Slovenija

Arso izdal dovoljenje za odstrel 115 rjavih medvedov

Ljubljana / Luxembourg, 16. 06. 2020 12.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Tina Švajger, STA
Komentarji
189

Arso je izdal dovoljenje za odstrel 115 rjavih medvedov. Dovoljenje velja do konca septembra na več območjih, ki so bila določena glede na večjo gostoto medvedov in konfliktov, ki jih povzročajo. Odstrel je mogoč, ker so ugotovili, da ni druge možnosti in da ne škodi ohranitvi populacije. Odvzem mora sicer še določiti vlada z odlokom.

Medved
Medved FOTO: Shutterstock

Agencija Republike Slovenije za okolje (Arso) je 11. junija na podlagi Uredbe o zavarovanih prosto živečih živalskih vrstah izdala dovoljenje za odvzem iz narave z odstrelom 115 osebkov vrste rjavi medved (latinsko Ursus arctos). Dovoljenje velja do konca septembra 2020 na več območjih v Sloveniji, ki so bila določena glede na lokalne povečane gostote medvedov in konfliktov, ki jih medvedi povzročajo. Odvzem iz narave z odstrelom je mogoč, ker je bilo ugotovljeno, da ni druge zadovoljive možnosti in da poseg ne škoduje ohranitvi ugodnega stanja populacije.

Odstrel bodo izvedle lovske družine in upravljavci lovišč s posebnim namenom, so zapisali na spletni strani Arsa.

Medvedke in mladi medvedi se v izogib nevarnosti umikajo na rob naselij

Selektiven in omejen odvzem medvedov iz narave pod strogo nadzorovanimi pogoji in v omejenem številu bo izveden zaradi povečanih konfliktov, ki so posledica velikih gostot in značilnosti znotraj vrstnih odnosov med medvedi. Odrasli medvedi lahko ubijejo mladiče (tako imenovani infanticizem), zato se vodeče medvedke in tudi mladi medvedi v izogib tovrstne nevarnosti začasno ali trajno umikajo v bližino ali na sam rob naselij, kjer se počutijo varnejše. Prav te kategorije medvedov najpogosteje povzročajo konflikte.

Gostote medveda so v dinarskem delu Slovenije med najvišjimi znanimi v svetu (v delih območja presegajo 0,5 osebka/kvadratni kilometer). "Pred 10 do 15 leti so bile visoke gostote medvedov predvsem v velikih strnjenih gozdnih kompleksih srednje in južne Slovenije (Snežniško-Javorniški masiv, del Krimskega pogorja in Menišije, Kočevski Rog, Goteniški Snežnik). V teh območjih (z izjemo Javornikov) se gostote v zadnjih letih niso bistveno spremenile," pojasnjujejo na Arsu. V zadnjem desetletju pa so se gostote spremenile - zlasti so se povečale v območju med Cerknico, Ložem, Ribnico, Vidmom in Grosupljem z značilno gozdno-kmetijsko krajino in veliko gostoto naselij (0,3/km2) in so primerljive z gostoto medveda v strnjenih gozdnih masivih Snežnika in Javornikov, ter večje kot na Kočevskem.

V zadnjem desetletju so se po navedbah Arsa povečevali vsi glavni tipi konfliktov z medvedom. Največ konfliktov je evidentiranih na območjih, kjer so se gostote medveda v zadnjem desetletju povečale in so razmeroma gosto poseljena. Naraščale so skupne škode na premoženju (zlasti na sadovnjakih, čebelnjakih, govedu in konjih), naraščala je pogostnost kriznih dogodkov z medvedom s posredovanji intervencijske skupine, naraščali so skupni konflikti, izraženi s konfliktnim indeksom.

"Statistične analize kažejo, da so se konfliktni tipi povečevali z naraščanjem številčnosti medveda. Ob povečanju številčnosti populacije medveda za 100 osebkov so se letne škode po medvedu v povprečju povečale za 16 odstotkov, letno število posredovanj intervencijske skupine zaradi kriznih dogodkov z medvedom za 14 odstotkov, skupni konfliktni indeks (vključno s škodo na drobnici) za štiri odstotke in indeks vseh konfliktov (brez upoštevanja škode na drobnici) za 10 odstotkov," razlagajo na agenciji.

Večina preseljenih medvedov v Sloveniji, ki so jih opremili s telemetričnimi oddajniki, se je vrnila na mesto odlova. Odlov živih živali in zapiranje teh v ujetništvo ni sprejemljiva in zadovoljiva možnost, saj takšno ravnanje ne bi imelo pozitivnega učinka za ohranitev populacije. Posledice sterilizacije osebkov v naravnem okolju so nepredvidljive in lahko škodujejo populaciji medveda. Agencija RS za okolje

"Populacija medveda v Sloveniji se trenutno ne regulira sama, zato pričakujemo, da bi se brez posega v populacijo konflikti znatno povečevali," izpostavljajo. Druge možnosti kot so na primer odstranitve medveda z določenega območja, odlov in preselitev osebka na drugo mesto v naravi, sterilizacija in zadrževanje v ujetništvu, pa po njihovem niso sprejemljive in zadovoljive.

Druge zadovoljive možnosti, kot so različni ukrepi varovanja premoženja, s katerimi dosežemo zmanjševanje škod na premoženju ljudi, ki jih povzroči medved, se v Sloveniji načrtno izvajajo že več let. Za primere ogrožanja življenja ljudi in premoženja je ustanovljena intervencijska skupina, ki ukrepa na podlagi obvestila fizične ali pravne osebe, ki pokliče Policijo ali Center za obveščanje.

"Raziskave kažejo, da krmljenje medvedov v obsegu, ki se izvaja v Sloveniji, ne vpliva na velikost populacije, prav tako se obseg krmljenja divjadi in medveda v Sloveniji zmanjšuje," pravijo.

Populacija medveda v Sloveniji je po njihovem v ugodnem stanju ohranjenosti. Pripada severozahodnemu delu dinarsko-pindske populacije, ki je bila leta 2012 ocenjena na 3950 osebkov in je stabilna, oziroma narašča.

"Z raziskavami v letu 2015 je bila v Sloveniji ocenjena minimalna letna številčnost populacije na 599 osebkov, maksimalna pa na 711 osebkov. Spomladanska, torej najvišja letna, ocena števila medvedov za leto 2018 je bila na podlagi rekonstrukcijske populacijske dinamike medveda ocenjena na 975 osebkov (875 do 1130 osebkov), za leto 2020 pa na 990 osebkov (860 do 1120 osebkov). Območje razširjenosti medveda v Sloveniji se ne zmanjšuje in se ob predvidenem odvzemu iz narave z odstrelom tudi v prihodnosti ne bo zmanjševalo," so na spletni strani še zapisali na Arsu.

Medved in volk
Medved in volk FOTO: Dreamstime

Odvzem živali zavarovanih vrst iz narave sicer urejata Zakon o ohranjanju narave in Uredba o zavarovanih prosto živečih živalskih vrstah, odvzem pa nato določi vlada z odlokom.

Postopek za selektiven in omejen odvzem rjavega medveda iz narave v skladu z omenjeno uredbo je na Arsu sicer tekel že od aprila.

Poleg načrtovane odločbe za kvotni odvzem pa bo Arso v posamičnih primerih po potrebi izdajal tudi odločbe za odvzem v skladu z uredbo z namenom zagotavljanja zdravja in varnosti ljudi.

Za odvzem volka medtem strokovna argumentacija oziroma raziskava v smislu strokovnih podlag še ni bila izdelana, so konec aprila dejali na Ministrstvu RS za okoje in prostor. Je pa bil pripravljen predlog smernice za dokazovanje pogojev za odvzem volka iz narave z odstrelom, ki bo olajšala tako pripravo vlog kot tudi izdajo odločb za odstrel volka, so takrat pojasnili.

Sodišče EU: Volkovi zaščiteni tudi v naseljih

Stroga zaščita živali, ki jo določa evropska direktiva o habitatih, velja tudi za osebke živali, ki zapustijo svoje naravno okolje in zaidejo v naselja, pa je medtem pred dnevi odločilo Sodišče EU, ko je presojalo primer ravnanja z volkom v eni od romunskih vasi leta 2016.

Volk se je novembra 2016 več dni zadrževal v romunski vasi Simon, ki leži med dvema območjema, na katerih so volkovi zaščiteni. Uslužbenci romunske agencije za proučevanje in zaščito živali DMPA in veterinarji so volka uspavali in ga želeli v kletki za prevoz psov odpeljati do naravnega rezervata za medvede, v katerem je tudi posebno ograjeno območje za volkove iz živalskih vrtov, ki niso obratovali v skladu s predpisi. Vendar je volk med tem prevozom uspel poškodovati svojo kletko in pobegnil v bližnji gozd.

Romunska organizacija za zaščito živali Alianta pentru Combarea abuzurilor je nato leta 2017 vložila kazensko ovadbo zaradi domnevnih kaznivih dejanj, povezanih z ujetjem in prevozom volka pod neustreznimi pogoji. Med drugim so trdili, da za prevoz volka ni bilo izdano ustrezno dovoljenje. Romunsko prvostopenjsko sodišče se je v okviru postopka obrnilo na Sodišče EU.

Kot je navedeno v sodbi, objavljeni na spletni strani sodišča, je treba direktivo razlagati tako, da strogo varstvo zaščitenih osebkov živali, kot je volk, velja tudi na na obrobju območja človeške poselitve ali na takem območju ter da je vsaka oblika namernega ujetja osebkov te živalske vrste v navedenih okoliščinah prepovedana, če pristojni nacionalni organ ne odobri odstopanja.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (189)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Apostol1
16. 06. 2020 21.41
+2
V naši bivši lepši domovini je bilo to urejeno.
prinašalec2
16. 06. 2020 20.54
+3
Pa kaj se to ne bo nehalo, krvoločneži, še res ni čas, da poskrbimo za naše okolje na prijazen način in začnemo humano reševati to problematiko? Ja nekdo je omenil "kolesarje", ta problematika bi potrebovala proteste.
Ponosen LOVEC
16. 06. 2020 21.49
-4
Pa se pojdi prijazno zmenit z medvedi naj se ne razmnožujejo več pa k človeku naj več ne silijo. Pa bo.
big brother
16. 06. 2020 19.25
+1
Kje ste zdaj piciklisti, zaščitniki narave??? Nema vas a?
big brother
16. 06. 2020 19.22
-1
Toča prosim pridi
big brother
16. 06. 2020 19.20
+7
Toča kje si...pridi. Folk posega v naravo k medvedu, niti najmanjše zaščite ne naredijo sredi gozdov in umirat morjo živali zaradi njihove blaznosti in malomarnosti. Toča priti in stolči kar se stolčti da
motorka57
16. 06. 2020 21.39
-6
...jaz bi najprvo tebe,stolku, neotesanec, al pa bi te prvezal v kočevskih gozdovih h bukvi, ti dal za jest kulkr in kar bi hotu, pa da vidim če maš jajca ....
Anica Hafner
30. 07. 2020 19.22
Walter Pravicek
16. 06. 2020 19.15
-5
A bo huda zima?Kožuh medveda je za odličen plašč(pelcmantel),pa ga zaradi meni treba ustreliti.Ne bi ga kupil.Je zelo težak v kilicah!
bergman
16. 06. 2020 16.00
-2
Nisem se mogel zadržati, da ne bi napisal par besed okrog tega članka in spodnjih komentarjev! VSE PREVEČ SE POSEGA V NARAVO in naravno populacijo! Kako lahko en kvazi strokovnjak v Ljubljani na osnovi matematičnega modela, izračuna koliko je medvedov v Sloveniji, če sploh ne ve, kako gozd zgleda v naravi, kako je ta izračun tega modela "natančen" za celotno Slovenijo, če obstajajo deli Slovenije, kjer medveda niso videli najmanj 200 let in potem naj bo ta "matematični izračun" realen in pravilen! V Sloveniji, tudi po osamosvojitvi ni bil narejen niti en projekt s katerim bi praktično dokaj realno prešteli število divjadi (pa ni važno katere), ampak je vse samo ugibanje!! Drugo kot drugo je pa tudi to, da nihče ne ve (in tudi noče vedeti) koliko te medvedje populacije je že izginilo brez vednosti države (pa tudi druge)?? Če se bo tako nadaljevalo, bomo popolnoma porušili eko sistem in bo zopet nastal problem ZAKAJ je do tega prišlo, ker narava sama najbolj ve kaj lahko in kaj NE!! Za lovce bi pa predlagal samo en zakon; da se jim prepove lovsko orožje z optičnim ali elektronskim merilnim instrumentom, ker je lov in lovska etika popolnoma skregana z PRAVO lovsko etiko, da moraš tudi divjadi dopustiti možnost pobega, kar se s temi namerilnimi napravami popolnoma izniči in je edini "zmagovalec"v tem položaju človek!!!
Ponosen LOVEC
16. 06. 2020 16.03
+0
Vidi se, da nimaš pojma o čem govoriš. Za vse lovne vrste in še posebej za velike zveri je številčnost precej dobro znana. Za velike zveri celo skoraj vsak osebek poznajo po DNK podpisu. cele rodovnike imajo. Tako da ja, čevlji pa kopitar pa to.
kozjanc2019
16. 06. 2020 16.08
-2
Če mal uklopiš tvoj mozak bi ti lahko bilo jasno da se populacija v zadnjih letih veča z vidika, da se medo širi skor po celi Sloveniji, prej je bil bol kot na v J delu naše države. Ker jih je preveč dol in so si "preblizu" širijo svoje območje kjer bivajo. Do lan še ni blo medoja v savinski dolin, pa Kamnik,.... Če ti kaj ne paše si jih pa na vrt spravi.
kozjanc2019
16. 06. 2020 16.18
-2
A si se ti sploh vprašo kdo bo še pol te lepe kotičke naše narave in države urejal in čislil, kosil,... da bo lahko mestna so..ga hodla na sprehode, če ti bo zverjad klala živino. Neki morš vedet, da veliki kmetje se ne bojo ubadal z malimi zakotnimi površinami kjer ne more kosit s traktorsko kosilnco 5m + naekrat. To delajo mali kmeti z par glavami živine, katerim se pozna vsaka glava. ki mu jo zveri umorijo. Z vsakim takim početjem zgubljajo še tisto trmasto voljo do obdelave teh prelepih kotičkov po Sloveniji. Pa naj bo vse zaraščen. Pa se sprehajajte po betoni.
Soul
16. 06. 2020 16.19
+7
Lovec,seveda vam je število medvedov znano,saj jih hranite vsak dan vemo za kaksen namen,še po tv.je bila odaja na enem od krmišč kjer se zbere tudi do 20 in več medvedov tudi vas bo doletela usoda žal ti bo za vsak metek.
bergman
16. 06. 2020 16.21
-3
Nisi dorasel svojega "nicka", zato ti predlagam, da si ti najprej očistiš svoje čevlje in kopita, ker je preteklo že ogromno vode odkar sem z očetom hodil na lov in potem tudi sam, pa me je minila volja do ubijanja živali, ker nisem več prenesel tega, da lahko eni tako brez čustva in slabe vesti pokončajo nič hudega slutečo žival in se ob tem še naslajajo!! To kar sem napisal popolnoma drži in trdim da je to samo ena "izmišljotina", da se preusmeri pogled ljudi nekam stran, ampak ne uspe, ker vemo kdo sedi na teh stolih!! Zato ti predlagam, da raje zbrišeš tvoj "nick", ker to sramoti lovstvo!!
bergman
16. 06. 2020 16.25
+5
kozjanc... (čeprav to nisi), rad bi ti pojasnil, da je moj "mozak" dovolj vklopljen in vem kaj pišem, zato ti povem naravnost, da tudi ti pišeš stvari, ki si jih od nekoga slišal in ne preveril, zato pa raje prej premisli predno napišeš
Ponosen LOVEC
16. 06. 2020 16.57
-4
Bergman, oh ja, odpadniki so najhujši. Isto kot ozdravljeni alkoholiki.
Domendo
16. 06. 2020 16.58
-2
Ti še zavajaš tu gor. Še enkrat. Dokler nebo vsak medved čipiran boš ti za mene lažnivec, ki govori o podatkih zaokroženo tako na pamet in po občutku. Noben vam ne verjame. Ko bo druga vlada se bomo pa drugače pogovarjali.
big brother
16. 06. 2020 19.22
-5
Ne kaži javno da se drogiraš al pa da ti je kumrovc opral možgane, lepo prosim.
motorka57
16. 06. 2020 21.45
-4
.....bergman, nisi še dozorel,da bi vedel ali videl medveda v naravi, ne v živalskem vrtu.... Lahko tebi .ko s petega nadstopja v lublan gledaš z balkona in trosiš nebuloze..... prid na kočevsko pa da te vidim,kolk te je v hlačah.... pa da vidim kdo bo "zmagovalec".....
gullit
16. 06. 2020 15.49
+5
Mnogi jemo pujska, piščanca, kravico, pa je vse ok. Če pa kdo medveda ustreli ker jih je mnogo preveč ter ogrožajo kmetije pa ljudi, pa ni ok. Dvojna merila.
big brother
16. 06. 2020 19.23
+1
A res? Koga pa ogrožajo? dej ti men povej. Ogrožaš ti s svojim primitivizmom predvidevam dnevno svojo okolico
Bocadillo
16. 06. 2020 19.29
+1
Big brother verjamem da v centru lj na relaciji ajdovscina-kolodvor nikogar...
bodočipartizan
16. 06. 2020 15.48
+0
Končno. Medvedi že resno ogrožajo ljudi na določenih področjih!
Crna1988
16. 06. 2020 16.17
+1
Ti partizanac ti pa ostali ogrožajo boge medvede
big brother
16. 06. 2020 19.23
-1
kokicas
16. 06. 2020 15.47
+3
Ne moreš verjeti da je arso celo nekaj izdal kaksen dokument. Ker sedaj so oni edini ki že z adnji 15 let zavirajo vse postopke za napredek države, razen če od pravega prleto kuverta na njihov naslov takrat se dajo kakšen stemplej, drugače pa nič od nič
Soul
16. 06. 2020 15.36
+14
Tudi na agenciji Arso jih je kakih sto preveč zaposlenih.
medusa
16. 06. 2020 15.36
+6
mikitr
16. 06. 2020 15.35
+3
Očitno kaže na to ,da ni pravega ravnovesja,zato bi v Ljubljano spoh blizu parlamenta naselil dinozavre,ne medvede,bi hitreje bilo nazaj postavljeno.
Domendo
16. 06. 2020 15.28
+1
Mahnič nikoli nebi smel dobiti orožnega lista. Je preveč sovražen do državljanov Slovenije. Tako kot celoa SDS, SNI in SNS. Pa tudi v SMC bi vas najraje vse odstranili. To kar vam zdaj govorijuo so bile vse ideje prejšnjih vlad razen lastni ekstremno radikalno desničarskih kot so miljoni za vojsko, med tem ko ljudje nimajo za pošteno življenje. Saj sami veste kako je angelica govorila glede stanovanj kako imajo urejeno na avstrijskem koroškem in so SDS-ovci povedali, da nebo šlo ker ni čista slovenka in ji ne zaupajo. Po rasistično. Zdaj pa Janša razlaga o podobnih ukrepih in laže narodu da bo kaj iz tega. V prejšnji vladi brez počivalkoja mogoče ker nebi dali toliko za staro železo. V tej vladi neizvedljivo. Samo lepe besede. da kupijo čas in nategnejo še nekaj ljudi.
Alan Bokši?
16. 06. 2020 15.21
+7
V LJUBLJANI SO SE PRED 500 LETI SPREHAJALI MEDVEDI ENAKO KOT V KOČEVSKEM GOZDU! MOGOČE BI JIH MOGL NAZAJ NASELT 😄😄😄 kdor je v tem fohu ve da je divjadi preveč! Naravovarstveniki brez neke podlage o življenju velikih zveri naj pa raje pogledajo kak dokumentarec, kaj bolj resnega se itak ne pričakuje od njih
Crna1988
16. 06. 2020 15.15
+8
Žalostno.. Kako razmišljanje mutavo.. Pa ni cudn da gre vse u k....
ochi
16. 06. 2020 15.15
+4
odvzem je pravilen ukrep.
džonborno
16. 06. 2020 15.13
+1
Vlada bo določila koliko medvedov je preveč in poslala "ponosne lovce" v akcijo. Medvedje pa so sklenili, da je ovac občutno preveč in prav tako odreagirali. Kdo ima prav?
bohinj je zakon
16. 06. 2020 15.02
-3
A ste prisebni? Razumem 5 medvedov. Ne pa 115 medvedov..........? Pa to je pokol. Genocid.
Ponosen LOVEC
16. 06. 2020 15.09
+13
medvedov je pri nas dokazana vsaj 1000 , kar je 500 preveč glede na prostor, ki je na voljo. Nimaš preveč pojma o zadevi, kajne. zakaj potem komentiraš?
Domendo
16. 06. 2020 15.15
-7
Ko jih boste 1000 čipiral piši številke. Zakaj točno 1000 in ne1023 in potem 500 preveč, če pa so za odstrfel odredili 115. Zavajaš in preusmerjaš pozornost. Bom jaz Napisal. 115 jih boste prijavili trikrat več bo pa šlo na črno. Takšno je tvoje razmišljanje. Dokazano. O medvedih pa nimaš pojma še manj pa koliko jih je. in koliko prostora rabijo.
Ponosen LOVEC
16. 06. 2020 15.18
+1
Nisem si jaz teh številk izmislil. Beri poročila stroke, številka je dobljena z genetskim vzorčenjem. Ja imam pojma. Brez skrbi.
March
16. 06. 2020 15.25
-4
Če bi imel kaj pojma, bi vedel na kakšen način se štejejo medvedi v tej državi in bi vedel, da številka ni niti približno točna. Pa ne pametuj..glede na to, da si morilec si lahko srečen da si živ in na prostosti😉
džonborno
16. 06. 2020 15.30
-5
Ponosen LOVEC
16. 06. 2020 15.53
-3
No pa ti povej , kako se štejejo. Jaz vem, da se na dva načina. !. na stalnih števnih mestih in 2. z DNK vzorčenjem. Zdaj pa še ti povej.
lluckyss
16. 06. 2020 14.59
+12
Zadeva je zelo preprosta...Slovenija premore ustreznega habitata le za dvesto medvedov..Kar je več od tega števila trpijo medvedje in tudi ljudje na določenih območjih...Zato je treba populacijo zmanjšati in to TRAJNO, ne pa da vsako leto pobijete preko sto medvedov...To pa se doseže na human način (kastracija, kontracepcija in nekaj nujnega, vendar SELEKTIVNEGA) odstrela....Ne pa, da jih lovci gojite in potem z veseljem vsako leto streljate..
Ponosen LOVEC
16. 06. 2020 15.11
+2
Lovci smo takoj za zmanjšanje. Pa kvota nikoli ni taka, ki bi to realizirala (se na malo višjo kvoto takoj pritožijo kvazinaravovarstveniki - tako je bilo recimo lani). Daj stručko, obrazloži, kako bi ti ujel 1000 medvedov in jih kastriral. Mer res zanima kako bi to zgledalo. Da o hormonsko zmešanih osebkih, kar postanejo v primeru kastracije, ne govorim.... Drugače pa ja... odločbe precej natančno določajo selektivni odstrel in tudi nadzor nad izvajanjem tega je zelo oster. Problem je samo en. Skupna številka na odločbi ne presega niti letnega prirastka.
Soul
16. 06. 2020 15.35
-1
medusa
16. 06. 2020 15.37
+6
Zmanjšite raj v svojih vrstah ... zih je marsikdo za odtrel ...
Ponosen LOVEC
16. 06. 2020 15.54
-4
Boš potem ti s tipkovnico prišel v akcijo, ko bo npr. stekla lisica okrog hiš hodila?
Soul
16. 06. 2020 16.05
+0
Največ stekline ima človeški ego in nerazumevanje osnove življenja.
Ponosen LOVEC
16. 06. 2020 17.33
+2
ja nerazumevanje narave je danes resen problem.
Soul
16. 06. 2020 17.42
+1
Narava je živela uspešno miljione let tudi brez človeka,to kar si ti vzameš za pravico kdo lahko živi in ne nima veze z naravo,ima pa vezo s človeško ignoranco.
Ponosen LOVEC
16. 06. 2020 21.51
Narava danes ni več naravna, žal, vsi mehanizmi ne deluejo. zato moramo uravnavat določene stvari. Lahko pa se odstranimo s planeta.
Soul
16. 06. 2020 21.58
Še kar naprej bluziš in lažeš sam sebi in drugim,lahko te je samo sram.