Inšpektor

Kako ostati zdravi, vitalni in gibljivi po 40. letu?

Ljubljana, 20. 04. 2024 09.35 | Posodobljeno pred 13 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Maja Sodja
Komentarji
22

40. leta veljajo za prelomna. Po dopolnjenem četrtem desetletju starosti se namreč vsi začnemo intenzivneje starati, hitreje začnejo upadati hormoni, upočasni se metabolizem. Ženske se okoli 50. leta spopadejo še z menopavzo, medtem ko hipogonadizem – moška menopavza – doleti približno vsakega desetega moškega. Padec testosterona moški namreč lahko ohranjajo z redno telesno aktivnostjo, medtem ko se ženska hormona estrogen in progesteron pri vseh ženskah z leti zmanjšujeta. Kako ženske občutijo padec hormonov, je odvisno od tega, kako dobro telesno in umsko pripravljene vstopijo v "kritična" leta. Dejstvo namreč je: bolj ko ohranjamo psihofizično kondicijo, bolj podaljšujemo svojo vitalnost, gibljivost in moč.

Tri zgodbe znanih Slovencev boste slišali v nocojšnji rubriki 24ur Inšpektor: igralka Aleksandra Balmazović pripoveduje o tem, kaj vse počne, da je videti in se počuti odlično. Nekdanji nogometaš Marcos Tavares nam je zaupal, kako obremenjujoče je, če se vse življenje boriš z odvečnimi kilogrami. Kuharski mojster, priljubljeni sodnik v kuharskem šovu Masterchef Karim Merdjadi pa, kako je shujšal za kar 40 kilogramov.

Točka preloma, pravi Merdjadi, se je zgodila, ko je dopolnil 50 let. Takrat si je rekel, da mora nekaj narediti zase. Veliko je razmišljal, na kakšen način se bo lotil hujšanja.

Kako hitro se nakopičijo odvečni kilogrami, zelo dobro ve ljubljenec navijačev nogometnega kluba Maribor, 40-letni Marcos Tavares. Hrani se je moral nenehno odrekati, bila je borba, ki je trajala vso športno kariero, se spominja.

Aleksandra Balmazović, ki jo na naši televiziji spremljamo v seriji Skrito v raju, je v zavidljivi telesni formi. Z rednim gibanjem skrbi za psihofizično kondicijo, ki je pri njenem poslu nujna. Med sprehodom po Golovcu, kjer redno teče, sva se pogovarjali tudi o tem, da je – še posebej po štiridesetem – preprosto treba več napora vložiti to, da je človek umsko in telesno fit.

Mnoge ženske so prepričane, da se kilogrami po 40. letu začnejo kopičiti zaradi hormonskega neravnovesja, a ginekologinja prof. dr. Bojana Pinter pravi, da ni povsem tako. Kilogrami se praviloma naberejo, ker se ženske zaradi predmenopavznih simptomov, kot sta denimo utrujenost in nespečnost, zasedijo. Ko govorimo o previsoki ali pa prenizki telesni teži, je pomembno tudi, kakšen je naš odnos do hrane, razlaga prehranska strokovnjakinja Ajda Strnad: "Mnogi nasedejo mitom, en kup nasprotujočih si informacij o prehrani najdemo, tako da mnogi sploh ne vedo, čemu verjeti."  V želji po izgubi kilogramov se nekateri ujamejo v pasti diet, ki se spreminjajo kot moda: včasih je bila moderna ločevalna dieta, potem keto, brazilska, rotacijska dieta, danes jih vse več prisega na prekinitveni post. A prenizek energijski vnos je stres za telo in ga je tudi težko vzdrževati. Strnadova nam je pokazala primer jedilnika za ohranjanje telesne mase za žensko, staro 41 let, visoko 170 centimetrov, z zdravo telesno težo.

Pri ohranjanju vitalnosti in gibljivosti ter psihofizične kondicije svojo vlogo igra tudi genetika, a bistveno pomembnejša je preventiva. To pomeni vzdrževanje telesne teže pod indeksom telesne mase za debelost. Kako izračunamo ITM? Tako da kilograme delimo z višino v metrih na kvadrat. Če je vaš ITM od 18,5 do 25, to pomeni, da imate normalno telesno težo. Indeks pod 18 in pol pomeni nedohranjenost, od 25 do 30 povišano telesno težo, nad 30 pa debelost.

Tako kot pri prehranjevanju tudi pri športni aktivnosti velja zdrav razum. Športna pedagoginja Alenka Ružič Jovović, ki ima avtorski vodeni interdisciplinarni intenzivni trening, pravi: "Nič nam ne pomaga, če smo močni, pa si ne moremo zavezati vezalk ali pa se popraskati po hrbtu, ker smo zategnjeni."  Kako torej v tem norem tempu duševno in fizično biti ter ostati čim dlje vitalen, gibljiv in zdrav? Ružič Jovovićeva odgovarja: "V telesu je večina tkiv takšnih, da bolj kot jih uporabljaš, bolj se obnavljajo. In potem so močnejša, bolj funkcionalna." 

Inšpektor pasica Vitalni po 40. letu

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja