Slovenija

Kacin prevzema odgovornost za slabo komunikacijo: Pokasiral sem ogromno gnojnice

Ljubljana, 26. 02. 2022 16.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

"Pamet v roke in hormone na stran. Časa za stiskanje na klopcah bo še dovolj. Ne boste verjeli, cepilo se je tudi 25 narkomanov, ki so ugotovili, da brez PCT-ja ne pridejo do svojega odmerka, ker ne morejo v ambulanto. In so se cepili. Ljudje pri nas so racionalni." To je le nekaj izjav, ki so v času korone vznemirjale Slovence in jih je izrekel komunikacijski genij slovenske osamosvojitve Jelko Kacin, glavni govorec Janševe vlade za covid-19. Mu je za katero žal? In kako to, da se je po težkih kritikah na račun Janeza Janše, tudi tistih, da je populist in zdrahar, odločil, da sodeluje z njim?

Ali tudi Jelko Kacin meni, da so naslednje volitve za Slovenijo prelomne, ali bo ostala demokratična država ali pa ji bo vladal avtoritarizem Janeza Janše, kot pravi opozicija? O Robertu Golobu, ki je bil v preteklosti tudi sekretar v LDS, pravi: "Vsakemu človeku je treba dati priložnost, da se dokaže."

Prevzema tudi odgovornost za slabo komunikacijo v času korone. "Ja, seveda. Kdo pa bo prevzel odgovornost? Jaz sem to opravljal po najboljših močeh, vidite pa, da še danes, po 23 mesecih, del prebivalstva še ni ponotranjil dejstva, da je virus tu med nami in je smrtno nevaren. Imamo več kot 6500 mrtvih in lahko zmagamo samo skupaj."

Jelko Kacin
Jelko Kacin FOTO: Luka Kotnik

Kritičen do Šarca, pohvale za Janšo

Janši je v preteklosti očital komunistično preteklost, ga označil za zdraharja in populista. Kako lahko z njim dela danes? "Nisva komunicirala vrsto let. Nato me je en večer poklical in bil kratek: Težko je, tega se ne da obvladati, ali bi prišel pomagat? Stvari so veliko slabše, kot sem mislil, da so. Odgovoril sem mu, da vem, ker sem to gledal od blizu. Če je treba pomagati, bom prišel. In sem prišel na prvo srečanje."

Na drugi strani je vladanje Marjana Šarca označil za agonijo, njegov odstop pa, da je povzročil šok v takratni koaliciji, zaradi katere so nato za vso dogajanje obtožili novo vlado. "In jaz, obraz te vlade in nesrečnega covida, sem pokasiral ogromno gnojnice, ker po definiciji je moralo biti nestrinjanje nekam usmerjeno in usmerjali so jo name."

Kako odgovarja nekdanjemu zdravstvenemu ministru Tomažu Gantarju, ki je izjavil, da je bil napačna izbira govorca? Zakaj svoje družine ne izpostavlja in kakšne grožnje je prejemal pred 30 leti? Kako komentira trenutno dogajanje v Ukrajini in kdo je zanj večji osamosvojitelj? Janša ali Kučan? "Kupovanje časa ni pot v prihodnost. Odločati se je treba danes, tukaj in zdaj," odgovarja.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou