Preverjeno

V zadnjem času več zabav in več spolnih nasilnežev

Ljubljana, 03. 05. 2022 16.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Anamarija Ficko
Komentarji
112

Statistika kaže, da se je število kaznivih dejanj zoper spolno nedotakljivost povečalo. Tako spolni napad na osebo mlajšo od 15 let kot tudi število posilstev po 170. členu kazenskega zakonika. Morebiti razlog za takšno povečanje tiči tudi v spremembi zakonodaje, ki posilstvo po novem definira tudi, če ni bila uporabljena sila in žrtev spolnosti ni jasno rekla ja. Da se je v zadnjem času povečalo število primerov oziroma žrtev, opaža tudi predsednik nevladne organizacije za pomoč žrtvam nasilja Mitja Svete. Če se je k njim lani po pomoč zateklo približno 300 uporabnic, jih je bilo pred korono pol manj.

Razlog za povečanje je lahko na eni strani ta, da so nekatere žrtve šele v času pandemije covida-19 imele čas predelati travmatske izkušnje iz preteklosti, drugi tip žrtev pa je bolj svež, opozarja Mitja Svete iz Združenja za moč.

"Imamo bistveno več primerov spolnega nasilja, ki se dogajajo na zabavah, druženjih in v podobnih okolicah," pripoveduje Svete iz Združenja za moč in dodaja: "Razumeti moramo, da so bili recimo najstniki dve leti zaprti, šolanje je bilo na daljavo, zato je želja po zabavi velika, kar pa je idealen prostor za spolne nasilneže, da izvedejo spolno nasilje."

Pred nekaj tedni naj bi bila v središču Ljubljane, v Argentinskem parku posiljena najstnica. S Policijske uprave Ljubljana so potrdili, da policisti res obravnavajo kaznivo dejanje s področja spolne nedotakljivosti, več informacij pa zaradi interesa preiskave ne dajejo.

Večina oseb, ki doživi spolno nasilje, o tem relativno hitro spregovori, vendar pa v večini primerov ne pride do prijave.
Večina oseb, ki doživi spolno nasilje, o tem relativno hitro spregovori, vendar pa v večini primerov ne pride do prijave. FOTO: Shutterstock

Spraševal za pot, potem pa zvlekel v avto

"Bile so to večerne ure, ko se je zgodilo," mi pripoveduje danes že 29-letna Manca, ki je kot mladoletnica doživela napad starejšega moškega. "Čakala sem na večerni avtobus, na postaji res ni bilo več nikogar. Mimo se je pripeljal uglajen gospod in začel spraševati za smer. Pri tem je izstopil iz avta. Zdelo se mi je čudno, zakaj vendar, ko pa lahko za smer vpraša pri spuščenem avtomobilskem oknu. Bila sem lepo vzgojeno dekle, zato sem mu tudi vljudno odgovarjala. Moji 'predatorski' možgani pa so mi sporočali, beži. Potem je med pogovorom začel napeljevati, da avtobusa ne bo, ker je že prepozno, da me lahko on zapelje. In ker nisem odločno rekla ne ali zbežala, me je prijel za roko in začel vleči v avto. Upirala sem se mu, a je bil premočan za suho najstnico. Ko me je zgrabil, sem z glavo udarila tudi v avtomobilska vrata in se poškodovala. K sreči je ravno takrat pripeljal avtobus. Takrat me je spustil. Zbežala sem na avtobus in za to nobenemu povedala. Bilo me je strah in sram," zgodbo zaključi Manca, ki je bila že v otroštvu deležna nasilja in kot pravi, se ni naučila odločno reči ne. Do danes. Pred nekaj časa se je vključila v klub borilnih veščin, Kempo Arnis Federation, in tam dobila novo družino, prijatelje in prijateljice. Nekateri izmed njih imajo tudi podobne ali še hujše zgodbe.

Ženske so prestrašene

"Bila je punca v poznih dvajsetih letih, bila je pravljica, s partnerjem sta se pravkar preselila skupaj, potem pa so se začele težave v službi, eskaliralo je najprej do verbalnega nasilja, potem do fizičnega, nazadnje se je nekega večera zgodilo, da jo je partner posilil. Najprej se je dekle upiralo, predvsem verbalno, takrat ji je del lobanje praktično izbil ven. Vem, da je izpljuvala zobe, da se ji je udrla ličnica, in ženska je bila, normalno, sesuta," zaključi z eno bolj pretresljivih zgodb iz njihovega kluba Tina Kincl, ki opaža, da se je število klicev v zadnjih dveh letih podvojilo, zadnje čase se nanje obrača tudi vse več žensk.

Spolnega nasilja se ne rešuje s pogovorom

Zadnje raziskave sicer kažejo, da večina oseb, ki doživi spolno nasilje, o tem relativno hitro spregovori, vendar pa v večini primerov ne pride do prijave, opozarja Mitja Svete. "Ker se v letu 2021 še vedno srečujemo s številnimi primeri, kjer osebe ne želijo prijaviti, pa naj bodo to starši, tudi seveda same žrtve, in nekatere institucije, še v današnjem času ne prijavijo jasnih primerov spolne zlorabe otrok." In potem se dogaja, da vodstvo šole ali starši soudeležencev pri kaznivem dejanju želijo zadeve urediti ali utišati le s pogovorom, pripoveduje Svete. "Številni seveda mislijo, da je spolno nasilje možno reševati s pogovorom s storilcem, kar je seveda povsem zgrešeno. Storilcu mora biti jasno, kje je postavljena meja in da je kršil nedotakljivost druge osebe," še poudari Svete.

Pasica Preverjeno 2021
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (112)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kuku456
03. 05. 2022 20.36
+6
Ne da koga obsojam sam ene Smrke se dobesedno nastavljajo po netu in po pločniku res da ji nima pravice noben nič narest ampak samospoštovanje jim ni vrlina naučijo se je pa doma?!
picolin
03. 05. 2022 20.43
+0
jaz sem z vsemi novimi stvarmi seznanjen .mislim na druzbena omrezja . ni treba faksa zato da vidis kaj se danes dogaja z najsniki .ampak eni tuki gor ocitno ne razumejo ali pa zivijo v casu 30 let nazaj ko so se mladi zavedali posledic ce so kaj uspicili .
4krat
03. 05. 2022 20.55
+2
picolin, saj zaradi vseh druzbenih omrezij s katerimi ste seznanjeni, ste izgubili stik z realnostjo…
picolin
03. 05. 2022 20.57
+0
stik z realnostjo izgublja 60 % starsev . ko bi starsi vedeli kako vam doma otroci lazejo in se lepi delajo pred vami pol bi razumeli. ces moj ali moja pa ze ni tak-ka
Kuku456
03. 05. 2022 21.09
+5
Sej na kateri tastari so pa isti vse na net pa matke vse lepe namalane pa hčerkici mentorce
stumfeta
04. 05. 2022 10.11
+5
Ene Smrke se loh nastavlajo kokr čjo, pa to ne pomeni, da se nastavljajo tebi, še manj pa da se jih zaradi tega lahko posili. Jasno?
stumfeta
04. 05. 2022 10.15
+5
In kaj pol, če so vse namalane? A to je teb izgovor za posilstvo al pa da ji težiš?
Kuku456
05. 05. 2022 13.39
+0
Ma dej ber drugič Mal bolj natančno ne sam med vrsticam
nevtroalko
03. 05. 2022 20.25
+7
Kakor zmeaj gre tudi danes zato da čimbolj iztopaš. To je še bolj očino pri dekletih ker jih se pri iztopanju številčno bolj trudijo kot fantje. Imaš kjer koli tistih 5% alfa samcev 0,5% izprijencev 10% ostalih moških z raznimi težavami in 85% normalnih fantov. 75% deklet se potem puli za 5% fantov, jim pustijo da delajo bokve kaj z njimi samo da imajo top moškega, ti pa imajo vsak mesec imajo novo. Pa potem če zelo posplošimo zadevo tiste 0,5% ljudi fizično kaj dosti ne odstopajo od tistih 5%, je pa zelo velika razlika komu tako ravnanje ženska odobrava. Najbolj mi je pa žal ostalih 90% moških, ki potem dobijo klubsko k..bo. In kaj naj si misli teh 90%. Če se dkelta tako obnašajo se bodo pa še oni. Ala podri in pusti. Iz tega sledi -> normalnih moških je čedalje manj ker je čedalje težje dobiti normalno žensko. In samo še slabše bo družba je čedalje bolj obrnjena. Čedalje manj je dolgotrajnih zvez, vse več samskih mladih mamic, ki hodijo vedno k istim. Če se ženske ne boste vzele v roko in bolj poredko menjale partnejev ali si vsaj za izbiro vzele več časa ne pa da se tepete za njih bo samo še slabše. Ker si same delate bff-je, ki pa so kakršni pač so.
picolin
03. 05. 2022 20.36
-1
lepo razlozeno . upam da bo sedaj ANIMAL koncno dojel dejstvo .
Ravenstein
03. 05. 2022 20.37
+1
Klubske... v resnici dobijo najboljše moške, tiste, ki jih nobena ni povohala, ker so na videz povprečni, a na vseh ostalih področjih nadpovprečni...
Ravenstein
03. 05. 2022 20.39
+3
Dopovedati ljudem, da se generacije več ne znajo resnično spoznavati je pa tudi problem...
nevtroalko
03. 05. 2022 20.46
+2
To je res, ker tisti ta normale ne ve in mu dekla tudi povedala nebo, da jih je imela pred njim 20, ker če bi mu povedala ga nebi več imela. In potem se spet vrtimo v drugem začarenem krogu naj punca pove da jih je imela 20 ali naj zadrži zase. Če bi zveza kaj veljala bi bilo prav da mu pove. Ker je pa zveza vredna danes skoraj 0 potem pa lahko tudi zamolči. Ampak če zamolči in partner to nekako izve spet prideš na zoraj opisan komentar, ker bo ta punca iz normalnega fanta naredila to kar je ona. Oz. izmed 10 takih bo po razpadu nastalo 8 normalnih in 2 ku..irja. In tak cikel zavrtiš 5x pa nerabiš biti hudo izobražen da vidiš kam to pelje.
picolin
03. 05. 2022 20.47
+2
tocno tako . ko sem bil jaz najsnik 15 let star so se fanti in punce spoznavali na lickanju ,sprehodih ,v vinogradit itd... pa tudi na lickanju zvecer je marsikatera padla . takrat se je vedelo kaj so custva privlacnost strast ,ljubezen in na koncu poroka . danes pa zal ko so pametni telefoni na sceni pa zal vec ne .
Hugh_Mungus
29. 05. 2022 21.02
Take neumnosti pišete samo zafrustrirani tipi, ki vam niso jasne osnove, še prej pa v glavi nimate razpucano. Ne rabiš bit alfa samec, da lahko osvojiš žensko, sam jajca rabiš, da odpreš usta in jo ogovoriš. Ampak lažje kot ogovorit žensko, je jamrat po spletu in krivdo prelagat na ženske.
MladInPerspektiven
03. 05. 2022 20.24
+6
Ja halo čudi me kje ste , da niste pisali, da posilstva izvajajo begunci - migranti .... ehhhh ste me razočarali.
PomisliNaSonce
03. 05. 2022 20.22
+6
Nč se zhovarjat fantje...seks si je treba zaslužit
Killer999
03. 05. 2022 20.06
-8
V cem je razlog se sprasujejo hmmm ljudje so bili zaprti ko psi zdaj so pa potrebni pac tko je
123soba
03. 05. 2022 19.59
+14
Včasih so bile punce pred 18 letom doma, ali pa so starši vedeli s kom so. Danes so preveč svobodne, preveč je alkohola, drog,....
picolin
03. 05. 2022 20.01
+12
pozabil si omeniti druzbena omrezja ,ker je ze ratalo resna zasvojitev
Anakin Skywalker
03. 05. 2022 21.13
+1
Zarad facebooka,instagrama in ostalih omrezij.
za resnico
07. 05. 2022 21.55
+2
ne bluzi tudi pred 40 leti niso bile doma po 18 ampak zurale do jutra ceprav 16 letne no je pa pri enih sploh takih bol vernih druzinah blo samo vazno da so v nedeljo pri masi
za resnico
07. 05. 2022 21.56
+0
je pa res da smo se vcasih spoznavali na plesih discu veselicah danes pa tega skoraj ni tam kjer je pa droga kriminal
Mio56
03. 05. 2022 19.45
-11
Še zaprt pes ko ga spustis ponori...kako nebi blo pri ljudeh drugače??? Dve leti vse zaprto...ok pr nas si lahko vsaj ljubico mel v isti obcini...nekje pa se iz hise nisi mogu....alkohola s etud ni pilo ker blo omejena prodaja in valda kam gres da dobis vse? jah na prvo zurko...se napijes in s evse ostalo.....za to niso krive osebe, čeprav so izprijene da to počnejo ampak sistem/politika, ki je ljudi zapirala!
Animal_Pump
03. 05. 2022 19.41
+9
Ja...nekateri starši očitno ne pošiljajo zastonj bodyguardov za mladoletnimi hčerkami, ko gredo te na zabavo. Brez, da one vedo.
picolin
03. 05. 2022 20.03
-3
ko bi taki starsi znali prav pristopiti svojim scerkam in se pogovarjat o nevarnostih ,nebi rabile bodygardov v ozadju
Animal_Pump
03. 05. 2022 20.09
+8
Ne bluzi...Tudi, če so seznanjene o nevarnostih...in lepo vzgojene...spolnih predatorjev, ki mislijo, da jim je vse dovoljeno...in vidijo že vsak gib ženske, oblačenje itd..kot neko izzivanje..to ne bo odvrnilo, da jih ne bi napadali. Tak, da...podpiram to. Moja hči je seznanjena...že od malega jo treniram borilne veščine...ko bo starejša...se bo pa še z raznimi kalibri ciljat naučila. Ampak...to ne pomeni, da tudi jaz ne bi najel kakšnega bodyguarda...za vsak primer.
picolin
03. 05. 2022 20.14
-4
ah no . vidim da se zivis za casom .malo se razglej na okoli ,ne samo gledat 100 metrov stran od hise pa ti bo marsikaj jasno . pise se leto 2022 ne bit v letu 2000 ko je to leto bilo odskocna deska za vsa danasnja neprimerna dejanja .
nevtroalko
03. 05. 2022 21.27
-1
In aj naj stori tvoj bodyguard v primeru, da se tvoja hčerka slini fantu, ki že ima punco (pa ne rabi biti normalen) njej pa ne da dopovedati na se spoka. Če bi ji ta fant prisolil eno, ker si je tako zaslužila, (običajno to delajo ženske in je ok). Kaj bi storil tvoj varko? Napadel žrtev, bil tiho ali povedal tebi kaj je tvoja hčerka? Če bi storil kaj temu fantu pomeni, bi se malo zamislil koga si zaposlil, ker to pomeni, da si hinavec in neprispevaš boljši družbi. Hčerke neboš mogel vedno ščititi še manj pa je to zagotovilo da si bo izbrala nomalnega, ker ji boš ti uničil kompas. Nakonu pa te bo poslala v tri πUSA. Če bo otroka vsak lepo vzgajal doma bo svet boljši, če pa se s prstom kaže na druge bo pa vedno slabše.
Animal_Pump
04. 05. 2022 08.03
+1
Ne bo se slinila drugim nič bat...je čist lepo vzgojena...brez raznih tiktok,instagram sraj. Ne rečem, da tega punce ne počnejo kar si opisal...ampak tudi mamini sinkoti so danes še hujši, ker mislijo, da si lahko vse vzamejo. Sicer je pa velika verjetnost, da bo prej kakšno bejbo domov pripeljala kot pa fantka...tako, da se ne obremenjujem. Bodyguard bo samo začasno, da mi bo poročal, če MMA deluje, če se bo morala slučajno braniti. Pač ne prepuščam nič naključju....že od nekdaj ne.
picolin
03. 05. 2022 19.38
-9
potrebno bo rasporedit par polivajev v civilu po zabavah kot so diskaci klubi itd... pol bodo na lastne oci videli kako se obnasajo najsnice in kaj pocnejo . naprej ne bom govoru ker bom brisan .
StrikeOne III
03. 05. 2022 19.39
+11
Ja kak se te obnasa da je posilstvo izgovor. Kaj ce bi tebe nekod poslil ker se tako obnasas?
Animal_Pump
03. 05. 2022 19.44
+9
Picolin...Počnejo to, da se ne zmenijo za take osebke kot si ti...potem so pa užaljeni...in se jo na silo lotijo
picolin
03. 05. 2022 19.46
-7
daj ne govori mi kaj pocnejo najsnice ko se ga malo vlijejo ali pa pokadijo malo travce . pred leti sem na lastne oci videl kaj je pocela 1 najsnica . celo vecer je izivala fante pa se po njih plazlila . ko pa jo je pol res eden vzunaj za gostilno pol pa se je takoj zresnila in v jok pa na drevo . malo pojdi med mladino pa ti bo marsikaj jasno
Mio56
03. 05. 2022 19.47
+1
Žal sploh ni več problem v najstnicah, saj to ni vec v modi okol njih skakat...bl je ratu problem (marsikater varnostnik, policaj in zdravnisko osebje zna to povedat) da se spravjo na isti spol!
picolin
03. 05. 2022 19.50
-6
animal .tudi ti vidim da nimas pojma . tudi ti rabis malo it med mlade v kak klub da vidis dejansko sliko nadutih najsnic . itak ne bo najsnica nikoli nc kriva . malo se naj zacnejo najsnice normalno obnasat pa bo vse drugac in starsi se naj malo vec pogovarjajo z njimi o nevarnostih ki prezijo na najsnice pa bo tudi bolse
StrikeOne III
03. 05. 2022 19.50
+7
Glej picolin prav nervoznega me delas nisem ziher ce te prav razumem samo psihoprofil tvoj me nervira hudo nervira! Kak se te lahko najstnica obnaša kaj izziva posilstvo a si ti sploh normalen!!!
Animal_Pump
03. 05. 2022 19.58
+7
Picolino. Nisem tolk blesav, da bom hodil med najstnike pri 40ih. Če te obnašanje najstnic tako nervira, da že vsako stvar, ki jo naredijo...od oblačenja itd..In vidiš to kot izzivanje. Potem nisi ravno za med folk. Kaj je zate normalno? Zapeta do vratu...pa, da stoji v kotu nekje? Raje nehaj.
picolin
03. 05. 2022 20.07
-3
s takimi kot si ti nima smisla o takih zadevah . marsikdo se rabi pogledat resnici v oci . ni vse tako kot mediji prikazujejo. je posilstev in izpirjencov pri nas veliko ampak spet ni vse tako kot se prikazuje v medijih .
picolin
03. 05. 2022 20.09
+1
animal vidim da ne razumes bistva . mene ne motijo najsnice ,samo pokukaj malo na tik tok ,ce ga nimas pa od koga druzga ki ga ima pa bos razumel kaj ti hocem dopovedat .
Animal_Pump
03. 05. 2022 20.13
+7
Vem kaj počnejo...tudi tipi niso nič boljši. In kaj zdej? Če napol naga skače okrog...je problem v descu, ki se ne zna zadržat.
picolin
03. 05. 2022 20.21
+2
poglej malo v svoje najsnistvo .spomni se kolko so tebi starsi dovolili hodit vn .ce bi naredil kot najsnik malo napako kje bi si to dobro zapomnil .danes pa lahko najsniki pocnejo karkoli hocejo .nimajo vec nobenga nadzora nad samim sabo . in kdo je vsemu temu kriv? drzava ker je dala mladim prosto pot in nimamo starsi vec nobene moci nad svojimi otroci .toliko o tem
baab
03. 05. 2022 19.33
+14
Samo mevža udari žensko. Dno dna.
elll
03. 05. 2022 19.30
-4
poštar ne dobi nobenga
JOSEPH HAYDN
03. 05. 2022 19.30
+3
Samoe ne pomeni ne bi morala bit formulacija zakona in ne samo ja pomeni ja
4krat
03. 05. 2022 19.12
+20
Mladina je s pametnimi telefoni, spletom, tok tok, fb, inst., yt popolnoma izgubila kompas!!!
GAYPROPAGANDA
03. 05. 2022 19.21
+21
Ne samo mladina, ampak tudi njihovi starši!
Hugh_Mungus
29. 05. 2022 21.20
Ja, sam vi, ki ste bli mladi pred 20 leti ste bli normalni in realni
Supervillain
03. 05. 2022 19.09
+6
Jim bom dal jaz spolnost delat naj gredo raje lenuhi neodgovorni.
GAYPROPAGANDA
03. 05. 2022 19.02
+22
Spremenila se je tudi struktura prebivalcev Slovenije!
Dobrovoljac
03. 05. 2022 20.35
-1
Seveda to vaši levaki podpirajo skupaj z vami
Tone 12345
03. 05. 2022 19.00
+5
tutp
03. 05. 2022 18.58
+10
Posledice zaprtij med korono. Opozarjali smo. Zaman. Otroška psihiatrija v Ljubljani je polna. Toliko.
baab
03. 05. 2022 18.54
+18
Žensk se ne pretepa.
Pravicnik 17
03. 05. 2022 18.44
+8
100€ all service
User1953555
03. 05. 2022 19.24
+1
tutp
03. 05. 2022 18.44
+15
Ne, pomeni ne.
iwilliwillhacku
03. 05. 2022 18.56
-6
To pomeni da samo NE pomeni ne? Ni treba pri notarju overjen DA za seks? Torej kar ti praviš, je samo NE ne in če ne reče DA, je to vseeno smatrano kot DA?