Korona

V četrtem valu epidemije ponoven upad napotitev na prvi onkološki pregled

Ljubljana, 14. 02. 2022 14.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na Onkološkem inštitutu Ljubljana opozarjajo na upad napotitev na prvi onkološki pregled v četrtem valu epidemije covida-19 v zadnji tretjini lanskega leta. Bolnikov z rakom ni manj, le odkriti in zdravljeni bodo pozneje, kar lahko vodi v slabše izide zdravljenja in kakovost življenja ter manjše možnosti za preživetje, opozarjajo. Vzdržujte zdrav življenjski slog in se udeležujte presejalnih programov, ob sumljivih simptomih in znakih raka se takoj obrnite na osebnega zdravnika, pozivajo.

Bolnica z rakom
Bolnica z rakom FOTO: Dreamstime

Razloga za upad napotitev na onkološke obravnave ne poznajo. Tako ni znano, ali se ljudje v času epidemije s svojimi težavami niso obračali na osebne zdravnike ali je bil otežen dostop do osebnih zdravnikov in specialistov ali pa je šlo za zmanjšanje napotitev, ki jih odredijo zdravniki. Najverjetneje pa gre za kombinacijo različnih vzrokov, poudarjajo na inštitutu.

Na inštitutu povzemajo podatke Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), po katerih je bilo v prvem valu epidemije covida-19 spomladi leta 2020 za prve in kontrolne onkološke obravnave izdanih manj napotnic, kot znaša povprečje pred izbruhom epidemije.

Avgusta in septembra 2020 so nato obravnavali več novih bolnikov kot leto prej, vendar so bili presežki manjši od spomladanskih primanjkljajev. Tudi v drugem in tretjem valu epidemije je bilo število napotitev na prvi onkološki pregled na ravni obdobja pred epidemijo. Od maja do oktobra 2021 je bilo napotitev celo več kot pred epidemijo.

Strokovna direktorica onkološkega inštituta Irena Oblak vse prebivalce poziva, naj pri boju s koronavirusom in rakom sledijo priporočilom stroke. Ob tem svetuje vzdrževanje zdravega življenjskega sloga in udeležbo v presejalnih programih. "Ob sumljivih simptomih in znakih raka pa naj se takoj obrnejo na osebnega zdravnika," izjavo Oblakove povzemajo na inštitutu.

Epidemija je po njenih besedah vplivala na obravnavo bolnikov z rakom po vsem svetu. Spomnila je, da so na inštitutu ves čas opozarjali, da ob epidemiji covida-19 ne smemo pozabiti na epidemijo raka. Čeprav je bila onkologija po njenih besedah v Sloveniji navedena kot izjema pri ukrepih za zajezitev širjenja koronavirusa, je epidemija vplivala na izvajanje in dostopnost zdravstvenih storitev na tem področju.

Vpliv epidemije covida-19 na dolgoročne kazalnike bremena raka, kot je preživetje bolnikov ali razporeditev stadijev ob diagnozi, bo lahko po besedah Oblakove vrednoten šele na daljši rok. Prav tako se bo šele čez čas videlo, kako hitro jim bo uspelo nadoknaditi zaostanke iz prvega dela epidemije.

Podatki iz nacionalnega registra raka sicer kažejo, da letno za rakom na novo zboli več kot 15.000 Slovencev, več kot 6500 pa jih zaradi bolezni umre, še navaja onkološki inštitut.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

RdečaKapica
15. 02. 2022 08.18
+1
Kakšne epidemije že? Ta je bila preklicana junija lani, pa jo še vedno veselo vlačite okol tako mediji kot tudi ta samooklicana stroka! Prave žrtve koronske histerije bodo ljudje z množico drugih bolezni, ki jih je zdravstvo zapacalo v teh dveh letih, ko se je dobesedno izpustilo vse iz rok in se nalepilo na to korono. Pa nihče ne bo prevzel odgovornosti za to! JBG, pač kolateralna škoda, glavno, da je vlada "reševala življenja". Z blaznostjo je vladna "strokovna" skupina pripeljala javno zdravstvo na rob propada in dosegla to, da smo ljudje izgubili vsakršno zaupanje v tapravo stroko. Upam,da dobijo svojo kazen, tako ali drugače.
periot22
14. 02. 2022 21.02
+2
Izvajate načrtno da bodo ljudje umirali!
Mehtilda
14. 02. 2022 17.17
+7
Kot da je važno..pomembno je le, a si pozitiven al ne Ina si cepljen al ne
mnenje123
14. 02. 2022 17.09
+6
Ma važno da se preštejejo koronaPozitivni, vse ostalo ni važno, raka ni več, sigurno ga je korona izpodrinila he he. Logika na maksimumu
Sajeta5
14. 02. 2022 16.49
+10
In čez dve lti bodo ugotavljali, da je 5 x več ljudi umrlo zaradi prepozno odkritega raka, kot zaradi korone, zaradi katere se že 2 leti zganja histerija
luna.3
14. 02. 2022 16.23
+8
Na onkologiji so delali dobro, resnično, odlični zdravniki in imel si dober občutek, sedaj pa naj bi se vse to porušilo. Lepo vas prosim, vse usmerjeno v kovid, reševanje bolnikov s kovidom in pridruženimi boleznimi, a ostali bodo pa ostajali zadaj in to prav onkološki bolniki. Tudi če živiš zdravo..., raka, če ti je usojeno, dobiš kljub temu, pomislimo na to, kako pa ga dobijo otroci...Tako, da s tem, ko poudarjajo zdravo, zdravo, rak ne izbira, tako pač je. Zdravniki, naj vaš zdrav razum, naj vas to, za kar ste se šolali ne zavede, da boste takim bolnikom pustili več časa, da ne bodo prišli pravočasno do vas. Še kako so potrebni vaše pomoči, ne le kovid bolniki. Korona pa ni prinesla izboljšanje situacije, bolniki pač ne morejo priti do osebnega zdravnika kaj šele do specialista, po telefonu pa se takih stvari ne da reševati.
vvvilice
14. 02. 2022 16.13
+11
Tukaj se.res.lahko pomaga bolnikom. Ampak vse je usmerjeno v - sedaj že razkrinkani - virus. Vse po navodilih Interesa. Zdravstvena stroka je pokleknila, na žalost.
Moncsa
14. 02. 2022 15.58
+16
Res je smiselno zanemarjati bolezen s 50%-no umrljivostjo zaradi bolezni s 0,5%-no umrljivostjo. Strokovni skupini, vladi in vsem ostalim vpletanim v tale masovni umor se je dejansko odpeljalo.
ajkula12
14. 02. 2022 16.35
+6
mal si se zmotil, krona nima 0,5% umrljivosti, mogoče prvi sevi so imeli pri starejših nad 60 let in s pridruženimi boleznimi 0,2-0,5 % umrljivost, delta in sploh trenutni omikron pa nista smrtne bolezni, sta pa priročen izgovor za omejevanje pravic in zlorabo otrok... Dejstvo pa je, da stari ljudje so in tudi bodo umirali... žal se nekateri s tem nočejo sprijazniti.
PomisliNaSonce
14. 02. 2022 15.57
+2
A to da si napoten naprej na preiskave je odvisno od odločitve ali od stanja...posameznik verjetno ne zmore več, in tukej ni stvar odločitev....da ni korona prinesla celo izboljšanje zdravstvenega stanja populacije. Sonce nam že veliko bolj sija od povprečja 1981 - 2010, mnogo bolj glede na to da smo imeli januar med najbolj osončenimi v zgodovini. Večino smo morali živeti z tretjino današnje osončenosti, kar pomeni lahko samo več in več bolezni
smajser1
14. 02. 2022 15.55
+9
Kaka epidemija...ze zdavnaj vec ni epidemije, vi pa se kr v eno...sramota, da ze dve leti ne mores do osebnega zdravnika in ravno ti so glavni krivci, da se onkoloski in drugi bolniki pravocasno ne zdravijo, saj se venomer izgovarjajo na virus! Hipokratova prisega pa to....SRAM VAS JE LAHKO POKVARJENCI
melhijad1
14. 02. 2022 15.46
+10
bravo vladni bedniki...
Moncsa
14. 02. 2022 15.41
+14
Skrajni čas je, da uvedemo nov vzrok smrti. Umrl ZARADI UKREPOV.
Sulica 81
14. 02. 2022 15.03
+12
Sprašujem! in kdo bo za to odgovarjal?Janez pa v višave priznana svetovalna skupina zih ne pa bi mogla.
McGregor---
14. 02. 2022 15.36
+8
Zapornik ne more odgovarjat, ker je že zapornik. Ali pač 🤔⁉️