Gospodarstvo

'Fitofarmacevtska sredstva uporabljajte le za namene, za katere je uporaba dovoljena'

Ljubljana, 25. 03. 2022 13.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, Maja Korošec
Komentarji
1

Kmetijsko ministrstvo in združenja so ob začetku letošnje sadjarsko-poljedelske sezone vnovič spodbudili k pravilni uporabi fitofarmacevtskih sredstev. Spomnili so na tveganja, ki jih ima lahko nepravilna raba za zdravje ljudi in za okolje, vključno s čebelami in ostalimi opraševalci.

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano skupaj z Upravo RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, Čebelarsko zvezo Slovenije in Kmetijsko gozdarsko zbornico Slovenije vsako leto obvešča in osvešča uporabnike o možnih tveganjih, povezani s fitofarmacevtskimi sredstvi ter kako se jim je moč izogniti.

Kmetijstvo
Kmetijstvo FOTO: Dreamstime

Zato so uporabnike opomnili, da morajo uporabljati le v Sloveniji registrirana fitofarmacevtska sredstva za namene in na način, za katere je uporaba dovoljena. Pri delu morajo imeti primerno vzdrževano in predpisano osebno varovalno opremo, s prazno embalažo pa ravnati, kot je zapisano v navodilih za uporabo. Škropljenje je v vetrovnem vremenu prepovedano, spoštovati je treba tudi ukrepe za varovanje voda.

Setev semena, obravnavanega s fitofarmacevtskimi sredstvi, ki so označena kot čebelam nevarna, se lahko izvaja s podtlačnimi pnevmatskimi sejalnicami le, če so opremljene z napravo, ki zmanjša odnašanje prašnih delcev z zračnim tokom, ki izstopa v okolico. Fitofarmacevtska sredstva, ki predstavljajo tveganje za čebele in druge opraševalce, so označena z grafičnim opozorilnim znakom 'nevarno za čebele'.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Čebele so zelo občutljive in so zato dober indikator čistosti okolja. Pred leti smo sicer imeli tudi v Sloveniji množične pomore čebel, ki so bili predvsem posledica pretirane in napačne rabe fitofarmacevtskih sredstev.  Kmetje so jih uporabljali ob nepravem času: v sončnih dnevih, v času cvetenja ... "Tudi tukaj se je stanje izboljšalo, saj se je javnost začela zavedati, kako pomembne so čebele in da je treba ta sredstva uporabljati v najmanjši možni meri oz. zvečer, ko so čebele v panju," je že pred leti ocenil Boštjan Noč, predsednik Čebelarske zveze Slovenije in dodal, da ljudje sami opozarjajo, če nekdo njive škropi ob neustreznih urah. Takrat pokličejo čebelarje in jih o tem obvestijo.

Na Kmetijskem inštitutu Slovenije pa so vzpostavili spletno stran za integrirano varstvo rastlin, kjer spodbujajo celovito ravnanje s kmetijskimi rastlinami, uporabo metod varstva rastlin z nizkim tveganjem in tehnologije, ki ne škodijo okolju.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja