Slovenija

DZ sprejel 86-milijonski paket pomoči gospodarstvu

Ljubljana, 06. 10. 2022 11.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA, N.L., U.B.
Komentarji
95

Poslanci so s 75 glasovi za in enim proti, sprejeli novelo zakona o pomoči gospodarstvu zaradi visokih povišanj cen električne energije in zemeljskega plina. Z novelo se širi krog upravičencev do pomoči ter višata znesek pomoči in delež upravičenih stroškov, ki jih bodo podjetja dobila povrnjena.

Matjaž Han
Matjaž Han FOTO: Vlada RS

Poleg povišanja sredstev za izvajanje zakona s 40 na 86 milijonov evrov, predlog določa tudi višjo stopnjo kritja upravičenih stroškov in razširjen krog upravičencev. Predvideno je, da bo pokrit  50-odstotni delež upravičenih stroškov, ne le 30-odstotni. 

Izvajalec pomoči bo javna agencija Spirit Slovenija. Ta bo izdala aplikacijo na katero se bodo lahko gospodarstveniki prijavili med 1. in 15. novembrom. "Izrecno bi rad povedal, da gre za sredstva v letošnjem letu, za naslednje leto pa vlada pripravlja druge ukrepe, ki so vezani tudi na EU," je po razpravi v DZ v izjavi za medije pojasnil Han.

Od 86 milijonov se bo približno 80 milijonov namenilo le za sofinanciranje cen elektrike in zemeljskega plina, preostanek sredstev pa za ugodna likvidnostna posojila. Slovenski podjetniški sklad bo ugodna posojila v vrednosti 32 milijonov evrov razpisal jutri. Za posojila v višini največ 100.000 evrov bodo lahko zaprosila mikro, mala in srednje velika podjetja v likvidnostnih težavah zaradi posledic epidemije covid-19 ali kriznih razmer na področju oskrbe z energijo.

"Z novelo zakona želimo zagotoviti dovolj visoko pomoč gospodarstvu predvsem za tiste upravičence, ki bodo podali vlogo za enostavno pomoč, torej do 500.000 evrov. Tem po novem omogočamo tudi višjo stopnjo pomoči oz. povračilo do polovice upravičenih stroškov," je pojasnil minister Matjaž Han. Za podjetja, ki bodo zaprosila za posebno pomoč ali pomoč za energetsko intenzivna podjetja, se ne spreminja nič. "Ta podjetja bodo lahko zaprosila za do dva milijona evrov, pri čemer bo za posebno pomoč ostala omejitev 30 odstotkov upravičenih stroškov, energetsko intenzivna podjetja pa lahko računajo do največ 70 odstotkov upravičenih stroškov," pravi minister.

Novela zakona tudi razširja krog upravičencev. Poleg gospodarskih družb in zadrug, bodo po novem upravičeni tudi subjekti iz primarnega kmetijstva in ribištva, zasebna društva in zavodi ter gospodarsko interesna združenja, zbornice in sindikati, ki opravljajo gospodarsko dejavnost.

Ocenjena sredstva za izvajanje zakona bi se s spremembami zvišala s 40 na 86 milijonov evrov.
Ocenjena sredstva za izvajanje zakona bi se s spremembami zvišala s 40 na 86 milijonov evrov. FOTO: AP

Predlaganemu dopolnilu, ki ga je vložila poslanska skupina NSi, poslanci niso namenili zadostne podpore. Pripravili so jo na podlagi predloga Gospodarske zbornice Slovenije, Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije, Trgovinske zbornice Slovenije, Združenja delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije in Združenja delodajalcev Slovenije.

Proti dopolnilu je glasovalo 48 poslancev, medtem ko mu je podporo izreklo 28 poslancev. En poslanec se je glasovanja vzdržal.

V poslanski skupini SD so prepričani, da so ukrepi za pomoč gospodarstvu več kot nujni, obravnavana novela pa nadgrajuje ukrepe, ki jih je DZ uzakonil prejšnji mesec, je pojasnila poslanka Bojana Muršič.

Predlagano novelo soglasno podpirajo tudi v poslanski skupini Levica. "Država mora narediti vse, kar je v njeni moči, da se naše gospodarstvo v tej krizi ne zlomi, da ne pride do zaprtja podjetij in armade delavcev, ki bodo v tem primeru ostali brez dela," je dejala poslanka Nataša Sukič.

Poslanec Tine Novak (Svoboda) je ob napovedi podpore predlagani noveli izpostavil, da vse državne pomoči, ne glede na to, kako so potrebne, dobrodošle in pametne, na dolgi rok problematike ne bodo mogle rešiti tako učinkovito, kot to velja za ukrepe, ki bodo težavo resnično rešili pri vzroku. Zato podpirajo prizadevanja vlade za konkretnejše ukrepanje na evropski ravni na trgih z električno energijo in plinom.

Poslanec Franc Rosec (SDS) se je strinjal, da gre za nadgradijo že sprejetega zakona. Kot je opozoril, v Sloveniji s plinom nismo samooskrbni, medtem ko smo z električno energijo samooskrbni med 80 do 85 odstotki. "In mislim, da se moramo vsi vprašati, kje je ta energija danes, zakaj ni v Sloveniji, kje je," je poudaril.

Podporo noveli so izrekli tudi v poslanski skupini NSi, saj, kot je pojasnil poslanec Jožef Horvat, v NSi podpirajo kakršno koli pomoč gospodinjstvom, posameznikom in gospodarstvu. Ob tem pa je opozoril na preveliko frekvenco noveliranja tega zakona, ki bo prispevala k slabi predvidljivosti poslovnega okolja.

Kakšne dodatne ukrepe lahko še pričakujemo?

Zakon o pomoči gospodarstvu predstavlja prvi sklop ukrepov Vlade RS za blažitev posledic visokih cen električne energije in zemeljskega plina za letošnje leto, vlada in EU razmere pozorno spremljata in bosta v primeru, da bo to potrebno, pripravili novega. V parlamentu si predvsem prizadevajo doseči ustrezno regulacijo trga z energenti, s katero bi zaustavili višanje in nihanje cen energentov ter zagotovili slovenskemu gospodarstvu primerljive konkurenčne pogoje, je tudi poudaril Han. 

Vlada je poleg zakona o pomoči gospodarstvu zaradi visokih cen električne energije in zemeljskega plina sprejela tudi več drugih ukrepov, ki tudi pripomorejo k zmanjšanju pritiskov krize na gospodarstvo, kot so reguliranje cen naftnih derivatov, znižanje DDV za energente, reguliranje cen električne energije in zemeljskega plina za male poslovne odjemalce, znižanje nekaterih prispevkov za proizvodnjo elektrike.

Predvidoma do začetka novembra bo krizna skupina pripravila še predlog ukrepov, s katerim bo država pomagala podjetjem preživeti morebitno zaostritev energetske krize v prihodnjih mesecih in letu.

Evropska komisija
Evropska komisija FOTO: Dreamstime

S tem namenom je danes državni sekretar Matevž Frangež opravil poglobljen sestanek s kabinetom evropskega komisarja za notranji trg Thierryjem Bretonom in  direktorjem Direktorata ta energetsko intenzivne industrije Joaquimom Nunes de Almeido. Frangež je ob tem opozoril na nekonkurenčnost slovenske industrije zaradi visokih cen energentov, kar ogroža tudi evropske industrijske verige. Pri tem se je ponovno zavzel za to, da mora regulacija cen zajeti tudi industrijo.

 Od Evropske komisije pa so danes dobili tudi informacije o podaljšanju začasnega kriznega okvira pomoči gospodarstvu v leto 2023, pri čemer so Bretonovemu kabinetu predstavili dodatne predloge za spremembe kriznega okvirja, da bi lahko učinkoviteje pomagali gospodarstvu v času energetske krize.

"Ker EU in vlada pripravljajo dodatne ukrepe, javnim ustanovam in gospodarskim subjektom, ki še nimajo sklenjenih pogodbe za naslednje leto, priporočamo, naj jih še ne sklepajo, saj bodo na evropski ravni predvidoma v prihodnjem mesecu sprejete spremembe pravil energetskega trga," je v luči novih ukrepov v izjavi poudaril Han.

Po vladnih navedbah se že kažejo prvi znaki učinkovanja sprejetih ukrepov za omilitev posledic draginje. Kot ocenjuje Umar, je vlada z ukrepi ublažila rast inflacije za 2,3-odstotne točke. Če ne bi bilo ukrepov vlade, bi bila inflacija septembra 12,3-odstotna, tako pa je bila pri 10 odstotkih. Kot pravijo na vladi, so k temu največ prispevali ukrepi na področju regulacije cen elektrike in plina, regulacije naftnih derivatov in znižanje DDV za nekatere energente.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (95)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

VoxP
08. 10. 2022 11.52
+1
DZ sprejel 86-milijonski paket pomoči gospodarstvu - SAMO v prvem valu epidemije v javnem sektorju pa okoli 137 milijonov evrov za dodatke!!!! Pa koga vi je***te
ne rabimo predsednika
09. 10. 2022 13.33
kr en 123
07. 10. 2022 12.41
+1
Komplet petrol je vreden 760 mio... je pa večinski lastnik pidjetja, ki potrebuje 200 mio dokapitalizacije... noro.. skoraj 25% vrednosti matičnega podjetja.. res smo dobri gospodarji...po moje bi morala vlada še kam nastaviti politični kader.. glede na to, kaj počne politika, nam še dobro gre...
kr_en_moz
07. 10. 2022 09.14
+0
Nekaj se pa le spodobi dati gospodarstvu, če so dali 60 miljonov za lenuhe, 25 miljonov za stanovanja za mlade in 45 miljonov za migrante. Upokojenci pa so dobili za celi paket bonbonov. Plešimo
Abrnk
06. 10. 2022 21.58
+1
Ivan se je vsaj pufal,da so dohtarji dobili 25-30 jurjev mesečno.
dirtmcgirt
06. 10. 2022 21.45
-3
stisnte zdej evropski zklad za jaj"a in dobte dnar. drgač pa lepa gesta gospodarstvu, delovna mesta se bodo ohranila, še več, obup delavcev se bo spreminil v optimizem. to rabimo. in rabimo razbremenjene delodajalce in podjetja. trenutno se širi strah po podjetjih po izgubi poslov, delovnih mest, zaprtjem podjetji zaradi 150% skoka energije. kar se je zgodilo je čista nosrost in za to naj buselj odgovarja, saj je bruselj zaukazal evropskim državam za sankcije proti rusiji, kar ta sploh ni nikakor pizadeta, ampak je bruselj prizadel svojo lastno žvino. slab pastir je to in pastirja bo treba zamenjat vključno s štalco.
Houdre
06. 10. 2022 21.33
-2
Kok Han butast gleda
Septična jama vseh jam
06. 10. 2022 21.23
+1
naslednja zadolžitev 2 milijardi. ... Mirko Strojan, tak precednik vlade lahko si tudi ti.
*Violate*
06. 10. 2022 20.43
+1
Zadnjactri leta denar kar pada z neba. Za vse je dovolj. Joj, kako se bo jokalo, ko bo potrebno vse te miljarde vracat - za 5 minut kratkorocnega ucinka, bodo posledice dolgorocno cutile se 3 generacije za nami. Ampak, denar pa se kar pada z neba.
Betuul
06. 10. 2022 20.40
-1
In kaj bomo dobili mi! Razmislek kako bomo poceni prišli čez mesec! Top paje je 86 miljon paket pomoči!In zram še citre z melodijo🪗frajtonarce
Potouceni kramoh
06. 10. 2022 20.19
+5
86 milijonov za vso gospodarstvo, za dokapitalizacijo Geoplina pa 200 milijonov evrov ali pa nisem prav slišu?
srečen
06. 10. 2022 20.13
-2
Podjetjem bodo dali denar, da nam dvignejo cene! Podjetje naj propade, če ni konkurenčno. Na cesti se že opazi razlika med denarjem in revščino! Še spodnje gate jim dajte zastonj! Adijo pamet!
Moncsa
06. 10. 2022 20.04
+1
"z električno energijo samooskrbni med 80 do 85 odstotki" Ja. In ko nam zmanjka umazanega ruskega premoga, bomo v šusi na 40%.
SlepiSlovenc
06. 10. 2022 19.16
-1
Potem lahko 1 miljon meni nakažejo 🥰
Stauffenberg
06. 10. 2022 19.08
+5
Brez konkretne energije ne bo nič. Ta sveže natiskani denar je samo slepilni manever za tiste, ki so že itak pol leta slepi. Za primer si poslušajte izjave naših politikov - Jernej Vrtovec in za njim še drugi- butalci. Cunami prihaja za Evropo, ZDA si pa mane roke. Bravo Bruselj.
Julijann
06. 10. 2022 19.08
+8
Koliko so pa nakazali v kuhinjo DZ? Tam so dobra kosila za 7€.
Mmmmmmmn
06. 10. 2022 19.03
+4
Zdaj bo naš gospodarski minister Matjaž Han rešil Slovenijo
El pi5tolero
06. 10. 2022 18.45
+6
Opisana borna peščica "ukrepov" deluje toliko kot nič. Inercija rasti GDP, ki je zasluga prejšnje vlade kompenzira vašo nedejavnost. Slovenci še kako znamo računat. Ne padamo več vsi na finte in pravljičarjenje a la Bratušek, Erjavec in Cerar, pomeni tistih od katerih najslabše kadre ste "podedovali"
wsharky
06. 10. 2022 18.39
+1
jaz bom zaplesali in se bom ogrel za razliko od onih na trstenjakovi, ki bodo se naprej za snegec pisali komentarje
Mmmmmmmn
06. 10. 2022 19.03
+1
Naj bi
06. 10. 2022 18.10
+10
Imamo svojo elektrarno!!!! Ljudi zbudite se!!!! Dovolj za celo Slovenijo +. Kaj ni jasno? Bo kdo o tem povprašal Holoba? Si upate novinarji?
Samo DESNO je pravo
06. 10. 2022 18.15
+6
A tega pa ne bo Holob dal..NAŠO ELEKTRIKO JE TREBA PRODATI..Da bo imel provizijo.
trollolll
06. 10. 2022 18.23
+0
in kaj? se bomo odcepili od europe zato, da ne bo treba vec sledit europskemu modelu za oblikovanje cene elektrike? dej pober se ti holob, k nimas 5 cistih v glavi
krneki_123
06. 10. 2022 18.07
+2
Gospodarstvu 86, Mukiju 500, svoboda, plešite!
wsharky
06. 10. 2022 18.40
-2