Slovenija

V dveh letih naj bi v Divači začela obratovati največja sončna elektrarna v Sloveniji

Divača, 11. 03. 2023 14.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Nicol Vujović
Komentarji
117

Divaški občinski svetniki so na seji prejšnji teden potrdili sklep o začetku priprave občinskega podrobnega prostorskega načrta za umestitev sončne elektrarne ob avtocestnem razcepu pri Divači. Elektrarna naj bi začela obratovati v roku dveh let, vendar je že pred samim sprejetjem naletela na različna mnenja, kar se tiče koristi, ki jo bo občina imela od elektrarne in okoljskega vpliva.

Največja sončna elektrarna v Sloveniji bo, kot kaže, svoje mesto pod soncem našla v občini Divača. Postavljena naj bi bila ob izvozu z avtoceste, ki je že tako močno degradirano območje zaradi hrupa. Lastniki večjega dela zemljišč so pripadniki agrarne skupnosti Divača in nekateri posamezni fizični lastniki, ki so se že strinjali z najemom za 40 let. 

Že januarja je bila na drugi redni seji občinskega sveta predstavljena prva pobuda o umestitvi sončne elektrarne na degradirano območje avtocestnega trikotnika na Gabrku, vendar je požela veliko neodobravanja s strani občinskih svetnikov, predvsem med svetniki skupine Divent. Profesorica biologije in občinska svetnica Jelena Ilišin je dejala, da je bil že sam način prezentacije nezadovoljiv in da so bili praktično postavljeni pred dejstvo, da elektrarna vsekakor bo, od njih se zahteva le še uradna potrditev. "Zdelo se mi je, da smo bili porinjeni pred dejstvo. Vprašala sem investitorje, kje so sploh našli Divačo, na kar so odvrnili, da iščejo primerne trge in se jim Divača zdi primerna. V isti sapi so nas seznanili tudi z dejstvom, da so pogodbe z lastniki parcel že podpisane. In kaj pa ima Divača od tega? Na to vprašanje nisem dobila konkretnega odgovora. Edini odgovor, ki so mi ga dali: Vi boste prvi v Sloveniji," razlaga Ilišinova. Kar pa večini svetnikov ni bilo dovolj. Biti prvi v Sloveniji ni dovolj, občina mora imeti nekaj od tega, so opozarjali. 

Sončna elektrarna (slika je simbolična)
Sončna elektrarna (slika je simbolična) FOTO: Dreamstime

Predstavljeno jim je bilo še z besedami: "Prehod ne bo lahek, ampak se mora zgoditi, zelena energija je neizogibna, nihče ni rekel, da bo to zamenjava za vetrnice." 

Podžupan Občine Divača Mario Benkoč pa pravi, da se svetniki niso strinjali, ker niso videli prednosti za Divačo. "Šele, ko sem se izpogajal z investitorjem, so videli, da je to dobra prednost za občino in so s tega vidika potrdili." Očitna nesoglasja med svetniki in podžupanom so prišla še toliko bolj do izraza, ko so svetniki zatrdili, da ne bodo odstopili od pogajanj, dokler ne bodo zadovoljni s tem, kar bo sončna elektrarna prinesla Divači in njeni skupnosti. Omenjal se je celo posvetovalni referendum. Vendar so pogajanja, ne glede na razlike v občinskem svetu, obrodila sadove v dobro skupnosti.

"To je odločitev cele generacije, ne želim, da nas zanamci preklinjajo, ker smo prehitro popustili," trdi Ilišinova. Po njenih besedah gre za tla Nature 2000, ki je evropsko omrežje posebnih varstvenih območij, zato želi omilitvene ukrepe. Želi tudi, da ima Divača nekaj od tega. "Na tretji seji občinskega sveta smo spet imeli obravnavo, predstavili so nam omilitvene ukrepe: Da ne bo visoke napetosti, temveč srednja." Poleg tega, kot razlaga in kar potrjuje tudi podžupan, bo 10 do 15 odstotkov energije, ki se jo proizvede na tem območju, ostalo v občini, torej bo namenjena merilnim mestom občine (osnovna šola, vrtec, knjižnica, muzej, občina, čistilna naprava ipd.), ki to elektriko uporabljajo, občina pa bo slednjo plačala po vnaprej dogovorjeni proizvodni ceni, ki je znižana in fiksna. 

Občina Divača ima trenutno na letni ravni okoli 200.000 evrov stroška za električno energijo, z dogovorom pa naj bi bilo privarčevanih okoli 80.000 do 100.000 evrov na leto. Kam bo šel privarčevan kapital? "To bo ostalo v občinskem proračunu in bo šlo v druge pomembne investicije. Ali v osnovno šolo ali participativen proračun ... Možno je, da ga bomo namenili v kakšno drugo institucijo," razlaga Benkoč. Po izračunih bo občina vključno s komunalnim prispevkom pridobila 600.000 evrov v tem mandatu, nato pa v naslednjih 25 letih še blizu 2,5 milijona evrov.

Prehod na zeleno energijo ne bo preprost, od vsakega se zahteva nek prispevek, so bile besede investitorja, razlaga Ilišinova. "Mi sploh še nismo sprejeli sončne elektrarne, potrdili smo le spremembo OPPN-ja iz prostora za rekreacijo in šport v električne infrastrukture. S to spremembo bo možna postavitev sončne elektrarne pod našimi pogoji, ki bodo primerni za našo lokalno skupnost in prostor," je dejala. 

Sončna elektrarna
Sončna elektrarna FOTO: AP

Kakšen je vpliv sončne elektrarne na okolje?

Kot očitno glede mnogih stvareh v občini Divača, si tudi tukaj mnenja niso enotna. "Prehajamo na zeleno energijo, ampak ne smemo se prepričevati, da ni fosilnih goriv. Solarni paneli so iz fosilnih goriv, po večini iz plastike, noter pa najdemo še težke kovine, kot so kadijev telurid, silicij, kadmij, iridij ... V mejnih količinah so nevarne za človeka in okolico," pojasnjuje Ilišinova. Dodaja, da gre tudi za to, da bi bila sončna elektrarna na kraških prepustnih tleh, kajti v slednjih najdemo človeško ribico, ki je naravni akumulator oziroma nabiralec težkih kovin. Ilišinova je opozorila investitorja, naj postavi konstrukcijo predvsem zaradi sunkov vetra. Ti lahko namreč znatno poškodujejo solarne panele, kar lahko privede do iztekanja težkih kovin v kraška tla. Te težke kovine bi človeška ribica vlekla nase in to bi pomenilo konec njenega razmnoževanja. "Ne trdim, da se to zagotovo lahko zgodi, vendar možnost obstaja." Okoljski vpliv torej je. Poleg naštetega Ilišinova opozarja še na dejstvo, da pod solarnimi paneli nič ne raste, če pa že raste trava, ni zelene barve. Prav tako se nad solarnimi paneli ustvarja območje segretega ozračja, ki lahko v večjih količinah spremeni mikroklimo določenega področja.

Benkoč po drugi strani zaradi okoljskega vpliva ni tako zaskrbljen. Prošnjo za presojo so vložili na Zavod za varstvo narave, da bo jasno razvidno, ali gre za slab okoljski vpliv. "Po mojem mnenju in kar precej poznam to območje, ki je močno degradirano, ne vidim razlogov, da ne bi dobili soglasja za elektrarno," pove Benkoč.

Kam bodo pa šli ti solarni paneli, ko bodo končali s svojim delom, se še sprašuje Ilišinova: "V Indijo, ker je to tako daleč in nas ne briga?" Kot je razložila, noben tega ne reciklira: "Mi pa navijamo za zeleno prihodnost, a ne moremo govoriti o 100-odstotni zeleni energiji, ko pa je skoraj vse iz fosilnih goriv."

To bi lahko bila največja sončna elektrarna v Sloveniji, postavitev v Divači pa je le začetek

V divaški občini so še druge lokacije, ki ležijo na degradiranem območju in so kot take povsem primerne za postavitev več sončnih elektrarn. Ena od teh je tudi v kamnolomu Laže. Vendar je po besedah Benkoča tam malce drugačna zgodba. "Šlo bi za skupnostno zgodbo, za sončno zadrugo. V Divači bi namreč elektrarna služila javnim objektom, v Lažah pa občanom Divače in kateri koli občan bi lahko bil zraven."  Vendar je tudi podžupan opozoril, da gre za nekoliko daljši postopek, ki v dveh let realno ne more biti izpeljan, zato bo potrebnega nekaj več časa. Ko pa bo nastopil, bodo občani obveščeni, projekt jim bo predstavljen skozi več delavnic, da bodo vedeli, kakšne so možnosti za prijavo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (117)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Naviniul
12. 03. 2023 20.31
+0
Sončna elektrarna brez hranilnika je poleti zanič. Pozimi pa je zanič tudi taka s hranilnikom, saj ga ne more napolnit, če ni sonca.
SEJBOBOL
11. 03. 2023 21.17
+4
V Španiji baje veterne 1x dosegajo tud 5MW ur (naše so cca 1MW) , torej kolk panojev potrebujemo .... A ni to nek nesmisel pa brez zamere ...
vvvilice
11. 03. 2023 20.59
+4
Resni, neskorumpirani strokovnjaki so po gorah raziskav in izračunov prišli do zanimive ugotovitve v zvezi z sončno in vetrno energijo ter shranjevanjem le te. Sonce sije in veter piha, vendar v določenih delih dneva ni učinka, npr ponoči, ... Zato je potrebno imeti hranilnike elektrike, akumulatorje oz baterije z zadostno kapaciteto, da zagotovijo primerno zalogo za normalno obratovanje gospodinjstev, industrije in drugih uporabnikov tekom celega dneva, poleti in pozimi. Če bi hoteli to zagotoviti s soncem in vetrom ter hraniti v primernih akumulatorjih, bi praktično zasedli vso zemeljsko površino. Nekaj se ne izide, tako kaže.
jutri_pa_res
11. 03. 2023 20.52
+5
Kje jemati energijo, če bi želeli vsi voziti električne avtomobile? Vsako noč se bi v Sloveniji na domačih polnilnicah polnilo +- milijon osebnih vozil, recimo vsak z močjo recimo 10 kW. Elektrarne bodo morale torej priskrbeti 10.000 MW dodatne moči, kar je kakih 10 nukleark Krško. Plus seveda izgraditi bo treba vso infrastrukturo do potrošnikov. Prišteti bo seveda treba še vse kamione in avtobuse.
jutri_pa_res
11. 03. 2023 20.53
+4
Domače sončne elektrarne lahko (vsaj poleti) to delno pokrijejo, če bodo imele svojo baterijo za skladiščenje elektrike, ker ponoči pač ni sonca.
scipio
11. 03. 2023 20.47
+1
Sončne farme. Adijo gozd, adijo zelena travca...
HŽV
11. 03. 2023 19.51
+12
Takim ki branijo ptice, ribice placas 5000€ za njihovo studijo s katero logicno ugotovijo da ne bo nic skodilo in odobrijo postavitev zazigalnice ce je treba, ker takim se gre samo za €€€€
N0EL
11. 03. 2023 19.41
+5
Sove uharice, ostali ptiči, krti, voluharji, hrošči in zdaj že človeška ribica. Vse so samo izgovori posameznih skupin ljudi, ki jih moti vsak napredek. Projekte v javno dobro je potrebno izvesti brez spraševanja skupnosti, drugače bomo ostali v kameni dobi.
Dethroned
11. 03. 2023 19.16
+10
Čisto vsaka nova stvar nam ni vredu
brezveze13
11. 03. 2023 19.12
-2
folk obseden z nekimi vplivi na okolje na življenje saj tudi živeti ni zdravo starejši si bolj ti je strgan zadek in vse bolj prdiš in zasmrajaš okolje, največ temu nasprotujejo okoliški prebivalci večina kmetje ki se vozijo po poljih z vso mogočo moderno tehnologijo katero jim subvencionira država koliko onesnaževanja oni povzročajo ne omenjajo , da ne govorimoo prekomernem polivanju njihovega zemljišča s fekalijami in to če je le mogoče za vikend takrat ko ni v službi inšpekcije in večina uslužbencev doma ki jim tako pokvarijo vikend kot da so oni krivi da mora kmet tudi ob nedeljah delati, če ravno bi se lahko malo zorganiziral in bi lahko počel le najnujnujše nobena trava ali koruza mu ne bo pobegnila iz polja
Delavec_Slo
11. 03. 2023 19.08
+8
Super spodaj pa rodivitna zemlja, a veternice pa ne morejo stat!
Na pol ovca
11. 03. 2023 19.01
-1
Na pol ovca
11. 03. 2023 19.01
+0
ja saj vem ovcam ni jasno zakj sem to napisal
robert hrovat
11. 03. 2023 18.05
+17
Svetniki opozarjajo "Biti prvi v Sloveniji ni dovolj, občina mora imeti nekaj od tega, so opozarjali. " Ta stavek najbolj bode v oči, to je največji problem v Sloveniji, da se karkoli zgradi je treba tudi marsikoga podmazati za dovoljenja... ni zadosti, da bo občina pobirala davke, ne to je premalo pravijo, radi bi še več... korupcija na višku
SEJBOBOL
11. 03. 2023 17.57
+13
vetrance pa ne k nardijo 1000x več elektrike ...
Ejga-Tega
11. 03. 2023 18.30
+11
Ja če pa prički in metuljčki ne morajo letat
ArkaMast
11. 03. 2023 17.36
-13
Prejšnja vlada bi tam postavila muzej padlim .... Rupnikovim četam.
ArkaMast
11. 03. 2023 17.37
-11
krneki_123
11. 03. 2023 17.51
+8
Svoboda=diktatura. In ArkMast njen agitator. Pleši!
ArkaMast
11. 03. 2023 18.16
-8
Ni diktatura. Celo v sami koaliciji imajo opozicijo, to je Levica. Golob dovoli lastno mnenje. Janša ga ne.
Zlobni76
11. 03. 2023 17.15
+25
Pri nas nebo veternic, sončne, hidro, jedeske, na premog. Štrom pa hočem imet. Po možnosti zaston. Tako razmišla večina slovencelnev. Na žalost.
fizelj2
11. 03. 2023 17.33
+21
ja res je..Slovenci bi imeli štrom ... samo naj ta pride iz vesolja.. in to zastonj ...
JApajaDAja
11. 03. 2023 18.48
-5
to vesolje bo sedaj vnovčil taubi-blagor nam za njega :.-)
Iqos
11. 03. 2023 16.48
+3
Kaj bo to čez ene 20 let ene svinjarije po planetu.
ArkaMast
11. 03. 2023 16.52
+19
Jr že sedaj. Vse po morju v Afriko odnese. Tam je plaža na tone smeti, v obsegu ene 1000 km.
ArkaMast
11. 03. 2023 16.48
-9
Golob se spozna na energetiko, ... ampak jufke pa ne zna narediti.
mate08
11. 03. 2023 17.09
+11
Holob ne zna trofaznega motorja zvezat..k ne ve kaj je faza kaj nula....da o ozemljitvi niti ne govorim...
Gutenberg
11. 03. 2023 17.51
+3
Ejga-Tega
11. 03. 2023 18.32
+4
Sej tud vprašanje, kako je on zvezan 🤭
Bolfenk2
11. 03. 2023 16.47
+18
Postavljati sončne elektrarne na zemljišča je zločin nad okoljem in naravo. Izkoristite strehe hiš ne pa travnike.
ArkaMast
11. 03. 2023 16.50
+6
A za Magmo si bil pa za?!.... tukaj gre za degradirana območja, ne pa za kmetijska zemljišča, kot pri opuščeni Magmi.
krneki_123
11. 03. 2023 17.53
+7
Golobje ne loči degradiranega zemljišča od kmetijskega. Edino kar pozna je korupcija.
ArkaMast
11. 03. 2023 16.46
-1
Zelo vredu. Nov vir elektrike in nova delovna mesta. Bravo Golob, doktor energetike. Jufko bom pa drugje kupil.
Gutenberg
11. 03. 2023 17.52
+2
Kvečjemu provizije. In velika motnja v ee omrežju.
Samo-ne-rdeci
11. 03. 2023 16.35
+4
Prideta zdaj Nika pa Jenul, aja, pa Zlatkota sn pozabo. Bojo oni povedli kak. Mogoče še pride Potrč in še vplivnež. Garant bo uspeh.
Najpametnejši
11. 03. 2023 16.51
+5
Tako ja, strokovni odbor mora podati svoje mnenje. Mi bomo pa delali za njih :)