Slovenija
Oglas

Kapitalski trgi v letu 2024: v 77 trgovalnih dneh do več kot 9 % donosa

Ljubljana, 25. 04. 2024 08.58 | Posodobljeno pred 9 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Leto 2024 je leto, ko bo 47 % svetovne populacije sodelovalo na volitvah. V prihodnjih mesecih se bodo zvrstile volitve v Indiji in v evropski parlament, na ameriški kapitalski trg pa imajo največji vpliv ameriške predsedniške volitve.

Skoraj stoletna statistika (od leta 1928 do 2023) ameriškega kapitalskega trga, ki predstavlja 60 % globalnega delniškega trga, kaže, da je volilno leto v ZDA, to je četrto leto predsedniškega mandata, lepo donosno. Zlasti kadar v predsedniški palači sedi demokrat. Ali bo tako tudi leto 2024?

77 je zmagovalna številka, ki jo imamo Slovenci zelo radi, ko se gibljemo po košarkarskem parketu. Na borznem parketu je v letu 2024 na dan 23. aprila za nami 77 trgovalnih dni, ki so vlagateljem na kapitalske trge prinesli lepe donose. Ameriški delniški indeks S&P je od začetka januarja do 22. aprila, merjeno v evrih, dosegel 9,61 – odstotni skupni donos. Bil bi še višji, če ne bi tehnološke delnice veličastnih sedem (The Magnificent Seven) v drugem tednu aprila padle za več kot 8 % padec, kar je vplivalo tudi na popravek indeksa S&P 500 za 5,6 %. Gre za tehnološka podjetja Tesla, Nvidia, Apple, Amazon, Meta Platforms, Microsoft in Alphabet. 

Ali si lahko na podlagi statistike predsedniškega cikla obetamo pozitivne donose tudi v letošnjem letu?

O tem se bomo pogovarjali z Alešem Lokarjem, letošnjim dobitnikom priznanja naj upravljavec premoženja v Sloveni, na finančnem webinarju Zmagovalna strategija za kapitalske trge v letu 2024.

GI W 2024 04 1200x628 no logo

Ameriški predsedniški cikel se zaključi s četrtim letom, ki je tudi volilno leto za naslednji mandat. Povprečna donosnost zadnjega četrtega leta predsedniškega mandata, izračunana iz podatkov od leta 1928 do 2023, je 5,5 %. Pri tem je povprečen donos v zadnjih 100 letih, kadar je predsednik demokrat, še višji. Dejstvo je, da so demokrati bolj nagnjeni k trošenju in na to se ekonomija in kapitalski trg odziva s pričakovanjem višjih prihodkov in višjih dobičkov, kar pozitivno vpliva na višino tržne vrednosti delnic. 

A vpliv na kapitalske trge imajo tudi drugi dejavniki. 

- Stopnja inflacije se ne znižuje po pričakovanjih in s tem povezano se pričakovana znižanja obrestnih mer odmikajo v prihodnost. 

- Geopolitične napetosti imajo kratkoročen vpliv na trge, v daljšem obdobju se njihov vpliv razvodeni.

- Umetna inteligenca, rast kupne moči trgov v razvoju, kot je Indija, biomedicina in drugi ekonomski trendi so tisti, ki vplivajo na pričakovanja vlagateljev in smer trgov v prihodnosti.

Za nami je 6 mesecev premočrtne rasti na globalnih kapitalskih trgih. Od januarja do srede aprila so bili vlagatelji v delniške naložbe nagrajeni z več kot 9 odstotnim donosom. Sredi aprila so se delnice tehnoloških velikanov zamajale in ponovno se je pozornost preusmerila v delnice surovin, energije, industrije in financ.

Za kapitalske trge je značilna kratkoročna volatilnost: Na tržno ceno delnic vplivajo pričakovanja vlagateljev v prihodnosti, ki so odvisna od različnih geopolitičnih, makro in mikro dogajanj. Vsi naložbeni razredi so izpostavljeni volatilnosti, zato sta za investitorje pomembni dve načeli: diverzifikacije oziroma razpršenosti naložb in načelo dolgoročnosti. Marsikdo bo presenečen, ko bo prebral, da je kljub kratkoročnim nihajem zgodovinski dolgoročni povprečni letni donos na kapitalskih trgih 6,5-odstoten po inflaciji.  

Donosi na globalnih delniških trgih vedno znova kažejo, da biti preveč konzervativen in se držati bančnih vlog ni najbolj optimalna izbira za finančno premoženje posameznika. A kljub temu imamo Slovenci 26,38 milijarde evrov svojih prihrankov na računih pri bankah in samo 5,3 milijarde evrov v vzajemnih skladih. 

Katera strategija je zmagovalna strategija za upravljanje osebnih financ na kapitalskih trgih v letu 2024?

Aleš Lokar

Aleš Lokar je vodja upraviteljskega tima za podsklade Generali Krovnega sklada: Generali Galileo, Generali Globalni in Generali Rastko, v skupni vrednosti 225 milijonov evrov sredstev. Aprila 2024 je bil na 14. podelitvi nagrad za Naj upravljavca premoženja v Sloveniji, ki ga izvaja Revija in portal Moje finance, vodilni medij za upravljanje osebnih financ, prepoznan kot najboljši upravljavec premoženja v Sloveniji. Aleš Lokar je nagrado za naj upravljavca premoženja prejel že leta 2017.

Indeks S&P 500 (Indeks Standard & Poor's 500) je s tržno kapitalizacijo tehtan borzni indeks 500 vodilnih javnih delniških družb v ZDA.  Vključuje predstavnike različnih sektorjev in je zasnovan tako, da ponazarja uspešnost celotnega ameriškega delniškega trga. Mnogi vlagatelji menijo, da je to najboljši pokazatelj ameriškega borznega trga. 

-> PRIJAVITE SE NA WEBINAR <-

 

Če niste prepričani, kaj bi morali storiti, vam lahko pogovor s finančnim svetovalcem pomaga ugotoviti najboljši pristop.

 

-> PRIJAVITE SE NA FINANČNI POSVET <-

***
To je tržno sporočilo. Pred sprejetjem naložbene odločitve preberite dokumente s ključnimi informacijami za vlagatelje in prospekt. Generali Investments d.o.o., Ljubljana.

 

Naročnik oglasne vsebine je Generali Investments.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja