Preverjeno

Le nekaj minut pred mednarodno sramoto

Ljubljana, 21. 06. 2022 15.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Darja Tibaot Ciringer
Komentarji
42

Če ne bi bila otvoritev razstave 160 umetnin ustavljena, bi Slovenija doživela nepopravljivo škodo v mednarodnem umetniškem svetu. Tako so prepričani številni umetniki, kritiki, umetnostni zgodovinarji. A kljub temu je bila škoda za Narodni muzej Slovenije storjena.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Muzej sodobne umetnosti na Bledu
    02:11
    Iz 24UR: Muzej sodobne umetnosti na Bledu
  • Preverjeno! - Umetnine
    04:01
    Preverjeno! - Umetnine

 

Če bi zbirka, ki naj bi jo gledali v Narodnem muzeju Slovenije, bila pristna, bi bila vredna stotine milijonov evrov. Že to bi moralo organizatorjem pomeniti alarm. 

Kritiki, poznavalci dela v živo niso videli. Enotni pa so si – že na podlagi kataloga lahko govorimo o ponaredkih. Vse naj bi se zgodilo v nekaj dneh, medtem ko se podobne razstave pripravljajo tudi po več let. 

Direktorju muzeja, ki je po odpovedi odstopil, je uspelo, da je naša največja muzejska ustanova z 200-letno tradicijo doživela blamažo, škandal. V sporočilu za javnost so ob razkritju del svetovnih umetnikov, kot so Picasso, Oskar Kokoschka, Vincent van Gogh, Pablo Picasso in številni drugi, ki jih je Narodnemu muzeju posodila na ogled družina Boljkovac, zapisali še en podatek, ki v zbirko svetovnih imen nikakor ne sodi: "posebno mesto na razstavi zavzema delo slikarke Saše Boljkovac, ki ni bila le mati dvema otrokoma, temveč tudi mati zbirki slik in drugih umetniških predmetov ter trdna opora svojemu možu Niku in njegovemu zbirateljskemu duhu." 

Smešno, če ne bi bilo resnično. In šokantno. Njeni deli sta predstavljeni kot prvi v katalogu umetnikov svetovnih in zgodovinskih razsežnosti. 

Za mnenje smo vprašali našega neodvisnega kustosa, svetovalca za nakup umetniških del, izredno uspešnega in priznanega v mednarodnem prostoru. Tevž Logar živi med Reko, Parizom, Londonom, Berlinom. "Videno po spletu, po omrežjih, gre za velikane svetovne umetnosti, ki jih v slovenskem prostoru ni, to je ekskluziven pogled, jaz bi bil toliko bolj pozoren. Sam sem sodeloval s pomembnimi evropskimi zbirkami, mi smo celotno razstavo pripravljali 2 leti, pa je bilo skoraj vse urejeno z avtorji, certifikati, vedelo se je, kje so bila dela prej, sledljiva, odkupljena, potem pa še sama priprava, zavarovalna vsota, logistika, pogoji, kako se delo mora odpreti, da se vzame iz škatle. Iz medijev in socialnih omrežij in izjav sem razumel, da je bila razstava realizirana v nekaj tednih, prijavljena na ministrstvu, pa je bila zavrnjena, to izpade nekompatibilno, to meče slabo luč na moje kolege, ki pripravljajo projekte po več mesecev, let ... Škoda, ki je bila narejena, je nepopravljiva," je dejal. 

Ponaredek
Ponaredek FOTO: POP TV

V kamniškem samostanu Mekinje nam o ponaredkih nekaj več pove Noah Charney, v Sloveniji živeči profesor umetnostne zgodovine, ameriških korenin, specializiran v kraji umetnin in ponaredkih, avtor knjige o ponaredkih. "Ta dela nisem videl v živo, ampak to, kar sem videl iz kataloga, izgleda potencialno problematično. Nekaj v tako velikem obsegu, kot je bilo to, 160 del, cela kolekcija, ki se je pojavila od nikoder, bi moralo biti sumljivo. In res je čudno, da bi ta muzej imel predmete 20. stoletja, ker gre bolj za muzej z arheološkimi predmeti, in ne vem, če imajo tam zaposlene prave strokovnjake, ali če so te predmete sploh pogledali. Definitivno pa se ne vzame te kolekcije kar tako, ker je nekdo rekel, da je ok."

"Najbolj problematično je to, razen tega, ali gre za ponaredke ali originale, kako je to skoraj kanonizirala nacionalna institucija, če se izkaže, da so ponaredki, bi to tam morali vedeti. To je zaskrbljujoče, ker je celotna vertikala nacionalne institucije odpovedala," pa dodaja Logar.

Nekaj dni po odstopu direktorja so se v pisni izjavi zaposleni muzeja ogradili od "nestrokovnih in neetičnih praks pri postavitvi sporne razstave". 

V Narodni galeriji poiščemo za razlago umetnostnega zgodovinarja, muzejskega svetnika dr. Andreja Smrekarja. "Če dobite zbirko, ki se zdi zanimiva, kaj najprej naredite?" "Ugotavljamo, kako je nastala, od kod prihaja, tega ne moreš improvizirati, za to se nameni veliko denarja in da nekaj takega ostaja skrito, je dokaj nenavadno. Spodrsljaji se zgodijo pogosto, največja nevarnost je hitrost. Ko se najbolj mudi, se ustavi in počakaj, tudi če je grožnja za konec sveta."

Torej, kot poudarjajo vsi trije strokovnjaki, takšna razstava terja ogromno znanja, časa in denarja. Nobenega od teh kriterijev tukaj ni bilo. 

Nov muzej pa nastaja na Bledu. Gre za nov muzej sodobne umetnosti. Gradi ga eden izmed najbogatejših Slovencev Igor Lah, ki je lastnik ene izmed najprestižnejših in najbogatejših zbirk umetnin v Sloveniji. V muzeju bo razstavil dela, ki jih ima v lasti. To bo čez dve leti, ko bo muzej končan.

Prispevek je v celoti objavljen tudi na VOYO.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (42)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

and1302
12. 10. 2022 20.23
+2
G.Bean bi mogu prit to stokovno pogledat
Slovenski Jezus
24. 08. 2022 16.39
+2
" bila pristna, bi bila vredna stotine milijonov evrov" :)) VSE slike v VSEH muzejih v CELI SLoveniji niso vredne niti 1 milijon!!! Kako je lahko kdo bil tako naiven,da je verjel?
Foxn.ca
23. 06. 2022 11.59
+0
Slovenske novice: Jerca Legan in Milan Cvikl se ločujeta
ICE WATCH
21. 06. 2022 20.07
-1
Me briga ko za lanski sneg
ćurkl
21. 06. 2022 20.02
+6
To jih je hotel njihov imetnik "legalizirati". Na srečo je nekaj ljudi v Narodnem muzeju dokončalo šolo ...
abcč
21. 06. 2022 19.11
+10
Bravo za tiste, ki so tole preprečili. To bi bil res fiasko.
Vsepremislim13x
21. 06. 2022 19.11
+10
Direktor narodnega muzeja slivenije, mora kazensko odgovarjati, ce je ravnal malomarno. Odstop ni dovolj.
LocoCoco
21. 06. 2022 18.16
+7
Naša banana republika je sramota...in tega ne moremo več skrivati, ker je to že znano 33 let...
Vsepremislim13x
21. 06. 2022 19.13
+2
Napako je naredil dir. Narodnega Muzeja Slovenije. Kaj bluzite..?
Gabiula
21. 06. 2022 19.43
+4
Vse premislil kdo pa naj bi bil odgovoren?Če se ne spozna na umetnost,kaj pa je delal tam?
SEJBOBOL
21. 06. 2022 18.11
+2
Ma že sama pamet da se naslavlja čigavi so je ven iz logike . Če bi bilo moje ne bi nobenemu dovolu pa povedo čigavi so . Za par sto miljonov je marsikdo pripravljen potrkati na vrata ob nespodobnih urah ...
Nace Štremljasti
21. 06. 2022 17.51
+8
dober da smo na volitvah sds,rkc poslali na odpad zgodovine bravo
cecen
21. 06. 2022 18.19
+3
Joj, a ti misliš da smo rkc dejansko poslali na odpad zgodovine? Golob je na političnem parketu en mesec, rkc pa 2000 let. Ima 1.2milijarde pripadnikov, Golob pa 410k. Saj ne rečem, za Slovenijo je veliko, za rkc pa pljunek v morju. Lahko se ne strinjate, vaša stvar, ampak to so samo dejstva.
kogo1
14. 07. 2022 20.01
+4
ampak po ustavi je cerkev ločena od države , to pomeni da se naj sama preživlja , dejansko je pri nas podružnica Vatikana , je pa RKC odgovorna v času inkvizicije za poboje civilizacij v obeh Amerikah , me prav zanima kdaj bo vrnila nakradeno bogatstvo državam katerim je bilo odtujeno ,uničili so posredno in neposredno več južno in severno Ameriških civilizacij , ampak tega Vatikan ne bo nikoli priznal . Povrhu vsega pa oni govorijo bratje in sestre , jaz brata in sestro tikam , oni pa se imajo za gospod torej vi , gospod kar je v nasprotju ,učijo da je bog ustvaril človeka po svoji podobi ,naj potem povejo katere barve je bil in naj mi RKC pojasni kako je na zemlji nastal tretji rod , Adam in Eva sta bila prvivrod njuni otroci drugi ,kako je bilo naprej tudi če je imela 10 otrok so morali imeti bratje in sestre potem otroke za tretji red kar pa je po cerkvenem pravu incest torej otroci v krvem sorodstvu, sedaj bi pa oni učili čistost , naj prvo pogledajo sebe in svoje nauke
deratizacija
21. 06. 2022 17.36
+3
Lahko bi bila razstava ponaredkov!? Dobrih ali slabih, ni niti toliko pomembno.
11qq
21. 06. 2022 18.19
+3
Se strinjam. Dobra ideja. Ljudje bi lahko videli kakšni so ponaredki. Če pa bi bili nekateri ponaredki zelo dobri, bi lahko imeli strokovnjaki predavanja o razlikah in podobnostih med ponaredki in originali. Kar nekaj filmskih oddaj je posnetih na temo ponarejanja slik, ponarejevalcih in o samih ponaredkih.
volkec6
21. 06. 2022 19.42
+2
Mogoče, ampak ne v Narodnem muzeju, temveč morda Moderni galeriji. Tja spadajo te slike moderne umetnosti.
Zmaga Ukrajini
21. 06. 2022 17.29
+24
Pred kakšnim letom je bila v Ljubljani razstava (samo) grafik od Picassa, pa je bil to cel "dogodek". Tule pa naj bi šlo za ORIGINALNE SLIKE (!!!) Mirója, Picassoja, Toulouse-Lautreca, Chagalla, Matissa, Degassa,... ni da ni,... sami velikani svetovne umetnosti! In kolikor se spomnim, je tip, ki je tako "odlično" osramotil naš Narodni muzej, govoril o "pristnih certifikatih", pa bi bilo fino, če bi policija najprej pregledala te certifikate. Neverjetno, da je nekdo lahko tako zahojen, da mu niso zazvonili vsi piskri v glavi, ko je samo slišal za kaj takšnega. Vsi, ki se spoznajo na te zadeve vedo, da ni šans, da bi te originale dobil - ne samo v Ljubljano, ampak v celo regijo. Dejansko je tole grozljiva polomija, kot je rekel Logar - odpovedala je celotna vertikala nacionalne institucije. In za takšno škodo bi moral nekdo odgovarjat!
virtex
21. 06. 2022 17.16
+7
Čistke na vseh področjih, tam kjer delajo z desno roko.
All4KissMyAss
21. 06. 2022 17.10
+11
A je lastnik teh ponaredkov tesni prijatelj slovenskega baletnega plesalca?
All4KissMyAss
21. 06. 2022 17.09
-16
Večinoma so ponaredki celo boljši od "originalov".
grumf
21. 06. 2022 17.02
+21
Hehe, osebe, ki je "strokovno" pripravljala razstavo pa sploh ne omenjate. Ja, direktor je odstopil. In ja, prav je imel, ko je rekel, da je zaupal napačnim ljudem. Sedaj pa tipično slovensko, pometimo pod preprogo, na nikogar ne pokažimo s prstom...
Diabloss
21. 06. 2022 17.02
+12
Vse bo v redu so jajotovi kolegi.
soraia
21. 06. 2022 16.59
+17
Ta ista zbirka se je v 80.letih prejšnjega stoletja že pojavila v eni izmed galerij, v aferi, ki je takrat nastala je policija zasegla celotno zbirko. Zdaj pa se je čudežno spet pojavila, še bolj čudno pa je, da je razstavo pripravljala oseba, ki dela na numizmatiki in ima tesne stike s slovenskim politikom, ki je istočasno tudi zbiralec in ljubitelj vseh vrst umetnin, od knjig, orožja, kovancev, slik.... Pomislite malo - če bi ljubljanska razstava uspela, bi nekje v tujini prikazovali slike kot original, saj bi imeli potrdilo, da so bile razstavljene v nacionalni galeriji,ne v neki kvazi "no name" galeriji.
Zmaga Ukrajini
21. 06. 2022 17.07
+10
Točno to! Prišlo bi do legalizacije ponaredkov, cena slik pa bi iz drobiža nenadoma poskočila na milijonske vsote.
ap100
21. 06. 2022 16.53
-2
še v sloveniji ni niče vedel za to rastvo - koga briga neka zakotna razstav v zakotni deželi-- so pa v tujini ujeli že nekaj slovenskih preprodajalcev ponarejenih slik v dokaj zanimivih akcijah pa ni bilo skoraj nikjer objavavljeno
Uporabnik1812060
21. 06. 2022 16.51
+5
Upa, da bodo vodilni, pa katerikoli že, ker so jih nastavljali tudi iz levih opcij, sedaj dojeli in spoznali, da mora določeno institucijo vodit kompetenten človek, torej nekdo, ki ima pravo izobrazbo in se na delo, ki ga prevzame, resnično dobro spozna.