Magazin

'V krizi ne smemo pozabiti, da smo solidarna družba'

Ljubljana, 16. 10. 2022 18.50 |

Inflacija

V času covidne krize smo iskali novo normalnost, ki smo jo naposled našli. Ta nova normalnost pa je trajna kriza, ki se nikoli ne konča, opaža antropolog Dan Podjed. Vpliv kriz še kako čutimo tudi v svojih denarnicah. A ne vsi enako. Kot ugotavljajo na statističnem uradu, se primerjava med uradno izmerjeno in občuteno inflacijo velikokrat precej razlikuje. Vsak izmed nas ima namreč svojo osebno inflacijo, saj ima tudi vsak drugačno potrošno košarico. Zakaj imamo ljudje velikokrat občutek, da so se cene zvišale bolj, kot kaže letna stopnja inflacije? Višja inflacija, kot smo je bili vajeni doslej, bo vztrajala še vsaj nekaj let, pravijo ekonomisti. Denar na bankah tako izgublja svojo vrednost. Kot svetuje Podjed, v času finančne krize investirajte v sosede, v prijatelje, v znance in neznance, poziva: "V trenutku krize namreč ne smemo pozabiti, da smo solidarna družba, da se vam tisto, kar podarite, vedno povrne." Kot pa svetujejo finančni strokovnjaki, je nujno, da Slovenci prevzamemo več odgovornosti za boljšo starost.

Potem ko smo bili dolga leta navajeni na okoli dvoodstotno inflacijo, smo zdaj priča vrtoglavemu porastu stopnje letne inflacije, ki se je pri nas trenutno ustavila na približno 11 odstotkih. Cene so se v naši soseščini v avgustu bolj kot pri nas denimo zvišale na sosednjem Madžarskem, in sicer kar za 19 odstotkov, in na Hrvaškem okoli 13 odstotkov, najmanj pa seveda v Avstriji in Italiji, okoli devet odstotkov, kar je tudi povprečna inflacija v evro območju, kažejo podatki Statističnega urada RS (SURS). Tokrat v največji meri inflacijo pogajajo visoke cene energentov in cene hrane vzdolž celotne cenovne verige.

Statistični urad in Statistično društvo Slovenije sta letošnji Statistični dan, kjer se je odvijala tudi ta okrogla miza, posvetila aktualnim izzivom inflacije. 

Inflacija, zagotovo ena izmed najbolj pogosto uporabljenih besed v zadnjih mesecih, zmanjšuje vrednost valute skozi čas, pojasnjujejo pri Evropski centralni banki (ECB). Inflacija je trajna rast večine izdelkov in storitev v nekem časovnem obdobju, ki zmanjšuje našo kupno moč, pove Boris Zavec iz Statističnega urada RS, ki je na Statističnem dnevu 2022 z naslovom 'V luči podražitev' predstavil, kako so se cene spreminjale skozi čas.

Ljudje imamo velikokrat občutek, da so se cene zvišale bolj kot v resnici

Inflacija je namreč spreminjanje drobno prodajnih cen, kar pa posledično v svojih denarnicah občutimo vsi. A ne vsi enako. Čeprav se namreč sliši preprosto, je zgodba o inflaciji precej bolj kompleksna, kot je videti na prvi pogled. Čeprav se povprečna letna stopnja inflacije denimo ustavi pri 11 odstotkih, to ne pomeni, da so naše denarnice avtomatično lažje za ta odstotek. Vsak izmed nas ima namreč svojo osebno inflacijo, saj ima vsak izmed nas tudi svojo potrošno košarico. Primerjava med uradno izmerjeno in občuteno inflacijo se tako velikokrat precej razlikuje. Ljudje imamo tako velikokrat občutek, da so se cene zvišale bolj kot v resnici. Največkrat se to zgodi v času napovedanih podražitev ali pa v času gospodarskih kriz, je povedal Zavec. 

Statistični dan 2022 'V luči podražitev' na Brdu pri Kranju
Statistični dan 2022 'V luči podražitev' na Brdu pri Kranju FOTO: Luka Kotnik

Najbolj na udaru tokrat tisti, ki večino dohodka namenijo za položnice in hrano 
 

Zakaj se nam torej pogosto zdi, da inflacijska pošast, ki golta naš denar, naše denarnice prazni bolj, kot kažejo izmerjeni podatki? Razlogov za to je več, potrošniki smo denimo na podražitve bolj pozorni, te so nam bližje. Visoke podražitve so v medijih napovedane vnaprej, medtem ko pocenitev običajno ne opazimo, pojasnjuje Mojca Škrlec iz Statističnega urada Republike Slovenije. Res pa je tudi, da če se dražijo izdelki, ki jih uporabljamo več, kot so hrana in pijača ter energenti, nas takšna inflacija bolj prizadene, opozarja Škrlečeva. Inflacija se, kot pojasnjuje, namreč izračuna kot povprečje vseh podražitev, pri čemer se nekatere stvari seveda podražijo bolj, druge manj. 

Trenutno se najbolj dražijo prehranski izdelki in energenti. In najbolj na udaru so tokrat zato tisti, ki že zdaj večino dohodkov ali ves dohodek porabijo za plačilo položnic in za dobrine, ki se trenutno najbolj dražijo.
Trenutno se najbolj dražijo prehranski izdelki in energenti. In najbolj na udaru so tokrat zato tisti, ki že zdaj večino dohodkov ali ves dohodek porabijo za plačilo položnic in za dobrine, ki se trenutno najbolj dražijo. FOTO: Adobe Stock

Gospodinjstva pa imajo različne potrošniške navade, nekatera imajo avto in jedo meso, druga pa uporabljajo le javni prevoz ali so vegetarijanci. Povprečne potrošniške navade vseh gospodinjstev torej skupaj določajo, kakšno utež imajo posamezni izdelki in storitve pri merjenju inflacije, pojasnjuje ECB. Trenutno se najbolj dražijo prehranski izdelki in energenti. In najbolj na udaru so tokrat zato tisti, ki že zdaj večino dohodkov ali ves dohodek porabijo za plačilo položnic in za dobrine, ki se trenutno najbolj dražijo: "Njihova inflacija tako v resnici ni 11-odstotna, ampak kar okoli 18,5-odstotna," ponazori Mojca Škrlec.

Ujeti v začarani krog kriz

Kako se ljudje odzovemo, ko se dražijo dobrine, ki so ključne za naše preživetje? Antropolog Dan Podjed s Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani spomni na čas pandemije in naval potrošnikov na toaletni papir in kvas ter kopičenje zalog. Kot pravi, je do neke mere povsem človeško, da se ljudje skušamo založiti za čas krize. V času covidne krize smo iskali novo normalnost, ki smo jo naposled našli. Ta nova normalnost, v kateri smo se znašli, pa je trajna kriza. Iz covidne smo se takoj zbudili v ukrajinski, energetski, inflacijski, podnebni krizi ... "Živeti z vsemi temi krizami pa je izjemno težko," poudarja. Kot svari, ljudje vsak dan poslušamo novice o številnih krizah: "Kriza se v resnici nikoli ne konča." In takrat začnemo kopičiti zaloge sladkorja, mleka, nenazadnje tudi denarja. Čeprav živimo v začaranem krogu kriz, pa je treba večkrat opozoriti, da je svet kljub vsem tem krizam na marsikaterem področju boljši, daljša se recimo življenjska doba, umrljivost novorojencev v Sloveniji je bistveno nižja, poudarja Podjed.

Antropolog Dan Podjed s Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani spomni na čas pandemije in naval potrošnikov na toaletni papir in kvas ter kopičenje zalog.
Antropolog Dan Podjed s Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani spomni na čas pandemije in naval potrošnikov na toaletni papir in kvas ter kopičenje zalog. FOTO: Luka Kotnik

Kako na inflacijo vpliva vedenje potrošnikov?

Ko začnejo cene naraščati, tudi gospodinjstva prilagodijo svojo strukturo potrošnje, pa izpostavlja dr. Marko Pahor z Ekonomske fakultete v Ljubljani. Največkrat gre za substitucijo s cenejšimi izdelki, nekateri odlagajo potrošnjo trajnih dobrin, kar seveda tudi vpliva na izmerjeno inflacijo, dodaja. Kot pojasnjuje  dr. Pahor, so vsi makroekonomski pojavi seštevek vedenja posameznih akterjev v ekonomiji – podjetij kot ponudnikov in gospodinjstev kot osnovne celice potrošnje na drugi strani. Tudi inflacija je takšen pojav: "Do inflacije pride, ko se dovolj ponudnikov odloči, da iz različnih razlogov ponudi višjo ceno, in na trgu najdejo potrošnike, ki so to ceno pripravljeni plačati," ponazori. Primer je podražitev električne energije, ki je kar naenkrat tako draga, čeprav proizvajanje elektrike v resnici ni toliko dražje. Kot pojasnjuje, je zadnja megavatna ura elektrike dražja in vsi želijo dobiti prav to zadnjo megavatno uro in so zato pripravljeni plačati toliko več.

Drago ogrevanje
Drago ogrevanje FOTO: Adobe Stock

'Morali bomo sprejeti več odgovornosti za svojo prihodnost' 

Slovenci smo sicer, kot ugotavlja, konzervativni z vidika finančnih vlaganj, manj kot četrtino premoženja imamo finančnega. Večina premoženja Slovencev je tradicionalno v nepremičninah in gozdovih, spomni: "Nagnjeni smo k otipljivim naložbam. Izmed držav OECD imamo enega najvišjih deležev finančnega premoženja v denarnih depozitih. Kje je to premoženje? V obliki delnic, obveznic imamo približno četrtino, zmanjka pa nam pri pokojninskih skladih in življenjskih zavarovanjih, tu imamo res zelo nizke deleže finančnega premoženja," opozarja.

In v času inflacije to ni najboljša novica. Kot poudarja dr. Pahor, če imate namreč večino denarja na bankah v obliki depozita, je obrestna mera izredno nizka, zaradi desetodstotne inflacije pa vrednost prihrankov nenehno pada, gospodarstvu pa ob istem času primanjkuje kapitala: "Treba bo najti mehanizme, kako prihranke Slovenci smo namreč nadpovprečno varčni, ne želimo se zadolževati sprostiti. Treba bo sprejeti več odgovornosti za svojo prihodnost, več vlagati v namensko pokojninsko varčevanje, ti pokojninski skladi pa bi morali potem več vlagati v slovenska podjetja. Hrvati na ta račun denimo zberejo milijardo evrov."

Prevečkrat se ujamemo v past in razmišljamo zgolj o vlaganju v materialne dobrine.
Prevečkrat se ujamemo v past in razmišljamo zgolj o vlaganju v materialne dobrine. FOTO: AdobeStock

Antropološki nasvet: vlagajte v doživetja, znanje, otroke, umetnost, sosede ...

Kot pa meni Podjed, se moramo v takšnih časih vprašati, ali je denar res bistvo sreče. Na vprašanje, kam vlagati v času finančni krize, razmišlja: Prevečkrat se ujamemo v past in razmišljamo zgolj o vlaganju v materialne dobrine. Mislim, da je ta hip najbolj smiselno investirati v doživetja, v znanje, v otroke, v razvedrilo, v umetnost. Pogosto pozabimo, da so to tiste investicije, ki ne izgubljajo, ampak samo pridobivajo na vrednosti. Investirajte v sosede, v prijatelje, v znance in neznance, poziva: "V trenutku krize namreč ne smemo pozabiti, da smo solidarna družba, da se vam tisto, kar podarite, vedno povrne."

"V trenutku krize namreč ne smemo pozabiti, da smo solidarna družba, da se vam tisto, kar podarite, vedno povrne."
"V trenutku krize namreč ne smemo pozabiti, da smo solidarna družba, da se vam tisto, kar podarite, vedno povrne." FOTO: Adobe Stock

Kako dolgo bo inflacija še na dnevnem redu naših pogovorov?

Janez Kušar z Urada RS za makroekonomske analize in razvoj ocenjuje, da bi se, če ne bo dodatnih šokov, inflacija morala v naslednjem letu umiriti. Kot pa je izpostavil profesor Pahor, se je inflacija strmo povišala, saj se je stopnja z relativno nizke inflacije, pod dva odstotka, povzpela nad 10, ponekod blizu 20 odstotkov. In takrat se v ekonomiji zgodijo kar precejšni premiki: "Tisti, ki so cene povišali, se počutijo kot zmagovalci, tisti, ki pa jim to ni uspelo, se počutijo kot poraženci. In ti niso pripravljeni priznati, da so poraženci. Vemo, da so cene navzdol zelo lepljive. Zaposleni smo v tem trenutku kar veliki poraženci, saj se inflacija večinoma (še) ni vgradila v plače. In zato se ustvarjajo pritiski, posledično pa lahko pričakujemo, da se bo inflacija še nekaj časa obdržala." Kot pomiri, to ne pomeni desetodstotne inflacije, pričakovati pa je, da bo ta še vrsto let presegala dva odstotka, kar pomeni, da se bomo morali navaditi na inflacijo med tremi in petimi odstotki še naslednjih pet do šest let. 

KOMENTARJI (244)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

watchman.
23. 10. 2022 08.18
+3
Kaka solidarna družba če bo treb preživeti se bomo tudi med sabo jedli.
finest5nancy
17. 10. 2022 11.03
+0
Leporečenje... 🙄
marker1
17. 10. 2022 10.51
+1
Naša vlada je zelo solidarna do javnega sektorja, ki mu bo plače povečala celo za nazaj. Izredno solidarna je do migrantov, ki se kar valijo v državo. edino upokojenci ne vemo, kam bomo vložili tistih pet evrov, ki nam jih je vehementno namenila vlada. Najslabša vlada doslej.
SlepiSlovenc
17. 10. 2022 09.23
+0
Krize ni! Če pa je pa naj traja. 🤣
David Rusjan
25. 10. 2022 20.42
-1
srecnii
17. 10. 2022 09.14
+4
Nikol nismo bli solidarni, solidarni so sam tam, kjer se znajo za FB fotkat in pohvalit. V resnici pa ko telefonov ni v igri ni nobene solidarnosti več.
Zentrum
17. 10. 2022 09.02
+6
Tako kot ste vi bili "solidarni" do mene v zadnjih dveh letih, tako bom od zdaj naprej jaz "solidaren" do vas. Pa LP.
kepar11
17. 10. 2022 08.48
+1
Ne pozabimo sa je vse to ustvarila ZDA s svojo pohlepno in pokvarjeno politiko. EU je samo 51 zvezna drzava ki mu Bruselj podlozno sledi do popolne deindustrializacije. ZDA elizi na polno ker prodaja LNG po 7x ceni in vsi pritiski EU se sedaj vrstijo na Norvesko ki bo kmalu ugasnila pipco za EU samo vprasanje casa...SRAMOTA.
zoran pušenjak
17. 10. 2022 08.42
+4
Ljudje smo solidarni, samo politiki pa so katastrofa. Samo sebe vidijo in iščejo razlkoge kako uničiti solidarnost med ljudmi
Andrej58
17. 10. 2022 08.42
+4
Kje je solidarnost do upokojencev s strani države?
markym77
17. 10. 2022 08.40
+2
kje je bila vaša solidarnost med lockdowni? zdaj bom samo še sebičen.
Majzelj
17. 10. 2022 08.40
+8
Solidarnost je najbolj zlorabljena in najmanj upoštevana beseda! Večina prave solidarnosti so dejanja, kjer besede niso potrebne.
Stolček
17. 10. 2022 08.39
+5
Ja solidarno se naj cepimo,solidarno naj zategnemo pasove in stisnemo zobe, solidarni z Ukrajino...Solidarno smo mi brez PCT- ja bili manj vredni sodržavljani. Ko je kriza solidarnosti ni in je ne pričakujte od ljudi. Ker takrat prevlada egoizem, pohlep, jaz,jaz in nihče drug..Tako, da solidarno vas je lahko sram tako naroda, kot politike. Solidarnost pa iščite tam, kateri so napravili umetno krizo....
ssbobo
17. 10. 2022 08.21
+2
Da..... in to dopovej ponosnim potomcem komunizma kateri so izrabili ter na koncu lastnoročno eliminirali borce za svobodo izpod fašizma ...... zato da so izpeljali revolucijo elitizma SAMO ZASE ter za svoje potomstvo...... na oblasti so žena od sina šetinca sinovi špicljev ter miličnikov pa oficirjev se pravi potomci totalitarcev
jutri_pa_res
17. 10. 2022 08.15
+3
Čakamo še samo, da bo Kordiš v svojem podjetju zaposlil dva delavca, kot se je za pridobitev subvencije zavezal. Tisti trenutek bo postal sam sebi razredni sovražnik.
ssbobo
17. 10. 2022 08.22
+0
Vrhovni delovni inšpektor pa je ratal kot zgleda zelo uporaben kader s svojo tišino...... ave
Abrnk
17. 10. 2022 09.06
-2
Julijann
17. 10. 2022 08.07
+13
In kje se je potem izgubila ta solidarnost do upokojencev z nizkimi pokojninami. Tudi oni potrebujejo hrano, pogosto še tisto najdražjo zaradi kakih diet, ki so posledica bolezni. Vlada ni do njih niti malo solidarna.
S K E L E T O R
17. 10. 2022 08.01
+15
V krizi ne smemo pozabiti kdo jo ustvarja!
Mr.
16. 10. 2022 21.59
+8
Solidarna družba!? Tisti ki ne delajo dobijo več od nas zaposlenih... pa kje je solidarnost pri zdravstvenih storitvah... ekonomski emigranti imajo več pravic kot mi ki mesečno plačujemo državi po več kot 800 eurov... pa ne me JEB*** ma dajte lepo vas prosim nehat...
ŠKIS
16. 10. 2022 21.58
+17
smo solidarna država samo za določen krog ljudi
dannyer
16. 10. 2022 21.58
+5
Solidarnost bla bla vse ima svojo mejo. tudi ta cirkus.
Bolfenk2
16. 10. 2022 21.56
+7
Naš Golob na primer je solidaren z ukrainsko vojno hunto in jim pošilja tanke. Slovence pa zato čakajo hladna stanovanja in hiperinflacija.