše realnost je takoj Hrvat, komunist, udbaš, janševac, cmerar, kučanovac, jugonostalgik, kroatoist,partizan, domobranec, četnik, ustaša....odvisno o čem je tema, takoj se vrstijo minusi. Taki kot si ti in tebi podobni, nimate kaj pojasnjevati ne meni ne drugim, ker pojma nimate o zadevi. Kar nekaj sanjarite, živite v oblakih in se spuščate na raven otroškega vrtca. Ti še otroček nisi, žal!
andrejbrezovica
24. 12. 2019 17.23
+13
Nasi pravni "strokovnjaki" itak vsakic posebej pokazejo kako zelo posebni strokovnjaki so. Zato pa izgubimo vsako tozbo. Se posebej, kadar je na drugi strani Hrvat. Je pa nekaj malega moznosti vseeno. Ce bo sodilo sodisce v Sloveniji, imamo malo malo moznosti, da uspemo. Na Hrvaskem jih namrec ne bi imeli nic. Hrvaska je ena velikolopovska drzava. Kraje in goljufije so njohov nacin zivljenja, njihov eksistencialni moto. Naj gre za lastnika apartmaja (ti se najmanj), trgovca, podjetnika, politika, ali pa sodnika. Vsi delujejo izkljucno v lastnem interesu, pa ceprav gre za lumparijo in krajo. Zato pa je zdaj tak halo. Agrokor je ena sama kraja. Kraja na vseh instancah hrvaske drzave. In nezaslisano je, da zeli lopovu anekdo nekaj vzeti.
KakovostenSmeh
24. 12. 2019 16.49
-3
Antropozofija
24. 12. 2019 16.47
-6
Bojim se, da odločiev AVK politična odločitev naših neizkušenih in slabo pravno podkovanih politikov in bo Slovenija na mednarodnem paketu spet potegnila kratko, kar spet poseglo v žep davkoplačevalcev..
DeBill
24. 12. 2019 19.01
+1
narobe se bojiš. agrokor je kršil pravila na trgu vrednostnih papirjev in ima avk vso pravico, da jih začasno zaseže. to, da se agrokor izgovarja, da je to delo managerjev, ki niso imeli podpore je farsa. seveda so jo imeli, drugače bi jih takoj odstavili. torej, krivo je podjetje in vsi izgovori te vrste bi kje drugje pod vprašanje postavilo sploh nadaljnje lastništvo. mogoče bi bili prisiljeni v prodajo. to regulacije na trgih vrednostnih papirjev omogočajo, pa še kaj več, če je treba. drugače bi vsi počeli vse in bi bila čista kavbojščina.
Castrum
24. 12. 2019 16.24
+10
Ker smo vedno "pametni" je na mestu vprašanje: Če se bo ta poteza AVK izkazala za katastrofo, ali bo zato kriva aktualna vlada?
DeBill
24. 12. 2019 19.11
+1
Se NE bo. Ker je čisto po zakonodaji. Agrokor se tega ni držal, izgovori so norčevanje iz prava in ekonomije. Jaz bi jih zaradi izgovorov štrafal zaradi norčevanja iz sodišča.
Rothschild1
24. 12. 2019 16.08
+10
Tudi pri tem primeru, imam obcutek, da bo Slovenija zopet "popusila". Tako kot doslej... Hrvatom se na zalost obeta visoka odskodnina. In, kdo pri zdravi pameti gre zapleniti delnice podjetja, ki je zadolzeno za milijardo in pol ojrov??? Samo nekdo, ki ni pri zdravi pameti, isce probleme in bebavo kaze misice
Castrum
24. 12. 2019 16.29
+11
Ker jih imam že veliko (let namreč...) me izkušnje učijo, da je v poslu in politiki naključij zelo, zelo malo ali nič! V glavnem so zadeve dobro premišljene in še bolje izpeljane.
džonborno
24. 12. 2019 15.59
+26
Hrvate smo ujeli z prstom v marmeladi (prevzem Costelle) in pogodba o prevzemu je nepovratno kontaminirana in komprimitirana. Ne priznavamo nikakršnih hrvaških pritožb, sodišč, vladavine prava itd. Parlament mora po hitrem postopku izglasovati, da odstopamo od prevzemne pogodbe Agrokorja. Tako nekako so nas naučili južni bratje v arbitražnem postopku.
M teorija
24. 12. 2019 15.54
+11
Ma kaj Agrokor, sam, da jim Čokolinda ne propade!?
M teorija
24. 12. 2019 15.52
+11
Pa kva je to za Hrvate, k jim bo Kolinda plače na 8 tauzent ojrov spedenala!?
vicente
25. 12. 2019 09.44
ja in 4000 evrov jim bo pobrala davka in potem so na 350 evrov mesecno sedaj imajo pa 400 evrov mesecno,in se 'obuko u inostranstvu "si bodo morali placat
TOX6
24. 12. 2019 15.23
-8
to nima veze s povojnimi poboji ali golim otokom za to se je rdeča hunta urila 80 let. negativna partizanska selekcija oziroma hunta ki ščuva k nasilni spremembi ustave bo zopet izgubila tožbo!!!!!!!!!
Castrum
24. 12. 2019 15.14
+32
Resnično upam, da je AVK dobro preštudiral to potezo, da je 100% v skladu z zakonodajo in da se ne križa s kakšnim EU zakonom ali regulativo. Kajti če niso pravilno izvedli postopka, bo glavobol zelo velik!
džonborno
24. 12. 2019 15.53
+12
Glede na takojšen odziv mojstrov izigravanja zakona - Hrvatov, bo že držalo, da jim je AVK stopila na žulj. Tudi zahteva, da se delnice vrnejo do konca leta kaže na to.
Mirjiam90
24. 12. 2019 15.11
-6
Na Slovenskem še ena propadla Komunistična Nacionalizacija..in moj ATA socialistični Kulak..Ljubljana FDV brez pameti razuma na polno v Komunizem in propadle tekovine Juge..Manjka samo še Dražgoška Veselica v Režiji Židama in ZELENIH kriminalcev iz Šaleške doline..(( Motovil po milijon Evrov in zlate palice zastojn drgač pa smrad od Mislinje do Žalskega kozolca..
M teorija
24. 12. 2019 15.48
+0
Pa ti bi komuniste vrinla tud v recept za vlaganje kumatic. Čudno, da nisi še murgeljskega palčka omenile. Razen, če ta še pride, pol se pa opravičavam, Mojčc!?
noire
24. 12. 2019 15.09
+8
Tokrat sem vesel, da so naši uradniki tako zelo počasni.
M teorija
24. 12. 2019 14.47
+23
Če kej hrvatom ni všeč naj ze na Vilija,( državljani se ne damo), obrne!?
M teorija
24. 12. 2019 14.42
+57
Lahko se pritožijo na isto sodišče kot mi za arbitražo!?
Uporabnik113189
24. 12. 2019 14.40
+26
Dobili so kazen najprej. Vse dokler kazni ne plačajo, imajo prepoved razpolaganja z delnicami in to prepoved izvaja davčni organ. Agrokor se je pritožil, ker prepoved razpolaganja ni isto kot odvzem oziroma da FURS na tej osnovi nima pravne podlage za odvzem. Ali pač?.. Že mogoče. Zdi se mi pa logično, da delnic v primeru prepovedi razpolaganja ni mogoče prodati, ker če z njimi ne razpolagaš, kako jih lahko predaš kupcu?
M teorija
24. 12. 2019 14.43
+2
Če noš "ali pač "zgruntov, nikar okol govort!?
Uporabnik113189
24. 12. 2019 14.45
+5
Ali ni prepoved razpolaganja isto kot odvzem? No, natančno isto gotovo ni, posledice pa so iste..
Uporabnik113189
24. 12. 2019 14.50
+12
Razen v dokončnosti. Odvzem je dokončen in vračanja ni nikoli več. Prepoved razpolaganja pa traja do plačila. Če so bedaki v FURS napisali odvzem, so zavozili..