Gospodarstvo

Banka Slovenije: Slovensko gospodarstvo že okreva

Ljubljana, 31. 05. 2021 13.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V Sloveniji se je za razliko od povprečja evrskega območja okrevanje gospodarstva začelo že v prvem letošnjem četrtletju, v Banki Slovenije komentirajo objavljeni podatek o 1,6-odstotni gospodarski rasti med januarjem in marcem. Na podlagi aktualnih podatkov pričakujejo močan pospešek gospodarske aktivnosti v drugem četrtletju.

Obseg bruto domačega proizvoda (BDP) Slovenije se je v prvem letošnjem četrtletju povečal za 1,6 odstotka na letni ravni, je danes objavil statistični urad. Številka je precej boljša kot za območje evra, za katero je evropski statistični urad prejšnji mesec izračunal skrčenje v povprečju za 1,8 odstotka na letni ravni.

"V nasprotju z evropskim je slovensko gospodarstvo začelo okrevati že v letošnjem prvem četrtletju," je zapisala Banka Slovenije. V primerjavi z lanskim zadnjim četrtletjem se je BDP Slovenije med januarjem in marcem okrepil za 1,4 odstotka. K temu je po ugotovitvah centralne banke ob sproščanju omejitvenih ukrepov največ prispevala rast precejšnjega dela prej zadrževane zasebne potrošnje. Izjema so še nekatere prostočasne storitve, ki zaradi še veljavnih preventivnih ukrepov, ki omejujejo gibanje in združevanje ljudi, še niso začele okrevati v zadostni meri.

Rast skupne industrijske proizvodnje se je v prvem četrtletju nekoliko upočasnila predvsem zaradi padca v farmaciji, večina drugih panog pa je nadaljevala z okrevanjem. Kljub optimizmu med podjetji se je dodana vrednost v gradbeništvu v primerjavi z lanskim zadnjim četrtletjem zmanjšala, kar pa je po oceni Banke Slovenije ob načrtovani stanovanjski gradnji in javnih investicijah zgolj prehodnega značaja.

Tudi na trgu dela se ob postopnem sproščanju omejitvenih ukrepov razmere izboljšujejo. Število registriranih brezposelnih je bilo konec maja za 16,8 odstotka nižje kot pred letom, število razpisanih delovnih mest se povečuje. Glede na naraščajoč podjetniški optimizem, ki se je do maja že v vseh dejavnostih odražal v izrazitem povečanju zaposlitvenih pričakovanj, Banka Slovenije v naslednjih mesecih tudi v bolj prizadetih storitvenih dejavnostih pričakuje postopno izboljšanje razmer.

Banka Slovenije
Banka Slovenije FOTO: Shutterstock

Obeti za gospodarsko rast v nadaljevanju leta so močno pozitivni, zato v drugem četrtletju v Banki Slovenije pričakujejo močan pospešek v krepitvi gospodarske aktivnosti. Tedenski kazalniki aktivnosti za maj namreč nakazujejo nadaljnjo rast zasebne potrošnje in izvoza, krepi se podjetniški optimizem, izboljšalo se je tudi razpoloženje potrošnikov, so pojasnili. Ob omejitvah, ki jih sicer še vedno prinaša epidemija, lahko na kratek rok gospodarsko rast bolj kot povpraševanje zavrejo omejitve na ponudbeni strani, saj so se številne surovine precej podražile, dobavni roki pa podaljšali, so dodali.

V centralni banki so komentirali tudi danes objavljeni podatek o 2,1-odstotni majski stopnji inflacije na letni ravni. "Izkoriščenost proizvodnih zmogljivosti je v predelovalnih dejavnostih že dosegla predkrizne ravni, ob številnih kriznih dodatkih v javnem sektorju so se okrepili stroški dela, močno so se povišala tudi cenovna pričakovanja podjetij," so zapisali. Podobno kot v evrskem območju inflacijo že od marca krepijo medletno dražji energenti, so se pa ta mesec kljub podražitvi prehrambnih surovin cene hrane prvič po petih letih znižale.

Umar: Gibanja odražajo nekoliko boljše epidemične razmere

Realni BDP se je v prvem letošnjem četrtletju četrtletno povečal za 1,4 odstotka, medletno pa za 1,6 odstotkov, kar pomeni, da je bila rast višja kot v povprečju EU. Urad RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar) je sporočil, da gibanja odražajo nekoliko boljše epidemične razmere in postopno sproščanje zajezitvenih ukrepov, prav tako pa tudi prilagajanje gospodarstva in potrošnikov spremenjenim razmeram. 

"Okrevanje se je nadaljevalo zlasti v dejavnostih, vezanih na mednarodno menjavo (promet in izvozno usmerjene predelovalne dejavnosti), na katere so imeli zajezitveni ukrepi, podobno kot že v lanski drugi polovici leta, manjši vpliv," so pojasnili in dodali, da so bila skladna s tem tudi gibanja izvoza in uvoza blaga, kjer je bila aktivnost medletno pozitivna že drugo četrtletje zapored. Nadaljevalo se je tudi okrevanje investicij v osnovna sredstva, predvsem v opremo in stroje, ki so bile prav tako medletno višje že drugič zapored. 

Tudi prodaja v trgovini, ki se je večinoma sprostila že februarja, je bila prvič višja kot pred letom, deloma zaradi nadomeščanja zadržanih nakupov, deloma pa tudi povečanega trošenja pred napovedanim zaprtjem javnega življenja v začetku aprila. To je vplivalo na medletno nekoliko višjo zasebno potrošnjo. 

Zajezitveni ukrepi so še vedno pomembno vplivali na močan medletni upad v nekaterih storitvenih dejavnostih, ki so se odpirale počasneje, zlasti v razvedrilnih, športnih, rekreacijskih in osebnih storitvah ter gostinstvu, kar je zaviralo hitrejšo rast trošenja gospodinjstev. Ob rasti plač v sektorju država, spodbujeni z izplačili dodatkov v razmerah epidemije, se je okrepila le nominalna državna potrošnja, realno pa je upadla. 

Gospodarska pričakovanja podjetij in potrošnikov v Sloveniji in v EU se z umirjanjem epidemičnih razmer izboljšujejo, pojasnjujejo na Umarju, kjer, na podlagi dostopnih podatkov, ocenjujejo, da bodo ob nadaljnji rasti dejavnosti, vpetih v mednarodno menjavo, v drugem četrtletju z nadaljnjim sproščanjem omejitvenih ukrepov storitve vidneje okrevale, kar bo pozitivno vplivalo na rast skupne gospodarske aktivnosti. 

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MihaGliha
01. 06. 2021 10.40
+4
ma ja povejte resnico koliko imamo notranjega in zunanjega dolga.. še cerkvena miš ima več kot mi
David Peterka
31. 05. 2021 18.40
Bučke. Seveda ko se lažejo o inflaciji. Gradbenega materiala ne dobiš, cene rastejo nenormalno, po 5 odstotkov na teden. Vsi, ki imajo kaj denarja so sedaj, ko so lezarine navalili na ceglovje. Pa kam mislite, da je ves natisnjen denar šel. Cena bakra, koruze in pšenice so šle gor na polno. Ko se ta tsunami do konca prenese na končne cene bo hudo. Nikjer nikoli ne objavijo kosarice izdelkov, niti zvišanja položnic. Obrestno mero bo ali treba zategniti, kar pomeni recesijo ali pa bo hiperinflacija iz. bolj verjetno stagflacija.
izgubljen krt
31. 05. 2021 18.38
+1
Ja, okreva ni kaj, tle nekje 25-30 % je že cepljenih a ne ?;-)))) Ja, nismo mi kar tko le...;-)))
ad21
31. 05. 2021 16.19
+1
2 denarnici : Gospodarstvo se trudi in dela dobro, ima rast in plačuje davke. Slika pa bo popolna, ko se prikaže tudi kako se dela z PRORAČUNSKIM denarjem, kjer pa je slika ravno obratna. Se pa težko dokaže, da imajo edini vpliv Covid ukrepi . Dolg države na prebivalca veliko pove !
rockon
31. 05. 2021 15.54
+2
Število komentarjev pod tem člankom veliko pove o komentatorjih na tem portalu. Pod člankom glede covid statistike, ki je praktično vedno enak, je vsak dan po 1000+ komentarjev, eden bolj neumen kot drug...
fedr?k
31. 05. 2021 15.31
-2
Bravo vlada. Levnuhi učite se kako se vlada pošteno ter uspesno. Ave Janša
slim386
31. 05. 2021 15.50
-4
Kaj nam pomaga dvig bdp če smo zadolženi do oči? Svečke nimate pojma o pojmu
fedr?k
31. 05. 2021 15.53
+5
Zadolžila nas je šivilja že. In to še bolj ter po večji obrestni meri. Če neumni levnuh to dejstvo sploh razume.
resslovenka
31. 05. 2021 16.31
+0
Kaj ima vlada s tem? Nič! Naši gospodarstveniki garajo, da vzdržujejo to državo še nad vodo. Pa pufi, da ne pozabimo. Za te je pa res zaslužen vaš guru. Pa tala... Po svoji presoji in svojim še največ! 😎
FlatyEric
31. 05. 2021 15.27
+3
Ampak seveda levi robantijo, da vlada ne dela dobro.
rockon
31. 05. 2021 15.56
+2
Levi bodo vedno robantili, ker drugega ne znajo...
Houdor
31. 05. 2021 15.26
+0
haha že okreva... počakite, ko bo treba kmalu pufe zarad korone vračat
rockon
31. 05. 2021 15.56
+2
Z visokim BDP precej lažje kot z nizkim...