Inšpektor

Bomo še imeli pokojnine?

Ljubljana, 21. 10. 2023 10.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Dobra novica za upokojence: prihodnje leto bodo pokojnine nekoliko višje, predvidoma za 8,2 odstotka. Gre za eno najvišjih rednih uskladitev pokojnin doslej. A hkrati je kruto dejstvo: zaradi nizkih plač v preteklosti pogosto tudi 40 let dela ni dovolj za dostojno starost; dobra polovica upokojencev danes živi s pokojninami, ki so pod pragom tveganja revščine. Več kot 40 odstotkov prejema manj kot 700 evrov, kar ne zadošča niti za pokritje minimalnih življenjskih stroškov.

Vse višje upokojitvene starosti, vse daljše pokojninske dobe, vse bolj negotova prihodnost. Olga Marguč zdaj, ko ima čas, rada skrbi za vrt za domačo hišo. 11. leto je že v pokoju, delala je slabih 38 let in pol. In višina njene pokojnine? "900 evrov," pove brez zadržkov. A doda: "Manjša je, kot sem pričakovala. Pričakovala sem, da bom imela vsaj 1000 evrov pokojnine. Ampak glede na plačo sem vedela, da ne bo tako."

Upokojencev s starostno pokojnino, kot jo ima Olga Marguč – med 800 in 900 evri torej – je v Sloveniji slabih 50 tisoč. Največ starejših – dobrih 88 tisoč – prejema od 600 do 700 evrov. In med njimi je skoraj 80 tisoč takšnih, ki so imeli tako nizke dohodke, da jim mora razliko do zagotovljene pokojnine za polno delovno dobo in predpisano starost – ta znaša 688 evrov – doplačevati država. Podpredsednik Zveze društev upokojencev Slovenije Stanko Kranvogel je zato povsem jasen: "Za 40 let dela takšna pokojnina ni dostojna. Že v startu bi morala biti pokojnina vsaj za 10, 15 odstotkov višja, kot je prag tveganja revščine. A imamo ogromno ljudi, ki tega ne dosegajo. Mislim, da tu ustvarjamo strahovito socialno bombo."

Več kot 40 odstotkov vseh upokojencev prejema pokojnino pod 700 evri. Več kot 145 tisoč jih iz pokojninske blagajne prejema vsaj eno vrsto socialnega korektiva. "Če gledamo upokojence, ki so trenutno upokojeni, slika ni v redu," se strinja tudi državni sekretar na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Igor Feketija. "Po drugi strani pa: tisti, ki imajo 40 let delovne dobe, so se v zadnjem letu upokojevali s povprečno pokojnino čez 1000 evrov. Kar lahko zagotavlja dostojno preživetje, zlasti, če ima človek rešeno stanovanjsko vprašanje."

Pokojnine
Pokojnine FOTO: Shutterstock

Avgusta letos je sicer najnižja izplačana pokojnina znašala 310, povprečna – za nekoga, ki je vse življenje delal v Sloveniji – pa 930 evrov. Druga skrajnost pa – najvišja izplačana pokojnina: skoraj 4 tisočake. "To je visoka pokojnina," pojasnjuje Andraž Rangus z Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije. "Toda moramo se zavedati, da je oseba s takšno pokojnino imela tudi precej visoke plače. In da je morala precej let delati, čez 40, 45, morda celo 50 let."

Vse do lani so – kot pokaže razmerje med povprečno plačo in povprečno pokojnino – pokojnine padale. Če so leta 2000 upokojenci dobili 75 odstotkov povprečne plače, dobijo danes le slabih 60 odstotkov. Tak trend, pojasnjuje dr. Sašo Polanec z Ekonomske fakultete, je posledica napačnih odločitev v preteklosti, ko smo z zniževanjem odmernih odstotkov reševali finančno vzdržnost pokojninskega sistema. "Mislim, da smo že pred leti prihajali v območje, ko so pokojnine tako hitro padale, da so bile verjetno nesprejemljive. Zato tudi vidimo različne korekcije v smislu dvigovanja teh najnižjih pokojnin in raznih dodatkov, s katerimi korigiramo nizek življenjski standard upokojencev."

Kako pa bo v prihodnje? Kaj čaka dve tretjini zaposlenih, ki zaslužijo manj od slovenskega povprečja? Med njimi je namreč tudi približno 90 tisoč delavcev z minimalno plačo. Nič dobrega, je neposreden Stanko Kranvogel. "Če namreč pogledamo, da dobijo 63 odstotkov odmere zadnjih 24 let, si lahko izračunamo, kako nizko pokojnino bodo dobili. In se tem se enostavno ne da preživeti."

In še ena težava: armada samozaposlenih, samostojnih podjetnikov. Iz leta v leto jih je več. Med njimi pa kar 83 odstotkov takšnih, ki plačujejo najnižje prispevke za socialno varnost. Kaj torej že danes storiti, da odhod v pokoj ne bo stresen in boleč? Je dobro dodatno varčevati? Kje in kako? Kako zagotoviti vzdržnost pokojninskega sistema in povrniti zaupanje vanj, zlasti med mladimi? Pa tudi: kaj prinaša nova pokojninska reforma? Bomo delali dlje? Šli v pokoj kasneje, a imeli zato višje pokojnine? Odgovore smo iskali v rubriki 24UR Inšpektor.

Inšpektor
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (578)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

maksi23
10. 12. 2023 08.29
Ne le zaradi nizkih plač, predvsem zaradi goljufivega odmernega odstotka!
Zagor-te -nej
29. 11. 2023 16.30
Slovenska podjeja so v tujini še kako konkurenčna . Naj napišem resnično zgodbo: Pred 14 -timi leti sem se zaposlil pri mladem podjetju ki je pošiljalo delavce v tujino .Lastnik podjetja je imel zaposlenega kadrovnika ki je na veliko lagal in "tehničnega direktorja " kateri je bil zelo sposoben . Ko sem se zaposlil nas je bilo zašasno zaposlenih 5, direktor - lastnik se je v službo prpeljal z prastaro Lado . Poslali so nas na delo v tujino, vmes se je menjal kadrovnik ki je prišel v službo z jugecom tik pred razpadom. Vendar je zaradi pomanjkanja delovnega intersa pri vodilnih ugasnil inters tujcev za sodelovanje. Odšel sem v drugo pojetje za isto urno postavko 9 € in to pred 13 leti. Nato sem nekaj let delal pri različnih delodajalcih, v tujini stkav veze ,poznanstva , nakar sem ,ker so tujci potrebovali več delovne sile ,tujcem priporočil bivšo podjetje . Takoj so bili za , dobili so delo ,čez cca pol leta pa sem to firmo priporočil veliki tuji firmi. Takoj so delo srejeli ampak so hoteli da se vrnem k njim .Dobil sem 10 € na uro in za pridobljeno delo mi je direktor dal simbolično nagrado 500 € na roke . Že prvo leto je bil bruto dohodek cca 6 miljonov eurov , potem pa se je prihodek povečeval . Moja urna postavka je ostala ista , bil sem vseskozi vodja skupine . Direktor si je privoščil Porscea SUV, kadrovnik Mercedesa karavana , jaz pa sem samo želel da imajo sposobni delavci v skupini dostojno plačo. Ker sem se vedno "bunil" okoli plače tako svoje kot plače drugih , zase sem zahteval vsaj 11€ pred 3leti sem postal persona non grata ,čeprav sem imel na mesec tudi preko 250 ur sem imel prikazanih potrbno število ur na mesec , ostalo pa so bili raznorzni dodatki od dodatka za malico, za prevoz ...,torej sem bil na minimalcu z plačo preko 2700€. Kako ,zakaj nič mi ni bilo jasno , na moje vprašanje zakaj semdobil lep odgovor , od danes naprej vodi skupino drugi , ti pa če ti kaj ne paše v firmi nisi več zaželen.Pol leta pred penzijo sem odšel drugam , kjer sem za isto urno postavko delal še več ur na mesec tudi po 300 ur ampak sem isto bil na minimalcu .Po 14-tih letih dela v tujini kot dataširani delavec se še vedno sprašujem kje so inspekcijske službe saj imajo dataširani delavci solidne plače za penzijo pa se jim plačuje minimalec ,lasniki firm pa na račun delavcev bogatijo, ko pa "zavohajo" da bi jim davčna stopila na prste čez noč zaprejo firmo , naslednji dan pa odprejo drugo.
kvintus
22. 10. 2023 17.39
+2
Slovenska podjetja so vse manj konkurenčna, ker je elektrika predraga! V našem podjetju ne dobimo skoraj več nobenega novega posla, ker so stroški izdelave poskočili, ker je država požrešna! Če je bila pred to krizo cena strojne ure 30 eurov, je sedaj urna postavka cca 50 eurov! In s tako urno postavko več ne moreš konkurirati na trgu! Zato pa kupci iščejo cenejšo varianto in dajo posel podjetjem, kjer imajo nižjo strojno uro!
Miskic a
22. 10. 2023 15.13
-1
Najbolj pametno se je losat delodajalcev, ki dajejo minimalno placo. Iskat cim boljso sluzbo, ob tem ce finance to dopuscajo sparat denar v nogavici. Tu je najvec profita. Kolko das tolko mas. Vse ostalo dobis manj kot si vplaceval. S tem da ce ces, da te dolgo ne bo vec lahko sam razpolagas kaj bos z ostalim denarjem, ker pri vplacevanju ponavadi tak njim ostane. Kolko dobis od drzave pac dobis, ostalo stukas sam.
kvintus
22. 10. 2023 17.33
+5
Losat dejodajalcev ki dajejo minimalno plačo! Kaj je s tabo? Daš toliko kot ti predpiše država! Če naša država ne bi bila tako požrešna in spremenila davek za plače ... in določila minimalno urno postavko (ne mesečno plačo), ki bi morala znašati minimalno cca 15 eurov/ uro, potem bi imeli nekaj od tega! Ne pa sedaj, ko v plačo štejejo vse bonitete, malco, prevoz ... Vem, da tega ne bi smeli ampak jim zakon dopušča da delajo kaj čejo. V podjetju Sa** na Ptuju delajo za 3 izmene pod minimalno plačo, ker jim dajejo dodatke k minimalki ... pa še nadure jih silijo delat ... Ne vem kak je lahko ta republika banana v EU?! Sistem v glavnem ne deluje! Inšpektorat ne deluje! NIč ne deluje v tej državi! Edino kar vedo je, kako te spraviti na dno, da sirota ostane še večja sirota!
Miskic a
22. 10. 2023 20.02
+1
Kot delodajalec lahko das delavcu kaksno placo zelis. Ce mu ne mores dati vec kot minimalno placo pac ne odpiras podjetja, povrh vse kar je pa visek bases vse dodatke noter v minimalca. In verjemi, ce obdavcitev ne bi bila visoka bi se nekateri kr izkoriscali. Ne sistem ne deluje. Sem delala v takem podjetju, v minimalno placo vse zbasano, napitnine nisi dobil, malice tudi ne... . Je gledala inspektorica placilno listo. Ves kaj je rekla??? Da bi morala dobili nizjo placo, se pravi pod minimalno, ker so dodatki bli ze tak vkljuceni, za malico pa je misla, da je noter, ki pa ni bila navedena. In to je nasa draga inspekcija. Oni tudi vidijo kdo je zdaj v tem trenutku prijavljen, ne vidijo, pa da si oddelal v enem mesecu ze 240 ur. Ampak ja, nisem dala naslednji dan odpoved, sem pa zacela iskati boljse in sem tudi nasla. Tako da se je vse to koncalo. Ce ma kdo opcijo, naj se bori. Z marsikom ko sem pogovarjam ko je tudi menjal sluzbo in je vztrajal po 10 let je rekel, da mu je zal, da ni probal prej oz. skoda da ni vedel ze prej za to opcijo. Tak da dragi ljudje, probajte nekaj malo boljsega. Ne se vdat pa trpet. Vem kako je delat brez prostega dneva, opere te ko se niti zavedas ne. Pol pa mas tist dopust pa si ko cota.
Miskic a
22. 10. 2023 20.42
+0
Pa ni delodajalec bil edini krivec. Krivci smo tudi sami, ker se strinjamo s tem. Vsak ma svobodno voljo. Ne se jokat zakaj pol pokojnina nizja, ker drugacna ne more biti ce so bili minimalni prispevki vplacani. In na stara leta si zgaran in dobis enako penzijo kot nekdo, ki ni delal pol tolko oz manj kot znasa socialna pomoc. Pa ne pustim se smejat. Ni sans. Ne bomo si enaki. Pa ce mas mal visjo placo si se sam lahk das kaj na stran. Kaj si bos z minimalno. S takimi cenami kot so danes, se jaz sploh cudim kak lahko nekateri prezivite, kaj jeste, ali vam je toplo pozimi??? Ker se jaz moram gledat. Vcasih si z jurja penzije se nekak, danes nvm ce je to dovolj, tudi ce nimas kreditov. Kaj pa vem. Vseeno moras gledat, kaj ce se kaj pokvari pa rabis jutri npr. 800e.
Zagor-te -nej
29. 11. 2023 15.10
Torej je kriv delodajalec ki je plaševal nižje prispevke
Mejduš
22. 10. 2023 14.22
+3
pokojnine naj bodo višje ,če se bo hrana podražila nismo nič nabošem še celo naslabšen,to smo že doživeli.
Senzor
22. 10. 2023 13.57
+4
Sedaj ponovno z mehko metodo preko javnih medijev ponujate cepiva proti gripi. Kaj pa ostalo zdravstvo, ki ni dostopno v normalnem roku. Ali je to vse, kar ponujate za kar moramo plačevati zdravstvo???
St. Gallen
22. 10. 2023 14.03
+2
reforma uspela: do cepiva najdlje v 30 dneh
Senzor
22. 10. 2023 13.55
+2
Za vse, kar slabega počnete državljanom je vaš izgovor na direktivo iz EU. Nič več ne verjamemo vašim izgovorom, vse je zavajanje. To se je pokazalo tudi v času corona prisile za cepljenja. Ljudem se je grozilo z izgubo službe, zlasti zaposlenim v javni upravi. Tudi nekateri privatniki so bili zvesti hlapci takim nezakonitim direktivam. Sodstvo ste utišali, ne deluje.
Senzor
22. 10. 2023 13.48
+4
Poleg tega, da so nam onemogočili normalen in pravočasen dostop do zdravstvenih storitev, hočejo ljudi oguljufati še za penizije. Zakaj bi nekaj plačevali, česar ne moreš koristiti??? Ali imate tudi za to izgovor, da je to direktiva iz EU.???!!!
nestabilen
22. 10. 2023 13.44
+3
Brez pokojnin pomeni tudi slovo od EU,zato pokojnine bodo,vprasanje je koliko pravicne.
Banion
22. 10. 2023 13.31
+8
pokojnine bodo takšne ali drugačne, nobena demokratična država si ne more privoščiti armade revežev razen amerike
Prokleta Zima
22. 10. 2023 13.30
+3
Pogled v strukturo pok. blagajne iin višina izplačil pove o državi več kot vsi drugi podatki skupaj. Te sramote se nobena vlada ne upa lotit.
2mt8
22. 10. 2023 13.25
+5
1660 € bruto bruto strošek delodajalca, da dobiš neto minimalca z malico in vožnjo. Po 40 letih pa mizerna penzija. To je Slovenija.
Omizje
22. 10. 2023 13.24
+1
ne kambrat saj imamo javno reklamo naj gre znižan ddv v bosno ropar slovenskega ddveja
Jozaa
22. 10. 2023 13.17
+1
Plače so prenizke in pri tekšnem odmernem odstotku so penzije mizerne. Imamo premalo dodano vrednost.
Finfer
22. 10. 2023 12.42
+0
Tisti z visokimi pokojninami so večina državni uslužbenci ki so 40 let ali več spali v foteljih na dobro plačanih mestih in sorodniki komunistov,udbovcev in partizanov ki niso vplačali niti centa v pokojninsko blagajno sedaj pa ropajo denar od pošteno prigarane pokojnine poštenih delavcev !!
Prokleta Zima
22. 10. 2023 13.23
-1
seba14
22. 10. 2023 12.28
+2
Hec je, da ima veliko ljudi minimalno pokojnino, v resnici pa je še vedno previsoka glede na plačane prispevke. Tisti, ki imajo visoko pokojnino so v bistvu vplačali v blagajno bistveno več kot bodo vem dobili. Tisti ki ima 4000 EUR pokojnine, nikoli ne bo dobil ven toliko kot je vplačal. Med tem ko bo tisti z minimalno pokojnino ven dobil več kot je noter vplačal. Zato ne šimfati tiste, ki imajo 4000 EUR pokojnine, ampak tistih 110 000 SP ki imajo minimalne pokojnine. Ta drugi so problem, ne prvi
Cupko
22. 10. 2023 12.03
+6
Pri nas ima preveč ljudi minimalne plače in zato so nato težave, ko gredo v penzijo. Poleg tega pa jih je zelo veliko, ki ne želijo delati in so na sociali, ki je skoraj tolikšna, kot ta minimalna plača
St. Gallen
22. 10. 2023 11.55
-6
volite novi obraz , vzhiceno veseli, se 1x
Slovenec007
22. 10. 2023 11.24
+6
To niso pokojnine, to so štipendije.
Betuul
22. 10. 2023 11.52
+1
Timijanus
22. 10. 2023 13.19
+8
Kdo ti je kriv, če si se valjal na faksu do svojega 40-tega leta. Bi pa doštudiral pri 25-ih. 😂😂😂😜
Betuul
22. 10. 2023 14.30
Izpit za avto do 25leta🤩🤑💰🤑Bo dovolj za 40let penzjona💰🤑
MarkoJur
22. 10. 2023 11.22
-3
Voluharji, ki imajo 4000 € bodo dobili več povišice, kot znaša najnižja penzija. mar res ne znate osnove matematike??! Penzije in plače je treba višat v € in ne v odstotkih, vsake tolk pa narediti uskladitev - razliko med višjo in nižjo... Tako pa srednjega - delovnega razreda ni več, so le voluharji in sužnji!!!
Betuul
22. 10. 2023 11.52
+1
Timijanus
22. 10. 2023 13.31
+6
#MarkoJur, tudi inflacija je v %. Verjamem, da je težko razumet, a tudi z nedokončano osnovno šolo če se malo potrudiš prideš na "čisto" zakaj v procentih. Tvoj predlog pa zelo smrdi po nekih drugih, starih časih, katerim so pred 33 leti na referendumu rekli "NE". Na nekih vratih je pisalo; "Vsakemu svoje". #Betuul, škrat pa ima za svoje zasluge dvakrat prenizko penzijo, verjemi, da si jo je zaslužil kar mu priznava celo Tonin.😉
seba14
22. 10. 2023 13.47
+4
Itak da jih treba vpisati v odstotkih. Kje vi živite.....veste koliko prispevkov so tekom delovne dobe vplačali tisti z visokimi plačami...