Preverjeno

'Ko sem dobil črpalko, sem bil 'ful' žalosten'

Celje, 15. 11. 2022 13.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
Darja Tibaot Ciringer
Komentarji
15

12-letnemu Tinetu se je, ko je bil star osem let, nenadoma, nenapovedano, v enem tednu, življenje korenito spremenilo. Nekaj dni se je počutil slabo, ker se mu stanje ni izboljšalo, ampak je bilo vse slabše, sta šla z mamo na urgenco v Celje. Po prejetih krvnih izvidih so ga takoj poslali z rešilcem na kliniko v Ljubljano. Sladkor v krvi je bil namreč tako visok, da ga je že ogrožal.

Od takrat sta Tinetova stalna spremljevalca senzor in črpalka. Merjenje, številke, 24 ur na dan skrb in nadzor. Kako se s tem spopada Tine, kako starša? Ni lahko, pravijo vsi, zdi pa se jim prav, da o bolezni, ki jo je med otroci vsako leto več, javno ozaveščajo.

Tine si najbolj želi postati nogometaš, dobra novica je, da, kot pravi njegova zdravnica, njegova bolezen pri tem ni ovira, da so vrhunski športniki, ki imajo sladkorno.

Merjenje
Merjenje FOTO: Posnetek zaslona

Tudi načini, tehnike obvladovanja bolezni napredujejo. Tako je že tudi v Sloveniji na voljo hibridna črpalka, ki pomaga uravnavati sladkor. Ni še  popolna umetna trebušna slinavka, zelo pa ublaži težave, tako na primer ni več potrebno vstajati vsako noč. Do konca leta bo pri nas na tem sistemu že polovica vseh otrok, ki imajo sladkorno bolezen.

Zamujena oddaja na Voyo.si. 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Abrams
12. 02. 2024 18.00
Ja ampak nobrelovo nagrado in 6 mio pa dobijo socio-državni priveski z nikico na čelu. Ker so poslušniiiii.
Darja Tibaot Ciringer
15. 11. 2022 20.16
+4
Še enkrat za vse komentatorje - diabetes tipa 1 ne dobiš zaradi sladke hrane. To velja samo za diabetes tipa 2! Diabetes tipa 1 je avtoimuna bolezen in telo ne prepozna lastnih tkiv in jih z imunskimi celicami napada. Telo ni več sposobno samo uravnavati nivo sladkorja. Trditve, da so otroku dajali preveč sladkorja, pri tipu 1 NE DRŽIJO! Takšne trditve so zgolj boleče za bolnike in njihove družine. Ker jih vsi obsojajo, ne da bi vedeli, za kaj gre. Vsak družinski zdravnik, specialisti pa še bolj, vam to potrdijo v dveh stavkih. Ne širiti informacije, ki ne držijo. Ne morete si predstavljati, kaj vse morajo te družine preživljati. Svetovne obsežne raziskave do danes niso pokazale, zakaj se bolezen pojavi. Kje je razlog. Telo pač več samo naenkrat ne zmore uravnavati sladkorja, trebušna slinavka ne opravlja več svoje funkcije. In ravno zato so pomembni svetovni dnevi diabetesa, ki je bil včeraj, da se ozavešča, da razbijamo takšne mite. Da ne obsojamo z zmotnimi informacijami.
jutri_pa_res
22. 12. 2022 08.38
+1
Dokler tipa 1 ni pred leti dobil moj sin, tega tudi jaz nisem vedel. Pravzaprav za sladkorno pri otrocih sploh še skoraj nisem slišal. Tako res večina ljudi ne loči med obema tipoma in je sladkorna pač sladkorna
DAEMONIUM
15. 11. 2022 16.43
-2
Druzba popolnoma nic ne naredi na tem podrocju pa bi pos nujno morala ze od vrtca naprej da se otroke odvrne od preterane uporabe skadkarij in pozneje od pretirane uporabe ogljikovih hidratov ki so drugo ime za sladkor. In seveda pomen dovolj gibanja ki lahko prepreci nastanek sladkorne tip 2. Jasno bi jim bilo treba povedati da imamo en organ ki ga s hranjenjen izcrpavamo in lahko zacne odpovedovati pa dobimo sladkorno tip 2 ali popolnoma odpove pa dobimo inzulinsko crpalko in sladkorno tip1. No pro otrocih gre v veliki meri za avroimunsko bolezen sladkorno tip 1 ki telo napade lastne beta celice v teebusni slinovki in jih unici zati se ji tudi rece avtoimunska sladkorba bolezen tip 1. Tip dva pa je bolezen povzrocena z zivljenskim slogom sedecega zivljenja, stresa v sluzbi, basanja z ogljikovimi hidrati ki so za telo enako glukoza kot pa torta in premalo gibanja. Nato se ljudje zacneko rediti, mascoba jim napolni okolico notranjih organov pride najprej so inzulinske rezistence oz celice postanejo neodzivne na inzulin zato ga trebusna dela se vec da bi z njim odpravila sladkor oz glukozo iz krvnega obtoka na koncu pa zaradi veliko inzulina v krvi pride do propadanja beta celic ki ga proizvajajo ( kruto a ne telo unicuje samega sebe) in evo ti sladkorna tip 2 je dozivlljensko tukaj. Zakaj dozivljensko? Zato ker ti beta celice ki izdelujejo inzulin vse bolj propadajo in lahko tudi tip 2 pristane na 1 in na inzulinu ker svojega nima. No to pa je odvisno od vsakega posameznika ki ima tip 2 ali se bo pazil ali bo sel naprej na tip 1 in inekcije oz crpalko, ce ga prej zaradi prevelike glukoze ne pobere rak ki uziva v glukozi, srcnozilni zapleti, povezani s srcno in mozgansko kapjo, odpoved ledvic ali pa amputacija rok, nog ki kmalu zaradi zmanjsanega gibanja nato prevede do kaksne kapi Skratka grozljiva bolezen ki pomeni umiranje na obroke ce jo nimas pod nadzorom skozi prehrano in gibanje.
User2369190
15. 11. 2022 16.10
+0
predvsem prehrana. Maščobe niso toliko nevarne kot sladkor. Sam imam povišan, sem pa moral popolnoma spremeniti dieto, namesto burekov, pic, paštet, kalamarov in sendvičev v službi zdaj vsak dan solata in košček mesa. Tako sem ga obvladal brez tablet.In še zgubil 10 kil. No, pri otrocih pa je verjetno kaj drugega.
Pars
15. 11. 2022 14.36
+2
Tudi moja hči je dobila sladkorno v teh letih. Prej zdrava po cepljenju pa močna reakcija. Čez dobro leto pa bum diagnoza sladkorna tipa 1. A bo kdo začel raziskovat, zakaj vedno več otrok zboleva, ali je to sveti gral farma mafije. Proračun je obremenjen s tisoči evri letno za vsakega posameznika, otroci pa so doživljensko obsojeni na odrekanja.
hansola
15. 11. 2022 14.54
-1
Krivi so vedno drugi, vprašajte se kaj ste dajali otroku za jest, glavni razlog za razvoj sladkorne bolezni tipa 1 in 2 je HRANA. Več je živalskih proizvodov večja je možnost nastanka bolezni. Ampak ja, zato so kriva cepiva itak, veš od kdaj že cepimo? Število obolelih za sladkorno narašča šele cca 10 let.
ČrniSokol
15. 11. 2022 16.58
+5
Mešaš hruške in jabolke...sladkorna tipa 1 je avtoimuna bolezen in je lahko posledica imunske reakcije, sladkorna tipa 2 pa se razvije pri ljudeh z nezdravim načinom življenja. Če bi bili malo bolj razgledani, bi vedeli, da je lahko celivo proti covidu19 vzrok za nastanek sladkorne tipa 1. Ampak naši mediji tega ne bodo obelodanili, ker so podkupljivi hlapci.
Nekdo tam
15. 11. 2022 18.06
+3
Evo jaz sem diabetik tipa 1,leta 93 sem bil rekorder v izmerjenemu sladkorju,tik pred smrtjo. Laboratorijski aparat ni mogel izmerit,ga je izmeril en aparat,se spomnim bila je taka rdeča škatla in na električni kabel. Izmeril je 67 mmo/l...Od majhnega sem bil skozi bolan,angine,prehladi,visoke vročine...in to se je vleklo do 13leta ko sem občutil tak nenavaden občutek v predelu trebuha in od takrat sem začel hujšat,žeja,slabo počutje...od 93 leta pa do danes nikoli bolan,covid prebolel brez simptomov...niso še takrat vedeli,da je to avtoimunska bolezen,starši so samo povedali,da sem bil kot otrok pogosto bolan,ja tudi vsa cepiva sem prejel. Tako,da še danes ugotavljajo vzrok,poznam pa eno deklico,ki je tudi po cepljenju takoj dobila sladkorno bolezen...
Kimi Koira
15. 11. 2022 18.24
+4
Hansola, kakšne neumnosti trosiš...živalski izdelki da so glavni razlog za nastanek sladkorne bolezni? Evolucija je za vas misterij....
Darja Tibaot Ciringer
15. 11. 2022 20.01
+2
Napačne informacije. Vsak zdravnik bo potrdil! Diabetes tipa 1 ne dobiš zaradi sladke hrane. To velja samo za diabetes tipa 2. Tip 1 je avtoimuna bolezen in telo ne prepozna lastnih tkiv in jih z imunskimi celicami napada. Telo ni več sposobno samo uravnavati nivo sladkorja. Prosim, da s takšnimi trditvami ne zavajate, ker je to boleče za bolnike in njihove družine. Najhuje je, ko jih vsi obsojajo, da so jedli preveč sladkorja. Kljub obsežnim raziskavam, še danes ne vedo, zakaj se bolezen pojavi in kaj jo povzroči. To, kar pišete vi, velja SAMO za diabetes tipa 2.
Primula1
15. 11. 2022 14.17
+15
Bravo mali borec, bravo vsi mali borci, bravo vse družine malih borcev!
natmat
15. 11. 2022 14.07
+15
Zelo huda bolezen ki ti korenito spremeni življenje!!Na žalost je vedno več mladih ki jih prizadene ta bolezen.
hansola
15. 11. 2022 14.56
-11
Zaradi neprimerne prehrane, preveč živalskih proizvodov, včasih je bilo meso ob nedeljah, sladkorna bolezen je bila redkost, danes je meso za zajtrk, kosilo in večerjo, malce pa polne mleka. Pogooglaj meat in diabetes. Ob sladkorni je še to razlog za kapi, srčno-žilne bolezni, raka in zgodnjo smrt.