Slovenija

Glas ljudstva: Vlada doslej uresničila osem od 122 zavez civilni družbi

Ljubljana, 14. 03. 2023 20.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Predstavniki iniciative Glas ljudstva so predstavili prvo poročilo o uresničevanju predvolilnih zavez vlade civilni družbi. Poročilo kaže, da je vlada doslej izpolnila osem od skupno 122 predvolilnih zavez, pa tudi, da veliko zahtev civilne družbe ostaja nedotaknjenih ali celo prelomljenih.

V civilni iniciativi Glas ljudstva že skoraj leto dni spremljajo uresničevanje zavez, ki so jih politične stranke dale pred lanskimi državnozborskimi volitvami. Stranke, ki so po volitvah sestavile vlado, so se namreč zavezale k uresničitvi 122 od 138 strokovnih zahtev, ki so jih članice in podporniki iniciative Glas ljudstva uskladile pred volitvami, sta spomnila predstavnik Protestne ljudske skupščine Jaša Jenull in Tea Jarc iz Sindikata Mladi plus.

Kot kaže prvi monitoring zavez, je vlada doslej izpolnila osem od skupno 122 zavez, ki jih je dala civilni družbi, delno pa je izpolnila 12 zavez. V izvajanju je 54 zavez, šest pa jih je zastalih. Nedotaknjenih je ostalo 36 zavez, šest pa jih je prelomljenih, so poudarili na današnji predstavitvi rezultatov monitoringa.

Jaša Jenull
Jaša Jenull FOTO: Bobo

Izpolnjena ena zaveza na področju vladavine prava in človekovih pravic

Na področju vladavine prava in človekovih pravic je vlada zavezo izpolnila s sprejetjem zakona o zaščiti žvižgačev, medtem ko ostaja nedotaknjena zaveza glede ukrepov za preprečevanje korupcije in odvzema premoženja nezakonitega izvora, je poudarila Katarina Bervar Sternad iz PIC - Pravnega centra za varstvo človekovih pravic in okolja.

Med trenutno nedotaknjenimi je med drugim izpostavila zavezo o prepovedi vsakršnega političnega vplivanja na delo Policije, tožilstva, sodstva in drugih neodvisnih institucij ter zaveze, povezane s sprejemanjem ukrepov za učinkovitejše varstvo človekovih pravic in prepovedjo diskriminacije.

Andrej Gnezda iz Umanotere je splošno oceno dela vlade na področju pravičnega podnebnega prehoda in zaščite narave predstavil kot mešano. Ko gre za obnovljive vire energije in odzivanje na podnebno krizo, se ukrepi izvajajo, ko gre za varstvo okolja in narave, pa zaveze ostajajo nedotaknjene, je poudaril in spomnil, da sta v pripravi podnebni zakon, v kratkem je moč pričakovati tudi sprejem zakona, ki bo namenjen pospeševanju razvoja obnovljivih virov energije. Na področju kmetijstva pa je vlada zavezo o preusmeritvi v ekološko in rastlinsko prehrano prelomila, je izpostavil.

Na področju zdravstva nedotaknjene štiri zaveze, ena prelomljena

Nekdanji minister za zdravje Dušan Keber je opozoril na zaskrbljujoče stanje na področju zdravstva, kjer so kar štiri zaveze nedotaknjene in ena prelomljena. "Skupni imenovalec zahtev Glasu ljudstva na področju zdravstva, ločitev javnega in zasebnega sektorja, ostaja nenaslovljen," je opozoril in poudaril, da se država na področju zdravstva ne ukvarja s pravimi problemi.

Dosedanji parcialni ukrepi na področju zdravstva po Kebrovem mnenju ohranjajo obstoječe stanje in s tem vzdržujejo privatizacijo javnega zdravstva, posebej zaskrbljujoče pa se mu zdi, da vlada z napovedano reformo ne rešuje nobenega od akutnih zdravstvenih problemov, na primer neustavnega položaja pacientov brez izbranega zdravnika.

Področje dela in socialnih pravic optimistično

Na področju stanovanj je v izvajanju le ena zaveza, sedem jih je nedotaknjenih, dve pa sta prelomljeni, je naštela Maša Hawlina iz zadruge Zadrugator. Med prelomljenimi je izpostavila zavezo o gradnji 30.000 novih neprofitnih stanovanj do leta 2030 in zavezi o omejitvi špekulativne gradnje ter vzpostavitvi sistema aktivne zemljiške politike.

Kredit
Kredit FOTO: iStock

Kot eno od področij, kjer so rezultati monitoringa optimistični, je Tea Jarc izpostavila področji dela in socialnih pravic. Na tem področju so v iniciativi spremljali uresničevanje 12 predvolilnih zavez, bilanca dela vlade po skoraj letu dni pa kaže, da sta dve zavezi že izpolnjeni, ena je delno izpolnjena, osem jih je v izvajanju, ena pa je nedotaknjena.

Vlada je ponovno vzpostavila socialni dialog, ki v prejšnji vladi ni deloval, po več kot 30 letih je sprejela tudi nov pravilnik o poklicnih boleznih, je naštela Jarčeva. Med dosežki vlade je izpostavila povišanje minimalne plače in zagotavljanje dodatne socialne pomoči v obliki enkratnih ukrepov pomoči in energetskih dodatkov ter povišanje pokojnin. "Te zaveze še niso povsem uresničene in se delo na tem področju nadaljuje," je dodala.

Kaj pa kultura in mediji?

Na področju kulture je vlada delno izpolnila štiri zaveze, tri so v izvajanju, ena pa je zastala, je poudarila Polona Torkar iz Društva Asociacija. Dve delno izpolnjeni zavezi sta vezani na krepitev položaja samozaposlenih v kulturi, temeljito reformo uredbe o samozaposlenih v kulturi pa še čakamo, je med drugim izpostavila Torkarjeva.

Brankica Petković iz Mirovnega inštituta pa je izpostavila oceno spremljanja sedmih zavez na področju medijev. Rezultati kažejo, da se trenutno izvajajo ukrepi za uresničevanje petih zavez, ena je že delno izpolnjena, ena pa nedotaknjena.

Spomnila je tudi, da je vlada s sprejetjem novele zakona o RTV Slovenija uvedla zakonsko spremembo strukture in načina imenovanja organov upravljanja in nadzora na RTV Slovenija, ki bo zagotovila dolgoročno neodvisnost javnega medija od političnih strank, vendar pa dejanska zagotovitev neodvisnosti in strokovnosti ni dosežena.

Med neizpolnjenimi pa je izpostavila tudi predvolilno zavezo o terjanju odškodninske in kazenske odgovornosti za škodo, ki jo je v času prejšnje vlade utrpela STA.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kr_en_moz
11. 02. 2024 12.14
Vlada izpolnjuje svoje želje, baje naj bi pernati že imel karto za Gučo 2024, Bravo. Medtem pa oni Janša po Dunaju.... Vsak k svojim
kr_en_moz
11. 02. 2024 12.10
Izpolnili so svojo zavezo, tako da smo zaidrani na prvem mestu, prvo mesto po korupciji. Uličarje kot je Jenull bi morali zbracati na njihov pritlehni IQ, potem nam bo pa lahko šlo boljše. Dokler nam vladajo uličarji ne bo bolje
borjac
15. 03. 2023 13.49
+3
Slovenska Vlada se ne more ukvarjati samo z civilno družbo in Janulom, v Sloveniji živimo tudi mi Slovenceljni, ki smo v penziji in smo 40 let garali za domovino, pa delavci ki sedaj delajo za 800 evrov, ............ tako da se pač ne moremo ukvarjati samo z Janulom, če je Golob njim prisluhnil in tudi nekaj uresničil v 10 mesecih vladanja, v naslednjih 38 mesecih bo uresničeno še precej stvari, in ni se potrebno obnašati tako Janul kot bi sedaj držal Boga za ja...a, v Sloveniji obstaja še 2 milijona drugih državljanov in ne samo ti.
Perivnik
15. 03. 2023 12.51
+3
Jenull se obnaša, kot da je BOG, kot da je civilna družba BOG!!
janez horvat
15. 03. 2023 12.49
+4
WD40
15. 03. 2023 12.29
+2
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
WD40
15. 03. 2023 12.27
+3
še malo pa bodo zopet na biciklih ,oni juhul na el. skiroju in se bodo že drli dol z janšo ,smrt janšizmu
WD40
15. 03. 2023 11.49
+4
Kaj ja s to naso drzavo???
jodr
15. 03. 2023 11.34
+3
Stanovanja gradijo z polno paro....
SDS_je_poden
15. 03. 2023 11.07
-5
A vidite desnoubrisani? Tako se dela, od vlade se ZAHTEVA izpolnitev zavez. Koliko in kako dobro so jih izpolnili bo pretehtalo na volitah, če dobijo glas ali ne. Tako DELUJE demokracija! Ne pa da si na vlado postavite Jufko in ga častite kot da vam je naredil celoten svet.
zmerni pesimist
15. 03. 2023 10.37
+4
Delat se naj spravi pa Nika tudi
SDS_je_poden
15. 03. 2023 11.11
-3
To povej tudi vsem tistim fajmoštrem, ki jokajo, da si bodo morali sami doplačat prispevke.
lokson
15. 03. 2023 08.56
+15
Prizora, ko je ta kekec zasliševal predstavnike vlade na oslovskih stolih pred parlamentom ,bo šel v anale .
WD40
15. 03. 2023 08.34
+15
pa še marec prišteješ pa smo kompletini . prva služba ,nič več komentarjev ,ker bo bdela nad njimi ,bog ne daj da boš kaj pisal kar je res ,boš že ovaden ,
Maribor?an 1
14. 03. 2023 21.57
+15