Preverjeno

Od ljubečega očka do tihotapca prebežnikov

Ljubljana, 09. 05. 2023 14.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Sara Volčič
Komentarji
47

Ob svojem zadnjem obisku našega največjega zapora na Dobu sem spoznala, kako tanka je meja, ki človeka lahko vodi od poštenosti do nepoštenosti, posledično iz svobode v zapor. Seveda so vzroki, zakaj bo nekdo to mejo prestopil, različni od človeka do človeka in včasih tudi zelo kompleksni. A v primerih, ko govorimo o kaznivih dejanjih, s katerimi želi nekdo zaslužiti, sta povoda za takšno odločitev praviloma dva.

Na eni strani imamo tiste, ki imajo vedno željo po še več, željo po ugodju, lagodnem življenju in luksuzu, kar jim poštena služba v večini primerov ne more prinesti, vsaj ne tako hitro. V drugi skupini pa so ljudje, ki jih k prestopu meje poštenosti sili finančna stiska, v kateri so se znašli bodisi sami bodisi kot družina. In v kaznivem dejanju vidijo rešitev te akutne finančne stiske. 

Nemanja Kuzmanović
Nemanja Kuzmanović FOTO: Sara Volčič

V to skupino sodi tudi 33-letni Nemanja Kuzmanović, rojen v Čačku v Srbiji, ki zadnjih 12 let živi v Bijeljini v BIH.  Obiskala sem ga v zaporu na Dobu, kjer je že nestrpno čakal dan, ko se mu bodo vrata, za katerimi je bil ob obisku že leto dni, končno spet odprla. "V zapor ne bom nikoli več prišel, to mi je bila velika šola v življenju. In domov odhajam veliko pametnejši, bolj mi je jasno, kaj je pomembno v življenju," mi zaupa oče treh otrok, ki so stari pet, šest in pol ter 10 let. In ki jih zaradi svoje napačne odločitve ni videl že 14 mesecev. Pa četudi se je za kaznivo dejanje odločil, kako ironično, da bi njim omogočil kaj več in plačal tudi dolgove za stanarino in ostale neplačane račune. Do tistega 21. januarja 2022, ko so ga na območju Ptuja v cestni zasedi prijeli policisti, ni nikoli v življenju kršil zakona, niti nobenega prekrška, denimo v prometu, ni imel. Živel je zgledno, skrbel za svoje otroke in četudi sta se z ženo ločila, so otroci ostali pri njem. 

"Živeli smo v podnajemu, zamujal sem s plačilom stanarine. Nakar mi je nek prijatelj predlagal prevoz ilegalcev ... In jaz v tistem trenutku nisem o tem dovolj razmislil, ampak sem samo, kako naj povem ... V upanju, da bi prišel do denarja, sem sprejel," je iskreno za oddajo Svet na Kanalu A povedal 33-letnik, ki je tudi priznal, da je v zaporu velikokrat jokal, še pred tem in še bolj pa v priporu, ki ga je prestajal v mariborskem zaporu . "Imel sem možnost na 14 dni po video klicu poklicati svoje otroke, a nikoli nisem izkoristil vseh 30 minut, ki sem jih imel na voljo ... Videti otroke, kako so žalostni, kako jokajo ... Tega nisem mogel gledati in sem klic vedno predčasno zaključil." 

Ob našem obisku je veliko bolj veder, konec koncev je le nekaj dni zatem odšel za vedno domov k svojim malčkom. V zaporu se je zelo trudil, tudi zaposlil se je v podjetju, v katerem izdelujejo gasilne aparate, ob tem upošteval vsa pravila. Ko je  zaprosil za pogojni odpust, zato ni imel težav. A še več kot to. Malo zatem je zaprosil tudi za pomilostitev in glede na svoje okoliščine ter obnašanje v zaporu bil nagrajen – pomilostila ga je prva ženska predsednica v naši državi Nataša Pirc Musar. "Vsako prošnjo za pomilostitev najprej pregleda svetovalna skupina, v kateri so izvrstni kazenskopravni strokovnjaki in penologi. Njihovo mnenje izjemno spoštujem in cenim, a na koncu je odločitev vedno moja in osebna," je poudarila in dodala, kar smo nekako od ugledne pravnice tudi pričakovali: "Kot ženska, kot mati, kot človek, ki se ukvarja s temeljnimi pravicami, nedvomno verjamem, da si vsak človek, če seveda za to izpolnjuje pogoje, zasluži drugo priložnost." 

Kaj pomeni pomilostitev, smo vprašali generalno direktorico Direktorata za kaznovalno pravo in človekove pravice dr. Nino Koželj: "Pomilostitev lahko pomeni več stvari. Lahko predsednik nekemu obsojencu omili kazensko sankcijo, lahko jo spremeni v pogojno sankcijo, lahko pride tudi do izbrisa iz kazenske evidence," je naštela. Predsednica Pirc Musarjeva je od začetka svojega mandata pomilostila dva obsojenca, 46-letnega Ukrajinca in 33-letnega Srba, ki sem ga obiskala v zaporu. Oba sta bila v zaporu zaradi tihotapljenja ilegalnih prebežnikov in oba sta zdaj že doma. 

Življenje po pomilostvitvi ni bilo rožnato za danes 45-letnega Ljubljančana.
Življenje po pomilostvitvi ni bilo rožnato za danes 45-letnega Ljubljančana. FOTO: Sara Volčič

Pomilostitev ni zadetek na loteriji, četudi so je zaporniki, ki jo dobijo, zelo veseli. Vsaka omilitev kazni ali skrajšanje dni za zapahi seveda veliko pomeni. A življenje, ki jih čaka doma, ni vedno rožnato. To nam je potrdil tudi moški, ki je bil pomiloščen pred 15 leti na način, da mu je tedanji predsednik, pokojni Janez Drnovšek, skrajšal kazen za šest mesecev.  V času pomilostitve sem ga za oddajo Preverjeno obiskala v koprskem zaporu, kjer je spregovoril za našo kamero. In spet sva se srečala aprila letos, ko mi je v zelo otožnem in deževnem dnevu opisal, kako težko življenje ima vse od trenutka, ko je storil iz zapora. Nanj je padlo največje breme, ki zapornikom pogosto iz zapora sledi na svobodo – to je stigma. Obljubljena služba naenkrat ni bila več zagotovljena, zdi se, kot da bi mu vse spolzelo skozi prste. A ni govoril le zaradi tega. Prihaja čas, ko bo njegov soobtoženi prišel na prostost. In ker je sam pripomogel k temu, da so ga zaprli – obremenil ga je – se boji povračilnega udarca, kot pove: tudi svoje smrti. Pred kamero je spregovoril, ker potrebuje pravno pomoč za svojo zaščito, a ima težavo priti do pravnika, ki bi mu bil pripravljen pomagati. Predvsem pa bi rad zaščitil svoje otroke, saj ga je strah, da bi se mu kaj lahko zgodilo pred njihovimi očmi. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (47)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

niktalop
11. 06. 2023 21.05
-1
Posipavanje s pepelom. Če bi hotel zaslužiti bi lahko v Sloveniji dobil delo, a se je seveda lažje ukvarjati s kriminalom. Po odluženi kazni 30 let prepovedi vstopa v Slovenijo.
ajdanakolesu
11. 05. 2023 09.49
+0
Škoda, ker se ni raje odločil za življenje brez otrok ! ker otrokom samo ljubezen ne zagotavlja kvalitetno mladost.
Brabus
11. 05. 2023 09.02
+7
Zakaj vsi jauckajo in so pametni po tem, ko je že prepozno???? Prej pa vidijo samo lahek zaslužek.
Slovenec963
09. 05. 2023 20.59
+6
Terno za našo Musarjevo, čez nekaj časa bosta ponovno v akciji...enkrat... vedno....!?
Gorenjski Toncek
09. 05. 2023 20.18
+18
Naj se mi smili zdej??? Nikakor. Zavestno se je odlocil.... Ce bi mu ratalo pa hura....sop €.... Kriminalec mora u zapor.... Tud meni je zal, ko mi Policaj rece da sem prehiter....pijan.... Ja. Mi je zal... nihce mi ne oprosti... Sem Slovenc....
Angelica007
08. 06. 2023 18.50
-3
In kaj , ce Slovenc? Nisi visja rasa, ce si na to mislil...
Roadkill
09. 05. 2023 20.00
+1
Mala ribica.Taki vedno končajo na Dobu
Gorenjski Toncek
09. 05. 2023 19.47
+6
Vsak je kdaj v stiski.... Robi ma prihranke,pa Borat, Natasa tudi.... Nekateri se pa borimo....pa ne gremo u kriminal....pac delamou gospodarstvu....neJU... Na Orehku bojo naredili zeleznico, porusili pol vasi....nima veze.... In ti ljudje bodo nasli orozje....se borili... Sramota... Cez cesto v Strazisce se vozi neizvoljena strokovnjakinja Alenka spat....kako si upa????
Harpuna
09. 05. 2023 18.24
+23
On lahko sedaj palamudi kar hoče,če najde naivneže,ki mu verjamejo.Dobro si je zapomniti njegov priimek,ker bomo verjetno kmalu spet slišali zanj.
Delavec_Slo
09. 05. 2023 19.44
+11
bohinj je zakon
09. 05. 2023 17.57
+14
Če se ti ponuja veliki denar, ki ga zaslužiš v kratkem času - se marsikateri odloči na tveganje.
Gamer11
09. 05. 2023 17.45
+13
Torej, če nekdo sam nezakonito, ilegalno prečka našo mejo stori samo prekršek je prekrškar in ni kaznovan, ko pa ga/jih nekdo nezakonito prepelje pa le-ta stori kaznivo dejanje je obsojen kot kriminalec in gre v zapor. Nonsens.🤔🤔🤔
Naj bi
09. 05. 2023 17.39
+18
Naj je pa z novinarjem, ki so ga dobili? Kaj je z vinsko kraljico?
Antena
09. 05. 2023 17.26
+14
Ko jih dobijo pa v jok
NavelicanDrzavljan
09. 05. 2023 17.20
+26
Ukinit pomilostitve
Ante Prima
09. 05. 2023 17.20
+9
Ko berem komentarje vidim, v kakšni družbi živim. ...
flojdi
09. 05. 2023 17.14
+17
Zakoni so.tudi zapovedi.ne krast.....(skratka ..raje pejte opisovat zivljenja Postenih ljudi.
džonborno
09. 05. 2023 16.55
+38
Se pravi smo ga 1 leto futrali1 Zapornik stane državo 50 EUR/dan! Take kot je ta se izžene ne pomilosti - tudi v Srbiji imajo zapor in to je njihov državljan. Poleg tega, če je peljal migrante in so ga ustavili šele naši policaji pomeni, da je prevozil cel Balkan brez problema!
Solatko
09. 05. 2023 16.52
+26
SRAMOTA. Služil miljone, zdaj pa na prostosti.
ap100
09. 05. 2023 16.43
+39
Ljudje so bili obsojeni pa niso vedeli, da so delali kazniva dejanja - on je vedel
grumf
09. 05. 2023 16.51
+0
Je. In recimo, da je posledice napačne odločitve dal skozi. Res ne sme in ne more normalno zaživeti?
HasoČevapar
09. 05. 2023 16.28
+29
Balkncu že v samem štartu NI za zaupati in ga ni človeka, niti "boga", ki bi me prepričal v nasprotno, sem doživel in videl na lastne oči preveč na to temo. Od malih nog smo imeli težave z njimi, prav tako moji kolegi in en kup drugih, potem so še še mafija, droge, orožje, skratka en velik kriminal in nepoštenost iz njihove strani, tko da hvala lepa. Tito je vedel, ko je načrtno naseljeval Slovnenijo iz njimi. Nikol nebi smel v jugoslavijo. In ne, NEBI govorili nemško danes, če nebi šli v jugo, kot nas hočejo prepričat nekateri.
RecMiG
09. 05. 2023 16.46
+12
Me veseli, da si spoznal, da še sosedu ne moreš zaupati. Slovenija je del balkana. Pa lahko celo reko zjočeš, še vedno to ne spremeni naše geografijske lege, ki je delno na balkanu. V italiji, nemčiji, ZDA, britaniji, avstraliji pa drog in mafije ni. Čudno, da jaz nisem mel nobenih problemov z njimi, do srednje šole, ko so se na veliko začeli prisiljevati albanci in kosovci.
Sickk 2
09. 05. 2023 18.49
-1
Dj se raj nauc pisat. Nebi se pise narazn glavonja en nacionalisticni
RichPiana
09. 05. 2023 16.25
+38
Potem je lahko vsak revež upravičeno tudi kriminalec. To je Natašina logika.