Slovenija

Izpoved mlade zdravnice: Dihaj, saj boš preživela še ta službeni dan

Ljubljana, 04. 12. 2022 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Kaya Kamenarič
Komentarji
876

Mladi zdravniki Slovenije so objavili pismo sobne zdravnice v zdravstvenem domu, ki je bila po dveh tednih uvajanja, ko so vse specialistke v dotičnem zdravstvenem domu dale odpoved ali odšle na bolniško, vržena v ambulanto družinske medicine. Kot pravijo, tam vladajo kaotične razmere, prehude tudi za izkušene specialiste. "Ideje o reševanju primarnega zdravstva s prisilnim delom najmlajših zdravnikov v ambulantah družinske medicine, ki so se v zadnjih dneh pojavile v javnosti, so nevarne in nesprejemljive tako za paciente kot za mlade zdravnike," opozarjajo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Pod pismo, ki so ga objavili, je podpisana mlada zdravnica, ki je pravkar opravila strokovni izpit in se zaposlila v zdravstvenem domu, da bi ugotovila, v katero specializacijo naj se usmeri. Čeprav se ne želi osebno izpostavljati, je želela deliti svojo izkušnjo. "Dihaj, saj boš preživela še ta službeni dan," si je mislila že na poti v službo, kjer so jo pričakali "izpraznjeni obrazi" medicinskih sester. Porinjena je bila v ambulanto zdravnice, ki je prenehala z delom v ZD. 

"V službi smo bile od 'belega' kadra jaz – sobna zdravnica, specializantka, ki je čisto na začetku, in ena specialistka. Torej le ena, ki lahko uradno dela povsem samostojno in ki je dovolj kompetentna za sprejemanje odločitev družinskega zdravnika. Delale smo program za precej več ambulant, kot je prstov na roki. V obravnavi je bilo ta dan več kot 200 oseb," razlaga. 

Obupana zdravnica. Slika je simbolična.
Obupana zdravnica. Slika je simbolična. FOTO: Shutterstock

Po njenih besedah so ljudje nenaročeni prihajali v zdravstveni dom, tolkli po vratih ambulant in nad njimi izvajali verbalno in psihično nasilje. "In ne obsojam jih. Ker jih razumem. Ker bi jaz iz nemoči najbrž ravnala enako. Naveličani so. Žal jih večina ne zmore razumeti, da smo naveličani tudi tisti, ki smo na drugi strani in ki delamo ne le vse, kar je v naših močeh, ampak veliko preko naših moči," pravi. Boji se, da bo zaradi tega prihajalo do vse več napak. "Bojim se, da bom kaj spregledala, saj imam za sabo le slab mesec uvajanja v delo in se od mene pričakuje, da bom znala enako kot nekdo, ki je zaključil specializacijo iz družinske medicine. In to ekspresno hitro." 

To, da ima na voljo specialista, po njenih besedah ni odgovor. "Ker ga nimam. Tudi če je fizično tam, sam ne zmore pregledati 200 ljudi, biti hkrati na treh deloviščih in istočasno obravnavati štirih bolnikov: enega pred sabo, enega po e-mailu, enega s specializantom in enega od sobnega zdravnika. Aja, pa še tistega, ki je poklical na telefon – torej pet. Specialistka danes ni imela pavze za malico in stranišče v deveturnem delovniku. S specializantko sva se po petih urah dela srečali na 'malici', prežvekovali kruh in skuhali kavo (da zdrživa do konca) ter ob tem druga drugi pojamrali, kako še nisva utegnili iti na stranišče in kako naju je strah, kako se bo končal ta delovni dan. Ali bo kaptopril znižal tlak. Ali bo najin mehur zdržal do konca," priznava.

'Potrebno bo vse to. In še veliko več. Hkrati. Takoj.'

Zapisala je, da sobni zdravniki, specializanti in preostali specialisti slovenskega javnega zdravstva ne bodo rešili, vsaj ne na dolgi rok. "Posledice bodo. Na nas, na pacientih in na ostalih sodelavcih," je prepričana. Prav tako je prepričana, da ena sama rešitev ne obstaja. "Rešitev je več, morajo biti vzporedne, dopolnjujoče, finančno in empatično podprte. Več koščkov, ki bodo na dolgi rok ponovno sestavili sestavljanko," je odločena. Prav tako po njenem mnenju ne bo dovolj, da reorganiziramo time družinske medicine v tim srednja medicinska sestra-cela diplomirana medicinska sestra-mlajši specializant-specialist.

"Medicina je plemenit poklic. Prosim, ne dovolite, da postane nasprotno," je še zapisala. 

"Ne bo dovolj, da omejimo število obravnav v enem dnevu, da bo s tem obravnava pacientov varna. Ne bo dovolj, da povečamo število družinskih zdravnikov. Ne bo dovolj, da bodo specialisti na sekundarnem in terciarnem nivoju začeli sami predpisovati recepte, naloge za fizioterapije in napotitve na slikovne ter laboratorijske preiskave, ki jih sami priporočajo (in za katere so pooblaščeni). Ne bo dovolj, da povečamo zdravstvenim delavcem plače (danes sem na blagajni v Hoferju ugotovila, da je moja plača v rangu njihovih zaposlenih ter da je edina nepremičnina, ki si jo bom do 50. leta lahko privoščila, prostor na pokopališču)," je zapisala. 

Nadaljevala je, da poleg tega ne bo dovolj niti reorganizacija specializacije družinske medicine tako, da lahko čim hitreje dobijo čim več dovolj usposobljenih zdravnikov. "Ne bo dovolj, da zavarovalnica začne sodelovati tako z zdravniki kot s pacienti. Ne bo dovolj konkretna debirokratizacija ter prenos mnogih birokratskih nalog na druge službe, ne bodo dovolj enoten informacijski sistem, elektronske kartoteke, zmanjšanje administrativnih klikov. Ne bo dovolj nepristranska in transparentna podpora občin, vlade, državnih organov in četrte veje oblasti – medijev."

Jezni bolnik
Jezni bolnik FOTO: Shutterstock

Naštela je še uvajanje fleksibilnih oblik dela v zdravstvo. "Ker osem ur na dan s takim tempom ni vzdržnih, poleg tega je vrednotenje količine dela v moji današnji eni uri imelo izkoristek najmanj štirih ur marsikaterega delavca v katerem koli sektorju – pa ne pretiravam. Pri čemer je plačilo moje ure 6 evrov neto," je nezadovoljno dodala.

Meni, da dovolj ne bo niti usmeritev v preventivo, da bi preprečili število kroničnih bolnikov v prihodnosti. "Ne bo dovolj, da se začnemo v kolektivu spoštovati kot človek človeka. Si dati petko na koncu dneva, si povedati, kaj je šlo narobe in kaj se lahko iz tega naučimo. Potrebno bo vse to. In še veliko več. Hkrati. Takoj," je odločena.

Meni, da se moramo ob vsakem predlogu vprašati:

Ali predlog omogoča varno in kvalitetno obravnavo pacientov?

Ali spoštuje zakonski in pogodbeni delovni čas zdravnika kot delavca?

Ali je plačilo za opravljeno delo urejeno sorazmerno z odgovornostjo in sorazmerno glede na ostale zdravstvene kadre v državi in v primerljivih državah EU?

"Zelo se bojim, da ko se bodo vrata javnih zdravstvenih domov (verjetno že neizogibno) začela zapirati, bodo ljudje tolkli po vratih drugje v državi. Kar se sedaj dogaja v družinski medicini, se lahko že jutri kot požar razširi na vso zdravstvo. Tega pa ne želim nikomur. Ker niti morala, niti etika, niti denar, niti nobena prisega ne bodo posamično rešili stanja, v katerem smo. Žal mi je, da je tako. Da je družinska medicina v mojih očeh postala potopljena ladja. Čas je, da kapitani obrnejo krmilo v pravo smer. Da zapiha tudi pravi veter. In da bodo posadke, ki prihajajo, doživele tak sprejem, da bodo želele ostati. Jaz nimam več moči, da piham veter in čakam na kapitana, res. Potrebno je veliko sistemskih rešitev in sredstev. Veliko empatije in predvsem posluha s strani nadrejenih, sodelavcev in pacientov. Za vse nas, ki pobiramo šive iz pacientov, mirimo paciente po telefonu in iz e-mailov razbiramo, kakšen izpuščaj nam opisuje oseba, ki govori napol slovensko," še piše. 

Za konec je dodala še, da namen njenega pisanja "ni jamranje, niti kazanje s prstom na tiste, ki so zapustili javni sektor", saj da jih v trenutnih razmerah razume. "Niti na vodstvo in višje organe. Niti poveličevanje zdravnikov pred ostalim zdravstvenim kadrom (ker brez njih ne vem, kako bi preživela te dni). Niti iskanje dodatkov, višjih plačnih razredov ali zaslug. Ni. Namen je, da se učimo iz napak, iščemo rešitve in se premaknemo iz točke, v kateri se nahajamo," je sklenila. 

Pretekli teden sta se sicer ponovno sestala zdravniški sindikat in minister za zdravje Danijel Bešič Loredan. "Tako kot vi se tudi jaz zavedam, kako globoko je naš zdravstveni sistem zabredel in da se mu brez celostne prevetritve ne piše nič dobrega," je Loredan priznal v pismu zdravnikom in zobozdravnikom, ki ga je pospremil tudi z vladnim predlogom dviga plač. 

Medtem ko zdravniški sindikat Fides zahteva več, minister vztraja, da vladni predlog ponuja, kar je v dani makroekonomski situaciji trenutno možno. Fides zdaj svojim članom pošilja anketo o nadaljnjih aktivnostih, Bešič Loredan pa prosi za seznanitev z vladnim predlogom dviga plač. Vlada sicer pričakuje, da ji bo največji zdravniški sindikat stal ob strani pri reševanju težav v zdravstvu.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (876)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Trex
15. 02. 2024 11.50
zanimivo, ko v realnem sektorju pride do problema, izgube trga, zmanjšanja povpraševanja, se to ne pojavlja na prvih straneh časopisov. Zato ker ljudje tam rešujejo probleme, iščejo rešitve, seprilagajajo razmeram, skratka so živi. Ko poslušam to jokanje zdravnikov , mi gre na bruhanje. Sami sebe se imajo za nad-ljudi, pa ne znajo organizirat dela niti v ambulantah niti v bolnišnicah. Dejansko samo stokajo in nergajo ter tulijo da so premalo plačani. Mogoče bi se res morali malo vprašat,zakaj na eni starni govorijo o prezasedenosti, po drugi strani prideš dostikrat v prazne čakalnice. In predvsem, zakaj v privatnih bolnišnicah nihče ne stoka.
Maja Kajza
07. 12. 2022 10.25
Niso vsi zdravniki sposobni prenesti vseh zahtev ki si jih postavi sam za dosego cilja. Vcasih je manj stresno ce si prvi na vasi kot zadnji v mestu. Zdravnik mora vedeti, kaj je dobro zanj in za druge. Res ni potrebno biti povsod zraven.
kr--en
05. 12. 2022 08.22
-2
Razlog za takšno zdravstvo si vsak lahko prebere na tem forumu. Pogled povprečnega forumaša = pogled velike večine politikov, ki odločajo o zdravstvu. Ni šans, da se kaj spremeni na bolje.
Betuul
04. 12. 2022 21.58
+1
Kako je pa našim zastal dih ; ko so šle fabrke v stečaje! In pol sludbe ni bilo več ! Doma pa družine; otroci šolski! Za razjokat! In zdaj ta mizerna penzija ! Vsi tisti; ki so pristal v stečaju in pol na zavodu ! Bi bili upravičeni do dodatne nagrade iz vesolja!?
Loana
04. 12. 2022 21.10
+2
Hočemo biti Avstrijci, Nemci pa druga Švica. Ampak dokler ljudje ne bojo imeli vrednot, reda, in držanja zakonov kot ga imamo tam ne bo drugače. Žal je v naši Sloveniji še vedno večini ljubo vseposod mal pokradit kjer se da korita nastavit in svoje otroke, vnuke, pravnuke, žlahto poskrbet. Ostalo jih briga.
Bombardirc
04. 12. 2022 20.53
+1
A ni dovolj jokanja za danes?
Kollerik
04. 12. 2022 19.36
+12
Par nasvetov za boljšo Slovenijo: prepolovit število občin in število socialcev in ajd na šiht v gospodarstvo. Razčistit že enkrat s temi zjamranimi in izsiljevalskimi dohterji, ki jih plačujem že vse življenje za čedalje slabše usluge. Upam, da g. Loredanu nekako uspe s temi izsiljevalci. In tako naprej.
Mio56
04. 12. 2022 19.39
+4
Kkr dohtarji civkajo zdej je na zelo dobri poti…upajmo sam da ga ne pospravjo predn to razcisti!
Patriot87
04. 12. 2022 19.21
-2
A niso levičarji obljubljali reformo zdravstva in veliko manj čakalnih dob?... Aja ples se traja..
kahelc
04. 12. 2022 19.37
+7
Ej, zdravstvo se unicuje ze desetletja in ti bi rad v pol leta vse resil.. vprasaj jajota kam so vsi dodatki sli da Bodo pufe se nasi vnuki placevali.
yanay
04. 12. 2022 19.06
+11
Izgorelost zdravnikov, izgorelost medicinskih sester, izgorelost..., da ne naštevam! Današnja družba je usmerjena izključno samo v denar. Če se nekje računica ne izide, se denarja ne da. Od odgovornih skoraj nihče več ne razmišlja o ljudeh. Ljudje smo samo sredstvo za dosego visokoletečih ciljev, pokvarjenih kapitalistov in njihovih svečarjev, politikov. Rezultat pa je skoraj 300.000 ljudi, ki živijo pod pragom revščine. Te številka so katastrofalne, žal pa se odgovornih ne dotaknejo, saj se jim izogibajo z vsemi veščinami, ki jih premorejo.
Mio56
04. 12. 2022 19.41
+0
Sam k mamo take od in sploh strokovnjake za dohtarje…pa ravno ti jokajo kako so izgoreli….pozabljajo pa na sveto pravilo izgorelosti: IZGORIS ZARADI ODNOSEV IN NE ZARADI DELA!
son?ek11
04. 12. 2022 19.02
+14
Fides s kostrunom na čelu vedno izsiljuje, kadar ni janeza na čelu!!! Zanimivo, pred pol leta so imeli zdravniki dovolj velike plače, takoj, ko je prišel Golob, pa crkujejo kd lakote . Samo izsiljevanje in ni čudno da je ministru film počil, in zato mu ni potrebno biti nerodno!!,
Kollerik
04. 12. 2022 19.33
+7
kahelc
04. 12. 2022 18.53
+6
Draga zdravnica, imas 27 let, niti enega deovnega dneva. Tvoj mentor ima s tabo kup dela, ker se ti ne sanja kako se v ZD dela. In kaksno placo bi ti rada imela?
crestor
04. 12. 2022 18.42
-5
Bom nekaj zaupal lažnivim pljuvačem tule gor, da jim zaprem usta. Ves čas epidemije 2 leti sem delal s kovidnimi bolniki in zračunal sem, da sem v dveh letih zaslužil 2100 evrov kovidnih dodatko oziroma 1050 evrov letno. Ooooo, bogastvo, a ne....
kahelc
04. 12. 2022 18.54
+6
zemljan10
04. 12. 2022 19.07
+13
Jaz sem dobil v službi kovid od svojega šefa, ki je vedel, da je bolan in je hladnokrvno hodil na šiht. On je imel lažjo obliko, jaz pa težjo. Aja. In nič Evrov dodatka na leto. Poznam pa osebo, ki si je od kovid dodatka kupila parcelo.
kahelc
04. 12. 2022 19.34
+5
Zentrum
04. 12. 2022 20.01
+5
crestor, obrni se na Bitenca, tam so v času epidemije obračali milijone.
crestor
04. 12. 2022 18.38
-3
Tudi Loredan ne bo večno minister. Kako se bo vrnil v zdravniške vrste po nizkotnih grožnjah, ki jigh je izrekel Fidesu??
Kollerik
04. 12. 2022 18.55
+5
Kaj pa ti ropotaš! Pod Ivanijem se niste bunili, zdaj pa spet na veliko izsiljujete vse po vrsti.
Mio56
04. 12. 2022 19.44
+4
Izreku jih je sindikatu, ne pa dohtarjem….dohtarji so lepo dobil pismo od njega z vno obrazlozitvijo kaj se da in kaj ne….ampak kako bo en nesposobn kavc komentator iz ene kleti v LJ, kjer dela za pingo sok to vedu, kaj pa sele razumel!
crestor
04. 12. 2022 18.35
+3
Zdravnikom se pripisuje vsa krivda, nič pa politikom, ki so bili postavljeni in debelo plačani za preobrazbo zdravstvenega sistema, pa so samo pokradli denar naredili pa nič. Ampak to dejstvo je za slovenceljne prezapleteno, da bi ga razumeli...
flexilbe principles
04. 12. 2022 18.46
+3
Loreda je zdravnik, tako, kot prej že cela vrsta ministrov za zdravstvo. QED.
crestor
04. 12. 2022 18.32
-6
Kot vidim po nickih blatenje in žalitve zdravnikov spet prihajajo z leve. No, tudi Loredan in Golob sta leva in se gresta totalno vojno z zdravniki. Slučaj? Seveda ne....
Kollerik
04. 12. 2022 18.57
+4
Izsiljevalci ste bili najbolj srečni pod svojim ivanom. Veliki kovidni dodatki in tako naprej.
anabanana
04. 12. 2022 18.31
+1
Nimajo več delovnih navad, zakaj pred kovidom ni bilo težav z dohtari❓, zdej so si pa nafilali denarnice z dodatki in jim NI za delo, sramota za bele halje, pohlepneži🤮
dannyer
04. 12. 2022 18.24
+6
Resno ZD celje prazen delo počasno še več omejujejo in krššijo pravice bolnikom ker jih strašijo pred vhodom ter ponovno kršijo zakonodajo. in ka jse zgodi nič. najprej 2 leti sedj pa jamrajo. delajo pa bol malo.
Rudolf Maister
04. 12. 2022 18.16
-4
Ah kaj dihaj ,volila si goloba zato bi bilo bolje reči"pleši" hahahahahahahahhahahahahahahahhahah
MrKrmar
04. 12. 2022 18.13
-6
Želeli ste Svobodo in jo tudi imate, naslednja 4, opa 8 let, kot pravi perutninar
Kollerik
04. 12. 2022 20.38
+2
Gorazd Dueh
04. 12. 2022 18.10
+1