Slovenija

V šolah mečejo malice stran?!

Postojna, 17. 05. 2009 15.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

V srednjih šolah veliko malic vržejo stran, zato bi bilo bolje, če bi del stroškov krili dijaki oziroma njihovi starši, meni minister Lukšič. Obenem odločno zagovarja idejo brezplačnega vrtca za vse.

Država bi morala po Lukšičevem mnenju srednješolcem malice le delno financirati.
Država bi morala po Lukšičevem mnenju srednješolcem malice le delno financirati. FOTO:
Lukšič je bil gost na festivalu družin, ki že tretje leto zapored poteka v Postojni. Udeležuje se ga več kot 5000 obiskovalcev.

Šolski minister Igor Lukšič opaža, da v srednjih šolah veliko malic vržejo stran, zato predlaga, da bi srednješolci oziroma njihovi starši plačali del stroškov za malice ter da bi se dijaki vsak teden posebej odločali, ali bodo malicali v šoli. "Del tako privarčevanih sredstev, gre za okoli 38 milijonov evrov, bi prerazporedili v osnovne šole, kjer nimajo brezplačnega obroka, s tem denarjem pa bi bil delež obroka brezplačen," je pojasnil. Ministrstvo za delo bi prispevalo sredstva, da bi tudi socialno ogroženim srednješolcem zagotovili možnost tople malice.

Lukšič se je tudi odločno zavzel za brezplačne vrtce za vse otroke. Gospodarska kriza po njegovem mnenju ne more biti vzrok za zmanjševanje takih sredstev, je prepričan. To je potrdil tudi z avstrijskim primerom: na Dunaju so kot protikrizni ukrep za brezplačni vrtec namenili 75 milijonov evrov. "Ni problem, da sredstev ni, problem so prioritete," je dodal Lukšič, ki meni, da bi bila podpora države spodbuda družinam z majhnimi otroki.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (285)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Vito Gorši?
19. 05. 2010 12.56
+1
v šoli mečejo vstran malice politiki pa kradejo naš denar
trapo
02. 02. 2010 17.47
bubi89 Dopolnil bi te samov 2 točki. Praviš da so šibki otroci otroci raznih tajkunov in podjetnikov (jaz bi dodal še kakšne direktorje samostojnih d.o.o.-jev, obrtnike in večje kmete) in to zato ker jih socialni del države tako postavi. Delavcu izplača 600€ (če), sebi nameni 450€ in država to obračuna, čeprav se vse financira iz računa podjetja in ima svojo ti kvazi plačo sam za kofetke pa še tukej mu zmanjka. Te socialne transferje bi bilo potrebno uredit.
Nanc4
19. 09. 2009 19.35
1. ko sem še hodila v srednjo šolo so se današnji otroci, ki jim velika večina stašev danes dela posebke tako preseravali, pa smo imeli na izbiro vedno 3 menije in niti eden za njih ni bil dobr...to bi samo pohane pa pomfrit vsak dan...in da bi vi vidl kako so to nekateri samo zbrskal in dal nazaj..kar pa je vse romalo v smeti... 2. vedno so socialno šibki otroci podjetnikov in tajkunčkov...VEDNO...tisti ki je lačen poje tud cvetačo in brokoli, ki pa sploh ni tako slaba, samo ni pražena v 5 litrih olja... 3. šolanje naj bi bilo brezplačno..ali mi lahko potem en pove zakaj smo zmetali 450 evrov za dve osnovnosolki in zakaj skoraj vsaki teden neki rabta.. dajo jim samo seznam in to rabita, če pa tega ni pa otrok sploh ne dobi ocene ker nima pripomočkov....NO KAJ HOČEM POVEDAT, DA JE ŠOLSTVO V PODNU IN NAMESTO DA BI OTROKE IZOBRAŽEVALI NAM KRADEJO OTROCI PA VSAKO LETO MAN ZNAJO IN SO POD VEČJIM PRITISKOM!
kr_neki7
19. 05. 2009 12.24
danaaajaaa - tud u public schools maš na izbiro kar hočeš za malco, usaj na naši šoli j blo tko. je pa res da jo je treba sprot plačat. ubistvu je to neke vrste kosilo že k traja dl k malca pr ns. ampak si pa tm že u middle school (tj. naša osnouna) u šoli do 3 zato pa maš tako malco. tko da pr ns je use čis drgač in je brez veze da se primerjamo k pol bi mogl narest popouno reformo šolstva.
zamejc
18. 05. 2009 22.15
DulceMariaX3:ko bi vsaj imeli malice kot v ameriki, ko kuharce skuhajo različno hrano in si jo učenci oz. dijaki izberejo sami!!! pejd prosim naprej poslusat rebelde pa pusti take forume odraslim osebam, mularija je samo zbircna, brco u rit, ce si lacen bos ze jedu kar ti dajo drgac mas tam trgovino in kupsi kekse, da bos ja de be la
zamejc
18. 05. 2009 22.12
muLARIJA NE S JOKAT, BODITE VESELI DA IMATE TO ZASTONJ
nkajba
18. 05. 2009 18.02
Na to temo je veliko več diskusije tistih, ki si želijo ponovno bogateti s sendviči. Tarnajo predvsem tam, kjer je hrana zelo enolična in neizvirna. Dijaki v okolju, kjer jih sama spremljam se vedejo kulturno, pojedo skorajda vse, mnogi prihajajo po dodatke. res pa je jedilnik sestavljen mesečno in nekatere menuje sestavljamo skupaj z njimi. O neverjetnih količinah pomij govoriti ne morem, ker jih glede na količino obrokov sploh ni toliko. Ocenjujemo, dajih je največ 7% od celotne količine pripravljene hrane. menim, da bi ukinitev te bonitete dijakom prinesla več škode kot koristi. res pa je, da nekateri, ki so kljub vsemu uspeli infiltrirati sendviče v jedilnice tarnajo, saj je mogoče sendvič prodati za ceno 2 evra z manj stroški, kot skuhati topel obrok. materialni strošek za sendvič spretnim ustvarjalcem predstavlja le 30% prodajne cen. Dobiček je tako neprimerljiv v primerjavi s stroškom za topel obrok. Vsi, ki razmišljajo o ukinitvi te pravice naj ne pozabijo, da smo se za to zavzemali tudi tisti, ki smo šolske klopi gulili sočasno s trenutno ministrsko strukturo. naj se taka praksa uvede končno tudi v osnovne šole, pa bomo v srednjih šolah imeli primerno vzgojene in navajene dijake. nekateri organizatorji prehrane pa seveda ne morejo mimo dejstva, da je tovrstna prehrana temeljito posegla v organizacijo pouka v šolah.
anja_sanja
18. 05. 2009 17.09
SEVEDA ČE JE PA ZANČ!! VSAK DRUG DAN: cvetačni narastek, pire krompir iz vrečke (umetno pridelan) če pa ni to je pa zelenjavna juha (ki pa dobesedno zgleda kokr na trevniku natrgana zelenjava, nenarezana...)
smeh-lol
18. 05. 2009 12.22
HAHA ma dej no a veš kuk srednjih šol je kjer so malice zastojn. Zelo malo. Večina srednji šol sploh nima kantine oz prostora kjer bi se lahko mirno dol usedel in obrok pojedel. Drugače pa nič ne bi smelo biti zastojn, postavijo naj vsaj nekakšno simbolično ceno. Zastojn stvari se ne spoštuje, na žalost.
civitasstain@gmail.com
18. 05. 2009 11.30
Ha, ha, ha, ......... Spet en dober izgovor ministra, da bi kaj denarja prišparal. Ministri hočejo večje plače in EU tudi ni tak poceni.
Tomozuki
18. 05. 2009 11.25
Frocovje je preveč zbirčno dan danes :)
danaaajaaa
18. 05. 2009 11.05
DulceMariaX3:ko bi vsaj imeli malice kot v ameriki, ko kuharce skuhajo različno hrano in si jo učenci oz. dijaki izberejo sami!!! Kaj ne veš da se to v Ameriki presneto drago plača! To je samo v zasebnih šolah, ki si jih lahko privoščijo samo bogati! Torej? Verjamem da v vseh šolah ni enako, to je razvidno tudi iz vaših prispevkov! Samo da nekdo reče kruhu in medu svinjarija, ne zasluži niti tega. Jaz sem si morala svojo malico v srednji šoli kupovati sama! V OŠ so jo plačevali starši! In kaj sem dobila? Dva kosa kruha (črnega, ne vedno svežega) in jabolko, pa morda skodelco čaja ali mleka! Veliko prispevkov tukaj kaže kako se ne spoštuje hrane! Vse nam ne more biti všeč, ampak podarjenemu konju se ne gleda v zobe! Marsikaj tudi ni prav! Seveda ne! Za vsakega ki pa vrže v koš kruh (simbol blagostanja) pa odkrito: si ga tudi ne zasluži! Glede na krizo s katero se danes srečujemo, se bo verjetno marsikomu , ki je vrgel hrano vstran tudi hudičevo kolcalo, ko tudi za slabo hrano ne bo imel. Veliko jih je prenažrtih vseh stvari, zato so pa je tudi toliko predebelih! Samo to je pa spet že problem ministrstva za zdravje!
TRN V PETI
18. 05. 2009 11.02
Spet so levaki uspeli z netenjem megle. Brezplačna malica za dijake je dosežek. Sedanja koalicija se je hoče znebiti samo zato, da bodo te miljone lahko sami pokradli. Sicer pa. Kakšna socialno naravnana vlada je to, ki krajša pravice revežom, tajkunom pa financira njihove kredite?
ankosir
18. 05. 2009 10.51
COFAR " hitro pejt delat, ker ti že mal prebija. Kolikor sem te do zdej spoznal, moraš bit grozen človek...... bogi ljudje okoli tebe
Cofar
18. 05. 2009 09.54
Pa še tole bi rad napisal (preden grem) - problem mislenosti v SLOVENIJI je čist EX-JUGA. Če želimo imet dost dobre plače, mormo najprej razbremenit gospodarstvo in racionalizirat socilane prejemke. Jaz razumem, da nekdo nima ima pa otroka - vendar bi moral bit kriteriji za to da nekaj dobiš precej bolj hudi. Ampak, to bomo dočakal šele nekje čez 20 let (al pa nikol :) ) Lepo se mejte :)
Neurath
18. 05. 2009 09.46
zupancicevajama Verjetno si bil primer študenta, ki je delal fakulteto X let le zaradi statusa in ne izobrazbe bremenil že tako preobremenjen sistem. Žal takšni tudi za gradbeno podjetje niso dobri, če samo pogledamo avtocestna dela. ..eden koplje 20 pa jih gleda!
Cofar
18. 05. 2009 09.45
Sej konc koncev sama zastonj šola ni problem - problem je, če student ni resen - tkih pa je, vam lahko povem ker poznam kr nekaj profesorjev iz faksa - kar dobrih 50% Ki študij zavlačujejo in podaljšujejo itd... Sicer pa kot je Neurath napisal, jaz lahko samo iz distance gledam. Ko se bo proračun tako zapacal ga pa itak sam bog ne reši več :) Svoje fifnačno stanje imam racionalizirano, vem koliko rabim, več mi ni treba iskat nikjer :) ENOSTAVNO :) še otroških doklad nikol nisem uveljavil ker se mi zdi, da jo to res za tiste, ki nimajo nič.
Cofar
18. 05. 2009 09.42
zupanciceva jama plačal sem si srednjo šolo sam!!! Noben mi ni plačal moje šole!!! In še naprej se izobražujem na svoje stroške!!! Tko da, vem samo to, da sem precej bolj učinkovit kot večina študentov, kajti vse končujem že v prvih rokih (deloma zato ker so popravni izpiti plačljivi) in drugo, ker si sam želim imet neko izobrazbo!!!
Neurath
18. 05. 2009 09.40
Cofar Ni kaj dodat, oba pa lahko le iz distance gledava to porazno stanje in vsakodnevno umiranje zdrave pameti - žal pa je stranski učinek ta, da so v ta zgrešen sistem upeti (posredno) razumni ljudje.
Cofar
18. 05. 2009 09.40
Edni ne bi se strnijal, da pomankanje vrednot problem zdajšnje generacije. Sej otrokom smo zgled mi. Kaj je danes bolj pomembno - DIPLOMA po koncu študija ali to da morda, avtomehanik, čistilka, frizer, natakar??? Zakaj bi bil nekdo z diplomo več plačan kot nek recimo frizer? al pa natakar?? Zakaj? Če oba enako zagnano delata - Sistem vredno rušijo socialni podorneži in kot pravim, najbolj vidni ljudje na položajih - ker žal, nekateri so si v samo 10 letih nagral tok (žal zakonito) da mogoče trem generacijam ni treba s prostm mignt!!!