Gospodarstvo

Wolt in Glovo zavrnila kolektivna pogajanja, v sindikatu dostavljavcev ogorčeni

Ljubljana, 10. 05. 2023 10.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, Ni.Š.
Komentarji
28

V podjetju Wolt, ki omogoča dostavo iz restavracij in trgovin, so zavrnili zahtevo sindikata dostavljavcev za začetek pogajanj za sklenitev kolektivne pogodbe. Za kaj takega pravna podlaga ne obstaja, pravijo. Bodo pa nadaljevali pogovore z vsemi deležniki, tudi sindikatom Mladi Plus, pod okriljem katerega je bil ustanovljen sindikat dostavljavcev. Zahtevo so zavrnili tudi v podjetju Glovo.

Sindikat dostavljavcev je Wolt k pristopu k pogajanjem za sklenitev kolektivne pogodbe, ki bo urejala položaj njegovih članov, pozval 26. aprila. Rok za odgovor je določil 9. maja, v nasprotnem primeru je napovedal stopnjevanje sindikalne aktivnosti. Enako zahtevo je takrat predal tudi platformi za dostavo Glovo.

Vodstvo Wolta še dodaja, da se jim zdi zadovoljstvo dostavljavcev izjemnega pomena, zato bodo nadaljevali dialog z njimi – tako individualno kot v skupinah.

V Woltu so odgovorili pravočasno. "V pismu nas pozivate, da pristopimo h kolektivnim pogajanjem, za kar trenutno v modelu sodelovanja s samozaposlenimi dostavnimi partnerji ne obstaja pravna podlaga," so zapisali.

Kot so dodali, so se s sindikatom Mladi Plus nazadnje srečali marca. "Takrat smo pojasnili, da na lokalni in evropski ravni podpiramo delo Evropske komisije pri zagotavljanju smernic za države članice, s katerimi bodo samozaposlenim utrli pot do kolektivnih zastopanj. Strinjamo se, da je dobro, da imajo tudi samozaposleni možnost zastopanja svojih interesov," so zapisali.

Tudi Glovo zavrača pogajanja

Kot so še zatrdili v Glovu, podjetje vzdržuje odprt dialog z dostavljalci. Spomnili so, da so konec lanskega leta v Sloveniji predstavili t.i. zavezo dostavljalcem, s katero želijo ustvariti pozitivne učinke za vse dostavljalce. Še naprej pa so, kot trdijo, pripravljeni na pogovore za urejanje položaja dostavljalcev.

Glovo, ki je tako kot Wolt zavrnil zahtevo sindikata dostavljalcev za pristop k pogajanjem o kolektivni pogodbi, ostaja odprt za nadaljevanje lani začetega dialoga in za iskanje možnosti za izboljšanje izkušenj dostavljalcev in uporabnikov, izhaja iz dopisa, ki ga je te dni na sindikat naslovilo podjetje.

Kot so zapisali, so v Glovu skrbno preučili zahtevo za začetek kolektivnih pogajanj. Ugotovili so, da pravne podlage za to ni. "Iz veljavne zakonodaje po našem razumevanju namreč izhaja, da 'združenje' samozaposlenih ne more biti stranka kolektivne pogodbe, poleg tega pa tudi niso izkazani pogoji reprezentativnosti 'združenja' samozaposlenih, ki je potrebna za splošno veljavnost morebitne kolektivne pogodbe. Osebe, ki se povezujejo v okviru predmetnega 'združenja', so namreč, kot razumemo, samozaposleni uporabniki platforme (dostavljavci)," so navedli.

Sindikat: Vodstvi ne spoštujeta socialnega dialoga

Kmalu po sporočilu Wolta so se javno oglasili tudi v Sindikatu dostavljavcev - Sindikat Mladi plus, kjer so zapisali, "da so ogorčeni in razočarani nad žaljivim odgovorom". "Danes smo dobili odgovora vodstev Wolta in Glova, ki jasno izkazujeta, da ne želijo pristopiti k pogajanjem in ne spoštujejo socialnega dialoga. V svojih odgovorih celo lažejo in zavajajo, saj se pretvarjajo, da ni pravne podlage za organiziranje dostavljalcev in začetek kolektivnih pogajanj," so zapisali v sindikatu in dodali, da trditve Wolta in Glova ne držijo, "saj je organiziranje delavk in delavcev osnovna človekova pravica, ki je v Sloveniji zavarovana celo z Ustavo. 76. člen namreč opredeljuje sindikalno svobodo in pravi 'Ustanavljanje in delovanje sindikatov ter včlanjevanje vanje je svobodno'. Ena izmed osnovnih nalog sindikatov pa je sklepanje kolektivnih pogodb. Sindikat Mladi plus je tako legitimen, reprezentativen in pravno priznan zastopnik interesa svojih članov in članic, kar so tudi dostavljavke in dostavljavci."

Odgovora Wolta in Glova tako razumejo kot jasen napad na sindikalno organiziranje in proti temu se bodo borili z vsemi razpoložljivimi sredstvi. O situaciji so obvestili tudi Evropsko konfederacijo sindikatov (ETUC) in ostale pristojne institucije. Zaradi nepripravljenosti na pogajanja pa bodo stopnjevali sindikalne aktivnosti.

Dostavljavci Wolta in Glova so ustanovili sindikat.
Dostavljavci Wolta in Glova so ustanovili sindikat. FOTO: Bobo

Sindikat Mladi plus na slabe razmere dostavljavcev pri obeh platformah za dostavo opozarja že dlje časa, za sindikalno organiziranje pa so se, kot so pojasnili aprila, odločili zaradi dodatnega poslabšanja njihovega položaja.

V Woltu medtem trdijo, da neprestano spremljajo povratne informacije dostavljavcev in skrbijo za izboljševanje delovnih pogojev. Februarja so uvedli nov plačilni model, zadnja raziskava, opravljena v letošnjem prvem četrtletju, pa je pokazala, da večina dostavljavcev ceni prilagodljivost in svobodno izbiro delovnega časa, tri četrtine pa jih tega dela ne bi več opravljalo, če bi bil pogoj zanj redna zaposlitev.

KOMENTARJI (28)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Omizje
29. 05. 2023 21.03
izgon iz slovenije izkoriščevalci
amedeo
10. 05. 2023 18.54
+6
Samo en dan ostanite vsi doma, pa šel glovo na glavo...
Slavko BabIč
10. 05. 2023 17.53
+5
začnite štrajkat!
kor22
10. 05. 2023 17.07
-2
Kaka kolektivna pogodboa? Kaj je z tem sindikatom? Jaz kot zaposlen v drugi sluzbi mi taksno delo cist odgovarja ker vozim ko mi paše, dodatni zasluzek poleg redne place ki jo dobivam v sluzbi pa je super. Taksno delo frelanc je odlicno. Kaj bi raje vidlo da na crno nekje delam? Zdaj placujem davke in prispevke.
ata_jez
10. 05. 2023 16.44
+3
To bi država morala podeliti koncesije za dostavo. In dostavljalci bi morali imeti vsaj tri sindikate, da je možnost izbire. Dostava isključno v kakih novejših, ekoloških vozilih. Tesle recimo. Vsekakor polna zaposlitev z benificirano delavno dobo. Potem bo cena sicer med 50 in 100 eur na dostavo, a kaj bi to ... red mora bit!
mmickica
10. 05. 2023 16.02
-2
Nekaj mi enostavno ni jasno?! Zakaj ljudje podpisejo neke pogodbe prostovoljno, potem ko so zadevo s svojim podpisom sprejeli, se pa pritozujejo?! Nad cim, nad lastno neumnostjo? Kako lahko podpises, da bos delal za 1200, nato bi pa rad imel 1800...??? Kdo je zdaj tu nor?
kor22
10. 05. 2023 17.36
+0
Nikjer ni navedene neto place ker je to frelanc delo, kar pomeni da lahko jaz ko ze imam redno sluzno z tem delom zasluzim recimo 500-1000 evrov na mesec( ker vec ne potrebujem in ne rabim vozit) nekdo ki pa dela samo to pa komot tudi 3000€
Slavko BabIč
10. 05. 2023 17.54
+3
ne seri, noben dostavljal ne zasluži 3000 ojrov, ti si ziher iz glova-šef!
kor22
10. 05. 2023 19.54
-2
devote
10. 05. 2023 14.33
+6
oni so na sistemu vzemi ali pusti..noben nobenega v nic ne sili... kot predplacniski paket pri telefoniji. nobene obligacije . ko jim bo slovenija postala ekonomsko nezanimiva bodo enostavno zaprli vrata pisarne, izplacali place za tisti mesec in cao.
Darko32
10. 05. 2023 14.39
+3
Mislim, da se bo to hitro zgodilo, ker tako kot mislijo poslovati, da nas obravnavajo kot klošarje in ničvredne je samo slika odnosa teh podjetij do naroda. Tudi vprašanje kako plačujjeo davke tukaj. Zadnjič sem bil v eni trgovnini in niso hoteli izvršiti plačila na blagajni. Jaz pa nisem hotel robe prevzeti. Ali drugače povedano v trgovni sploh nimajo blagajne za finančno poslovanje. Torej tukaj je zgoedba očitno ista, da nekaj mutijo in bi radi služili na račun teh ljudi. Če nočejo plačati pa se takšno podjetje postavi pogoje poslovanja in ne da si bodo predpise sami izmišljali. Garancije pa itak ne dajo za svoje storitve.
kor22
10. 05. 2023 17.39
+0
Ti si taj skavaso najvecjo neumnost kar je mozna. Mene pri woltu doben ne sili kolko morem vozit, kaj morem vozit pa kdaj morem vozit. V dobeni trgovini kot dostavljalec ne placujem, gotovinska narocila se polozijo na mbils na petrolu kjer je nadzor transakcij 100%
4krat
10. 05. 2023 13.45
+1
Kako ima lahko delo na črno sindikat?
Mladi? Plasto
10. 05. 2023 13.53
+4
kje si ti našel delo na črno , pametnjakovič ???
RichPiana
10. 05. 2023 11.54
+15
A ste res tok leni postali, da se vam se v tegovino ne da več? Rabite dostavo do riti.
daiči
10. 05. 2023 12.10
+8
ne gre se za trgovine, to so tist k se jim ne da u meka, pa u fast food zacestarje, tist k so prpravln woltu plačat 10eur furo
daiči
10. 05. 2023 12.13
+4
včas so ti picerije pice prpelale dam, dons ti pa prpelejo lih kr si zmislš, sam včas je bla sam pica zato mal draži, dons pa plačaš še furo zravn, isto k če 5 kubikov peska ala pa betona naročiš, fura je posebi za plačat
daiči
10. 05. 2023 12.14
+1
da bi js furu za wolta,, bi strankam računu ob dežju še draži furo k ob soncu, ker bi biv mokr zravn
Slovenske krize sin
10. 05. 2023 14.50
+3
ti nebi nč računu več, ker ti ne določaš ceno dostave ampak Wolt. Lp in lep pozdrav, Rafid
jutri_pa_res
10. 05. 2023 11.20
-3
Končno eden, ki se ne da. Itak ni vsako delo za vsakega in komur to ne ustreza, naj pač dela kaj drugega. Preveč je že povsod nekega tečnarjenja in izsiljevanja.
jutri_pa_res
10. 05. 2023 11.26
+10
Ko jim bo primanjkovalo dostavljalcev, bodo hitro popravili plačilo...Dokler pa se za delo grebejo, pa ni logike.
FIRBCA
10. 05. 2023 11.11
+8
kdor naroca preko njih podpira tuji kapital. To je uderusko koliko poberejo pri dostavi hrane. Dostavljalci so placani skoraj nic. Racuni so odprti na tujih bankah tako da nas zazirajo 100%.
jutri_pa_res
10. 05. 2023 11.23
+3
A tuj kapital je nekakšna psovka? V tujih podjetjih po Sloveniji se načeloma delavcem godi še najboljše...
Looney Tunes
10. 05. 2023 12.49
-1
Firbca, kje je pa še kej našega kapitala? Obstaja slovenska različica za kaj takega s slovenskim lastnikom podjetja, ki nima seveda v tujini nekje račun odprt? Prosim predlagaj. Ne uporabljam tega, vendar govoriš, kot da imaš 30 slovenskih podjetij v isti branži, grozni ljudje pa wolt izberejo, ker po tvoje "podpirajo tuj kapital".
kor22
10. 05. 2023 17.41
Ba uro zasluzim kot dostavljalec 40% vec kot v moji redni sluzbi, tak da ne bluzi
Mukec
10. 05. 2023 10.58
+1
Kakšna kolektivna? Kdo vas sili? Delajte ali ne.