Slovenija

Odbor DZ ocenil kandidata za notranjega ministra Poklukarja kot ustreznega

Ljubljana, 13. 02. 2023 06.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Odbor DZ za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo je z devetimi glasovi za in šestimi glasovi proti predstavitev kandidature Boštjana Poklukarja za ministra za notranje zadeve ocenil kot ustrezno. Poklukar je v predstavitvi na odboru DZ izpostavil tri prednostne naloge, ki si jih je zadal, in sicer boj s korupcijo, upravljanje migracij ter depolitizacijo, profesionalizacijo in modernizacijo policije. Kot svojo prednost je navedel dobro poznavanje področja, saj je na mestu notranjega ministra že bil.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Boštjan Poklukar dobil zeleno luč
    03:17
    Iz 24UR: Boštjan Poklukar dobil zeleno luč
  • Iz SVETA: Poklukar o prednostnih nalogah
    02:45
    Iz SVETA: Poklukar o prednostnih nalogah

 

Poklukar, ki je funkcijo notranjega ministra že opravljal v letih 2018-2020, je v svoji današnji predstavitvi na odboru DZ za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo opisal svoje dosedanje delo, ki sega na področje ministrstev za obrambo in za notranje zadeve, omenil je tudi svojo vojaško kariero in delo v Upravi RS za zaščito in reševanje.

"V več kot 30 letih moje profesionalne kariere sem ponosen, da sem svoje izkušnje nabiral v vseh treh stebrih nacionalne varnosti, tako da lahko rečem, da danes vse tri stebre zelo dobro poznam," je dejal in izpostavil, da je še posebej poznavanje podsistema notranje varnosti njegova velika prednost. Po njegovih besedah je notranje ministrstvo kompleksno in široko razvejano področje, za zagotavljanje notranje varnosti pa da je treba zagotoviti "predvsem kadrovske, materialne in finančne vire".

Pri tem je navedel podatke o načrtovanem proračunu ministrstva za notranje zadeve za leti 2023 in 2024, ki je po njegovih besedah investicijsko naravnan, kar ga, kot je dejal, "navdaja z optimizmom, da se investicijski ciklus v podsistemu notranje varnosti nadaljuje". Po njegovih navedbah je "še kako pomembno, da proračunska sredstva zagotavljajo možnost modernizacije policije, saj le moderno opremljena policija lahko sledi sodobnim varnostnim izzivom". Ob tem se je zavzel tudi za povečanje števila zaposlenih v policiji.

Boštjan Poklukar na predstavitvi pred odborom DZ
Boštjan Poklukar na predstavitvi pred odborom DZ FOTO: Bobo

V svoji predstavitvi je posebej izpostavil tri prednostne naloge, ki si jih je zadal. Glede korupcije je dejal, da to ni samo moralna pokvarjenost in izprijenost, "ampak predvsem in zgolj kaznivo dejanje". Napovedal je, da bo uresničeval v koalicijskem dokumentu zapisano zavezo o ničelni toleranci do korupcije, učinkovitega pregona kriminala ter učinkovitih preiskavah projektov in investicij, ki so prepletene s sumi korupcije, vključno z nabavo zaščitne opreme v zdravstvu v času epidemije. Če bo imenovan za ministra, bo ena od njegovih prvih političnih potez izdaja obveznih usmeritev policiji za prednostno obravnavo korupcijskih kaznivih dejanj, je razkril. Nacionalni preiskovalni urad pa bo znova avtonomen in samostojen, kot je bil ob svoji ustanovitvi, je še napovedal.

Glede upravljanja migracij je spomnil na spremenjene okoliščine po januarski vključitvi Hrvaške v schengensko območje, s čimer so odpravljene mejne kontrole. Po njegovih navedbah je cilj, da rezilne žice na meji s Hrvaško do konca leta ne bo več. Prav tako se bo Poklukar zavzel za čimprejšnje sprejetje nove migracijske strategije, ki bo upoštevala spreminjajoč globalni kontekst ter dogajanje v naši okolici ob absolutnem spoštovanju človekovih pravic ter s poudarkom na varovanju ranljivih skupin. Strategijo na ministrstvu sicer že pripravljajo, v postopku priprave pa bodo odgovorili tudi na vprašanje, ali je smotrno, da se urad vlade za oskrbo in integracijo migrantov vrne pod pristojnost ministrstva za notranje zadeve, je še dodal in k sodelovanju povabil tudi nevladne organizacije.

V zvezi s tem je napovedal tudi prenovo zakona o tujcih, zakona o mednarodni zaščiti, zakona o začasni zaščiti razseljenih oseb in zakona o javnih zbiranjih, predlogi naj bi bili v DZ vloženi do konca leta.

V okviru depolitizacije, profesionalizacije in modernizacije policije je napovedal tudi predlog zakonske spremembe imenovanja generalnega direktorja policije, novelo zakona o nalogah in pooblastilih policije ter novelo zakona o organiziranosti in delu policije, v katerega je treba po njegovih besedah vgraditi sistemska varovala, ki bodo "politiki onemogočala politično lomastenje po policiji". Ob tem je omenil, kako zgrožen je bil ob prebiranju poročila o izrednem nadzoru nad policijo na demonstracijah. "V zadnjih dveh letih smo videli represijo slovenske policije, podpihovano s strani najvišjih predstavnikov oblasti, kakršne še nismo videli in srčno upam, da je nikoli več ne bomo," je še dodal.

Boštjan Poklukar
Boštjan Poklukar FOTO: Damjan Žibert

Poklukar je po svoji predstavitvi na matičnem odboru odgovarjal na vprašanja poslancev. Na vprašanja Branka Grimsa (SDS) glede odstranjevanja ograje na meji odgovoril, da se je v zadnjih letih veliko spremenilo, pri čemer je izpostavil vstop Hrvaške v schengensko območje. Pri tem verjame, da bo Hrvaška varovala mejo vsaj tako dobro, kot je to počela Slovenija.

Čeprav je v svojem prvem ministrskem mandatu tudi sam postavljal ograjo, se mu danes zdi nepotrebna, zato bo nadaljeval z njenim odstranjevanjem. Notranja meja EU namreč ni tista, ki bi jo bilo treba dodatno varovati, je odgovoril na vprašanje poslanke Levice Nataše Sukič.

Ob tem bi trg dela sprostil za tujce, ki bi imeli priložnost zapolniti mesta deficitarnih poklicev. Glede tega se bo posvetoval z ministrstvom za javno upravo, pri čemer želi pospešiti administrativne postopke in v državo sprejeti varnostno preverjene ljudi.

Glede nevzdržnih razmer v azilnih domovih verjame, da so ti polni. Zato razmišlja, da bi se vsaj namestitvena in procesna pristojnost urada vlade za oskrbo in integracijo migrantov vrnila pod ministrstvo za notranje zadeve, ostali deli pa bi šli pod pristojnost drugih ministrstev.

Boštjan Poklukar
Boštjan Poklukar FOTO: Bobo

Sukičevo je tudi zanimalo, ali še vedno ocenjuje, da Sindikat policistov Slovenije deluje kot parapolicija. Odgovoril je, da je bila ta njegova izjava podana v določenem kontekstu preseganja sindikalnega delovanja in se mu zdaj takšne besede ne zdijo več potrebne. Če bo imenovana za ministra, se bo zavzel za karierni sistem v policiji, ki pa lahko nastane samo s sodelovanjem obeh policijskih sindikatov, dodatno pa ga bo omogočala še napovedana reforma plačnega sistema.

Poslanka NSi Vida Čadonič Špelič ga je vprašala, ali bo znal "reči ne željam oseb, ki jim je hvaležen za priložnost biti notranji minister". Odgovoril je, da glede tega ni skrbi, saj zakonodaja točno določa razmerje med ministrom in generalnim direktorjem policije in da je ta v svojih kadrovskih odločitvah avtonomen. Pri tem je zagotovil, da policijo vodi generalni direktor, minister pa daje redne in izredne usmeritve v skladu z zakonskimi pristojnostmi.

Na vprašanja, kakšen je njegov odnos z v. d. generalnega direktorja policije Boštjanom Lindavom, je dejal, da je "on trenutno v. d. generalnega direktorja in to je njegova funkcija". V sklopu še večje profesionalizacije slovenske policije pa si bo prizadeval vzpostaviti karierni sistem napredovanja zaposlenih v policiji, k čemur sta ga že pozvala tudi oba policijska sindikata. Po njegovih besedah je treba tudi prevetriti programe izobraževanja in usposabljanja, pri čemer je treba večji poudarek dati osnovam kodeksa policijske etike.

Kdo bo v njegovi ekipi, bo javnost, kot pravi, izvedela pravočasno. "Bo pa to povsem kompetentna ekipa, sposobna teh izzivov in prioritet, ki sem jih danes tudi predstavil na odboru," je dejal. O tem, ali bodo na položajih ostali sedanji državni sekretarji, pa se še niso pogovarjali, pravi.

Boštjan Lindav
Boštjan Lindav FOTO: Luka Kotnik

Prav tako ni razkril, ali bo na položaju generalnega direktorja policije ostal sedanji v. d. generalnega direktorja Lindav.

Si bodo pa prizadevali za spremembo zakona o policiji, s katero bi šef policije lahko postal tudi nekdo, ki ni karierni policist. Gre za "idejo širjenja nabora kandidatov za generalnega direktorja policije", pojasnjuje Poklukar in dodaja, da smo tak zakon že imeli. Kandidate bi tako ocenila strokovna komisija, Poklukar pa verjame, da to vodi v večjo profesionalizacijo policije.

Enako bi storili z Nacionalnim preiskovalnim uradom (NPU), s čimer po njegovih besedah želijo NPU narediti še bolj samostojen in avtonomen. "To je tudi nek nov moment znotraj slovenske policije, da dobijo tudi strokovnjaki s področja tožilstva, preiskovalnih sodnikov in pa varnostnih strokovnjakov, obveščevalnih struktur možnost, da vsaj kandidirajo," je dejal.

Na očitke, da se bo z njegovim imenovanjem večal vpliv državnega sekretarja na ministrstvu za obrambo Damirja Črnčeca v vladi, pa je dejal, da sta sicer na ministrstvu za obrambo sodelavca, a "kot notranji minister lahko delaš samo zakonito in strokovno in v skladu s političnimi usmeritvami". "In vemo, kdo je v vsaki vladi šef, to je predsednik vlade, nihče drug," je dodal.

V obeh policijskih sindikatih od kandidata, ki je ministrstvo vodil že v času vlade Marjana Šarca, pričakujejo vzpostavitev kariernega sistema v Policiji in pravičnejšega vrednotenja zaposlenih v njej.

V poslanski skupini največje vladne stranke Gibanje Svoboda, ki šteje 41 poslancev, zatrjujejo, da so glede predloga kandidature enotni. V vrstah koalicijskih partnerjev SD in Levice, kjer so se pojavljali namigi, da nad predlaganim kandidatom naj ne bi bili povsem navdušeni, so z uradnimi odzivi za zdaj skopi, pričakujejo pa delovanje novega ministra v skladu z zakonodajo in zavezami koalicijske pogodbe.

Pred zaslišanjem sta na novinarski konferenci spregovorila vodja poslanske skupine Svoboda Tereza Novak in poslanec Lenart Žavbi. Novakova je spomnila, da Poklukar ni novo ime v politiki, saj je v vladi Šarca že vodil notranje ministrstvo. Po njenih besedah so pričakovanja poslancev velika, pričakujejo pa, da bo kandidat dosledno in v najkrajšem možnem času izpolnjeval vse koalicijske in programske zaveze. Ob tem upajo na dobro sodelovanje z nevladnimi organizacijami. 

Pričakujejo tudi hitrejše odstranjevanje ograje na meji, ničelno toleranco do korupcije in depolitizacijo policije. "Policija naj bo zaveznica ljudi in ne politike," je dejala Novakova. 

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (392)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rovte
14. 02. 2023 12.52
-1
Kakšen odbor DZ, takšen poklukar, nikakav!!
Mnogo
13. 02. 2023 21.25
+1
Frenk7, olimp, prasek, kaj je to pokvarjenost?
pekoči paradižnik
13. 02. 2023 21.08
-1
Odkar predsednika vlade ne varuje policija ni v javnost prišla nobena podrobnost v zvezi z njegovim zasebnim življenjem in njegovimi otroki, na nori24 ne objavljajo nobenih slik, še tista iz vatikanskega koncerta s Tino so objavili tuji mediji. Torej,.... Golob je imel prav, njegovi trenutni varnostniki so izvzeti iz informacijskega sistema policije... in mah-nič več ne dobiva podatkov. Odlična poteza predsednika vlade.
Rudolf Maister
13. 02. 2023 20.46
+0
Brake in prašek , stopita iz omare, vsi že vemo da živita skupaj ,ne delajta norca iz sebe. V današnjih časih ni sramota če sta homoseksualca.
Sqirting
13. 02. 2023 20.28
+1
Hojsa nazaj,cufort.
dule07
13. 02. 2023 20.22
+2
Pa če je lahko nekdo, ki se ni čutil sposobnega za ministra, ker je odstopil in vodil to ministrstvo odstopljen, potem bo ga Poklukar sigurno drugič znal bolje, kot prvič.
prašek
13. 02. 2023 20.16
-5
Brake ...... En prijazen pozdrav !!!!!!!!!!!!!!
Brakedirt
13. 02. 2023 20.17
+1
lep pozdrav prasek, a bo kaksen kletar povedal o ucinkih njihovega papagajanja
Svinja 66
13. 02. 2023 20.19
+7
rovte
14. 02. 2023 12.54
Nehi že enkrat, tečen si in vedno eno in isto!!
Svinja 66
13. 02. 2023 20.14
+5
Zdaj bo Murči zopet gledal kdo bo šel k polnočnici..
Valkidžija
13. 02. 2023 20.12
+8
Zgodovina se ponavlja. Spet sta v vladi skupaj z "humoristom".
Rudolf Maister
13. 02. 2023 20.12
+6
Komunisti niso nikoli imeli dostojanstva. Tako kot sedaj ta čoro kritizira ukrepe v času pandemije,mimogrede policaji so pretepli kmeta ki je branil svojo zemljo, tako so levuhi tulili , da bo Janša vse prodal Orbanu. Perjad se je šla klanjat prav k Orbanu , včeraj pa so tuleži prodali NKBM , poglej poglej RAVNO ORBANU. Totalno nesposobni pa še neumni povrh vsega
za naše
13. 02. 2023 20.07
+6
Kot ,da smo kaj drugega pričakovali,sigurno je" strokovnjak ", če ga je vlada predlagala.🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Svinja 66
13. 02. 2023 20.04
+2
Pokljukar se mora že danes opravičiti Zoranu
prašek
13. 02. 2023 20.12
+1
Svinja 66
13. 02. 2023 20.13
+2
prašek
13. 02. 2023 20.14
+1
Tatjana !!!!!!!!!! Kdo je Pokljukar ?????????????😀
Svinja 66
13. 02. 2023 20.16
+2
tinitoni
13. 02. 2023 20.03
+8
Kaj ta zemlja vse prenaša
dron
13. 02. 2023 20.04
-4
Svinja 66
13. 02. 2023 20.02
+4
Odbor ocenil naj se pridruži Alenki Bratušek 👩‍🦰 sab,da rešuje Slovenijo
tinitoni
13. 02. 2023 20.04
+6
Svinja 66
13. 02. 2023 20.05
+2
patogen
13. 02. 2023 19.58
+3
Od zlobe in besa, ko je govoril o kršenju vladnih odredb leta 2020/2021 ter policijskih posegih za vzpostavitev javnega reda in miru, se mu je nabiralo belo na ustnicah. Ker teh odredb niso izdali levičarji. Bi bilo pa isto oziroma veliko huje, pa nihče tega ne bi potenciral, če bi bil takrat na oblasti Serpentinšek. "Milica je naša, je govoril Edvard Kardelj"
prašek
13. 02. 2023 20.01
-4
ČE , ČE .................. Nič ne veš, kaj bi bilo , ČE ..............
Svinja 66
13. 02. 2023 20.02
+5
patogen
13. 02. 2023 20.05
+3
Ko so na Tien en Amenu v pekingu svatli protestniki oproti levičarjem na oblasti, kij je povozil tank. Enako tudi na Kosovu leta 1981.
prašek
13. 02. 2023 20.11
-4
Tien en Amen ????????????????? 😀😀😀
Svinja 66
13. 02. 2023 19.58
+2
Pokljukar bo rešil Slovenijo in čuval slovensko nebo ⛅ ponoči..
dron
13. 02. 2023 20.02
-7
svečkarji, napišite si priimek z velikimi tiskanimi črkami na plonk listek, a bo šlo......
Mnogo
13. 02. 2023 20.07
+5
Olimp hm, brez besed, a drugo neves povedat, kot neki sveckarji, jaz nevem kaj je to, zato pa smo tam kjer smo , da taksni vodijo drzavo, kot si ti, le vzdevke vedo, o znanju pa 0000.
dron
13. 02. 2023 20.13
-7
Mnogo, da si veliki ritoliznik svojega idola, ki čaka v vrsti, da mu lahko spolira letališče, to pa razumeš in si zelo ponosen....
Valkidžija
13. 02. 2023 20.17
+7
Očitno je beseda svečkar dovoljena, rdečkar pa ne??
FlatyEric
13. 02. 2023 19.53
+9
Tak je kot bi se murka in krompir dol dala pa bi on nastal.
Oknaj 4
13. 02. 2023 19.48
+4
Ta ta novi je na zaslišanju med drugim omenil da rad prebira črno kroniko ,zanimivo da ni omenil da se bo zavzemal da je nebi bilo ali kako?
Jožajoža
13. 02. 2023 19.46
-8
jasno,ta ni služil titu in ni bil komunist,kot je janez janša in skoraj vsi v sds sekti.
Mnogo
13. 02. 2023 19.54
+7
patogen
13. 02. 2023 19.40
+8
Itak da je ustrezen, saj prisega na Tita in partijo....
zibertmi
13. 02. 2023 19.41
-5
prisegli so jj,bavčar ,zver,gorenak,brezigarjeva itd.poglej si slike kako so jokali maja leta 80
Jožajoža
13. 02. 2023 19.48
-5
kako naj pogleda,ko pa je omejen janšist.ve samo to,kar mu na nORI tv servirajo.pa še to janšistu gre težko v glavo.
zibertmi
13. 02. 2023 19.55
-3
V SDS je veliko tistih, ki so bili nekoč komunisti, zdaj pa so cerkveni gorečneži«
zibertmi
13. 02. 2023 19.58
-3
Vodilnim kadrom stranke SDS in njihovim apologetom se ni treba sramovati članstva v partiji, temveč dejstva, da se ga sramujejo
zibertmi
13. 02. 2023 19.59
-2
nekdo bi socializem branil s puško.zaradi teh besed je bil izključen iz partije,tudi pritožba ni bila slišana