Slovenija

AVP: Ob zastojih na avtocesti nujno ustvariti reševalni pas

Ljubljana, 26. 06. 2022 12.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ne glede na razlog zastoja je na avtocestah nujno ustvariti reševalni pas, ki intervencijskim služba omogoči hitrejši dostop do kraja nesreče oz. drugega izrednega dogodka, so pozvali predstavniki AVP skupaj s policijo in Zavodom Reševalni pas. Kot opozarjajo, pri reševanju življenj namreč šteje vsaka sekunda.

Po oceni direktorja Javne agencije RS za varnost prometa (AVP) Jožeta Hribarja domači vozniki pomen pravilne vzpostavitve reševalnega pasu poznajo vse bolje, tuje voznike pa je treba ozaveščati še bolj intenzivno. Temu je namenjena tudi današnja akcija, ki so jo predstavili na novinarski konferenci na avtocestnem počivališču Lom.

V okviru današnje akcije bodo danes med drugim razdelili 5000 magnetnih nalepk, ki opozarjajo na pravilno razvrščanje ob zastoju, delijo pa tudi letake Ustvari reševalni pas s pojasnili v šestih jezikih.

Vozila, ki se ustavljajo ali stojijo na skrajno levem prometnem pasu, se morajo razvrsti čim bolj levo, tudi čez robno črto. Enako velja za vozila na desni strani vozišča, ki naj se umaknejo tudi na odstavni pas. "Tako ustvarimo dovolj široko pot za hiter dostop intervencijskih vozil," je pravilen način razvrščanja opisal Hribar.

Pomembnost reševalnega pasu - Akcija na Lomu - 8
Pomembnost reševalnega pasu - Akcija na Lomu - 8 FOTO: Aljoša Kravanja

Kot je opozoril predstavnik Gasilsko reševalne službe Kranj Žiga Zupan, so del intervencijskih služb tudi gasilci, ki imajo zaradi večjih in manj okretnih vozil velikokrat težavo priti na kraj dogodka.

"Nikoli ne vemo, kdo je na začetku kolone, lahko je tudi vaš svojec"

Ustanovitelj Zavoda Reševalni pas, sicer tudi reševalec in prostovoljni gasilec Anže Albreht, ocenjuje, da bomo letos na cestah videli še ogromno zastojev. "Naprošam vse voznike, naj se zavedajo, da je vsako sekunda pomembna, in naj ne glede na razlog zastoja ustvarijo pas za intervencijske službe," je poudaril.

Povečan promet na slovenskem avtocestnem križu opažajo tudi na policiji. Glede na zadnje podatke se je promet od leta 2019 do danes povečal za devet odstotkov, je dejal pomočnik direktorja uprave avtocestne policije Mitja Palčič.

To pomeni, da je avtocestni križ ves čas močno obremenjen, ob tem pa prihaja do izrednih dogodkov, kot so prometne nesreče, zdravstvena stanja, požari. Če želimo v kolonah ujetim pomagati, se moramo, kot je dejal, ob zastojih umakniti skrajno levo ali desno. "Nikoli ne vemo, kdo je na začetku kolone, lahko je tudi vaš svojec," je še poudaril.

Policija vse voznike tudi poziva k previdni vožnji in spoštovanju predpisov, da bi čim bolj zmanjšali možnost in posledice prometnih nesreč.

Pravilo: "Vozi desno, prehitevaj levo"

Pozivom se pridružuje tudi Dars. Po besedah Roka Dolinška iz službe za upravljanje prometa in prometne varnosti deset let po začetku akcije Reši življenje sicer opažajo, da se je stanje v tem času izboljšalo.

Agencija za varnost prometa ob tem še poziva voznike, naj se na avtocestah držijo pravila "Vozi desno, prehitevaj levo", saj pri vožnji na avtocesti ne velja prosta izbira prometnih pasov. Pravilna vožnja po avtocesti pomeni, da je prehitevalni oziroma levi prometni pas namenjen prehitevanju, vozni oziroma desni prometni pas pa vožnji.

Z današnjim dnem se sicer zaključuje tudi druga letošnja akcija o pomenu prilagojene hitrosti, ki še vedno botruje nastanku preveč nesreč. "V času poletnih mesecev vse udeležence pozivamo k strpnosti, k uporabi varnostnega pasu, vožnji brez distrakcij, kot so telefon in druge naprave, brez alkohola in s hitrostjo, ki je prilagojena omejitvam in razmeram," je pozval Hribar.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ni_mi_vse_eno
26. 06. 2022 20.55
Nujno je samo umret, vse ostalo je zadeva sporazuma.
jezero
26. 06. 2022 17.25
+1
Čudno, da Nemci ali Švicarji ne poznajo te razporeditve vozil!
nikhrast
26. 06. 2022 17.35
-5
Odstavni pas je za paramedike, policaje in gasilce, to vemo vsi v Severni Ameriki.
nikhrast
26. 06. 2022 15.49
-5
Pa saj vozniki po svetu ne vedo da imajo avtoceste v Sloveniji samo dva pasa. Po velemestih po tri, štiri, pet... stez, na vsaki strani pa odstavni pas, ta pas pa je za paramedike, policijo in gasilce. Samo na odstavnem pasu ne čepeti, policaji te naženejo in še kaznujejo.
Veles_zaš?itnik
26. 06. 2022 16.30
+6
Hrast, cela EU ima reševalni pas po sredini, mislim da je samo Italija izjema,..., tako da ne bit spet pameten in govoriti, da je samo v Sloveniji tako.
nikhrast
26. 06. 2022 17.30
-6
Cela Evropa ima samo dva pasa, nisem vedel da je to mogoče. Tu v Severni Ameriki vidim po pet stez, pa še odstavni pas na vsaki strani.
lojze3
26. 06. 2022 15.07
+2
Vozniki bmwjev itak mislijo da se za njih dela pas
za resnico
26. 06. 2022 15.53
tudi voznike audijev so oboji podobni mislijo ,da so nekaj vec ce imajo jajca od avta v zepu pa nic
periot22
26. 06. 2022 14.50
In ko ni odstavnega pasa gospoda nas vi s helikopterjem dvignete!!!!!!
petnikov
26. 06. 2022 14.26
+7
Jaz naredim prostor in se lepo umaknem povsem levo, potem pa tip, seveda egoist na3, lepo prehiteva po sredini. Policije pa itak nikjer...
ni_mi_vse_eno
26. 06. 2022 20.56
+1
Točno o tem govorim, določeni ne poznajo sporazumov.
Ramzess
26. 06. 2022 13.57
+5
Vse lepo in prav, samo potem naj tudi samo začnejo pravočasno obveščati o nesrečah, preusmerjati promet, urejati obvoze, ipd. Zadeva zahteva ustrezno ravnanje obeh strani, ne samo ene.
kmet#1
26. 06. 2022 13.45
+0
Pravijo da vremena ne morš spremenit pa mislim da razmišljanje ljudi tut ne da bi ustvarl reševalni pas
User2120423
26. 06. 2022 13.31
+2
2/3 kvazi "profesionalnih" voznikov tovornjakov se ne razvrsti pravilno oz vtrajajo na voznem pasu. Se vidi da je voznik lahko že vsak. Da ne omenjam Avstrijcev in Nemcev ... zgodba o butalah...
Žac
26. 06. 2022 13.38
-4
A Slovenciljni pa vedo kaj je to? Oni vse po predpisih. Smo v kratkem brali zgodbo na dolenjki kako se je eden peljal za resilcem po pasu. Ne rabita se z drugih delati norca.
2fast4
26. 06. 2022 13.13
+4
APV bi lahko kamot ob avtocesti stali in naredili reševalni pas. Ne gre vse ob klimi v pisarni...