Inšpektor

Je Slovenija (še) smučarska nacija?

Ljubljana, 05. 01. 2024 13.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Matic Flajšman
Komentarji
48

Slovenija je bila, je in bo smučarska država. Zaradi naravnih danosti, kljub topli zimi. Zaradi zgodovinsko gledano izjemnih dosežkov alpskih smučarjev še iz časov nekdanje skupne republike. Tudi zaradi tega toliko Slovencev še vedno smuča in komaj čaka, da zapade prvi sneg.

Ste se v zadnjih letih srečali s pogovornim izhodiščem 'ampak nekoč je bilo pa tako', 'včasih je bilo pa drugače' ... V športu ni nič drugače. Sploh, ko Slovencu na nekaj tekmah zapored ne uspe doseči tistega, kar so navijači od njega pričakovali. Pogosto nekomu, ki se je redno veselil zmag – da ne bo pomote v konkurenci najboljših na svetu - , nato pa bil enkrat tretji, drugič pa med deseterico najboljših, prilepijo: "Počasi bo pa za v penzion," ali pa, če je govora o alpskem smučanju: "To pa se Mateji Svet, Bojanu Križaju, ali katerih od vražjih Slovenk ne bi zgodilo."

Bojan Križaj in Alberto Tomba - dva tekmovalca, ki sta bila vsak v svojem obdobju, sinonim za nizanje vrhunskih rezultatov.
Bojan Križaj in Alberto Tomba - dva tekmovalca, ki sta bila vsak v svojem obdobju, sinonim za nizanje vrhunskih rezultatov. FOTO: Damjan Žibert

Lepo se je spominjati zgodovine, kako je bilo nekoč vse drugače, tudi na trgovinskih policah so bila živila cenejša, ampak tisto je preteklost, na katero nimamo več vpliva. Kot ga Tina Maze ni imela na smukaški seštevek svetovnega pokala v Lenzerheideju, kjer so bili zaradi megle primorani finalno preizkušnjo v najhitrejši od disciplin odpovedati, Črnjanko pa je v odnosu na Lindsey Vonn ločila le točka. Obdobje Korošice je zanesljivo z zlatimi črkami zapisano v zgodovino slovenskega alpskega smučanja, rekorderka po številu točk svetovnega pokala (2414), je nekdo, ki ga bo težko naslediti. A športniki - v primeru rubrike Inšpektor v sobotni oddaji 24UR smučarji - se trudijo, da bi bili nekoč neskončno uspešni, iščejo pot na vrh, najprej na otroški ravni, kasneje na mladinski, nekoč članski, potem pa raven FIS, evropskega pokala in morda svetovnega pokala. "Čisto vsak se trudi, temu podredi življenje. Čisto vsak si zasluži rezultate," je ob obisku – srečali smo se pod Pohorjem, kjer je 'dom' Zlate lisice, razmišljala dvakratna svetovna prvakinja v smuku Ilka Štuhec, ki ima z žensko tekmo svetovnega pokala posebno vez. V otroških letih je sodelovala pri žrebu startnih številk, kasneje kot predtekmovalka, po dolgih letih treninga, v šampionski sezoni 2015/16, tudi kot tekmovalka. 

Danes dobro ve, kako trnovo pot sta z mamo Darjo Črnko prehodili, kaj vse je bilo potrebno narediti za prvo zmago, da je bila kot mnoge Slovenke pred njo tista, ki se ni mogla primerjati s tekmovalkami iz najbolj smučarskih dežel. A nikoli ni obupala, niti ob rezultatskem brodolomu ne. "So me že pošiljali v pokoj," dodaja, a minulo sezono se je vrnila na zmagovalni oder, vknjižila zmago, vlila optimizma vsem tistim, ki jim ne gre.

Slovenci smo izjemno zahtevni

O tem, kaj je vrhunski dosežek, v očeh slovenskega športnega navdušenca, bi lahko pisali romane. Redno kdo preseneča s pogledom na vrhunske dosežke slovenskih športnikov, označi izjemen dosežek za nekaj povprečnega. Razumljivo, prisotno je razočaranje, a že v naslednjem trenutku smo lahko neskončno ponosni na dosežke slovenskih športnikov. Dežela z dvema milijonoma prebivalcev se lahko pohvali z enim najboljših košarkarjev na svetu Luko Dončićem, enim najbolj cenjenih hokejistov lige NHL Anžetom Kopitarjem, največjo športno plezalko vseh časov Janjo Garnbret, najboljšim kolesarjem na svetu Tadejem Pogačarjem ... 

Kot narod se bomo verjetno teh uspehov zares zavedali šele, ko jih ne bo. Kot se vrhunskih rezultatov v alpskem smučanju zavemo, ko jih ni. O tem, rešitvah, načrtnem delu, poteh, vzornikih, povezavo med šolo in športom pa usodo tekmovanja za Zlato lisico, smo se pogovarjali s Tino Maze in Andreo Massijem, Ilko Štuhec, dolgoletnim smučarskim funkcionarjem Tonetom Vogrincem, odgovornim za alpsko smučanje pri Smučarski zvezi Slovenije Miho Verdnikom in nekoč članom močne ekipe tehničnih disciplin, kasneje pa vodjo tekmovanja za Zlato lisico in danes trenerjem pri Braniku Mitjo Dragšičem.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (48)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

športnik66
07. 01. 2024 20.31
+4
Ne, nismo več smučarski narod. Razlogov je več. 1. Slabo delovanje Smučarske zveze Slovenije! Ni podmladka, ni novih imen, ki bi se uvrščale v finala tekem svetovnega pokala. 2. Pozne in kratke zime. Zima traja 15.1.-15.3. In še 3.: ker ni uspehov, tudi ni navdušenja publike za ta šport. V Kranjski gori so v večini navijači iz Slovaške, Avstrije, Nemčije, Hrvaške. Res malo naših. Pa nobenega drega ni več tam...uh, kako je bilo v Kr. G. v času Križaja, Petroviča, Mateje Svet, ...noro! Skratka, Slovenija nikoli ne bo več smučarska sila. Žalostno, a resnično.
alenka.NN
10. 01. 2024 18.02
+1
vse, kot si napisal drži 'športnik66'....bili so časi, ko je bilo mladih smučarjev na pretek po vseh klubih v SLO in sami starši smo jih spodbujali, jih vozili na treninge v dvorane, na sneg, karkoli je bilo treba (SK Snežinka in kasneje SK Olimpija ) - to je bil način življenja, druženja in to zdravega - brez mobijev....ko zdaj gledam, da ima vsak povprečen reprezentant svojega trenerja, maserja, šoferja in še vse ostalo in na koncu sezone povprečno okol 30. mesta....pa dajte no, eno samo proser....nje! Ja in bilo nas je na tekmah, kjerkoli so bile - sobote in nedelje so bile rezervirane za tekme. In ravno s tem individualizmom je začela Mazeja, no še prej pa Bokalova...to je bil začetek razpadanja ''vsi za enega, eden za vse'', edino skakalci so še normalno aktivni, skupinski duh jih ne zapusti, zato so tudi uspešni in fantje in dekleta, lahko so vzor vsem ostalim zimskim športnikom.
Miran1960
07. 01. 2024 18.09
+2
Samo bedak lahko primerja Tombo in Križaja. Sicer pa smo zadnje čase v alpskem smučanju v drugi ligi.
Ici
07. 01. 2024 16.24
+4
Slovenija že dolgo ni več smučarska nacija, ker ni več naravnega snega in ker je postalo smučanje ekstremno drago.
murate
07. 01. 2024 10.21
+1
Slovenija je bila smučarska država ker so bilo pogoji zato danes osnovnega pogoja za smučanje ni.Sneg je pogoj ,tako lahko angažiraš kopico otrok, ki jih selekcija predela v vrhunske.Danes lahko smuča le otrok bogatašev za naše razmere.trgovka je enostavno prerevna da otroku plača vsako leto vsaj 6 parov smuči,da ga vozi v kr.g. na treninge ker drugje pogojev ni ,da ne govorim o poletnih treningih na ledeniki,cenah hotelov....
alenka.NN
10. 01. 2024 18.11
+0
ja seveda so bili pogoji, to je to, kar sem zgoraj napisala...en trener in serviser, največkrat smo smuči kar doma ''speglali'' za treninge, za tekme so jih v klubu, ampak smo tud sami pomagali, jih vozili na tekme, ja treningi in tekme so bili v glavnem v Avstriji, nismo bili neki bogatuni, ampak ekipa, ki je tud kaj sama naredila...ja ja, poleti isto v Avstriji....tako, da nekaj vem o tem, ker sem vse to skozi dala....in seveda, brez jamranja, z veliko dobre volje, pač to je bil naš način življenja in danes svoje otroke prav tako vzpodbujajo k športu in so uspešni, pomeni tudi v teh , po tvoje, groznih časih se vse da, če se hoče...lahko se pa vsedeš v kot in se smiliš sam sebi, da imaš premalo v žepu...
moare
06. 01. 2024 19.08
+7
Kakšna smučarska, Še edini, ki zna smučat Kranjec je šel čez noč v poden, da o Hadalinu ne govorim. Ženske so pa itak odpisane iz prve jakostne. Albanija nas šiša.
Sailer2
06. 01. 2024 20.38
+1
zanimivo vsekakor kajne, bom podal primer...košarkaš, ki ne tekmuje ampak rad igra rekreativno. ter da na treningih po 15 zaporednih trojk iz katerekoli pozicije in potem se takega blati tako, da se mu govori ''ti nikoli nisi videl žoge'', ne more in ne bo dobro za sam šport, pa naj bo to katerikoli šport!! 😂 mislijo, da jim bo talent ter razvoj kupil denar...
drimtim
09. 01. 2024 17.52
natmat
06. 01. 2024 13.34
+7
Trdo delo rodi uspeh...
periot22
06. 01. 2024 13.27
+9
Daleč od tega!
patogen
06. 01. 2024 12.57
+1
Razlog za gojenje zimskih športov na državni ravni imajo Avstrija, Švica, Nemčija, Norveška, zaradi svojega zimskega turizma in promocije. V Sloveniji z tremi delujočimi smučišči je to odpadlo. Še Gruzija ima 7 delujočih smučišč z 49 napravami.
patogen
06. 01. 2024 12.54
+2
Nekdo se še vedno noče sprijazniti, da je kljub velikemu aparatu in denarju za zimske športe Hrvaška boljša v alpskih disciplinah. Pa ni nobenega pompa tam, pa vse je na bolj ali manj privat osnovi.
Rudar
06. 01. 2024 12.50
+6
Je bila, je in bo. Takšen športnik, kot je Tina Maze se rodi vsakih 100 let. Pričakovati vsako sezono top rezultate pač ne gre.
dadinho10
06. 01. 2024 11.51
+11
Je bila, je in bo...Pa res bo? Narava odnasa sneg in mrzle zime, kar pomeni da nimas vec smucisc kje hoces, ampak treba iti visje... .Manj jih je vec stane karta in vse okrog tega... Poglejte danes snezni stadion v MB, ko bi po programu morala biti lisica.... Druga stvar je denar. Vedno je bil, ampak danes vedno bolj postaja to sport premoznih. Torej starsi, ki imajo denar lahko svoje otroke vozijo na treninge, tam postavljajo pogoje in je izbira slaba...Zato imamo danes startno listo kot jo imamo. V slalomu gledamo Hadalina, ki se komaj spusti po strmini, seveda druge voznje ni. Zaenkrat je se KRanjec v VSL, v hitrih tu pa tam kaksno top 20... Zenske so tudi tako, Ilka se v smuku, leto dve, V slalomu se Slokarjeva, ce bo slo in je to to.... Tezava pa je, da mladih od zadaj ni.... Niti blizu....Par sezon pa bomo imeli enega tekmovalca in eno tekmovalko ter je to to.... V cem je problem? Tudi v nas samih, danes je sport sekundarnega pomena, vazno je biti influnecer, tiktoker, jutuber itd. Cenijo se kvazi rijaliti zvezdniki, otrokom so to vzori. Nic vec sportiniki. Niko Prevc vlacite, ker ni vesca kamer, intervjujev... Bo rekla raje sem 26 in imam mir, kot da zmagam, pa me vsi vlacijo. NI vesca kamer, in je to problem. Ni super, da zmaguje.. Ne, da ne zna anglesko, da nima nasmeha kot Lampiceva, Stuhceva itd.....
Viejo cabron
06. 01. 2024 13.09
+3
jozefStefan
06. 01. 2024 11.38
+1
ROMELS
06. 01. 2024 11.36
+13
Učinki socializma oz. prejšnjega sistema počasi usihajo in to bo vidno povsod ne samo v športu. Tudi v zdravstvu, šolstvu, sodstvu, gospodarstvu..........
zelen
07. 01. 2024 09.08
-1
Viejo cabron
06. 01. 2024 11.32
+4
Družba se spreminja in z njo tudi šport. Smučarska nacija se ne opredeljuje samo skozi šport ampak tudi skozi naravne danosti in mentaliteto naroda. Poglejmo recimo vaterpolo. Po logiki morja in vode bi naj bilo na svetu vsaj 100 nacij katere bi bile močne v tem športu.
Apoteka
06. 01. 2024 11.23
-6
Ni,pa tudi bila ni nikoli.
postennnn
06. 01. 2024 11.07
+4
Že dolgo ne sploh ženski del
Uporabnik1536341
06. 01. 2024 10.46
+6
Alpsko smučanje je v Sloveniji v zatonu.Morda se še pojavi kakšen posameznik,ki bo uspešen tekmovalec,kaj drugega pa ne moremo pričakovati.Denarja ni dovolj,v klubih se slabo dela,potem pride do začarenega kroga iz katerega ni videti izhoda...
gullit
06. 01. 2024 10.29
+19
Uf, kje so cajti, ko se je delo ustavilo, pa pouk, ko so smučali Križaj, Petrovič, Kuralt, Franko,...to je bil nacionalni šport v Sloveniji. Danes pa ni denarja, volje, pogojev,... škoda. Ostali bodo le lepi spomini.
celjan2
06. 01. 2024 10.28
+5
Prehiteli so nas in to krepko južni sosedje. Rešujejo naša turistična središča
Fročonski
06. 01. 2024 09.57
+6
Glede na klaverne rezultate slovenskih smučarjev in smučark, se lahko reče,da odgovor je NE.