Slovenija
Oglas

Dostopna energija - pomembna prednost današnjega časa

Ljubljana, 01. 08. 2022 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Poletje prebudi številne pohodnike, ljudje se pogosteje odpravimo v naravo in na vrhove naše prelepe domovine. Ste že kdaj pomislili kako zagotavljajo energijo za kuhanje ali ogrevanje na takšnih odročnih območjih?

Daljinski sistemi ogrevanja ter sodobne alternativne rešitve so velikokrat nesprejemljive za bolj oddaljena območja izven mestnih središč ali višje ležeče kraje, kjer je za zagotavljanje osnovnih dejavnosti in življenje nujno potreben stabilen vir energije. Aktualne razmere in dogajanja v svetu še toliko bolj v ospredje postavljajo potrebo po mobilni ter dostopni energiji. Utekočinjen naftni plin (UNP) je odgovor na številne aktualne izzive in vir, ki zaradi svoje možnosti transportiranja v različnih volumnih, omogoča boljše pogoje za življenje milijonom posameznikov po svetu. 

UNP

Utekočinjen naftni plin (UNP) na Kredarici in še kje 

Poletje prebudi številne pohodnike, ljudje se pogosteje odpravimo v naravo in na vrhove naše prelepe domovine. Za prehojeno pot se radi nagradimo s kakšnim toplim napitkom ali jedjo na žlico. Ste že kdaj pomislili kako zagotavljajo energijo za kuhanje ali ogrevanje na takšnih odročnih območjih?

UNP za kuhanje ali ogrevanje uporabljajo številni planinski domovi v Sloveniji. Na vrhove jih lahko dostavimo s pomočjo helikopterjev, posebnimi terenskimi vozili oziroma tovornjaki (avtocisternami). Tudi Kranjska Gora, Pohorje ali Krvavec, kot pomembna smučarska oziroma zimska središča v veliko svojih nastanitvenih ali gostinskih objektih uporabljajo UNP. 

UNP

V zadnjih letih so priljubljene premične prikolice s ponudbo hrane, kjer prav tako UNP oziroma plinske jeklenke omogočajo najboljšo rešitev, saj ni potrebnega urejanja drugih priključkov ter je vse potrebno za kuhanje praktično v samem vozilu. 

Zagotovo pa se bodo strinjali vsi avtodomarji, kampisti, overlandarji in podobne skupine, ki dopustujejo v naravi, da bi bili brez utekočinjenega naftnega plina (UNP), ki omogoča priključitev na naprave kot so kuhalniki, luči, hladilniki ipd., dopustovanje veliko bolj omejeno. Posebej priročne so manjše turistične jeklenke kapacitete 3 oziroma 2 kilograma.

UNP

Utekočinjen naftni plin – enostavno mobilen vir 

Za razliko od zemeljskega plina s katerim se utekočinjen naftni plin (UNP) pogosto laično enači, UNP za uporabo ne potrebuje večjih infrastrukturnih investicij z vidika izgradnje plinovodnega omrežja (lahko pa se sicer uporablja tudi v taki obliki – torej, da povezuje več ločenih lokacij), ampak za uporabo zadostujejo prenosne oziroma mobilne posode za hrambo – t.j. jeklenka ali plinohram. 

V primeru priključitve na plinohram se lahko sicer poveže tudi več lokacijsko oddaljenih enot, sama dobava oziroma polnjenje plinohrama poteka s pomočjo avtocisterne, ki energent dostavi praktično povsod. 

Eden najčistejših fosilnih goriv, ki je kompatibilno z obnovljivimi viri 

Rešitve v praksi kažejo, da so fosilna goriva še vedno nepogrešljiva za zagotavljanje stalne in nemotene oskrbe. UNP lahko uporabimo ali izgubimo, saj večina energenta pridobimo kot stranski produkt pri destilaciji surove nafte in pridobivanju zemeljskega plina, v zadnjem času pa tudi iz obnovljivih virov energije – kot to velja za na primer za 100 % obnovljivi vir biopropan. Glede na dane izkušnje je oprema oziroma UNP instalacijski sitem enostavno kompatibilna tudi z drugimi viri, kot je denimo utekočinjen zemeljski plin (LNG) oziroma biopropan. UNP je zanesljiv fosilni vir, ki v praksi velikokrat predstavlja rešitev v primeru vključevanja alernativnih naravnih virov ali hibridnih rešitev z drugimi fosilnimi gorivi, saj uporabnikom prinaša želeno mero stabilnosti. 

UNP

Več o prednostih UNP: https://www.giz-unp.si/

GIZ UNP - Gospodarsko interesno združenje za utekočinjen naftni plin

Bertoki, Sermin 8A, 6000 Koper - Slovenija

Info: info@giz-unp.si

FB: https://www.facebook.com/GIZUNP

LINKEDIN: https://www.linkedin.com/company/giz-unp/


Naročnik oglasa je Gospodarsko združenje za utekočinjen plin.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni