Gospodarstvo

V Heinekenu prva stavka po skoraj treh desetletjih

Haag, 14. 01. 2022 16.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, Maja Korošec
Komentarji
4

Več sto zaposlenih v dveh pivovarnah družbe Heineken na Nizozemskem se je danes odločilo za stavko, potem ko so pogovori o plačah zastali. Gre za prvo stavko v drugi največji pivovarni na svetu po letu 1994. V Heinekenu so stavko označili za "prezgodnjo".

Nizozemski pivovar, pod okrilje katerega sodi tudi Pivovarna Laško Union, je moral zaradi stavke zaposlenih zaustaviti proizvodnjo v pivovarnah v krajih Den Bosch in Zouterwoude v bližini Haaga. Po poročanju tujih medijev v stavki sodeluje okoli 250 zaposlenih.

Do enodnevne stavke je prišlo potem, ko so pogajanja o novi kolektivni pogodbi po večmesečnih pogovorih s pivovarno zastala, so sporočili iz nizozemskega sindikata FNV.

Stavka naj ne bi povzročila pomanjkanja piva v trgovinah. Supermarketi in druge trgovine se namreč oskrbujejo iz obstoječih zalog, je zagotovil Heinekenov direktor dobavne verige.
Stavka naj ne bi povzročila pomanjkanja piva v trgovinah. Supermarketi in druge trgovine se namreč oskrbujejo iz obstoječih zalog, je zagotovil Heinekenov direktor dobavne verige. FOTO: Dreamstime

"Naš cilj ni bil stavkati, vendar družba ni zagotovila ničesar," je povedal predstavnik sindikata Niels Suijker. "Ljudje so v zadnjih dveh letih zaradi pandemije covida-19 delali v nevarnih razmerah. Naše zahteve po plačah so nižje od inflacije, ki je trenutno zelo visoka," je poudaril Suijker.

Po mnenju zaposlenih je 3,5-odstotno zvišanje plač, ki ga je predlagala uprava družbe, prenizko v primerjavi z naraščajočo inflacijo na Nizozemskem, ki je decembra dosegla 5,7 odstotka. V sindikatu zahtevajo tudi boljši sistem predčasnega upokojevanja, višje potne stroške in več stalnih delovnih mest za začasne delavce.

Nacionalna zveza delavcev v industriji hrane in pijače v Grčiji je izrazila solidarnost in podprla stavkajoče delavce preko družbenega omrežja pri njihovih zahtevah za boljšo kolektivno pogodbo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

'Stavka ne bo povzročila praznih polic'

Predstavnik Heinekena je nizozemskim medijem povedal, da bi pivovar "rad nadaljeval pogovore" s sindikatom. Heinekenov direktor dobavne verige Maarten Koudenburg pa je za javno radiotelevizijo NOS zagotovil, da stavka ne bo povzročila praznih polic. Supermarketi in druge trgovine se namreč oskrbujejo iz obstoječih zalog, je pojasnil.

Stavka medtem ni vplivala na obratovanje barov in restavracij, saj so ti zaprti v skladu z nizozemskimi protikoronskimi omejitvami.

Pred tem se je Heineken nazadnje s stavko soočil aprila 1994, prav tako po neuspešnih pogajanjih o plačah. Delavci so takrat več dni blokirali izhode iz tovarn, kar je povzročilo skrbi, da bo do rojstnega dne kraljice Beatrix v državi zmanjkalo piva. Z blokado so morali prenehati, potem ko je sodišče to zahtevalo s sodno odredbo.

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dante
15. 01. 2022 20.39
-1
Evropska komisija pravi, alkohol samo še kot pogonsko gorivo, ljudje naj pijejo vodo, je bolj zdrava, posebej sosedova
ni_mi_vse_eno
14. 01. 2022 18.44
+2
Inflacija, je tu, plače pa ostajajo iste.
flojdi
14. 01. 2022 18.30
+1
…..tablete za pomirjanje vsebujejo pivski kvas , hmelj , magnezij . / kar dolgo so bili poMirjeni
slovenc59
14. 01. 2022 17.50
+4
Delodajalec bi rad nadaljeval pogovore, vendar delavci slabo slišijo ! Pa ja, treba je uvesti sistem, da delavci delajo zastonj, vsak ki dela več kot en mesec, mora v firmo nakazati prostovoljni prispevek ! Laščani , pripravite se, že itak delate zastonj, sedaj boste pa še bolj !!!