Korona

Jeza v Italiji zaradi (pre)nizkih kazni: '100 evrov, cena našega zdravja'

Rim, Berlin, 08. 01. 2022 18.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

V Italiji je začela veljati odločitev vlade, po kateri je cepljenje proti covidu-19 obvezno za vse, starejše od 50 let. Necepljeni iz te starostne skupine, takih je dva milijona, imajo še do konca meseca čas, da se cepijo, od 1. februarja pa bo moral vsak, ki se ne bo cepil, plačati kazen. Njena domnevna višina pa je sprožila ogorčenje javnosti, oglasili so se tudi znani zdravstveni delavci. Nemški minister za zdravje je priznal, da tudi z obveznim cepljenjem verjetno ni mogoče doseči, da bi se cepili vsi, a del necepljenih bi se vendarle cepil, če bi bilo to obvezno, je prepričan. Medtem se je na protestu obveznemu cepljenju, ki ga je napovedala Avstrija, na Dunaju znova zbralo okoli 40.000 ljudi.

V Italiji je danes začela veljati odločitev vlade, sprejeta v sredo, po kateri je cepljenje proti covidu-19 obvezno za vse, starejše od 50 let.
V Italiji je danes začela veljati odločitev vlade, sprejeta v sredo, po kateri je cepljenje proti covidu-19 obvezno za vse, starejše od 50 let. FOTO: AP

Ukrep italijanske vlade bo veljal do 15. junija in se nanaša na vse prebivalce Italije, ne glede na državljanstvo. Izjema so le tisti, ki se iz zdravstvenih razlogov ne smejo cepiti.

Od 15. februarja bodo starejši od 50 let potrdilo o cepljenju ali prebolelosti v zadnjih šestih mesecih potrebovali tudi za prihod na delo.

Za vse Italijane za opravljanje dela sicer velja pogoj PCT, mlajši od 50 let lahko tako predložijo tudi negativen test, medtem ko bo za starejše nujno potrdilo o cepljenju ali prebolelosti. Tistim, ki kršijo ukrep, grozijo kazni od 600 do 1500 evrov.

Cepljenih ni še okoli 2,1 milijona Italijanov, ki so stari nad 50 let. Odločitev vlade o obveznem cepljenju starejših od 50 let je sicer v Italiji naletela na precej kritik tudi v delu politike, številni pa so kritični do nizke kazni za necepljene. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Nizke kazni razburile stroko

V petek so italijanski mediji namreč poročali, da naj bi kazen znašala 100 evrov. Priznani virolog Roberto Burioni je to označil za groteskno farso in višino globe primerjal z dvema parkirnima kaznima. Oglasila se je tudi medicinska sestra Martina Benedetti, ki je marca 2020 v prvem valu epidemije z objavo otečenega obraza po dolgotrajni nošnji osebne varovalne opreme postala simbol italijanskih zdravstvenih delavcev v boju s covidom-19: "Cena našega zdravja. Cena naših življenj. Žrtvovanja zadnjih dveh let," je zapisala.  

Italijanska tiskovna agencija Ansa je nato ob sklicevanju na informacije iz vladne palače sporočila, da bo kazen za kršitelje znašala tudi do 1500 evrov. Tam so spomnili, da že zdaj vse kršitelje, ne glede na starost, zaradi neupoštevanja pravil covidnega potrdila (t. i. Green Pass) čaka najmanj 400 evrov globe. Kot poroča portal Wanted in Rome, namerava premier Mario Draghi v ponedeljek sklicati novinarsko konferenco, kjer bo pojasnil odločitev vlade in tudi uradno nanizal višino kazni za posamezne kršitve. 

Avstrijski kancler se ni okužil na smučanju

Na Dunaju pa se je na protestu proti ukrepom zaradi novega koronavirusa in cepljenju znova zbralo okoli 40.000 ljudi. Protest je po navedbah policije minil razmeroma mirno, nekaj oseb so pridržali. Protestniki so predvsem izražali nasprotovanje cepljenju proti covidu-19, ki bo v Avstriji s februarjem postalo obvezno. Podobni protesti so sicer na Dunaju potekali že v preteklih tednih.

Potem ko so v petek potrdili, da je z novim koronavirusom okužen tudi avstrijski kancler Karl Nehammer, so iz njegovega urada danes sporočili, da se ni okužil na smučanju, kot so poročali nekateri mediji. Okužbe naj bi se nalezel od varnostnika.

Nehammer je za okužbo izvedel na rednem testiranju, sicer pa nima simptomov. Cepljen je bil tudi s poživitvenim odmerkom.

Tudi Avstrija namerava s februarjem uvesti obvezno cepljenje, zato se je na ulice znova podalo več desettisoč ljudi.
Tudi Avstrija namerava s februarjem uvesti obvezno cepljenje, zato se je na ulice znova podalo več desettisoč ljudi. FOTO: AP

V Nemčiji odločitev do konca marca?

Tudi nemški minister za zdravje Karl Lauterbach je izpostavil pomen obveznega cepljenja v boju proti pandemiji novega koronavirusa. Priznal je, da tudi z obveznim cepljenjem verjetno ni mogoče doseči, da bi se cepili vsi, a del necepljenih bi se vendarle cepil, če bi bilo to obvezno."Sprejeti moramo dejstvo, da tudi obvezno cepljenje ne bo doseglo vseh. A prepričan sem, da bi se velik del necepljenih cepil, če bi sprejeli ta ukrep," je dejal v pogovoru za nemški časnik Die Welt.

Izrazil je upanje, da bo cepljenje v prihodnosti dovolj zaščitilo populacijo. "Ne moremo priti v položaj, ko bo poletje dobro, nato pa nas bodo jeseni presenetile nove različice, pri čemer večina ne bi bila cepljena, saj bi se vse začelo znova," je dejal.

Posvaril je tudi pred podcenjevanjem različice omikron, ki povzroča blažje simptome. "Okužba z omikronom vas ne zaščiti nujno pred naslednjo različico. Vera, da omikron predstavlja konec pandemije, je naivna," je dejal Lauterbach.

V Nemčiji teče razprava o obveznem cepljenju, vendar ukrepa še niso sprejeli. Bundestag bo tem razpravljal še ta mesec, a odločitve po poročanju nemške tiskovne agencije dpa ni pričakovati takoj. Po besedah Lauterbacha je cilj, da bi postopek končali do konca marca.

Tudi nemški kancler Olaf Scholz je zatrdil, da bi bilo dobro, če bi v državi uvedli obvezno cepljenje. Kot je dejal po srečanju z voditelji zveznih dežel, to podpirajo ministrski predsedniki vseh nemških zveznih dežel.

Vendar pa je podpora manj enotna v vladajoči koaliciji, ki jo socialdemokrati tvorijo z Zelenimi in liberalci. Zlasti slednji so precej zadržani. Njihov vodja Christian Lindner je dejal, da bi lahko pri odločitvi pomembno vlogo odigrale nove ugotovitve. "Zaščita življenj in zdravja je zelo zaželena. A naša največja vrednota je in bo ostala svoboda," je dejal v četrtek.

V Nemčiji sicer zaradi naraščanja števila okužb zaostrujejo ukrepe za zajezitev novega koronavirusa. V nemške bare in restavracije bodo lahko vstopili zgolj cepljeni z dvema odmerkoma cepiva proti covidu-19 in prebolevniki ob predložitvi negativnega izvida testa na koronavirus ter cepljeni s poživitvenim odmerkom.

'Cepljenje na vsake tri mesece ni dobra dolgotrajna rešitev'

Strokovnjaki iz Združenega kraljestva pa menijo, da četrti odmerek cepiva proti covidu-19 še ni potreben, saj poživitveni odmerek tudi ob okužbi z različico omikron zagotavlja visoko zaščito pred hudim potekom bolezni pri starejših odraslih, poroča britanski BBC.

Podatki britanske agencije za zdravstveno varnost namreč kažejo, da zaščita pred hospitalizacijo pri starejših od 65 let, ki jo nudi cepivo, ostaja približno 90-odstotna še tri mesece po cepljenju s poživitvenim odmerkom. Zaščita pred blago simptomatsko okužbo je bolj kratkotrajna. Po približno treh mesecih se ta delež zmanjša na približno 30 odstotkov.

"Trenutni podatki kažejo, da poživitveni odmerek še naprej zagotavlja visoko raven zaščite pred hudo boleznijo, tudi za najbolj ranljive starejše starostne skupine," je dejal predsednik skupnega odbora za cepljenje in imunizacijo (JCVI) Wei Shen Lim in dodal, da je informacija zelo spodbudna.

Njegov namestnik Anthony Harnden je poudaril, da bi bilo treba hitro ukrepati, če bi podatki pokazali upad odpornosti pri starejših, potem ko so prejeli poživitveni odmerek. Za radio BBC je dejal, da je pomembno, da se morebitni četrti odmerek cepiva za ranljive osebe uporabi pravočasno, saj cepljenje na vsake tri mesece ni dobra dolgotrajna rešitev. "Morda se bo to zgodilo pozneje v letu ... mislimo pa, da trenutno ni pravi čas," je še dejal.

Izjemno ranljivim bolnikom z oslabljenim imunskim sistemom strokovnjaki medtem še vedno svetujejo, da se cepijo s štirimi odmerki namesto tremi.

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (912)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Voyager3000
11. 01. 2022 08.07
+2
vsako cepivo = 20 % znižanje odpirnosti telesa.
tisovec
09. 01. 2022 21.05
+5
Omicron je po sklepanju resnih znanstvenikov virusno cepivo proti omicronu, ki so ga razvijali v južnoafriškem laboratoriju. Ali pa če je komu bolj všeč: božično darilo človeštvu. Zakaj ustvarjanje take panike in posiljevanju s cepivi, za katere se ve da nimajo nobenega efekta v primeru omicrona. Omicron povzroča le blago obliko bolezni. Prinese pa prebolelemu robustno in dolgotrajno imunost in brez hudih stranskih učinkov ki so značilna za cepiva.
Buba Švaba
10. 01. 2022 09.31
+2
Imajo efekt - pospešujejo okužbe, nobeden od boostanih se mu ne bo izognil. Pa še poslabša okužbo in neželene učinke cepiv. Genialno.
mario7
09. 01. 2022 21.04
+4
Kaj ni ta mladenka nekaj zabuhla, kot lojloharca?
Arago
09. 01. 2022 14.41
+8
Povejte mi enega poštenega politika na svetu. Vsi pametni ljudje so se povlekli iz političnega prizorišča. Da o novinarjih ne govorim. Novinar mora napisati zanimivi "trič-tač", nima veze če je resnica ali ne (samo cepljenje pomaga proti Covidu), drugače njegov članek ali časopis nihče ne bo kupil.
nebulae ngc6720
09. 01. 2022 13.31
+16
Prve 5 delovne dni in soboto leta 2020 število okužb: 2501, 3354, 2663, 2045, 1843, 752 okuženih! Letos, 2022 število okužb: 3392, 4086, 3829, 4069, 4469, 3349! Ali povprečno letos prve dni 1340 okužb več na dan kot v letu 2020 ko je bila morda 5 % precepljenost, letos pa 60 % precepljjenost in 45 % prebolelost! Pa koga vi tukaj z@j#bavate s tem vašim pecivom?
Arago
09. 01. 2022 14.33
+4
Upam, da minusaši ste razumeli kaj je bistvo sporočila g. neulae ngc6720.
tali?ni tom
09. 01. 2022 13.23
+5
samo kar se maske tiče,sam jo imam odkar je obvezna na šihtu od deset do 11 ur dnevno razen nedelje in ne mi nabijat da si ves šantav pol! verjetno je bolj problem kilo pudra gor pa podobno! je pa to spet ena od manipulacij folka!
Mustache
09. 01. 2022 12.04
+14
Vsa ta obvezna cepljenja so lari fari. Tudi ce bo obvezno cepljenje se ljudje ne bodo cepli. Te denarne kazni se pa itak ne bodo mogle iztrzit, ker ce ne placas sodisce ne bo imelo zakonske podlage dati na izvrzbo...
valovanje
09. 01. 2022 11.45
+10
5 jih neki vriska da so prenizke kazni, 500 njih pa vpije da sploh ne sme biti obvezno cepljenje. V masovnih medijih pa poročajo glasek tistih 5 in ne večine. Če govorimo o razmerju... Grozljivo but...sto vse skupaj, fiu.
valovanje
09. 01. 2022 11.47
+11
Zakaj ni članka da nekateri želijo da se necepljene postavi pred zid in.... no sej mogoče počasi tudi bo, uf. Bedniki
Covid 19
09. 01. 2022 10.48
+11
Lahi vsekani v mešanici zdravstvene mafije,prava mešanica za idiotske zakone.. Ena stvar je gotova, ko ne bo nobeno sodišče več delovalo v podporo človekovih pravic, bo veliko več mrtvih od orožja kot covida.
NopeNoNever
09. 01. 2022 10.32
+13
Resolucija EU 2361 (2021) vladam nalaga, naj zagotovijo, da »so državljani obveščeni, da cepljenje NI obvezno (poudarek je že v izvornem besedilu; op. prev.) in da se nikogar politično, socialno ali kako drugače ne sili, naj se cepi, če tega ne želi sam«
User1538643
09. 01. 2022 10.09
+17
Če nekdo reče, da pogojevanje življenja z cepljenjem ni prisilno cepljenje je popoln hinavec. Naše vlade počnejo prav to. Ali želimo in dovolimo takšnim, da nam vladajo?
Alternativasmopikasi
09. 01. 2022 09.45
+19
Še vedno ne razumem, a te medicinske sestre so prisili, da delajo zastojn, ali so se same odločile za to delo in so za to tudi plačane? Verjamem, da je zdaj obseg dela pri nekaterih povečan, ampak v normalnih razmerah, pa nič kaj ne tožijo, da imajo premalo dela. Mnogo je takšnih služb, ko pride do tega, da delamo tudi od 14 - 20 ur skupaj, več dni v tednu, pa ne jokamo po fb in o tem nihče ne piše.
Nežna dušca
09. 01. 2022 09.43
+20
To bo še veselo .Vsak čas bo zaropotalo.Ko bodo začeli politiki izginjati potem bo korona pozabljena.
za naše
09. 01. 2022 10.17
-3
Dušica,Upam da ta levi klovni😂😂😂
ssbobo
09. 01. 2022 10.42
-4
zelen
09. 01. 2022 09.41
+14
danes obvezno cepljenje jutri obvezen čip.večna želja elit je da bi iz raje naredili brezpravne sužnje.
Ramzess
09. 01. 2022 10.14
+6
Že s cepivom dobite sredstvo nadzora, pač gre za nanotehnologijo, ki je za večino znanstvena fantastika.
martin celin
09. 01. 2022 10.37
+11
To pa si ustrelil mimo.nadzor je že davno pa tudi ni problem odšteti 1000€ zanj čisto prostovoljno. Naši pametni telefoni.
ssbobo
09. 01. 2022 10.44
+0
Revolucionarji komunisti so kar na suho zrihtal od 41ega leta naprej..... pptomci pa preko paradržave vekajo
za naše
09. 01. 2022 19.09
+2
Še en čipiran bizgec 🤣🤣🤣🤣🤣
za naše
09. 01. 2022 09.41
+1
Obvezno bo samo za zaposlene,ki se lahko okužijo, za vas ki ste proti in vedno doma na socialki ni bojazni za okužbo in ne bo obvezno. V trgovino pa tako stalno mamica hodi ,ki je v službi in cepljena👍Po aprilu ,pa ne vem se bo kar nekaj socialk ukinilo🤣🤣🤣🤣
blazter
09. 01. 2022 09.38
-5
Pa dajte no. In gospoda cepivo poiščite.
Biker 333
09. 01. 2022 09.32
+17
Italia in Austria ne dajte se skorumpirani politiki , ki je podkupljena s strani farmacije. Kdor ogroža vaše življenje mu vrnite z istim nazaj.
ochi
09. 01. 2022 09.31
+6
italijanke so lepe. ostalo me ne zanima.
User619199
09. 01. 2022 09.31
+13
A lahko enkrat za spremembo članek uravnotežite in prikažete tudi drugo stran. Sicer je to ena sama reklama!
EUROPA
09. 01. 2022 09.26
+18
Kaj pa JEZA TISTIH, ki so proti OBVEZNEMU CEPLJENJU?