Slovenija

Bobnarjeva se vrača v Tacen, njene posle prevzema Ajanović Hovnikova

Ljubljana, 14. 12. 2022 13.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Tatjani Bobnar je, potem ko se je DZ seznanil z njenim odstopom, prenehala funkcija ministrice za notranje zadeve. V obrazložitvi odstopa v DZ je izpostavila, da je sleherni dan delovala v skladu z zaprisego, ki jo je dala pred pol leta. "Moje vrednote in načela so vseskozi ista in se tudi v zadnjem mesecu niso spremenila," je dejala.

Kot je poslance spomnila Tatjana Bobnar, je pred pol leta v isti dvorani zaprisegla, da bo spoštovala ustavo in pravni red in ravnala skladno s svojo vestjo in v dobrobit prebivalcev Slovenije. Nato pa je sleherni dan svojega mandata tako tudi delovala, je zatrdila.

Za največji dosežek šteje, da se je resor notranjih zadev odprl javnosti in k snovanju politik povabil k sodelovanju civilno družbo. Nato je strnila še nekatere poteze, od umika soglasja za tožbe protestnikov za varovanje neprijavljenih shodov do novih usmeritev Policiji o delu na protestih in strokovnega nadzora nad delom Policije v času protestov prejšnje vlade. Spomnila je tudi na začetek odstranjevanja ograje na meji. Dodala je, da je zadnje volitve razumela kot poziv volivcev k drugačni politiki, vključujoči, dejansko demokratični. "Politiki dialoga, ne pa oblastne arogance. Politiki transparentnosti, ne pa zakulisnih interesnih dogovarjanj," je dejala.

Tatjana Bobnar
Tatjana Bobnar FOTO: Bobo

Vsem, ki so ji stali ob strani, se je zahvalila in zaželela srečo Sloveniji. "Tistim, ki mi zamerite, da sem izpostavila določene nepravilnosti, pa naj odgovorim z mislijo sodnika Falconeja: Tisti, ki molčijo in hodijo s sklonjeno glavo, umrejo vsakič. Tisti, ki govori na glas in hodi z dvignjeno glavo, umre samo enkrat," je sklenila svojo predstavitev Bobnarjeva.

"Ravnokar sem zaključila svoj mandat ministrice za notranje zadeve," je Bobnarjeva dejala za medije, potem ko je odkorakala iz dvorane DZ. S prepričanjem in vedenjem, da je njena ekipa na pravi poti so jih, kot je pojasnila, navdale zadnje ankete o zaupanju ljudi v delo Policije. "Zagotovo bom danes deležna očitkov, kaj vse je morebiti bilo narobe pri našem, pri mojem delu," je ocenila in dodala, da stoji za vsako izrečeno besedo in tudi za svojo odločitvijo, da odstopi kot ministrica.

Takoj ob začetku mandata so se na ministrstvu za notranje zadeve in v obeh organih v sestavi lotili pregleda morebitnih spornih premestitev, zaposlitev, napredovanj ali sumov kaznivih dejanj, je dejala. "Na to smo se tudi takoj odzvali v skladu z javnouslužbensko zakonodajo, v skladu z zakonodajo, ki določa organizacijo in delo v Policiji," je dejala. O tem pa so sproti obveščali tako vlado kot javnost. "Tudi v nadaljevanju smo vztrajali samo na tem, da so samo takšni demokratični postopki na podlagi javnouslužbenske zakonodaje in zakonodaje nasploh tisti pravi," je pojasnila.

Na vprašanje, zakaj z očitki o političnih pritiskih na Policijo ni prišla v javnost prej, je dejala, da ni želela, da bi se probleme reševalo v javnosti. "Ampak enostavno na ta način ni šlo več," je dejala. Z Lindavom pa da sta samo "odgovorila na očitke, ki so bili zaznani in objavljeni v sredstvih javnega obveščanja".

Kabinetu novoizvoljene predsednice Nataše Pirc Musar se za zdaj ne bo pridružila, je dejala. Na vprašanje, zakaj ne, je odgovorila: "Ker grem v Tacen." "Vsem ministrom in celotni vladi želim vse dobro pri delu in prav tako tudi seveda svojemu nasledniku," je sklenila.

Ministrica Bobnarjeva je odstopno izjavo napovedala v sredini prejšnjega tedna, uradno pa jo je poslala premierju Robertu Golobu minuli petek. Med razlogi je navajala to, da si ne more postaviti svoje ekipe, in nekatere pritiske na Policijo, ki jih je prijavila tudi tožilstvu in protikorupcijski komisiji. Med njo in Golobom naj bi se zaostrilo tudi zaradi organizacije službe za varovanje predsednika vlade. Golob pa je njen odstop sprejel zaradi izgube zaupanja vanjo. Ob tem so v njegovem kabinetu zanikali pritiske na Policijo.

Gre za prvi odstop katerega od članov aktualne vlade. Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik je po tem, ko je Tatjani Bobnar prenehala funkcija ministrice za notranje zadeve, prevzela posle na notranjem ministrstvu, so objavili na vladnem spletišču. Resor notranjih zadev bo vodila začasno, do imenovanja novega ministra. 

Sanja Ajanović Hovnik
Sanja Ajanović Hovnik FOTO: Bobo

Golob za zdaj še ne razkriva, kdo naj bi bil novi minister, v medijih pa je že zaokrožilo več imen, vključno z obema sedanjima državnima sekretarjema na ministrstvu za notranje zadeve Brankom Lobnikarjem in Tino Heferle.

Ko bo predlagan, se bo moral kandidat za novega ministra najprej predstaviti pristojnemu odboru DZ, če bo njegova predstavitev ustrezna, pa bo nato moral še skozi sito poslancev na plenarni seji. Izvolitev glede na močno večino koalicijskih strank v DZ sicer bržkone ni vprašljiva.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (243)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ROMELS
15. 12. 2022 10.18
-3
Golobi so najbolj "pošteni" ptiči, a naš, tale, je pravo nasprotje. Ko se okusi slast moči se pokaže pravi obraz.
periot22
15. 12. 2022 09.43
-2
Tokrat sem na strani Bobnarjeve!
Butalivud
15. 12. 2022 09.26
-3
V Tacen. Verjetno ne na jezdenje divjih voda. Policijski strokovni rezervni položaj. Podobno strateško lokacijo ima “vojska” v Poljčah.
zibertmi
15. 12. 2022 08.50
+6
in v tacen jo je kazensko poslal tudi janez ,ko jo je razrešil funkcije ,jo kot edina stranka tudi interpeliral,pa je pokleknila na nalogi,kot je sedaj videt na banalni nalogi
?ebula
15. 12. 2022 08.37
+1
Upam, da jo bodo v Tacnu malo došolali.
Japa Jade
15. 12. 2022 08.11
+4
Nič kaj vesel izraz na obrazu nima Bobnarjeva. Človek bi pričakoval, da je to njena zmaga, ampak očitno ni.
Stoenka
14. 12. 2022 21.59
-5
Zdaj bo vse počasi prevzela Maša Kociper,ki jo podpira ljudstvo
pekoči paradižnik
14. 12. 2022 21.59
+11
Se opravičujem, ampak ne morem si kaj, da ne ponovim svojega mnenja, ker me janševci prav silite v to, s svojim zasmrajanjem scene,... Ljubljano ste zaplinjali,... Janševci, spet ste v svoji latrini v kleti, proizvedli ogromno količino prepoznavne vsebine, ki jo zlivate povsod na okoli, ampak brez učinka, nihče vam ne verjame, vaše razgrajanje in napenjanje nobeden več ne jemlje resno, ker vprašajte se, koliko ljudskih glasovanj v zadnjem letu in pol ste preživeli brez odločnega poraza. Niste se sposobni nič naučiti in od enakega delovanja pričakujete drugačne rezultate. To je definicija norosti.......
proofreader
15. 12. 2022 08.28
-5
Vprašaj Jenulla, zakaj ni poskrbel za varovanje.
pekoči paradižnik
14. 12. 2022 21.48
+13
Izsiljevanje predsednika vlade in cele vlade, prikaz sebe kot žrtve se Tatjani ni obneslo. S svojim ravnanjem si je zaprla še vrata v predsedniško palačo,... so se ji pa odprla vrat v Tacen. Žal mi je, da se je odločila za tak način delovanja, ker sem jo cenil in moja pričakovanja do nje so bila visoka....
Minerva
14. 12. 2022 21.54
+9
Bobnarjeva res ni političarka. Kdaj je bolje utihniti.
Salting
14. 12. 2022 21.48
+12
Ali bo sedaj tudi fašistu Hojsu končno uspelo nepreklicno odstopiti?
zrela hruška
14. 12. 2022 21.42
+10
izjavila novinarjem, midva s kolegom lindavom... joj gospa, vaši kolegi so ministri... in ne direktor policije!
RdecaPesa
14. 12. 2022 21.58
+5
Ja, ni ona za ministrico. V bistvu je ona hotla spolicajit politiko.
Rde?a pesa in hren
14. 12. 2022 21.28
+12
No, saj Tacen ni tako slab, tam je bila včasih tudi Pepca Kardelj v svoi vili, je bolj "čist zrak" kot v centru LJ, pa lahko greš malo na sprehod, mimogrede, v služi ali po njej... mislim, da si ji ne sme oz se ji ne bo kolcalo po Litostrojski. Vsekakor pa bo imela čas za razmislek, kje je šlo narobe... oz jaz bi ji dal za razmisle temo kakšna je razlika med polcajem in politikom.... Včasih je MANJ tudi VEČ... to si splača zapomniti.
Rde?a pesa in hren
14. 12. 2022 21.24
+12
Ga Bobnar je dober policaj pa slab politik. In to jo je neslo.
RdecaPesa
14. 12. 2022 21.59
+4
Pa se to je vprasljivo... boljs bi bla nekje s pendrekom
DasaizDalasa
14. 12. 2022 21.11
-1
Mani ni všeč ne ona ne golob. Jaz hočem Hojsa nazaj, ki je edini v zgodovini uspel utišati sindikaliste. To je pa kar lep uspeh, ki ga tile ne bodo nikoli videli.
Antena
14. 12. 2022 21.10
+1
A ta razen odstooati iz položajev ne zna nič drugega ???
minkica91
14. 12. 2022 21.01
-2
če je bil prej avtokratizem, je sedaj absolutizem. Je pa res, da volimo enkrat na 4 leta te poslance, ki so naš predstavniki ljudstva in oni za nas sprejemajo zakone in nas vlečejo za nos.
TOP MOJSTER
14. 12. 2022 20.57
+1
Ta ki ureja poslance in poslanke za v parlament, liči, pudra, frizera, oblači obuva itd. bi moral tudi odstopiti, ker to ne vodi več nikamor......
RdecaPesa
14. 12. 2022 20.55
+5
Sektasem ni mar pravica, borijo se za to, da bi njihovi kadri in speči agenti ostali na svojih mestih in oddelali svoje.
fljfo
14. 12. 2022 21.00
+1
pekoči paradižnik
14. 12. 2022 21.42
+8
Švejk 123
14. 12. 2022 20.54
+6
A Fikreta Hrustasnović pa ne bi bila dobra. Spet čupavc izbira.
SIMON ROZIC
14. 12. 2022 20.52
-3
Naj se že vendar nesposobni levi revanšisti razporedijo na svoje stolčke, povedo kaj v resnici hočejo razen uničevanje kadrov vlade JJ in v ozadju lastninjenje javnih podjetij za naš denar HSE, GEN-i , NUK (prodaja) e.t.c. Telekom...