Slovenija

Brezplačne malice ukinjene

Ljubljana, 04. 02. 2010 16.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Dijaki opozarjajo, da je ukinjanje pravice do 100-odstotne subveniconirane prehrane le začetek krnjenja njihovih pravic. Svoj boj bodo nadaljevali pri poslanskih skupinah.

Učenci
Učenci FOTO: Kanal A

Vlada je na današnji seji za obravnavo v državnem zboru pripravila spremembe zakona o vrtcih ter nov zakon o šolski prehrani. S prvim želi povečati dostopnost do vrtcev, z drugim pa naj bi subvencijo za prehrano razširili na področje osnovnih šol, a obenem ukinili 100-odstotno subvencioniranje dijaške prehrane.

'Višja stopnja pravičnosti'

Kot je po seji vlade glede predloga zakona o šolski prehrani pojasnil minister za šolstvo in šport Igor Lukšič, je dosedanji zakon obsegal le področje dijaške prehrane. Z novim pa subvencijo širijo tudi na področje osnovnih šol in s tem uvajajo "višjo stopnjo pravičnosti".

"Ključna zgodba" je po ministrovih besedah v tem, da prehrano razumejo kot del šolske dejavnosti in ne kot socialno pomoč. Želijo, da bi se ta subvencija povečevala in bi "enkrat v bližnji prihodnosti, ko bodo to omogočala sredstva v državnem proračunu, prišli do tega, da bi bila šolska prehrana v osnovnih in srednjih šolah za starše brezplačna".

V predlogu zakona uvajajo tudi lestvico, pravi minister. Pojasnjuje, da je za otroke oz. njihove starše že sedaj v približno 38 odstotkih prehrana brezplačna in tako bo tudi naprej. Dijaška prehrana pa bo razdeljena še v dve stopnji, približno 22 odstotkov bo plačevalo polno ceno, tj. približno 16 evrov na mesec, okrog 44 odstotkov pa jih bo plačevalo po 9 evrov.

Po vseh naših prizadevanjih in trudu za ohranitev 100-odstotne subvencionirane dijaške prehrane smo ogorčeni nad odločitvijo vlade, ki s sprejetim predlogom zakona zmanjšuje pravice vseh dijakov v Sloveniji. Žal, dobre želje vlade ne morejo nasititi lačnih ust. Dijaki bomo boj za svoje pravice nadaljevali s še večjim zagonom. Aleksandar Spremo, predsednik DOS

Občine hitreje do prostorov za vrtce

Spremembe zakona o vrtcih po Lukšičevih navedbah prinašajo nekatere rešitve, ki naj bi občinam omogočale, da bodo lahko hitreje prišle do prostorov za vrtce. Omogoča se ureditev prostorov v nenamenskih stavbah brez spremembe namembnosti objektov in določa se vse faze prostorskega načrtovanja vrtcev v občini kot tudi financiranja izgradnje vrtca, ko je investitor zasebnik, je navedel minister.

Pri postopku vključevanja otrok v vrtce naj bi šle spremembe v prid preglednosti. Določa se javna objava o varuhih predšolskih otrok ter ureja vodenje evidenc otrok v vrtcih, kar bo po ministrovih besedah dobrodošla pridobitev tudi za šolsko politiko, saj bodo na tej osnovi lažje sprejemali odločitve. S predlaganimi spremembami se ureja še delovnopravni položaj nekaterih strokovnih delavcev v skladu z zakonom o financiranju vzgoje in izobraževanja.

Dijaki razočarani

Dijaška organizacija Slovenije (DOS) je razočarana nad odločitvijo vlade, ki je sprejela predlog, ki ukinja 100-odstotno subvencijo za dijaško prehrano.

Kot pravijo, bodo svoj boj nadaljevali pri poslanskih skupinah. DOS opozarja, da je ukinjanje pravice do 100-odstotne subvencionirane prehrane le začetek krnjenja njihovih pravic.

V Slovenski demokratski mladini (SDM) menijo, da so takšni ukrepi še toliko bolj škodljivi, saj bodo stroški prehrane dijakov zopet padli na že tako obremenjene družinske proračune. Kot pravijo, je minister Lukšič pred časom izjavil, da bo nova razdelitev sredstev bolj poštena. "Na tem mestu ministra sprašujemo, kaj je nepoštenega pri tem, da imajo vsi dijaki možnost vsakodnevnega brezplačnega toplega obroka?"

V Mladi Sloveniji, podmladku NSi, so zgroženi in razočarani nad današnjo odločitvijo vlade. Kot pravijo, je vlada naredila korak nazaj pri zagotavljanju pogojev za zdravo prehranjevanje dijakov.

V MSi zbirajo podpise med dijaki, do sedaj so jih zbrali prek 15.000, ki jih pa ne bodo predali ministru Lukšiču, ampak predsedniku državnega zbora Pavlu Gantarju, ko se bo v DZ začela obravnava predloga novega zakona. Minister Lukšič je po njihovih besedah pokazal zelo odklonilen odnos do prizadevanja DOS.

SORODNI ČLANKI

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (104)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

AFNA-1A
06. 02. 2010 15.17
Naj ukinejo še menzo v parlamentu! ... in še kaj bi se našlo za ukinit...
foff
06. 02. 2010 15.08
Popolnoma se podpišem pod Tončka Balončka! ""Prejšnja vlada je dajala, ta pa jemlje, in to otrokom," poudarja nekdanji šolski minister Milan Zver." citiat iz časnika Večer Pa ja de! Šlo je za dobro premišljeno politično strategijo, ne se sprenevedat! Če pa ni bilo strategije, potem pa so imeli več sreče kot pameti. Ciljne tarče - srednješolci in starši, državljani, ki bodo odločali na volitvah čez 3 leta (oz. tedaj 4). Zakaj pa niso uvedli še brezplačnih malic za osnovnošolce, če smo že pri kakovostni prehrani otrok? ...4 leta smo včasih sendviče žrli, pa pol doma pravo kosilo, go figure - preživeli smo! Socialno šibki pa so imeli bone za prehrano. In me res zanima o kakšni izboljšani kakovosti življenja govori ta Zver, 60 eurov/srednješolca na mesec več? 1/3-2/3 davkoplačevalskega denarja v obliki brezplačnih obrokov pa roma v smeti, če ne celo v kak žep! Ne bluzi, Zver! SDS bi v krizi do sedaj ukinila še kaj več, kot le brezplačne obroke - ne dvomim pa da bi to tudi pomenilo hitrejše okrevanje gospodarstva! Pa vseeno, pokvarjeni eni in drugi, vsem se gre le za všečnost in oblast!
guitarmaster
05. 02. 2010 18.41
pa ka si bojo še namisli
Matjaz Butara
05. 02. 2010 13.26
Ok pa začnimo... za 38% bo brezplačna 22% bo plačevalo polno ceno 44% pa jih bo plačevalo 9eur skupaj je 104% A boste preveril, če ste tole prav napisali ane? :) Mogoče ste pa še zamejce upošteval in dobil še kakšen Miloševičev seznam za volitve ;)
castnasestra
05. 02. 2010 11.30
Večplastno gledano, napovedane Lukšičeve poteze se mi zdijo zelo zelo vredu... Žal pa močno dvomim v realizacijo le teh...
Tonček Balonček
05. 02. 2010 09.46
Stran metanje denarja je bila ta diletantska uvedba brezplačnih malic!!! "Bo že plačala naslednja vlada!" Enako je bilo z vinjetami in še s čim! Pa ne moreš kar skelniti, da boš zuvedel neke tople obroke, ne da bi imel v rokah projekt, analize itd., kar po partrizansko! To je dejansko stranmetanje denarja!
rafael.m
05. 02. 2010 07.42
Veliko dijakov ne je tople malice, saj niso fizični delavci in se ogromno hrane zmeče stran. Zato bi jo morali na osnovi izobešenega jedilnika za naslednji dan odpovedat. Včasih smo se zadovoljili z zdravo hrano: kruh in jabolko.
SLOHaider
05. 02. 2010 07.21
HVALA VAM LEPA TISTI KATERI STE VOLILI TO RDECO VLADO,PA SE TA VLADA ZAVEDA KAJ JE OBLJUBILA PRED VOLITVAMI . SEM PONOSEN SLOVENEC ,GLEDE TE VLADE PA MI JE RESNICNO BITI SRAM SLOVENEC,TAKSNE POLOMIJE ,UPAM DA TI OTROCI NE BODO NIKOLI SLI VOLIT TEH BARABINE
petdan
05. 02. 2010 07.08
V mojih očeh je ukinjanje malice dijakom, sramotno dejanje te vlade. Denar se na veliko meče skozi okno za nepotrebne vodne topove, steklene palače, POVEČUJE SE BIROKRACIJA, celo s helikopterji bi radi šli v Afganistan - NAŠI OTROCI BODO PA LAČNI. KAKŠNA SRAMOTA !!!
Alcomp76
05. 02. 2010 06.56
Me zanima, če bi imeli ti dijaki volilne pravice, če bi jim kar tako unkinili brezplačno malico.
buhaa
05. 02. 2010 01.23
NIKOLI nisem imela ZASTONJ tople malice v srednji šoli! Še tisti sendviči v menzi so bili po 1€! Saj se strinjam, da bi imeli dijaki zastonj toplo malico, ampak tudi brez tega se da preživet. Potem še jim naj znižajo štipendije, ker itak ne bodo potrebovali toliko denarja za hrano, kot smo ga porabili nekateri!
yarrick
04. 02. 2010 23.02
jaz tudi nisem imel tople ZASTONJ malice. pa ne izhajam iz bogate družine( fotr v pokoju, mati brezposelna), malco je bilo vedno treba plačati. Kar je naredila prejšnja vlada je bil obupen poiskus pridobitve glasov, sedaj pa ko ga bo ta vlada okunila pa bo zgubila glasove. res pametna poteza. Sicerpa koliko hrane so stran zmetali, namesto da bi dali tisto brezdomcem ali kaj podobnega...
Caterpillar
04. 02. 2010 22.58
Sem za to, da se nekaj mesecev vodi evidenco, kdo od dijakov hodi na to prehrano in kdo ne. Tisti, ki ne hodijo, se jim dodatek pač ukine. Ga očitno ne potrebujejo... Moje mulce bom pa že naučil kaj pomeni zdravo živet. Danes se folku sploh sanja ne...
Caterpillar
04. 02. 2010 22.55
Sredno šolo sem končal že skoraj 10 let nazaj. Že takrat je bilo kar nekaj nadebudnih frajerjev, kateri so DOBESEDNO metali hrano v koš. Nikoli nisem razumel tega in nikoli ne bom... Vem, da je danes še slabše, saj so se neke kulture med mladino razpasle kot gobe po dežju in vsak se želi pokazati v neki luči. Nekako moraš držati z nekom, da nisi odpadnik. In take mladine, katera si misli, da je frajersko metati hrano proč je vedno več. Res, ne razumem. Osebno sem za to, da se dijaška hrana plačuje iz žepa ljudi. Če pa ne gre drugače, pa naj si jo plačujejo mulci sami, iz žepnine. Tisti, kateri žepnine nimajo, prekleto dobro vejo kaj pomeni manj denarja in posledično metanje hrane proč... Nekdo je omenil cigarete in alkohol. Zaradi mene se lahko mladina zakaja in zapija kolikor hoče. So očitno dovolj pametni, da vejo kaj je prav in kaj ne. Pa naj se pokažejo kot pametni še na drugih področjih...
juhuhu_bruhuhu
04. 02. 2010 22.47
sej je prov, ta brezplačni topli obrok je bla itak sam janševa predvolilna poteza
acobgd
04. 02. 2010 22.43
bemti vlado!!! Važno da majo oni za prevoz z falconom, naši otroci pa naj bodo lačni v šoli. No , sej kmalu bodo naši otroci dobili volilno pravico!
Tonček Balonček
04. 02. 2010 22.24
Ta dekre prejšnje vlad eje bilo stran metanje denarja. Teh stvari, namreč v zvezi s prehrano, s eneda reševati z nekim partijskim dekretom, če pa ni ne infrastrukture, kadra in ničesar! Prehrana pač niso nalepke ali brezplačniki, šlo je za totalni ad hoc partizanski dilentatizem, katrega vse probleme in stroške, tehnilčne in kadrovske, da ne omenjam finančnih, rešitve prepustili novi vlade. To je bilo neodgovorno, otročje in demagoško početje, stroka ni imela s tem nič!!! Kaj se je dogsajalo in se še, vemo vsi, ki smo bili in smo priča temu razsipanju hramne in denarja, katermu je botroval politični voluntarizem prejšnje sanjske ekipe. Tako reševanej dijaške prehrane napravi več škode kot koristi, totalno zgrešeno lotevanje projekta, še huje kot z vinjetami! Kar za enim šankom odločajo o miljonih!
kaalen
04. 02. 2010 22.21
Hja, meni ze od zacetka ni bilo jasno kaj je s temi malicami, ker je bilo logicno, da je to velika potrata hrane in denarja. Kje drugje na svetu pa imajo dijaki zastonj prehrano? Hrano morajo ljudje jesti ne glede na to ali so v sluzbi, soli ali pa doma - od kje torej ideja da jim mora to nekdo placat. Najbolje da vam drzava futra otroke pa da vam jih se vzgaja, starsem ni potrebno narediti nic. V Avstraliji si otroci se v osnovnih solah lepo prinesejo s seboj lunch box, ce hoces otroka v privat solo dat moras placat, solnine na univerzah pa se placa ne glede na to al si domac ali pa mednarodni student, studenti nimajo nobenih privilegijev kar se tice dela (ala studentske napotnice), so zaposleni tako kot vsi ostali.... in nobenega ne slisim, da se pritozuje.
sunshine92
04. 02. 2010 21.43
še to nam bojo vzel, že tko damo ogromno dnarja za mesečne vozovnce, učbenike... zdj pa še malca... usi pač ne dobimo kej velik dnarja od tastarih ampak si ga služmo sami. Zdj hočjo pa še študentsko delo ukint. Kaj bomo pa pol? Usi pa tut nimamo štipendije. Usaj malco bi pa lahk pustil. Je pa res da jih usaj 40 % ne hod na toplo malco in da se ogromnu hrane vrže stran.
vetrolov
04. 02. 2010 21.28
a dihamo še lahko ?