Inšpektor

So mladi res leni?

Ljubljana, 02. 12. 2023 11.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Tea Šentjurc
Komentarji
167

V času, ko primanjkuje delovne sile, se mnogi pritožujejo, da nove generacije, ki vstopajo na trg dela, nimajo prave delovne etike in da so mladi enostavno leni. Pa je res tako? Instagram in Tiktok sta polna posnetkov mladih, ki enostavno ne želijo delati. Hkrati pa mladi, če radi delajo v svojem poklicu, zelo dobro delajo, pravijo strokovnjaki. So zelo strastni in pripadni in pravzaprav izboljšujejo delovne pogoje za vse.

Mladi hodijo na razgovore za službo s starši, zanima jih samo, koliko plače in prostega časa bodo imeli, pripovedujejo delodajalci. Mnogi imajo slabe izkušnje z neresnostjo in neodgovornostjo mladih kolegov, ki kot da službe ne jemljejo dovolj resno ali pa jim zaradi finančnega zaledja in pomoči doma enostavno prva služba ni potrebna za preživetje. Po drugi strani pa so ravno mladi med najboljši zaposlenimi v kolektivih, se hitro prilagajajo, učijo in imajo nova znanja ter veščine, zlasti ko gre za sodobno tehnologijo. 

Dejstvo je, da imajo mladi, ki že imajo vsaj nekaj let delovnih izkušenj, ponavadi tudi veliko izbire na trgu dela. Zato hitreje zamenjajo delovno mesto. To je ena od specifik generacije Z, da jim ni težko pustiti službe, tudi če še nimajo dogovorjene druge. Če imajo recimo občutek, da v podjetju dajejo prednost lastnim potrebam, dobičku, rasti podjetja in se ne dela v skupno dobro, bodo tako podjetje zapustili. 

Zelo pomembno jim je tudi, da vedo, kakšne so možnosti napredka in razvoja. In ključno: ne bodo pristali na to, da bodo kljub univerzitetni izobrazbo delali za minimalno plačilo, da bodo konstantno delali neplačane nadure, v slabih pogojih in v slabem kolektivu. 

Zato jih nekateri dojemajo kot manj lojalne, vendar pa s tem dajejo sporočilo podjetjem, da nekaj ni v redu v delovnem okolju. Še slabša možnost za podjetje pa je, da odidejo mentalno, da opravljajo zgolj najnujnejše naloge. S svojim vztrajanjem pri nekaterih spremembah pravzaprav izboljšujejo delovne pogoje za vse. Kljub temu imajo včasih starejši zamero do tega. Hkrati pa drži, da je prav v vsaki generaciji nekaj lenih posameznikov. 

Mlade je treba obravnavati enakopravno, v marsičem so boljši od starejših, tudi, ko se nam zdi, da ne delajo in živijo po starih kalupih. V iskrenem, odkritem pogovoru mladi želijo samo enakovrednost, se pravi dajejo tisto, kar imajo občutek, da prejemajo. 

Mlada generacija
Mlada generacija FOTO: Shutterstock

Ko govorimo o mladih generacijah, govorimo predvsem o dveh. O generaciji milenijcev in generaciji Z. Težko ju je natančno opredeliti, vendar na splošno lahko rečemo, da so milenijci osebe, rojene med letoma 1981 in 1995, generacija Z pa osebe, rojene med letoma 1995 in 2012. 

Med milenijci in generacijo Z je kar nekaj podobnosti. Oboji se opirajo na tehnologijo, obema je pomembna družbena odgovornost podjetij, oboji pričakujejo takojšnje priznanje za opravljeno delo in od delodajalca pričakujeta jasno komunikacijo in povratne informacije. 

Obstajajo pa tudi razlike. Milenijci bolj cenijo ravnovesje med poklicnim in zasebnim, generacija Z pa je bolj karierno usmerjena in finančno motivirana. Milenijci so bolj občutljivi na kritiko, imajo raje stimulativne povratne informacije, generacija Z pa bolj odkrite in neposredne. 

Povezovanje in sodelovanje med generacijami na vseh ravneh je tisto, k čemur bi morali stremeti, pogoj za to pa je, da se poslušamo med seboj in tudi slišimo. Denar je pomemben vsem, saj predstavlja preživetje, da pa bomo vsi dejansko lahko živeli moramo izkoristiti prednosti vsake generacije ter si deliti izkušnje. 

Inšpektor
Inšpektor FOTO: POP TV
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (167)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rajko povše
23. 12. 2023 15.38
+0
Slika staršev. Kot je vzgojen ,takšen je. Če ima doma zaslombo ,poln hladilnik in internet ....bo čist zadovoljen . Ptičke je treba vržt iz gnezdov ...
Lolita
05. 12. 2023 15.30
+3
kot iskala zaposlitve z diplomo lahko rečem, da brez dobrih vez ne prideš do primernega dela. Ali pa pristaneš na minimalcu torej 850 € neto :)
Kuku456
03. 12. 2023 19.18
+4
Pa sej je socjala že skor tok k minimalc
G8J
03. 12. 2023 18.57
+3
Točno tako kot pravijo v uvodu : realno življenje niso samo družabna oziroma družbena omrežja, potrebno je veliko več znanja in odraščanja v realnosti! Več realnosti, manj virtuale ter odrekanje nepotrebnim zadevam kot jih narekujejo trendi pa bo precej lažje in boš lahko našparal za marsikaj. Jaz sem deloval v različnih dejavnostih, nikoli bil na omrežjih ter nisem trošil po nepotrebnem pa imam danes vse kar sem si želel. Moj prvi avto je bil leta 2004, Opel Kadett C, kateri je bil 5 let starejši od mene, prvi motor pa je bil Tomos A3L moj letnik. Sem letnik oziroma generacija 1984 ter imam 22let delovne dobe, živim preprosto, zelenjavo in sadje pridelam večinoma sam, divjad poloviva s prijateljem in skuhava golaž ter ostale zadeve na star slovanski način. Ne jamram in stokam, občasno gremo na kavo ter se sestanemo z legendami. Pozabi kredite, leasinge, resničnostne šove in ostala novodobna jajca. Tja in sem porihtamo kakšno legendo, za vsakdan se vozim s pravim terencem in sicer Nissan Terrano I, za ob nedeljah in za srečanja pa imam Opel Kadett B, kmalu pa prideta še Zastava 101 in Tomos Colibri.
Grma53
03. 12. 2023 14.57
+1
Mladina se zaveda, da je nihče ne more tako malo plačati, kot lahko ona malo dela. In v tem grmu vedno tiči zajec " o lenobi".
ap100
03. 12. 2023 10.38
+1
kako slaba oddaja če en otrok od 100 ni len oziroma ima voljo početi karkoli ustvarjalnega še ne pomeni da si ostalih 99 želi delati zato so v povprečju vsi leni- pa tudi če kdo reče pametni - ja zase, da njim ni treba delati
Luka237
03. 12. 2023 10.15
+1
Moje mnenje je da mladi niso leni ampak prej pametni. Delal sem v eni službi kot študent in ko sem se želel zaposliti so mi dejali da zaradi stopnje izobrazbe me nemorejo vzeti ampak da kot študent sem zelo priden in so zadovoljni z mano zato tudi delam kot redno zaposlen seveda sem dal po tem kmalu odpoved. Začel sem delati s kriptovalutami ( trejdanje) ker sem nekaj želel narediti iz sebe. Seveda je bilo to veliko ur učenja in odrekanja ampak sem vesel za ta korak ker s tem sedaj služim več kakor je Slovenska plača. Dobil sem veliko kritik da je to hobi in ne služba kar mi je zelo smešno bilo in tudi sedaj mi je. In moje mnenje je da delodajalci kdaj preveč gledajo na izobrazbo in da bi lahko gledali na motivacijo in veselja do dela. Vesel sem da se mi je to zgodilo ker sedaj urnik dela določam jaz sam sebi in tudi kdaj grem na dopust in ne rabim nobenega dovoljena delodajalca, ker eni so res preveč uzvišeni
Ivanka2023
03. 12. 2023 09.48
+1
Mene pa zanima na kakšen način lahko nekateri dobijo delo preko SP in študentskega dela v javni upravi. Ker tu se ustvarjajo privilegiji, oziroma korupcija, ker jim omogočajo tudi kompetence, nato pa je čez nekaj časa objavljen razpis in so izbrani. SLO intelektualna elita mladih, (kot so jih imenovali tudi na sprejemih zlatih maturantov na Brdu), pa morajo zapustiti Slovenijo. Tako so v javni upravi in celotnem javnem sektorju izbrani zelo povprečni ljudje. Lep pozdrav.
Grma53
03. 12. 2023 14.40
+2
Je popolnoma jasno, da noben šef ne bo zaposlil pametnejšega od sebe, pa naj bo to star ali mlad.
zvoneti
03. 12. 2023 08.58
+8
Jaz sem generacija, ki je v mladosti skoraj povsod doživljala teror. Ko si prišel v prvo službo so bil deklica za vse, opravljati si moral tista dela, ki so bila najslabša ali najtežja, seveda za najnižjo možno plačo. Danes se mladina ne pusti zaj.......ti in jaz jih podpiram. Celoten tale prispevek je prodajanje megle, kako prepričati mladino, da gara za minimalca. Dragi delodajalci, zbudite se, z tem denarjem se neda preživeti, če nisi doma pri starših.
mmickica
02. 12. 2023 21.29
+4
Tudi mi smo bili leni, ko smo bili mladi.
Morgoth
02. 12. 2023 21.20
+7
Dajte nehat s tem da bi delavcev. Ne more vsak imeti firme in zaposlovati ljudi in ne more biti na vsakih 200m odprt nov Lidl. Če imaš povprečno plačo si tudi ne moreš privoščiti Porscheja.
Skunk Works
02. 12. 2023 20.08
+8
Sem poslušal tole in bi kot eden malo starejše generacije, tak bolj staromoden, bi rekli mlajši, dal en nasvet vsem tistim, ki jim potencialni delodajalci ne priznavajo njihove upraičene vrednosti in posebnosti in kvalitet, ki bi jim morala že v startu prinesti saj tri jurje plače, lepo fino delovno mesto, fraj vikende dopuste. Najprej poskušajte na čimveč mestih, in ne takoj obupati. Če pa še vedno ne bodo nikjer prepoznali vaše velike vrednosti, talentov in tistega nekaj, kar imate samo vi, je pa še ena možnost. Idite na UE, S.p. odprete v 15 minutah, in sigurno vam glede na vaše super kvalitete uspeh ne uide. Še več, lahko si boste izplačevali še višje plače, imeli dopuste in fraj vikende. kajti tisti pravi creme de la creme, si svojo službo ustvarijo sami. Imate zelo znane primer v svetu. In še nekaj. Ne mi reči in jamrati, da se v Sloveniji ne da, da ni pogojev, da so davki preveliki, čeprav so, da je v folku preveč socialistične miselnosti in podobno, saj poznam sam veliko podjetnikov, ki so zelo uspeli iz nič, v Sloveniji jih je na desettisoče, ki so dokaz, da se da. Ne torej čakati, da vam pade kar samo nekaj iz neba, ustvarite si to sami...Če ste tista res prava elita vam bo uspelo sigurno. Ampak še nekaj je. Čakata vas kri, znoj in solze, kot na začetkih desettisoče uspešnih podjetnikov pred vami... Srečno!
Calabras
02. 12. 2023 19.40
+15
Sem zdaj malo poslušal tole stvar. Samo ena stvar je pomembna. DELAVCA JE TREBA PLAČAT! Prej ko se bojo delodajalci nehal norca delat iz delavcev prej bo mir. Jaz na šiht hodim zaradi plače in ne iz dolgčasa.
slayer2
02. 12. 2023 19.22
+9
Če ti za osnovo ponujajo minimalca ali pa še to ne,potem se ne čudit,da so leni!!!
Ni corone
02. 12. 2023 19.17
+11
Plača 1500. Neto in dodatki za 800 ne bo več nobenega
Ni corone
02. 12. 2023 19.16
+15
Plačo dejte in ne socalne podpore
srecnii
02. 12. 2023 18.53
+10
Ja najraje bi vidli da delaš za 2 ali 3 delavce po 10 ur in več za min.plačo. Včasih so delal neki napol za dobro plačo.
Raček Pujsaček
02. 12. 2023 18.34
+2
Pravzaprav pa ni jasn zakaj tak pritisk na mlade! Saj vejo da nimajo nobene moči! Fabrike ste podrl! A so imeli delavci kakšno moč! Nobene! Mlajši so v roke dobil te ‘ekrane’! Že v otroškem vozičku ima otrok mobitel! Zdaj pa po mladih da ne delajo? Ja če mobi v roke primem za pet minut ni nič! To moreš sedet najmanj cel popoldan ali celo noč! Da se splača kaj videt! Pol pa ; ves sistem šole je na ekrane! Pa starim je treba tudi kaj pomagati z računalnikom( e zdravnik; napotnice ipd) a to pa ni delo? Eni mladi so celo krvodajalci in vsaka jim čast!
Raček Pujsaček
02. 12. 2023 18.16
-1
Kaj pa naj delajo! Sej je vse narjen! Tam ko bo kaj za dobit; že pri petih letih vejo da je dedič!
Raček Pujsaček
02. 12. 2023 18.17
-1
Lion90
02. 12. 2023 18.03
+7
Niso samo niso tok neumni kot starejse generacije da bodo delale za prezivetje! Ker denarja je dovolj!