Gospodarstvo

Sodišče zavrnilo Agrokor in potrdilo zaseg Mercatorjevih delnic

Ljubljana, 07. 01. 2020 14.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
D.L. / STA
Komentarji
76

Okrožno sodišče v Ljubljani je kot neutemeljeno zavrnilo pritožbo Agrokorja zaradi začasnega odvzema delnic Mercatorja in s tem pritrdilo Agenciji za varstvo konkurence (AVK), je slednja sporočila na svoji spletni strani. Odločitev sodišča je AVK prejel danes. 

Okrajno sodišče je odločalo o pritožbi Agrokorja na sklep AVK, da Agrokorju začasno odvzame delnice Mercatorja za zavarovanje za plačilo globe v višini 53,9 milijona evrov, ki jo je agencija tej hrvaški družbi naložila zaradi prevzema polnilnice vode Costella. V Agrokorju so prepričani, da je sklep o odvzemu delnic "protiustaven, arbitraren in nezakonit".

Agrokor obžaluje odločitev ljubljanskega okrajnega sodišča, ki je zavrnilo njegovo pritožbo in potrdilo odločitev Agencije za varstvo konkurence (AVK) o začasnem zasegu delnic Mercatorja.
Agrokor obžaluje odločitev ljubljanskega okrajnega sodišča, ki je zavrnilo njegovo pritožbo in potrdilo odločitev Agencije za varstvo konkurence (AVK) o začasnem zasegu delnic Mercatorja. FOTO: Damjan Žibert

Z začasnim odvzemom Mercatorjevih delnic so načrti za prenos lastništva Mercatorja z Agrokorja na skupino Fortenova, na katero so prenesli zdrave dele propadlega Agrokorja, zaustavljeni.

Hrvaška stran je potezo AVK označila za vmešavanje države z namenom izpogajanja boljšega položaja slovenskim dobaviteljem, slovenska stran je to zanikala. Izredni upravitelj Agrokorja Fabris Peruško je s svojim stališčem o zadevi seznanil tudi organe v Bruslju.

Agrokor obžaluje odločitev sodišča, napoveduje uporabo vseh pravnih sredstev

Agrokor obžaluje odločitev ljubljanskega okrajnega sodišča, ki je zavrnilo njegovo pritožbo in potrdilo odločitev Agencije za varstvo konkurence (AVK) o začasnem zasegu delnic Mercatorja. Obrazložitev sodišča ocenjuje kot neprepričljivo in pravno šibko ter napoveduje uporabo vseh razpoložljivih pravnih sredstev za razveljavitev sklepa AVK.

V skupini Fortenova, ki je nastala iz zdravega jedra Agrokorja, so v sporočilu za javnost ocenili, da obrazložitev odločitve okrajnega sodišča ni prepričljiva in je pravno šibka, zato Agrokor vztraja, da je sklep agencije protiustaven, arbitraren in nezakonit ter da je AVK pri izdaji sklepa o začasnem odvzemu delnic grobo kršila pravila postopka.

Da bi dosegel razveljavitev sklepa agencije in uveljavil svoja lastniška upravičenja v Mercatorju, bo Agrokor zoper sklep in odločitev ljubljanskega okrajnega sodišča uporabil vsa razpoložljiva pravna sredstva. V Zagrebu pri tem niso natančneje navedli, katera ta sredstva so.

V Fortenovi so pojasnili, da je sodišče med drugim ocenilo, da je Agrokorjevo tolmačenje instituta iz petega odstavka 201. člena zakona o prekrških preozko, zato ni upoštevalo Agrokorjevega ključnega argumenta, da AVK v konkretnem primeru ni imela pravne podlage za izdajo sklepa o začasnem odvzemu delnic Mercatorja.

Sodišče je "s površnim branjem določb zakona o preprečevanju omejevanja konkurence" zavrnilo tudi Agrokorjev pritožbeni očitek, da direktor agencije ni pristojen za sprejem odločitve o začasnem odvzemu delnic, saj da lahko takšno odločitev sprejme le prekrškovni senat, so še navedli v hrvaški skupini.

V Agrokorju so napovedali, da bodo vložili pritožbo tudi na sklep o davčni izvršbi, s katerim je Finančna uprava RS na delnicah Mercatorja vpisala prepoved razpolaganja. Menijo namreč, da je tudi ta sklep nezakonit.

Vodstvo Agrokorja in Fortenove je s svojim stališčem o zadevi seznanilo organe v Bruslju, veleposlaništva držav, iz katerih so njihovi lastniki in vlagatelji, pa tudi bonitetne hiše Fitch, Moody's, Standard & Poor's in pisarni Svetovne banke v Washingtonu in Bruslju ter nevladne organizacije Transparency International v Bruslju in Berlinu.

Zadnji poskus dogovora glede Mercatorjevih dobaviteljev je konec sredi decembra padel v vodo. Takrat naj bi podpisali memorandum o soglasju, a se je Gospodarska zbornica Slovenije za sestanek opravičila in predlagala, naj se ga prestavi na začetek januarja, ko bodo prisotni vsi akterji, ki so bili takrat zaradi obveznosti v tujini odsotni.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (76)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

slovenskidelavec
08. 01. 2020 17.14
-1
Gorazd Petek
07. 01. 2020 18.23
+0
Komentarji so vse bolj iracionalni,kot poteze slovenskih oblastnikov ne se čudit,ko bo treba lastnikom Mercatorja mastno plačevati odškodnine in še kaj in bodo sedež preselili drugam in postopno firmo razprodali po delih in odšli to bo edini uspeh te norosti. Tisti ,ki tukaj tulite o bojkotu pa tole,lastniki bodo zadevo zelo verjetno poprodali po delih,kar bo privedlo do večjih zaslužkov,nerentabilno pa zaprli in tega ne more preprečiti nobena slovenska vlada niti nihče.
JApajaDAja
07. 01. 2020 18.16
+2
kaj vse nas je stala slo zakonodaja? varčevalci nlb za južne, elektrika iz nuklearke za južne, izbrisane iz kužnih,sedaj spor z agrokrokom-mercator-forte nova...arbitraža...kaj še sledi, da "reši" slo zakonodaja?
hisne
07. 01. 2020 18.11
+4
sprašujem se zakaj pa so ga prodali ,zdej pa takšna panika
SVETTEL5
07. 01. 2020 16.55
+8
Vojko Šarman
07. 01. 2020 16.35
+22
Čudim se razpravljavcem, ki podpirajo hrvate v njihovi nameri, namesto, da bi se zavedali, da so hrvati neupravičeno plenili naše banke, našim ribičem pošiljali položnice za plačilo, ker so lovili v našem morju, niso plačali odškodnine za gospodarsko škodo naših podjetij na hr. Menim, da ima Počivalšek tokrat čisto prav. hrvatom je treba dokazati, da ni samo bog nad njimi ampak tudi pravica in pravičnost , ter spoštovanje sodišč. Bravo Počivalšek!
Uporabnik458403
07. 01. 2020 16.47
-7
Vojko......pocivalskova igra je napacna, ker hrvati ne bodo rekli hvala pocivalsek ampak se sli mascevanje in prodajali le svoje izdelke iz todoroviceve skupine, kar pa je 70% vseh hrvaskih izdelkov
reaf
07. 01. 2020 17.04
+8
Gorazd Petek
07. 01. 2020 18.19
+3
Najprej dve stvari ,ki ti niso jasne kot večini komentatorjev tule Agrokor in Fortenova nista več hrvaška,pač pa sta v lasti bank upnic torej konkretnih lastnikov,katerih država Slovenija ovira reševanje svojega premoženja oz,rešujejo nasedlo naložbo. Večjega bumbarja kot je Počivalšek težko najdeš in ne nazadnje Počivalšek se nič ne bori za slovenske dobavitelje ampak za svojega gospodarja iz Celjskih Mesnin,ki je v Agrokorju nasedel za 30-35 miljonov,ki jih nebo več videl.Stvari niso take kot izgledajo na prvi pogled in nenehno vpitje Hrvati,pa Hrvati nima nobene teže več sedaj imamo opraviti z lastniki iz Rusije in ZDA skladov ki so lastniki domala skoraj vsega vključno z Mercatorjem.
zuhelj
07. 01. 2020 20.03
+2
Saj ni Mercator edini trgovec pri nas pa tudi že dolgo ne več najboljši sosed. Menim, da ima Mercator pošastno visoke cene in nas guli, da je veselje. Vsaj tiste ki se pustijo-mo.... Enkrat bomo že pogruntali, da imamo alternative....
prašek
07. 01. 2020 16.26
-1
Če že moram v trgovino, grem v Mercator. Če že ne za drugo, zato ker ima dober bife takoj ob trgovini. In zato, ker se lahko tam pogovorim s svojimi sotrpini upokojenci !!!
prašek
07. 01. 2020 16.27
+6
V bistvu gre žena v trgovino, jaz pa v bife !!! Vsako jutro !
JApajaDAja
07. 01. 2020 18.18
upokojenci ne hodijo v mercator-je predrag...hofer, lidl, rk,karitas ....so za slo reveža!
Miriyam
07. 01. 2020 16.15
-4
Jankovič je naredil iz Merkatorja ravno to kar je Bobinac iz Gorenja, Srbovanje, delo po diktatu Kurbunistov js, js sem vas nastavil...in splošni propad, potop do nafte.. Velenjčanom so že Kitajci povedali, da se naj malo le pozanimajo, da komunizma ni več, in da je konec kolhoznih maš Občinarjev po privat formi ?? Cerarju in Šarcu so v Evropi že povedali da so pravni Butlji očitno bodo sedaj na vrsti Počivalšek in ostali, ki ne morejo iz rdečega partijskega komunističnega Hezbolaha, svoje rdeče kože....gremo naše je..?? Manjka še samo Kordiš z bajonetom Mesec z Nacionalizacijo in Svetlana na metli pa so kompletni..govornik pa veliki Serpentinšek..pod Kozolcem..gremo v Dražgoše, tam je lepo, tam je vojna in vedno bo..???
brabusednet
07. 01. 2020 16.13
+3
Ne bluzite levičarji,da ne bomo spet odškodnino Hrvatom plačevali,kot že vedno do sedaj.V vseh sporih z njimi smo potegnili kratko.Naša sodišča in pravniki so tako nesposobni.Samo za svoj zaslužek delajo ostalo jim je malo mar.
DEEP
07. 01. 2020 16.32
+2
A sta pozabili oškodnino ki ste jo mogli plačevati za J.E. Krško ko sta rekli, use je naše -malo jutri!!Če si sulasnik, pravice se enakomerne!KO PA PRODAŠ PARCELO, NEMOREŠ NOVEM LASNIKOM PREPOVEDAT DA GOR POSADI ČEMPRESE al pa po Slo.-lahko ker je to Slo. ozemlje!
hipi007
07. 01. 2020 16.12
+9
me zanima kakšna pravna sredstva bo uporabil Agrokor....mogoče minomete :)
Gorazd Petek
07. 01. 2020 16.21
-2
Za začetek bodo lastniki uporabili EK in kazni od tam,nato pa še EU sodnijo,po tem pa še diplomacijo svojih držav Rusije in ZDA-torej veš kakšen bo usprh "nacionalnointerestnih bedakov"? in tudi tebe? Udarec po žepu.
prašek
07. 01. 2020 16.28
+5
Gorazd ...... Nič jim ne bo uspelo. To je kazen za Todoričev Agrokomerc iz leta 2016 !!!!!
Gorazd Petek
07. 01. 2020 17.59
+2
Komu lastnikom Rusom in ZDA skladom? He,he,he,he ti si pa res revček,ne se jokat,ko ne bo sociale,penzije,nižja plača itd. ekateri še vedno ne razumete ,da ne nagajate Hrvatom pač pa globalnim igralcem,kibodo slovenske ideološke zaplankance hitro pritisnili v kot z pravimi prijemi,Mercator odhaja zapomnite si nikoli več slovenski in ne več s sedežem v Ljubljani sploh po temle šovu.
Gorazd Petek
07. 01. 2020 16.07
+4
Zanimivo koliko komentatorjev ve,da je bil JJ nekoč direktor Mercatorja. Jaz se ga osebno nikoli ne spomnim na tem mestu . Zanimivo pa je ko pogledam o tistem času,kako trgovke Mercatorja jočejo za"najboljšim managerjem" ,ki je Mercator potopil za 1,3 miljarde,na sliki najdem povsem drugo osebo ne JJ torej nekaj ne štima
Gorazd Petek
07. 01. 2020 15.49
+36
Zanimivo toliko gobcanja komentatorjev nihče pa ne zmore povedati kateri ,direktor je Mercator spravil na 1,3 miljarde + nevzdržnega pufa in kradel iz njega z familijo na veliko. No "poštenjaki" ,a bo šlo glede tega "velikega managerja" ,dajte se zjasnit,dajmo no.
M teorija
07. 01. 2020 15.55
+7
Direktor Janez z mešetarjenjem z delnicami z kriminalcema Šrotom in Bavčarjem, za vpliv na Delo!?
Gorazd Petek
07. 01. 2020 16.01
+4
A nam lahko zaupaš,kdaj je bil Janez direktor Mercatorja? Od dneva in leta do zaključka direktorovanja,govorimo o direktorskem mestu managerja Mercatorja-daj prosim razsvetli nas.
Uporabnik458403
07. 01. 2020 16.28
+3
Gorazd......jansa nikoli ni bil direktor mercatorja. Je pa bil predsednik vlade in imel je vpliv preko kada in sodab da je prodal 30% mercatorja, da jankovic ni mogel nadaljevati z tajkunizacijo mercatorja, ler bi koncal se slanse kot Mercur
Gorazd Petek
07. 01. 2020 18.03
Kolikor vemo je zadevo prodala Starina-Kosem ne JJ torej? Definitivno pa je nekaj boleča realnost,če bi Mercator prodali še pravi čas pred divjim zapufavanjem,danes teh težav nebi bilo in nenazadnje Mercator je bil prodan pod prisilo zaradi mahinacij,ki jih je ugotovila EK in to Todoriču,samo zato ,ker so slovenski levičarji s svojim pohlepm in neumnostjo odgnali vsakega pametnega kupca nakoncu je ostala najslabša verzija,kot še čaka Telekom,Holding hotelov itd.
Uporabnik458403
07. 01. 2020 15.46
+36
Predlagam, da zacnemo z 1.2.2020 masovno zapuscati mercator in nakupovat v drugih trgovinah, dokler ne bodo umaknili hrvaske izdelke za slovenske........ PROSIM ZA VSESPLOSNO SLOVENSKO AKCIJO........... S tem bomo mercatorju mocno zbili ceno in dobimo priloznost, da ga poceni kupimo
Gorazd Petek
07. 01. 2020 15.57
-4
Taki komentarji so naravnos otročji podobni ljudem i nizkim IQ,očitno nekateri v svoji ideološki bolnosti ne razumete kaj je tržno gospodarstvo-Mercator bo zagotovo prodan,kot Fortenova novim lastnikom potem ko bo še dodatno očiščen in saniran in ti bodo določali politikopodjetja ne tebi podobni. Mercator ni nikakršno strateško podjetje pač pa precej še prezadolžen regijski trgovec,ki je na poti zdravljenja in sanacije kot Fortenova. In dejstvo je,da bo moral Mercator v Sloveniji zapreti,kup trgovin,ker so nerentabilne če se izguba ne bo zmanjšala.Dolgoročno pa bo verjetno tako marko Mercator,kot Tuš zamenjal kak drug logotip novih lastnikov.
Uporabnik458403
07. 01. 2020 16.03
+9
Gorazd.........mercator prakticno nima vec nepremicnin v lasti razen skladisc. Trgovine so prakticno vse v najemu zato je nesmisel, da bi zapirali trgovine, ker jim je interes prodavati na cim vecih mestih...... To ni trzno gospodarstvob da je Todorovic kupil mercator, da bi v njem prodajal hrvaske izdelke iz svojih firm........
Gorazd Petek
07. 01. 2020 16.13
+5
Seveda je tržno očitno ti ne razumreš.lastnik in kupci odločajo,kaj bo na policah v trgovini-ne politika indržava,razen ko gre za zadeve inšpekcijskih in davčnih služb. Država nima kaj posegat v zasebno podjetje,,dokler lastniki zadevo obvladajo,ker je bil Mercator odvzet Todoriču in je sedaj v lasti bank upnic in skladov ne vem kaj bi ti rad po firmi,ki ima lastnika? Nekateri pač ne morete iz kože Yuge-lastniku bi določali,kaj bo počel z firmo? Niste normalni.
džonborno
07. 01. 2020 16.19
+6
Gorazd Petek, dobro jutro! Z bojkotom (ali pa na kak drug način) se DA doseči marsikaj. Na Hrvaškem so naprimer z bojkotom Mercatorjevih tehničnih trgovin dosegli to, da so se vse zaprle (lobiranje PEVEC-a). Jaz sem celo za to, da se ne bojkotira samo hrvaških izdelkov ampak celoten Mercator! Naj ti o hrvaških potezah in načrtih z Mercatorjem povem, da jim je cilj čim več izmolsti - kaj bo z zaposlenimi in dobavitelji ni pomembno. Javna tajna naprimer je, da Hrvati iz Konzuma vse noseče sodelavke fiktivno prezaposlijo v Mercator (v ta namen imajo celo najeto stanovanje v Ljubljani), zato jim je Slovenija dolžna plačevati porodniško. Takih primerov je morje, najbolj pa bode v oči ravno porast hrvaške robe na policah. Kar nekaj izdelkov je celo kopija slovenskih (z prikritim poreklom) itd. Zato jaz z veseljem kupujem v Šparu ali Tušu.
Uporabnik458403
07. 01. 2020 16.38
+5
Gorazd......ti je basin kar dobro obrazlozil...... Ja je zasebni lastnik mercatorja a to se ne pomenib da ima pravico izcrpavati mercator dokler gre pol pa v stecaj poslati....... Veliko je nepostenih praks v mercatorju..... Ti se bom jaz eno dopisal.... Umaknili so najbolj prodajani rdeci fizol v konzervah mercatorjeve znamke in ga nadomestili le z njihovim podravkinim fizolom iz lastne firme..... Torej niti izbire nimamo vecb kot prej. Sedaj imamo le podravkin rdeci fizol.... Ostale so se le Naturetine velike konzerve ampak so tem ceno nabil v nebo zato jih nihce ne kupi....... Ce oni izsiljujejo pol lahko tudi mi............ Trzno gospodarstvo je to, da ti trgovec ponudi tob kar zelis kupiti in ne, da ti neke izdelke vsiljuje
Kjegavidissss
07. 01. 2020 17.02
+3
Lahko prosim našteješ Slovenske izdelke?
Uporabnik458403
07. 01. 2020 17.18
+1
Kjegavidissss.......... Misljeno je slovenske izdelke, kjer imajo slovenci delo in se dajatve placujejo v Sloveniji..... Kdo je lastnik podjetja niti ni tako pomembno...... Po eni strani je boljseb da je tujec, ker pol davcna pobere ves davek, inspekcije delujejo........... Pri slovenskih pa tak vemob da se je vec pod mizo delalob kot na njej
Gorazd Petek
07. 01. 2020 18.11
A ti razumeš,da hrvati niso več lastniki Mercatorja pač pa banke upnice in skladi,prehudo zate. Seveda lahko bojkotiraš ni problema firmo bodo postopoma manjšali,objekte razprodali izkupiček pa odnesli,da si bodo pokrili pufe,,ki jih je naredlil "najboljši manager" ti boš pa lahko bojkotiral napreje-nekateri ste res neizmerno naivni.
Pepe Bolcev
07. 01. 2020 15.44
+3
Jansa je nalasc ustvaril Jankovica, da ima s cim za futrat svojo credo...
Uporabnik458403
07. 01. 2020 15.43
+10
To je izsiljevanje iz slovenske strani, kjer se politika zeli le hvaliti.....a realnost je cisto druga...... Hrvati se samo vsiljujejo njihove izdelke in izrinjajo nase...... To pomeni, da bodo slovenski dobavitelji izgubili milijone in milijone oziroma bistveno vec, kot bo nasa politika izsilila........
Pepe Bolcev
07. 01. 2020 15.43
+1
Mega politicni strateg janez jansa
Gorazd Petek
07. 01. 2020 15.42
+4
Seveda zopet političen pritisk na sodnijo in ploskaje "nacionalno interesnim zmagovalcem",ki skušajo nacionalizirati njih "meseno poželjenje",ampak njih težava in smola je v tem,da lastniki niso več Hrvati,pač pa Rusi in Ameriški skladi,kar pomeni nagajanje njim,Hrvatje pa pametno v Bruselj-kjer tradicionalno pušimo proti njim ,vsakič hujše. Tokrat bo zagotovo hudo ne samo ,da so za Hrvati tokrat Američani in Rusi(hja vsak hoče svoje nazaj)Bruselj bo šel na roke lastnikom ne nam,nas pa verjetno čakajo več deset miljonske kazni zaradi nagajanj-večje kot ona Mercatorju,zelo verjetno umik sedeža firme iz Slovenije(kar je edino pametno) in zelo verjetno znatna zaostritev za nastop slovenskih podjetij za nastop v Mercatorjevi verigi,no za vse to se lahko zahvalite "nacionalno interesnikom"-tudi glavnim krivcem za potop Mercatorja,LP,Uniona,Istrabenza,Save itd.
serumresnice
07. 01. 2020 15.26
+19
Vse se je začelo v prvi Janševi vladi,kjer se je pod mizo prodajalo vse živo!
Gorazd Petek
07. 01. 2020 15.32
+14
Kdo je zadolžil Mercato za 1,3 miljarde?No kdo in kdo je bil direktor takrat v dobi brezglavega zapufavanja in kraje iz Mercatorja? JJ? Zaka zavajanja?
Mauzahecmauzares
07. 01. 2020 15.37
+8
Neumna Šivilja je podedovala postopek prodaje Mercatorja katerega je sprožil maščevalni Jajo..
Uporabnik458403
07. 01. 2020 15.40
+12
Bizjak........daj napisi za koliko milijonov je jansa prodal mercator in koliko % ga je prodal.......?
butalistan
07. 01. 2020 15.42
+5
bizjak ti po moje še sanjaš janšo????? Povej za koliko ga je prodal????
Gorazd Petek
07. 01. 2020 15.46
+2
Vprašal sem kdo je bil direktor Mercatorja,ko se je ta brezglavo zapufaval in se je na veliko kradlo iz njega kdo? No dajmo,dajmo ne sprenevedat,a bo šlo z resnico na dan?
Uporabnik458403
07. 01. 2020 15.53
+7
Jansa je prodal 30% mercatorja za 35.4 milijarde tolarjev......
Gorazd Petek
07. 01. 2020 16.04
+0
Vprašal sem te kdo je bil direktor Mercatorja,ko je ta nabral 1,3 miljarde nevzdržnega pufa in kradel iz njega z familijo ,a bo šlo? Ko že toliko govoriš,pokaži papir na katerem je JJ kot direktor prodal Mercator nekomu-a bo šlo? Glej samo zavajaš in lažeš in se izogibaš pravih imen,ki so prezapufala Mercator in ga poslala na pot prodaje pod prisilo EK zaradi mahinacij v njem.
Uporabnik458403
07. 01. 2020 16.44
-1
Gorazd....... V resnici ga je prodal jansa in to za dobro ceno..... Jankovic ga ni prodal, prej obratno saj je v njem videl kako si ga prilastiti......... Torej se je jankovic sel da bo njegov ali gre vse zakreditirano cugrunt.......... Hvala reci jansi, da ga je prodal in jankovicu onemogocil tajkunizacijo
M teorija
07. 01. 2020 15.24
+6
A državljan K že zbira podpise, da je to protiustavno!?
M teorija
07. 01. 2020 15.22
+9
Tole bo šlo pa Marjanu v plus!?