Slovenija

Inštitut 8. marec v DZ s podpisi 'proti škodljivim ukrepom oblasti'

Ljubljana, 25. 04. 2022 08.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Inštitut 8. marec je z zbranimi podpisi v Državni zbor vložil svoj predlog zakona proti škodljivim ukrepom oblasti. Po podatkih Ministrstva za notranje zadeve so zbrali 15.000 podpisov, v Državni zbor pa so jih odnesli približno 10.000, ki so jih prejeli v zadnjem mesecu. Vložitev zakona z zbranimi podpisi je predstavljala še zadnje dejanje kampanje Gremo volit.

S predlogom zakona, ki so ga danes vložili v Državni zbor, želijo odpraviti enajst škodljivih zakonskih določb, ki jih je sprejela vlada Janeza Janša. "Potreba po tem zakonu je nastala zaradi motnje v demokratičnem procesu v zadnjih dveh letih. S predlogom zakona odpravljamo novele, ki so jim nasprotovali stroka, naslovniki predpisov in širša javnost. Zakon vključuje onemogočanje vstopa podjetja Uber v Slovenijo, zmanjševanje vpliva lokalne politike v šolah in vrtcih, preprečevanje politizacije policije, omogočanje naravovarstva naravovarstvenim organizacijam, omejevanje ministra za kulturo pri samovoljnem podeljevanju javnih sredstev in drugo," je poudarila Kristina Krajnc, članica programskega odbora Inštituta.

Nika Kovač, direktorica Inštituta 8. marec je poudarila, da je kampanja Gremo volit dokazala, da med ljudmi obstaja konsenz o javnem zdravstvu, šolstvu in skupnosti: "To so vrednote, za katere se bomo v Inštitutu še naprej borili – ne glede na oblast. Politika pa je pri tem lahko zaveznik ali nasprotnik." 

Predlog zakona so ob začetku zbiranja poslali vsem političnim strankam, podporo pa so mu izrazili v Levici, Stranki Alenke Bratušek, Listi Marjana Šarca, Socialnih demokratih, Gibanju Svoboda in Piratih. "Veseli nas, da imajo stranke, ki so zakonu izrazile podporo, po včerajšnjih volitvah v Državnem zboru večino. Upamo, da bo predlog zakona prva stvar, ki jo bo nova zasedba v Državnem zboru obravnavala," je povzela Tina Tomšič, članica programskega odbora Inštituta.

Glede na rezultate volitev pričakujejo, da se bo to tudi zgodilo. Kot je poudarila Tija Jakič, članica programskega odbora Inštituta: "Veseli smo, da se je Stranka Gibanje Svoboda zavezala, da bo podprla naš zakon, saj bodo le tako nemudoma odpravljeni slabi ukrepi pretekle vlade. Nova oblast se tako s popravljanjem napak prejšnje ne bo ukvarjala celoten mandat. Upamo, da bo tudi vnaprej sodelovanje s civilno družbo uspešno."

Kot je poudarila Alenka Kreč Bricelj, so v Inštitutu 8. marec vzpostavili močno skupnost: "To je bila najlepša kampanja, ker je bila kampanja ljudi. Ljudi, ki so šli na ulice mest in vasi, delili rože, zbirali podpise na upravnih enotah in se povezali v skupnost. Z avtobusom smo skupaj prekrižarili vso Slovenijo. Krasni ljudje so bili povsod, od Lendave do Ilirske Bistrice, od Jesenic do Brežic, in vsi so se odločili, da imajo moč. Moč, ki se kaže v zbranih podpisih in množični udeležbi na volitvah." Ob koncu kampanje so se zahvalili vsem prostovoljcem, ki so delovali v različnih krajih po Sloveniji.

Spomnimo

V Inštitutu 8. marec so pozivali k oddaji podpisa v podporo predlogu zakona proti "škodljivim ukrepom oblasti", ki so ga pripravili sami. Prepričani so, da bodo s predlogom zakona, ki so ga v Inštitutu 8. marec pripravili v zadnjih mesecih, "z enim zamahom odpravili številne škodljive zakonske spremembe, sprejete v tem mandatu parlamenta". 

Kot so zapisali, želijo z zakonom v svete šol in vrtcev vrniti moč predstavnikov zaposlenih ter zmanjšati vpliv politike na šole, imenovanje ravnateljev ter vzgojo in izobraževanje otrok. Naravovarstvenim organizacijam želijo vrniti status, ministru za kulturo pa želijo vzeti možnost samovoljnega odločanja o dodeljevanju javnih sredstev in vrniti moč strokovnim komisijam.

Zbiranje podpisov 8. marec
Zbiranje podpisov 8. marec FOTO: Aljoša Kravanja

Preprečiti želijo politično zamenjavo 126 vodilnih zaposlenih v Policiji, onemogočiti ministru za notranje zadeve, da bi se vmešaval v ravnanje Policije v predkazenskem postopku, in vrniti samostojnost državnih tožilcev. Ministrstvu za notranje zadeve bi onemogočili neposredni dostop do podatkov, ki se nanašajo na delo Policije, vrniti želijo popolno avtonomijo Nacionalnemu preiskovalnemu uradu in znova vzpostaviti regulacijo orožja. Onemogočiti želijo privilegije političnih funkcionarjev pri kaznivih dejanjih grožnje in prisile.

Odpraviti želijo "lobistični Uber zakon", ki po njihovi oceni še zmanjšuje pravice delavcev in povečuje možnost izkoriščanja taksistov. Vrniti želijo pomen arhitekturni stroki pri vodenju projektov. V proračun želijo vrniti 2,6 milijona evrov, ki so bili izgubljeni zaradi davčnih daril za poslovna darila, poslovna kosila in zabave. Prav tako želijo odpraviti pogoj 5000 evrov na računu za tuje študente.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (105)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

glasNI
26. 04. 2022 11.45
Dopoldne komentirajo desnosučni brezdelneži. Njihova bolečina ob spoznanju, da jih je okrog 30% je presežena samo z njihovim primitivizmom. Dragi desnosučni, poglejte si podatke (ERAR) kdo od civilne družbe prejme največ proračunskih sredstev. Zavod sveti Štefan, Walfdorska šola in absolutni zmagovalec z 76 miljonov EUR. - zavod svetega Stanislava. Levičarskih org. med top. 10 prejemnikov ni.
Ho Chi Joža
25. 04. 2022 20.56
+1
Mile K .ma za svoja leta vrhunsko kondicijo ,da mu je vse to uspelo zrežirati iz ozadja.Svaka ti čast MILANE
Ejga-Tega
25. 04. 2022 16.27
+7
Kar smo v zadnjem letu naredili z gospodarsko rastjo, bodo x2 tile vse pojedli in popili
darmr
25. 04. 2022 15.07
+10
Pa se bo praznu proračun
zoran pušenjak
25. 04. 2022 14.51
+9
Zdaj bo pa morala nova vlada globoko seči v proračun da zadosti te nevladne delomrne nevladnike,
hondoid
25. 04. 2022 14.15
+7
Kaj Avstrija,mi smo že Amerika..vsak je lahko predsednik vlade 🎈
JohannDoe
25. 04. 2022 14.11
+5
Niko za predsednico države leta 2027. Samo še tečaj pri Obaminem klubu da konča, pa porabi štipendijo američanov za uvajanje demokracije v tretjem svetu.
JohannDoe
25. 04. 2022 14.12
+3
Pa naj kdo reče kaj grdega o američanih in njihovi export demokraciji. Če upa.
JohannDoe
25. 04. 2022 14.14
+3
Obstoječi politiki so že "šolani". Prihodnji pa so na usposabljanju.
Antena
25. 04. 2022 14.10
+9
8.marec, spwlte se že nekam
JohannDoe
25. 04. 2022 14.16
+6
Čakaj, da postane "polnoletna", da lahko kandidira. Potem bo vsak dan osmi marec.
zoran pušenjak
25. 04. 2022 14.07
+13
Ti razni lenuhi nevladniki bodo veselo praznili proračun
LionSi
25. 04. 2022 14.07
-8
Čimprej na delo in čistit nesnago za janševci. Državo so spremenili v hlev.
to je kr neki
25. 04. 2022 13.58
+4
javno zdravstvo JA. Drzavno zdravstvo NE. Trenutno imamo slednje, saj moras iti samoplačnisko v akcijo, ce noces cakati leta in leta. To vse je zapuscina let in let levih vlad in upam, da je nova pod vodstvom poslovneza ne bo samo se nadgradila. Javno zdravstvo je, da mi ni potrebno placevati za storitve in ne to kdo je ustavnovitelj ustanove!
JohannDoe
25. 04. 2022 14.21
+4
Zakaj bi se zgledovali po drugih državah v EU, če imamo super sistem iz časa, ko si po cesti še videl konjske vprege. Saj ne da deluje in mnogo pijavk je nanj priključenih, ki nočejo stran, ampak je pa "naš".
Mihhaa
25. 04. 2022 13.57
+16
Jenul, Ćordić, Nika in podobni že rajajo, miljončki bodo padli za prazno lapanje. Sami biseri na kupu, Golobizem v polnem pomenu
Andrej Lon?ar3
25. 04. 2022 13.55
+15
Paraziti so se že zagnali h koritu,super napredek/
Mihhaa
25. 04. 2022 13.47
+20
Nika je že pristavila skledo, financirali jo bomo pa delavci in gospodarstvo 🤢🤢🤢
ZelenoBeli
25. 04. 2022 13.36
+16
Hasan…. Res se nesme vec ponovit da morajo lenuhi sposobni za delo, skoraj poprijeti za delo… To pa je bla diktatura, jokice razvajene.. Brez medijskega pompa okoli Goloba bi SDS gladko zmagal, v roku pou leta pricakujte izgovore vlade kako nemorajo nic naredit ker se je prejsna vlada tolk “zapufala” Nikol nebojo priznal da niso sposobni. Dejstvo da nihce nebi odvodil vlade, v takih casih, tako kot so jo SDS NSI SMC… Ampak jaa.. Najvecja napaka Goloba da bo sestavlju koalicijo s popolnimi nesposobnezi, in on kot gospodarstvenik… Nevem kako bo slo to skupaj z levo, ki so jim prioritete nedelo in razni kulturniki ki samo odžirajo… In glede na to da je rad nagrajeval uspesne zaposlene, naj se zaveda da levaki zelijo takim dodatno jemat… LOGIKA….? Definitivno sem preprican na propad SDja in LEVICE u 4ih letih ko bojo ljudje koncno spregledal… In hvala bogu bo konec z ultra levaki, ki niti sami nimajo pojma o svojem programu
nod30
25. 04. 2022 13.36
+18
tashirana nika je že nastavla pušco... vzet delovcem teh 13 evr in dat delomrznezom, nevladnikom.... a bi kdo kolesaru, protestiru???
grenn
25. 04. 2022 13.32
-11
Je bilo včeraj povedno, ko je desničarski Nežmah v povolilni oddaji rekel, da glede na to, da je Golob napovedal sodelovanje s civilno družbo a bo sodeloval tudi z desno civilno družbo kot je to v navadi v razviti Evropi. :)) Kakšno sprenevedanje! NE BO sodeloval! Problem je, ker desnica NIMA civilne družbe!. Desničarjem je dovolj zgolj in samo skrb za svojo lastno rit.....in talanje bonbončkov neizobraženim ovcam.....za vse tiste zapostavljene, ki potrebujejo pomoč, ker je država v preteklosti pozabila na njih pa jih boli k....Pa zakaj bi sploh imel civilno družbo, ko pa ti ta vsak trenutek lahko postavi ogledalo, kjer boš zelo otipljivo videl lastno nesposobnost, korupcijo in sprenevedavo laž!
to je kr neki
25. 04. 2022 14.01
+7
kaj pa je civilna druzba? a niso to posamezniki, ki se med seboj druzijo? Za razliko od levih, se desni druzijo nekoliko bolj civilizirano - ne packajo po fasadah, plakatih, zazigajo stvari, unicujejo skupne in privatne lastnine ....
ArseneLupin
25. 04. 2022 21.13
plavimil
25. 04. 2022 13.28
+13
Nevladnikom se pa mudi, so že izstavili račun lutkam, samo ne vem ali so jim tudi loparčke porinesli, da bodo znali glasovati, sicer za lažje razumevanje je na obeh straneh JA, dobro vas za muda držijo, še sestavili se niste, za dve leti če se ali ne.
grenn
25. 04. 2022 13.36
-7
Račun vedno izstavijo volilci.....razen v SDS in Severni Koreji. Tam se je ura ustavila v nekem preteklem desetletju.....
Primula1
25. 04. 2022 13.27
-7
Zdaj je prišel čas, ko bodo morali biti položeni vsi računa za protiustavno delovanje zadnjih dveh let. Državljani pričakujemo in smo dali mandat, da se kriminalce ustrezno procesira in se jih pokliče na odgovornost. Brez milosti. Če tega ne bomo razčistili, bo ostal nov madež in nova mati vseh afer, poleg orožarske.
Perivnik
25. 04. 2022 13.42
+7
Ne bluzo o neustavnosti, če pa vemo, kdo so ustavni sodniki! vsi po vrsti lewaki, ki so tej vladi maksimalno nagajali. HVALA "cvet slovenske pravice".
Primula1
25. 04. 2022 13.50
-2
Ne rabim jaz ustavnih sodnikov, da vem, kdaj je ustava kršena.
to je kr neki
25. 04. 2022 14.03
+3
kaj pa protiustavna ravnanja levih vlad pred tem, katerih neustavnosti se danes niso odpravljena? npr - financiranje sol? Dejansko levi skusajo obiti odlocbo sodisca in defakto preprecujejo najrevnejsim, da se sami odlocajo kam bodo poslali svoje otroke v solo.
to je kr neki
25. 04. 2022 14.04
+2
pa ne samo to, celu ESČP jih je nekajkrat po prstih.
to je kr neki
25. 04. 2022 14.20
+0
kjkljk
25. 04. 2022 13.27
+2
Rdeča šminka ti NE pristoji.