Magazin

Kraška megla, pogozdovanje z droni in plavajoče smeti

Ljubljana, 16. 12. 2023 07.00 |

Otvoritev viadukta Gabrovica
Avtor
Vesna Lambergar
Komentarji
2

Skrivnostna kulisa je poskrbela za dodaten dramatični učinek ob otvoritvi še ene gradbene etape največjega infrastrukturnega projekta v državi. Medtem pomoč za slovenske gozdove prvič prihaja iz zraka. Stroji pa so začeli z rušenjem nelegalno postavljenega objekta na Hvaru. Svetovne medije so dosegle fotografije žalostnih prizorov Drinskega jezera pri Višegradu. Kaj je še zaznamovalo pretekli teden?

Čeprav je snežna pošiljka tudi letos bolj skopa, pa je zimska gorska sezona pred vrati. Letošnje število intervencij gorskih reševalcev pa je že rekordno. Na PZS so predstavili napotke ter pravila varnega in spoštljivega obiskovanja gora. Kakšno opremo potrebujemo za v gore?

Vsi se še dobro spomnimo lanskega požara na Krasu, kjer je zgorelo več kot 3700 hektarjev gozda. Pomoč za slovenske gozdove pa tokrat prvič prihaja iz zraka. Na enem hektarju zemlje bodo listavce – lipo, trokrpi javor in maklen – posadili kar z dronom hrvaškega podjetja, ki bo s posebnim sistemom na Kras odvrgel posebne semenske kroglice. 

Na domačem političnem prizorišču pa je predsednica republike Nataša Pirc Musar kot tretja v zgodovini samostojne Slovenije na lastno pobudo nagovorila poslance. V svojem skoraj 50-minutnem govoru v veliki dvorani državnega zbora je izčrpno nizala vtise, ki so – kot je dejala – po letu dni predsedovanja mešani.  

Nagovor Nataše Pirc Musar
Nagovor Nataše Pirc Musar FOTO: Luka Kotnik

Medtem se je premier Robert Golob mudil v Parizu, kjer se je spet srečal s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom. Državi sta "odločeni podpirati Ukrajino tako dolgo, kot bo treba", je bilo skupno sporočilo. 

Robert Golob in Emmanuel Macron
Robert Golob in Emmanuel Macron FOTO: AP

Na največjem infrastrukturnem projektu v državi ta hip, več kot milijardo evrov vrednem drugem tiru, so po dveh letih vendarle zaključili še eno gradbeno etapo. Zgradili so 453 metrov dolg viadukt Gabrovica, ki mu pravijo tudi najbolj fotogeničen del proge. Slavnostna otvoritev je bila odeta v kraško meglo. Skrivnostna kulisa je tako poskrbela za dodaten dramatični učinek ob razkritju te nove tehnološke mojstrovine.

Otvoritev viadukta Gabrovica
Otvoritev viadukta Gabrovica FOTO: Luka Kotnik

Na Hvaru pa so ta teden začeli rušiti nelegalno zgrajeno vilo, ki je stala na kmetijskem zemljišču. Lastnik je nekdanji direktor hrvaškega HEP. Na mestu, kjer je zgradil vilo, je pred tem stala starejša hiša, ki je bila legalizirana. 

Rušenje vile na Hvaru
Rušenje vile na Hvaru FOTO: Bobo Pixsell

Forografije, ki prikazujejo žalostne prizore ekološke katastrofe, pa prihajajo iz Višegrada. Drinsko jezero prekriva na tisoče kubikov plavajočih smeti. Odpadki sicer prihajajo iz treh držav, poleg BiH še iz Srbije in Črne gore. 

Ekološka katastrofa na Drinskem jezeru
Ekološka katastrofa na Drinskem jezeru FOTO: Pixsell Bobo

V Evropskem parlamentu pa so podarili letošnjo nagrado Saharov za svobodo misli. Nagrado je posthumno prejela 22-letna Iranka kurdskega porekla Žina Mahsa Amini, ki je septembra lani umrla v policijskem pridržanju. Nagrado so v imenu Aminijeve in gibanja prevzeli Saleh Nikbaht, odvetnik družine Amini, ter zagovornici pravic žensk Afsun Nadžafi in Mersedeh Šahinkar, ki sta letos zapustili Iran.

Podelitev nagrade Saharov
Podelitev nagrade Saharov FOTO: AP

Svojo zvezdo na Pločniku slavnih pa je dobil 36-letni igralec Zac Efron. Zvezdnik, ki je najbolj znan po nastopu v franšizi Gimnazijski muzikal, se je slovesnosti udeležil v spremstvu svoje družine, v nagovoru pa se je spomnil tudi nedavno pokojnega igralca Matthewa Perryja, s katerim sta bila prijatelja.

Zac Efron
Zac Efron FOTO: Profimedia

Še skok v svet športa. V zadnjem krogu skupinskega dela Lige prvakov je Benjamin Šeško dosegel svoj drugi gol na tem tekmovanju. 

Benjamin Šeško je proti Young Boys dosegel svoj drugi zadetek v Ligi prvakov. Tudi prvega je zabil istemu nasprotniku.
Benjamin Šeško je proti Young Boys dosegel svoj drugi zadetek v Ligi prvakov. Tudi prvega je zabil istemu nasprotniku. FOTO: AP

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PomisliNaSonce
16. 12. 2023 21.08
+0
Kraška megla, ko zrak v postonjsko jamo izgineva...hja :)
Artechh
16. 12. 2023 17.44
+5
Pozabili ste precednico ki v istem stavku reče da hoče več denarja in da ni časa za elitizem 😂😂😂😅😅