Slovenija

Kako ukrepati v primeru pika čebele ali ose?

Škofja Loka, 13. 06. 2022 09.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V nedeljo so v občini Škofja Loka čebele popikale dve osebi, za eno so bili piki usodni. Neuradno je čebelarja pičilo več kot 100 čebel. Napadi čebel so sicer redki, posamezni piki pa pri večini ljudi povzročajo le bolečo oteklino, pri nekaterih tudi mehurje, težave z dihanjem in vročino. Kako se lahko zavarujemo, kaj lahko naredimo, da bodo piki manj boleči in kdaj je obisk pri zdravniku nujen?

Kot smo že poročali, se je v nedeljo okoli 9.30 v bližini naselja Sopotnica v občini Škofja Loka zgodila tragedija. Medtem ko sta dva moška urejala panje na paši, se jih je nekaj prevrnilo, čebele pa so oba večkrat popikale. Reševalci so eno osebo oskrbeli na kraju, druga pa je med helikopterskim prevozom v UKC Ljubljana umrla.

Neuradno je čebelarja pičilo več kot 100 čebel, so poročali v oddaji 24UR.

Piki večine žuželk niso posebej nevarni, le neprijetni

Ob toplejših dneh se na piknike rade povabijo tudi čebele in ose, pogosteje jih srečamo tudi v naravi. Piki večine žuželk so si na videz podobni  – povzročijo rdečino in bolečo oteklino – a niso posebej nevarni, le neprijetni, nam je že pred časom pojasnila specialistka klinične farmacije iz Lekarniške zbornice Slovenije Darja Potočnik Benčič: "Izzovejo blago alergijsko reakcijo, ker s pikom pod kožo človeka vbrizgajo slino ali strup, to pa povzroči manjšo srbečo oteklino, ki lahko traja nekaj ur ali dni." 

Čeprav si pri večini manjših pikov lahko pomagamo sami, so nekateri piki zaradi alergije ali okužbe lahko usodni. Smrtno nevarni so lahko piki v predel vratu in žrela. 

Kako ukrepati po piku čebele, ose ali sršena?

Če nas piči čebela, čim prej odstranimo želo, da se sprosti čim manjša količina strupa. Previdno ga izpraskamo z nohtom ali noževo konico (ne odstranjujemo ga s pinceto, da ne bi iztisnili v rano še več strupa), svetujejo na spletni strani Pomurskih lekarn. Če smo daleč od doma in nimamo s seboj ustreznega pripravka, lahko poskusimo tudi s slojem sode bikarbone, ki ublaži srbenje, strup pa nevtraliziramo s kisom ali limoninim sokom. 

Osebe, ki vedo, da so alergične na čebelje pike, morajo nemudoma poklicati zdravniško pomoč, da dobijo injekcijo ali zdravila v obliki tablet.

Mesto vboda lahko speremo tudi z večjo količino vode. Prizadeto mesto moramo hladiti, saj s tem zmanjšamo vnetno reakcijo in upočasnimo prodiranje strupa v krvni obtok, svetuje Potočnik Benčičeva.

Mesto vboda namažemo z mazilom za blaženje vnetne reakcije, ki se dobi v lekarni brez recepta (gel z antihistaminiki, aloe vera, arnika, kamilica ...). Novejši pripravki vsebujejo amonijak, ki nevtralizira strup in tako prepreči alergijsko reakcijo. Prav tako je dobrodošel pripravek iz kalcija, ki ga stopimo in popijemo, svetujejo iz lekarn. 

Čeprav si pri večini manjših pikov lahko pomagamo sami, so nekateri piki zaradi alergije ali okužbe lahko usodni. Smrtno nevarni so lahko piki v predel vratu in žrela.
Čeprav si pri večini manjših pikov lahko pomagamo sami, so nekateri piki zaradi alergije ali okužbe lahko usodni. Smrtno nevarni so lahko piki v predel vratu in žrela. FOTO: Shutterstock

Posledice pikov os so po besedah Potočnik Benčičeve podobni piku čebel. Mesto pika postane rdeče in oteklo, občutimo bolečino in pekoč občutek, pozneje pa nastopi srbečica. Mogoča je celo krvavitev na koži. Osa lahko piči tudi večkrat v enem samem napadu, saj želo ne ostane v žrtvi kot pri čebeli. Na oteklino položimo hladen obkladek, vnetje pa pomirimo z antihistaminsko kremo.

Pri sršenu je reakcija na pik navadno močneje izražena. "Prizadeto območje močno oteče in pordi, lahko nastanejo tudi mehurji. Bolečina je po navadi večja kot pri piku ose. Prizadeti del začnemo čim prej hladiti, saj s tem zmanjšamo vnetno reakcijo ter upočasnimo prodiranje strupa v krvni obtok. Kadar nas obletavajo žuželke, ne mahamo z rokami okoli sebe, saj pičijo predvsem, kadar se čutijo ogrožene. Ostanimo mirni in odletele bodo same," je strnila Potočnik Benčičeva.

Kako zmanjšati tveganje za pike žuželk?

Tveganje za pike žuželk sicer lahko zmanjšamo tako, da ne hodimo bosi po travi, se ne sončimo potni ali namazani z oljem in da v naravi nosimo majico z dolgimi rokavi, so še izpostavili predstavniki iz Lekarniške zbornice Slovenije.

Obisk zdravnika nujen, če pomodrijo usta in se pojavi dihalna stiska ali če nas piči več žuželk hkrati

Kadar je reakcija močnejša in je oteklina večja, vzamemo sistemski antihistaminik v obliki tablet, ki je v lekarni na voljo brez recepta. Lahko uporabimo tudi gel ali mazilo. Nanesemo ga na mesto pika, da lokalno blaži alergično reakcijo, je razložila Potočnik Benčičeva.

Če nas piči čebela, čim prej odstranimo želo, da se sprosti čim manjša količina strupa. Paziti moramo, da ne prebodemo vrečice s strupom, ki je povezana z želom. Mesto vboda speremo z večjo količino vode.
Če nas piči čebela, čim prej odstranimo želo, da se sprosti čim manjša količina strupa. Paziti moramo, da ne prebodemo vrečice s strupom, ki je povezana z želom. Mesto vboda speremo z večjo količino vode. FOTO: Shutterstock

"Če po piku okončine postajajo hladne, pomodrijo ustnice ali celo uhlji in se pojavi dihalna stiska, je obisk zdravnika nujen. Alergikom, ki na pike žuželk reagirajo na omenjen način, svetujemo, da imajo ves čas potovanja pri sebi komplet za samopomoč pri pikih," je poudarila in dodala, da je zdravniško pomoč prav tako treba poiskati, če nas piči več žuželk hkrati, če se na mestu vboda pojavijo mehurji ali obsežnejše vnetje, težave z dihanje, vročina, huda bolečina in oteklina, ki se širi.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (88)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

preprostež
13. 06. 2022 19.56
V komentarjih je ogromno nasvetov... Na tem mestu naj vam dobronamerno opomnim, da niso vsi nasveti dobri in da se nekateri posamezniki zmišljujejo v želji po pozornosti. Bodite preudarni!
Houdor
13. 06. 2022 19.49
+0
jaz rečem da poznam čebelico majo in trota vilija pa mi dajo mir
Njapo
13. 06. 2022 19.44
Mi smo si s kovancem pritisnili na pik in držali....
spaceair
13. 06. 2022 19.15
+1
A ni že prepozno ko nastanejo težave z dihanjem?
akmt
13. 06. 2022 17.56
+6
Vprasanje, kaksna je bila prva pomoc.Nekoc sem delala v Zdl na Metelkovi - poskusna doba. Prisla je 16letnica po piku cebele, imela je dokazano alergijo. Pograbila sem vozicek in tekla do vhoda. Nalozila sem jo nanj, da ni hodila-hoja pospesuje vdor strupa v telo.Pripravila sem vse za i. v. kanal, ker sem predvidevala, da mi bodo narocili i. v. antihistaminik. Sr. Tatjana, ki ni prenesla, da sem imela ogromno znanja po letih dela v UKCLJ na oddelku, me je ob videnem mocno ostela. "Pri nas i. V.terapije ne dajemo, zato kar pospravi, kar si pripravila!!!! In-ali punca ne zna sama hodit al kaj?!!" Mentorico sem si vseeno drznila vprasat, kako do, da ne dajejo kanalov in kako potem ukrepajo ob alergijah. Sledil je odgovor, ki je vreden, da se ga napise za javnost. Ja, prav ta TATJANA je rekla:" Kanalov ne dajemo zato, ker jih NE ZNAMO"(?!?!?!?!?!?!?!) PRVA POMOC In dms ne zna dati kanala?!? Saj res, ta Tatjana je studirala ob delu, to pa pomeni vse preplonkano.... Nic cudnega, da je bila fous mlajsi kolegici, polni znanja. Skratka:punci so dali TABLETOOOO. Tableto, ki prime po 1 uri sele. Seveda je zacela otekati na polno... Sele potem so se zganili in dali narocilo, da se jo odpelje na urgenco ..... Sramota, Tatjana, sramota, pa se vodja si bila takrat... Ali so tudi tukajle najprej poskusali s tableto?!?! Zdravilo se da v zivo in cloveku resis alergijo v parih minutah, vcasih to pomeni tudi resitev zivljenja.
Aijn Prenn
13. 06. 2022 18.02
+4
Povprečnežem so nadpovprečni vedno zelo moteči.
Aijn Prenn
13. 06. 2022 17.51
+1
Če pridem čebelam bližje kot na 10m je za čebele to kot vojno stanje. Ne vem, a se jim zdim tak medosned al kaj?
preprostež
13. 06. 2022 19.53
+1
Bolj se mi zdi, da ne znate razlikovati med čebelami in osami.
Aijn Prenn
13. 06. 2022 20.13
+1
Ja, to bo to. Pri nas pridelujemo osji med.
Zmaga Ukrajini
13. 06. 2022 21.48
AteIsti,... ni fora v tem, da bi jim "kradel" med, pač pa bi ti rade povedale, da karkoli že tam počneš, to počni nekje drugje 🤣🤣🤣, ker jih vznemirjaš. Po mojem vedenju slabo prenašajo hrup kosilnic in podobnih naprav (katerih ljubitelj si😉), hudo vročino, zelo razdražene pa so tudi, ko rojijo. In v takrat je najbolje iti stran in karkoli že, početi naslednjega dne.
Aijn Prenn
14. 06. 2022 10.00
Odkod Zmaga ve, da sem v razmerju (delovnem) s kosilnicami??
Betuul
13. 06. 2022 16.50
+3
Čist nikol niso bile te živalce tako napadalne! Ker pa je ozračje napolnjeno z pesticidnim je to to! Ukrepaj tako da ne otepaj okoli sebe !
Think Pink
13. 06. 2022 15.12
+6
Včasih je pa dobr, da kadiš. Te piči, cigaret prisloniš, dokler lahko. Preverjeno.
graf
13. 06. 2022 15.47
+5
dobr bi bilo če bi kadil samo tisti trenutek ko piči žuželka ,res je vročina nevtralizira strup , a po drugi strani primerjaj količina strupa od ene žuželke ... in količino v tvojem organizmu od več deset letnega kajenja , pa boš spoznal če je res dobr da kadiš ...
graf
13. 06. 2022 15.53
+4
da ne boš mislil da sem jst kakšen svetnik : jst sem kadil že od srednje šole naprej , je pa hvala bogu že več kot 30 let od moje zadnje cigarete ! Če pomislim nazaj sploh ne morem verjet da sem bil tak bedak da sem kadil skoraj 20 let ! Zdaj če me piči osa ali sršen se namažem s Fenistilom ki preverjeno pomaga ! Tebi bi svetoval isto ...
jaka
13. 06. 2022 14.33
+2
Video ne deluje. Reklame se zvrtijo, potem pa samo neka ambientalna glasba, brez ostalega zvoka.
Nin?a1229
13. 06. 2022 14.11
+13
Men osebno preklinjanje full pomaga, probajte, mogoče še komu odgovarja...
graf
13. 06. 2022 16.30
+3
User896701
13. 06. 2022 14.06
+6
Vedno več je čebelnjakov postavljenih praktično zraven poti, ker občine sofinancirajo čebelnjak v duhu poučevanja o dobroti čebel. Vse OK ampak ,če si alergik ti pa ni vseeno. Čebele rabimo, ampak čebelnjake je treba postaviti na primerno mesto.
Bananistanec
13. 06. 2022 14.45
+7
Večina čebelnjakov je dobro vidna že od daleč in se mu lahko izogneš, če se mu ne moreš je pa druga pesem
Racional-ec
13. 06. 2022 13.59
+3
Vsi izkuseni cebelarji sverujejo da mesto vboda oz. pika segrevamo na vec kot 42’C, kajti pti tej temperaturi se strup razgradi in ga telo absorbira…zakaj vsi konstantno potencirajo to hlajenje 🤔
User896701
13. 06. 2022 14.09
+1
Segrevanje uniči strup in praktično ni posledic. Poleti kak vroč pleh pa tiščiš kolikor pač zdžiš. Je pa to ravno nasprotno ,kot so nas včasih učili in smo mesto vboda brez učinka hladili :)
Zmaga Ukrajini
13. 06. 2022 14.23
+3
Zato, ker pri piku čebele segrevanje ne pomaga. To pomaga le pri piku ose ali sršena, katerih strup je termolabilen in je treba mesto pika takoj segrevat. Ukrep deluje v prvih 5. min.
Zmaga Ukrajini
13. 06. 2022 14.25
-1
Drugače pa,... za preprečitev bušk, oteklin,... pomaga maslo. Definitivno prepreči otekanje,... seveda pa nima nikakršnega vpliva na strup žuželk. Je zgolj "kozmetičen" nasvet.
WAYNE.ROO
13. 06. 2022 15.11
-1
Zdravniki svetujejo, da se hladi. Bom raje poslusala zdravnika kot cebelarja.
mccm
13. 06. 2022 16.57
+0
wayne... pač živijo v zmoti, so le ljudje... konec koncev, koliko pa imajo opravka s čebelami? Čebelarja pa piči pogosto, bo ja vedel kako si pomagati
Zmaga Ukrajini
13. 06. 2022 13.34
+9
Navadno piki teh žuželk niso problematični. Hud problem pa nastane, če je nekdo alergičen na pik ose, čebele,... ko je njegovo življenje zaradi sistemske reakcije ogroženo (približno enako kot lahko nekdo, ki je alergičen npr. na arašide, umre, ko je zaužil le enega, ali celo zgolj sledi arašidov v hrani). Problem tistih dveh včeraj iz Škofje Loke, ki so ju opikale čebele, pa je bila številčnost pikov. Po prevrnitvi panjev so bile čebele očitno močno razdražene, zato so "najurišale". In pri tako številčnih pikih pri vsakem, tudi "nealergičnem", nastane precejšen zdravstven problem, saj gre logično za precej večje količine strupa. Žal nista nosila zaščitne obleke,... kljub vročini. To bi oba rešilo.
tutp
13. 06. 2022 13.05
+12
Čebele so ok. Dajejo med. Poleti pazite na kozarce. Priletijo notri v sladkane pijače. Lahko se zadušite. Pa pomembne so za naravo in ekosistem.
akmt
13. 06. 2022 18.00
+3
Za rojstni dan sem odprla sampanjec. V steklenici je na koncu ostalo se manj pol deci. Ni se mi dalo preliti v kozarec, spila sem pozirek iz flase in v usta dobila cebelo..... 31.8.zvecer se je koncal na urgenci, namesto da bi zvecer pripravila solski torbici za moja otroka,ki sta zacela naslednji dan s solo...
LocoCoco
13. 06. 2022 12.52
+4
Zapomnite si katera vas je pičila in jo prijavite policiji.... 🤭
JohannDoe
13. 06. 2022 12.37
-1
Domače čebele so edina domača vrsta, brez katere narava propade, če jo človek preneha gojiti. Ali nekaj takega. Še dobro, da jih gojijo kitajci na veliko, da lahko mi kupujemo njihov med v trgovinah in narava ne propade. Resno, kdo si je izmislil ta "spin" da narava propade brez domačih čebel?
preprostež
13. 06. 2022 19.55
+1
Kitajci oprašujejo s vatiranimi palčkami, ker jim je zmanjkalo opraševalcev.
enakatalena
13. 06. 2022 12.34
+8
Ja, sodo bikarbono pa res vsak nosi ves čas s sabo...
Lope
13. 06. 2022 12.34
+9
Pred leti sem bral, da je najboljša takojšnja rešitev po piku čebele ali ose takoj poiskati tableto Lekadola ali kaj podobnega, jo navlažiti in jo držati na mesto pika kakšno minuto ali 2 in to absolutno drži (preizkušeno). Sem nesel poleti odpadne plastenke in pločevinke v keson za plastično embalažo in ko sem ga odprl, me je takoj vsekala čebela v prst na roki. Odhitim v stanovanje, poiščem Lekadol, ga oslinim in pritisnem na mesto pika, držim tableto par minut gor in kot po čudežu, komaj sem še videl mesto pika in nobene otekline in nič ☺ ne sme biti suh tablet ammpak navlažen. ☺
akmt
13. 06. 2022 18.02
Po kateri logiki deluje paracetamol antiinflamatorno? Na farmakologiji nas niso tako ucili. Vemo pa, da ima placebo BLAZEN UCINEK
deeexit
14. 06. 2022 09.21
paracetamol res ni ustrezen za vnetna stanja. Verjetno tiscis ibuprofen gor. :)
santamaura
13. 06. 2022 12.28
+12
Piki več čebel, os ali sršenov naenkrat so zelo, zelo, zelo redki. To se zgodi v primeru nesrečnih okoliščin, kot je bila ta, ko se čebelarjema podrli panji. Zaradi tega dogodka nima nobenega smisla delati panike z atraktivnimi naslovi : Čebele popikale človeka do smrti - Kaj storiti, če nas piči čebela -Če greste v naravo morate s seboj nositi celo lekarno pa vam mogoče ne bo treba na urgenco - Pred kratkim sem gledal oddajo o lobiranj oglaševalcev, ki jih najamejo tudi farmacevtske firme, da naredijo vihar v medijih, ki jih itak obvladujejo - Važen je PRISTOP
JohannDoe
13. 06. 2022 12.31
+7
Važno je, da smo vsi šaljivi in dobre volje, ko potem tisto beremo.
JohannDoe
13. 06. 2022 12.23
+3
@jezero Med je sladek in dober, dober je tudi še kak drug produkt. To pa da so domače čebele ključne za opraševanje je pa pravljica, ki so vam jo prišepnili na uho. Vsak biolog najbrž ve, da so ključne za opraševanje številne divje vrste in čmrlji. In nekatere te vrste so ogrožene ravno zaradi vnosa domačih čebel. Čebele so fajn, ni pa treba pretiravat. Kar se tiče mojega spodnjega posta pa, če ga ne razumeš, verjetno ne leti nate.