Slovenija

Bo država vzela, kar je dala?

Ljubljana, 02. 02. 2010 14.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Več kot 20.000 dijakov je podpisalo peticijo za ohranitev brezplačne malice. Menijo, da jim želi država kratiti pravico, ki so jo dobili šele septembra lani.

Predstavniki Dijaške organizacije so šolskemu ministru Igorju Lukšiču predali več kot 20.000 podpisov za ohranitev 100-odstotne subvencionirane prehrane. Pismo s pozivom za ohranitev brezplačne malice so poslali tudi premierju Borutu Pahorju.

Dijaška prehrana je pravica in dijaki ne morejo pristati na delno ukinitev subvencioniranja po slabih dveh letih od njene uveljavitve, opozarjajo.
Dijaška prehrana je pravica in dijaki ne morejo pristati na delno ukinitev subvencioniranja po slabih dveh letih od njene uveljavitve, opozarjajo. FOTO: POP TV
Danes smo dijaki ministru Lukšiču predali več kot 20.000 podpisov, s katerimi smo še enkrat poudarili naše stališče, da mora dijaška prehrana ostati brezplačna. O naši zahtevi za ohranitev brezplačne malice smo obvestili tudi predsednika vlade Boruta Pahorja in ga pozvali, da naj predlog Zakona o šolski prehrani v takšni obliki ne sprejme. Predsednik Dijaške organizacije Aleksandar Spremo

Dijaki se s predlogom Zakona o šolski prehrani sicer načeloma strinjajo, "a ne moremo pristati na nižanje subvencije, ki bi pomenilo kratenje dijakovih pravic, natančneje pravice, ki so jo dobili šele septembra 2008''. Bojijo se, da bi predlagana 66,12-odstotna subvencija z možnostjo uveljavljanja dodatne subvencije glede na socialni položaj družine lahko pomenila še dodatno socialno razslojevanje med dijaki.

Sicer pozdravljajo ureditev prehrane tudi v osnovnih šolah, ''vendar ne na račun sredstev, ki so že zagotovljena za dijaško prehrano''. Podpirajo pa druge pozitivne predloge, kot so sprememba toplega obroka v zdrav obrok, boljše evidentiranje, s katerim bi privarčevali del sredstev, dodatne investicije v infrastrukturo in notranji nadzor, v katerem bi sodelovali tudi predstavniki dijakov.

Na ministrstvu za šolstvo in šport nameravajo del sredstev za šolsko prehrano prerazporediti z dijaške na osnovnošolsko prehrano. Vsi srednješolci bi imeli pravico do 1,6 evra subvencije državne pomoči pri toplem obroku, višina preostale subvencije pa bi bila odvisna od socialnega položaja družine.

Dopis predsedniku vlade
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (68)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MIZANTROP
03. 02. 2010 10.48
Tem komunistom še pes na ketni crkne.
Uroš LuLe Luki?
03. 02. 2010 08.36
sej vete kk je... eno gnilo jabolko v košari... tako je tudi tukaj. Poleg tega pa nevem zakaj komentarji o tem da nekateri starši ne morejo plačati malice svojim otrokom, saj se tistim dijakom itak ne bo kaj spremenilo in bodo še naprej malicali brezplačno. Sam jamrate pa mal si kaj sami poglejte pa poštuderite ne pa da vam drugi polagajo mnenja v glavo. mimogrede me pa še zanima od kdaj majo mladoletniki možnost odločanja in vplivanja na vodenje države...
Uroš LuLe Luki?
03. 02. 2010 08.26
ledo123 žal je tako da vas je velika vvečina takih ki vam nič ne paše. še zdavnaj pa si nisem ustvaril mnenja na osnovi svoje sestre ampak na osnovi celotne šole kamor sem tudi sam hodil. Študentje višje šole in srednješolci smo kosilali v istih prostorih zato vem kakšno je bilo stanje. in vem kje vse je ležala hrana. poleg tega pa ne obsojam vseh dijakov, ker je veliko takšnih ki so odgovorni, ampak žal trpijo zaradi tistih razvajenih, ki se v šoli obnašajo čisto drugače kot se obnašajo doma. da se popravim - 99% razvajencev
naivna
02. 02. 2010 23.31
Meni ne gre v glavo, zakaj bi drzava morala hraniti studente, to je dolznost starsev ali pa studentov samih...Zakaj so potem Stipendije in podobno? Vsako malenkost kar drzava placa, placamo mi, nic ne gre iz Pahorjevega zepa, ampak od nasih davkov. Kaj takega ni nikjer drugje na svetu...
KilleR91
02. 02. 2010 21.07
joooj, sploh ne poznate situacije, samo nekaj bluzite :D jasno je, da je treba nekaj naredit, ker se ogromne količine malice vržejo stran. Pa veste, da je z ministerstva izrecno določeno, da se mora vsa malica, ki ostane vržt v smeti? So bile ideje, da bi se tisto kar ostane dalo brezdomcem ali kaj podobnega, vendar se ne sme. Poleg tega, če mislite, da bo uvedba plačila zmanjšala metanje malice v smeti se zelo motite. Do zdaj je plačevala država, potem bodo starši. Tistim, ki nimajo odnosa do hrane je čisto vseeno, njim ne bo treba plačati. Problem se ne začne v šoli, problem se začne doma. Meni osebno niti na misel ne pride, da bi odprl sendvič, 2x ugriznil in ga vrgel v smeti. Žal je pri velikem številu dijakov to stalna praksa. In zdaj naj zaradi takih nevzgojenih mulcev 90.000 dijakov ostane brez zagotovljenega obroka? V resnici niti ni problem tistih slabih 20 evrov mesečno. Večji problem je odnos države do dijakov in študentov. Zakaj hudiča naj bi zdaj MI reševali državo v krizi. Smo mi dajali kredite, izplačevali nagrade, metali denar skozi okno takrat ko ga je bilo dovolj???? Takrat nas ni noben vprašal če bi subvencionirano malico za 3€. Zdaj pa naenkrat vsi v zrak in s prsti kazat na nas, da nismo solidarni, da je kriza, da nam je treba vzet. Patrije in falcona prodajte, pa bo denar. In takrat, ko boste v parlamentu plačevali malico in kosilo (ne iz dodatka k plači ampak iz redne plače) takrat začnite s prstom kazati na vse okoli sebe!
intel1
02. 02. 2010 20.02
samo da imajo v državnem zboru pocen malico oziroma kosilo. bravo slovenija
jaka
02. 02. 2010 18.51
Srednješolci morajo kvalitetno jesti, da bo kaj postalo iz njih!! Sem videl na nevemkateri šoli pri nas, imajo to toplo malico urejeno tako, da kdor ne pride na brezplačen obrok, ga mora potem sam plačati. Temu se reče pozitivna diskriminacija!!
elan5
02. 02. 2010 18.49
Povejte mi od kod mulartiji dnar,da so je polne gostilne? Pa nimam nič proti,če jim plačajo malico, samo naj jo pojejo, ne pa, da gre tričetrt v smeti. Razvajeni do kraja.
nekdo1111
02. 02. 2010 18.46
nisem srednješolec, pa zakaj bi morala država oz. Pahor služit na račun malic.....prva stvar k bi bla za spremenit, je odstvitev Pahorja iz vlade....za državo ni naredil še nič koristnega, same negativne stvari....
naivna
02. 02. 2010 18.45
Ne vem kje drugje na svetu je se da dajo studentom zastonj malice? Bos vedno bolj cenil nekaj , za kar moras placat. So izjeme, pri nekaterih, ampak res, dandanes ???
kokodril
02. 02. 2010 18.38
Obvezno bi morali vsi nekaj malega doplačat, da bi se izločilo take, ki se norčujejo iz hrane.
kikkis
02. 02. 2010 18.32
Pomoje je to cisto prav......sem veckrat vidu kako tej srednjesolski mulci nimajo nobenega spostovanja do hrane...... se spounem ko so pred eno srednjo solo obmetevali avte z jogurtom!!!
SejVešKakiSo
02. 02. 2010 18.28
Nej rajs postimajo tajkune pa svoje plače.
Dejan Zajebancije
02. 02. 2010 18.27
če se v državi najde denar za vse mogoče bedarije in odpise davkov ter kreditov najbogatejšim, potem se bo tudi našel denar za prehrano tako dijakov, kot tudi osnovnošolcev! Tu sploh ne sme biti dileme... Položnice za prehrano v osnovni šoli (ki je obvezna in "kao brezplačna") sploh niso tako nizke, kot bi mogoče kdo upravičeno pričakoval.
papilonka
02. 02. 2010 18.26
lovingyou333- saj se ne govori o tem da bodo srednješolcem to pravico odzveli, le malo okrnili, in to na način da v osnovi boste za malico plačevali 80 centov na dan kot polna cena, potem pa še glede na dohodke v družini, eni po tem takem 80 tisti vmes 40 in tisti z najmanjšimi dohodki pa bo ostalo brezplačno. V času moje srednje šole se je to postopoma že uvajalo s takoimenovano subvencionirano malico, ki je bila zastonj, sicer to ni bil topli obrok je bila pa vsaj malica, prvo leto je bilo tako malo zanimanja ker si je vsakdo mislil da ne bo dobil tako je bilo tudi moje mnenje, no iizkazalo v tistem letui da jo je dobil vsakdo ki je oddal vlogo. V naslednjem letu je bil že znan postopek, pa je bilo zaradi tega zanimanje toliko večje, tako da so dobili malico le tisti kjer je bil zaposlen le eden od staršev. No tretje leto ko je ta možnost obstajala pa je bil valj zanimnja spet manjši in si malico dobil če si zanjo dal vlogo.... tk da ne jambrajte ..saj kdor z malim ni zadovoljen velikega tudi vreden ni ....
cukr1
02. 02. 2010 18.24
Zakaj bi morali naši otroci živeti brez brezplačne malice, zakaj bi morali starši plačevati malico, zakaj se nebi borili za stvari, ki so nam ponujene in potem odtujene..... , in nakoncu, zakaj privoščimo vedno samo najslabše????????????
moelmol
02. 02. 2010 18.24
JozaFric a s ti čist normaln al kaj?! romi pa lačni ne ga sr.. romom mi plačujemo elektriko in bog ce kaj vse še pol pa praviš da so lačni ko pa majo gostijo se pa pečejo 4je oz več prašičev na roštilju preko sosedovega štroma
vlak
02. 02. 2010 18.22
Nekareri,ko so malo bolj lišpavi,bi bilo dobro,da bi za malico dobili kuhan močnik,bi potem v šoli pojeli vse,kar skuhajo kuharice.
milan777@mail386.com
02. 02. 2010 18.12
Bravo Pahor !!!Počasi si me začel spominjati na nekoga pa se dolgo nisem mogel spomniti.Pol pa kar naenkrat ja "Superhik" lik iz Alan Forda . Komu je že on jemal ????????
25ur.com
02. 02. 2010 18.11
@ mupet Janša vam je dal, Pahor vam bo vzel. Naslednjič pa volite tiste, ki so nekaj naredili za vašo korist...prav vam je! Prosim te mupet, ne tekih streljat. Že res da nam je Janša dal topli obrok. Ampak to je bla samo ena izmed predvolilnih for, s katerimi bi nas pridobil. Je kriza in ni za razmetavat z denarjem in (ja tud js sem dijakinja) iz lasthin izkušenj vem da gre polovica hrane v smeti. In slika zgoral je zeloo simbolična, ker takega obroka na naši šoli nismo niti enkrat (še) imeli. Vedno dobimo več kot polovico manj in veliko bolj zdravo, ampak še vedno je škoda denarja za nekaj česar večina ne ceni in se preserava in vse pusti.