Slovenija

Koliko mladi vedo o spolnosti pri 16 letih, ko imajo prvi spolni odnos?

Ljubljana, 27. 03. 2023 15.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Nina Šašek
Komentarji
50

Mladi vse bolj zgodaj vstopajo v svet spolnosti. Rezultati ankete so pokazali, da se je večina vprašanih v spolne odnose podala pri 16 letih. Kako dobro so mladi sploh pripravljeni na prvi spolni odnos pri tej starosti? Prve informacije o kontracepciji naj bi mladi dobili pri ginekologu, ki naj bi ga obiskali pred prvim spolnim odnosom. A je dostop do strokovnjaka otežen, še posebej, ker je ginekologov na primarni ravni pri nas premalo.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Mladina in spolnost
    02:00
    Iz 24UR: Mladina in spolnost
  • Iz SVETA: Mladi in spolnost
    02:47
    Iz SVETA: Mladi in spolnost

 

Na današnji novinarski konferenci, ki je iskala predvsem odgovore na vprašanje, kako dobro so mladi pripravljeni na prvi spolni odnos, so bile sogovornice Mojca Grebenc, dr. med., spec. ginekologije in porodništva iz Zdravstvenega doma Ljubljana – Šiška, Ksenija Noč, dipl. med. sestra, mag. zdravstvene nege iz Zdravstvenega doma Jesenice oziroma tamkajšnjega Zdravstveno vzgojnega centra, Patricija Dolinar, mag. farm., Javni zavod Gorenjske lekarne, ter Pia Mohorič Tomažin, študentka 4. letnika Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani in sodelavka na Resorju za socialo in zdravstvo Študentske organizacije v Ljubljani.

Kot je opozorila Grebenčeva, za dekleta velja priporočilo, naj se pred prvim spolnim odnosom z ginekologom posvetujejo o izbiri kontracepcije. To bi bilo idealno, saj bi tako pridobile zanesljive in učinkovite informacije, se pa Grebenčeva zave, da je dostop do ginekologa v Sloveniji velik problem. Kot je glede aktualne situacije dejala, imamo danes v Sloveniji 154 ginekoloških programov, kljub temu pa brez izbranega ginekologa ostaja 200.000 žensk, starejših od 15 let. V mreži bi tako potrebovali še dodatnih 50 ginekoloških programov, če bi hoteli zagotoviti ginekologa za vse, če pa bi želeli razbremeniti ginekologe, ki so trenutno preobremenjeni, pa bi potrebovali še dodatnih 20 programov. Še dodatno pa bo stanje poslabšalo dejstvo, da se bo v bližnji prihodnosti upokojilo več kot 50 ginekologov, opozarja Grebenčeva in dodaja, da je zanimanje za primarni nivo ginekologije žal zelo majhno med specializanti ginekologije.

 Pred prvim spolnim odnosom je zelo pomemben posvet pri ginekologu, kjer se lahko dekleta pogovorijo o varni spolnosti in o preprečitvah neželenih nosečnosti in spolno prenosljivih boleznih.
Pred prvim spolnim odnosom je zelo pomemben posvet pri ginekologu, kjer se lahko dekleta pogovorijo o varni spolnosti in o preprečitvah neželenih nosečnosti in spolno prenosljivih boleznih. FOTO: Adobe Stock

Pomanjkanje ginekologov otežuje mladostnicam dostop do strokovnjaka

Po njenih besedah imajo težave z dostopom do ginekologa in s tem ustrezne informiranosti pred prvo spolno izkušnjo prav mlada dekleta, ki doma nimajo odprtega odnosa in podpore staršev, kar pomeni, da so sama prepuščena iskanju ginekologa, kar je zelo težko. Dejstvo je, da brez izbranega ginekologa težko prideš do recepta za kontracepcijo, opozarja Grebenčeva in dodaja, da le ginekolog ve, katera kontracepcija je primerna za pacientko.

Na anketno vprašanje o tem, kako pomemben se mladostnicam zdi pogovor z ginekologom pred vstopom v svet spolnosti, jih je skoraj 44 odstotkov odgovorilo, da se jim to ne zdi pomembno. 

Kar je spodbudno, so podatki o nezaželjenih nosečnostih in splavih med mladostnicami v Sloveniji. Številke so nizke, zaradi česar je naša država med najboljšimi na svetu. Del zaslug sogovornice pripisujejo dobri dostopnosti do kontracepcije, pa tudi samemu ozaveščanju in izobraževanju mladih. Z anketo med mladimi so ugotavljali, kje mladostniki iščejo informacije o spolnosti, rezultati pa so pokazali, da največ informacij najdejo na spletu, sledijo prijatelji, šele na tretjem mestu so ginekologi, tem pa sledijo socialna omrežja. Sogovornice so opozorile, da je na spletu tudi veliko napačnih in zavajajočih informacij, včasih pa so informacije podane tako, da jih mladostniki niti ne razumejo. 

Več splavov kmalu po porodu

Podatki za Slovenijo razkrivajo, da je največ splavov v starostni skupini od 25 do 35 let. Ne gre več za mladostnice, večinoma so to osebe, ki so dobro seznanjene s kontracepcijo. Kje je potem razlog za višje številke nezaželjenih nosečnosti? "Beležimo velik porast splavov prvo leto po porodu, zato je pomembno, da se takrat intenzivno pogovarja o kontracepciji," opozarja Grebenčeva in dodaja, da se kar veliko mladih mamic zanaša na zaščito zaradi dojenja, ampak to ni zanesljiva metoda. Tako se dogaja, da nekatere prehitro znova zanosijo, saj nimajo ustrezne zaščite. A kontracepcija ni samo stvar ženske, opozarjajo sogovornice, pač pa je stvar obeh, tudi moškega, zato je pomembno, da se skupaj dogovorita glede zanesljive zaščite, ki jima je na voljo.

Pogovor na štiri oči veliko bolj učinkovit od virtualnega

Pri izobraževanju o spolnosti imajo poleg domačega okolja in izobraževalnih ustanov pomembno vlogo tudi zdravstveno vzgojni centri. Pri preprečevanju nosečnosti in splavov med mladimi igrajo pomembno pozitivno vlogo tudi medicinske sestre, ki vstopajo v šolske prostore in tam o tem predavajo, je opozorila medicinska sestra Ksenija Noč. Učenci se že v petem razredu srečajo s pogovorom o možnosti cepljenja proti HPV, v šestem razredu pa spoznajo svoje telo. Predavanja o konkretni spolni vzgoji in spolno prenosljivih boleznih se začnejo v devetem razredu in nadaljujejo v srednjih šolah. Na vprašanje, ali se mladi v virtualnem svetu bolj odprejo, ker je pri neosebnem stiku mogoče manj zadržkov glede postavljanja vprašanj, odgovarja, da dobijo prek spleta sicer veliko vprašanj, da pa jim mladostniki vprašanja zastavljajo tudi na predavanjih. Izpostavlja pa, da je pogovor v živo veliko bolj učinkovit od pogovora prek spleta. Ginekologinja Grebenčeva ji pritrjuje in dodaja, da je zelo pomembno, da ima mladostnica lahko učinkovit individualni pogovor z ginekologom.

Skoraj 40 odstotkov mladih je v anketi odgovorilo, da o kontracepcijskih metodah niso dobro obveščeni.
Skoraj 40 odstotkov mladih je v anketi odgovorilo, da o kontracepcijskih metodah niso dobro obveščeni. FOTO: Adobe Stock

Diskretnost je šibka točka lekarn 

Nekaj več težav pri svetovanju glede kontracepcije mladim imajo v lekarnah, še posebej tam, kjer ne morejo zagotoviti stranki ustrezne diskretnosti. "Največja šibka točka lekarn je zagotovo diskretnost. Lekarna naj bi imela svoja okna zasebnosti, a je to težko zagotavljati. Po zakonu mora imeti svoj prostor, kamor se pacient lahko umakne in pogovori s farmacevtom, a je to včasih neizvedljivo," pojasnjuje magistra farmacije Patricija Dolinar.

Miti in resnice o kontracepciji

Najbolj pogosta zaščita med mladimi je kondom, dekleta pa se zaradi številnih mitov bojijo hormonske kontracepcije, zato je te mite pomembno razbiti, so še pojasnile strokovnjakinje. Tako v lekarne prihajajo dekleta, ki jih je strah kontracepcije, saj se bojijo, da bodo zaradi nje postale neplodne. Nekatere skrbi, da se bodo zredile, spet druge je strah pred morebitnimi trombozami, infarkti, tudi rakom. Ginekologinja Grebenčeva je glede teh strahov najprej pojasnila, da obstajata dve veliki skupini kontracepcije, in sicer nehormonska (med temi so naravne metode in barierne metode kot kondomi, diafragma) ter hormonska, ki jo predpisuje ginekolog na recept, potem ko opravi razgovor s pacientko in oceni, katera je zanjo najprimernejša.

Kot pojasnjuje Grebenčeva, hormonsko kontracepcijo delimo na kombinirano (vsebuje dva hormona, estrogen in progestagen), ki zavira ovulacijo, zgosti sluz na vhodu v maternico, s čimer onemogoči spermijem vstop v maternico. Ta kontracepcija je varna in zanesljiva, ni pa primerna za tiste ženske z resnimi zdravstvenimi stanji, pojasnjuje ginekologinja. Tem je na voljo progestagenska kontracepcija (le en hormon, progestagen), kjer ni tveganja za pojavljanje krvnih strdkov.

Skoraj 40 odstotkov mladih je v anketi odgovorilo, da o kontracepcijskih metodah niso dobro obveščeni. Veliko jih informacije išče na spletu, kjer je podatkov veliko, žal pa je med njimi težko prepoznati, kaj je resnično in kaj ni, prav tako mnogi ne razumejo vseh informacij. 

Tako ena kot druga skupina hormonske kontracepcije ima po mnenju ginekologinje svoje prednosti in slabosti, zato je toliko bolj pomembno, da se mladostniki seznanijo z vsemi informacijami, ki so jim na voljo, in tako lažje izberejo zanje najustreznejšo metodo. Poleg zaščite pred zanositvijo kombinirane kontracepcijske tabletke varujejo pred vnetji zgornjih rodil, ker zgoščena sluz preprečuje vstop okužbam, eno od prednosti izpostavlja Grebenčeva. Ena od prednosti progestagenske kontracepcije pa so šibkejše in manj boleče menstruacije. Vsekakor sogovornice opozarjajo, da je zelo pomembno, da se mladostnica posvetuje z ginekologom glede kontracepcije, še posebej tiste, ki so v rizičnih skupinah.

Kondom edini, ki ščiti pred spolno prenosljivimi boleznimi

Sogovornice so predstavile tudi ostale kontracepcijske metode. Še vedno velja, da pred spolno prenosljivimi boleznimi, ki jih ni malo v naši družbi, ščiti le kondom, zato seveda vse svetujejo uporabo kondoma med spolnimi odnosi, še posebej, ko se partnerja še ne poznata dobro in obstaja tveganje, da bi prišlo do okužbe.

Poleg kondoma, diafragme, kontracepcijskih tabletk so kot sredstvo pred nezaželjeno nosečnostjo na voljo še maternični vložek, medtem ko se kontracepcijske injekcije v Sloveniji skorajda ne uporabljajo. Za starejše sta na voljo še operativna posega, in sicer sterilizacija za ženske ter vazektomija za moške, pri čemer gre za praviloma nepovratni poseg.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (50)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nora_ovca
27. 03. 2023 20.10
-2
Več kot starši, pa še malo mlajši od 16
1918
27. 03. 2023 19.44
+0
o spolnosti vedo veliko, praksa tudi imajo, samo samoodgovornosti nimajo
Viejo cabron
27. 03. 2023 18.21
+3
Jaz sem v srednji šoli pol razreda osrečil in to brez kvalifikacije.
printerus
27. 03. 2023 18.17
+8
Mladi fantje danes bolj slabo sexajo...jim vec pomeni igranje igric, samozadovoljevanje preko neta, virtualni sex ipd...mlade punce pa po starejsih gledajo, ti pa itak znajo porihtati zadevo in tudi cuvati...tako, da ni neke panike...
Animal_Pump
27. 03. 2023 18.45
+0
To ti mislis, da gledajo. Ce imaš denar te bodonpogledale...sam ne zarad seksa. Pa tud one imajo rade virtual sex...pa samozadfovoljevanje na pornografijo. Tak, da je izenačeno.
Viejo cabron
27. 03. 2023 19.32
+0
printerus, imaš čisto prav. Ona 17 jaz 36, ona 22 jaz 41, ona 26 jaz 45,.....
Bolcn
27. 03. 2023 18.09
Sex for dummies tud obstaja?😅
Tone 12345
27. 03. 2023 18.05
+6
Pa kaj se ukvarjate s tem!sej majo vse na internetu!
Tone 12345
28. 03. 2023 17.44
+1
Porničev kokr hočeš!!ali veste da je 90% interneta vsebuje pornografijo!da ne govorim o temnem internetu ki obsega 90% vsega interneta na sploh!!
mikpiki191
27. 03. 2023 17.51
+4
pouceni toliko da pase
el capitano
27. 03. 2023 17.43
-1
Sicer so se tudi v naših krajih ,kakšnih 100 let nazaj punce poročale ,tudi že pri 14 letih..
Animal_Pump
27. 03. 2023 17.55
+8
Ja...precej primitivni so bili včasih ja...in so otroke v zakon spuščali...po možnosti kakemu staremu pprdcu.Dobro, da so se zadeve spremenile.
1918
27. 03. 2023 19.48
+1
to si ti kot nepoučen domišljaš, vzemi malo zgodovino v roke, v 19.stol in pred 1.vojno so se relativno pozno poročali, moški že okoli 30, ženske pa v glavnem okoli 25, razlog?, dolgoletna vojaška služba
wsharky
27. 03. 2023 17.41
-3
za prvi odnos si je potrebno izbrat starejšo urejeno damo, ta bo vsakega mladeniča naučila pravih tehnik
Bolcn
27. 03. 2023 18.01
+1
Po možnosti od ginekologa ženo, da še on da kak nasvet 😅
User2491474
27. 03. 2023 18.57
-1
Mizainstol
27. 03. 2023 17.40
+1
Ne hitet s oz. pri seksu.
el capitano
27. 03. 2023 17.39
+6
Dovolj vedo ,še posebej so nabrite vaske dekline..
User2491474
27. 03. 2023 18.57
-2
če nimajo kaj za počet. Gostilna, senik, cerkev.
sevenup
27. 03. 2023 17.33
+1
No jaz pa nisem mel nikoli, ker me to ne zanima. Je še kaj drugega bolj pomembnega od spolnosti. Eni pa sam s spodnjo glavo mislijo, pol se pa po glavi tepejo.
Bofur
27. 03. 2023 17.05
-1
Ni treba hitet, najprej ročno delo, potem pa po 18 letu, skupaj z vozniškim dovoljenjem ... nikamor se ne mudi.
XVXC
27. 03. 2023 17.04
+4
Obožujem ženske. Zakon so. 😍😘
jazpatipažidanamarela
27. 03. 2023 17.00
+13
Punce v osnovni in srednji šoli tako strašijo z nosečnostjo, da potem rabijo nekaj let, da si upajo imeti otroke. Aja, potem jih pa delodajalci strašijo z izgubo službe.
Delboy Trotter
27. 03. 2023 16.51
-1
J.D. Unwin, antropolog ki je delal na Oxford in Cambridge univerzitetah, je napisal knjigo 'Sex and Culture'. Skratka, prišel je do zaključka da, skoraj vse kulture ki so postale seksualno liberalne oziroma promiskuitetne, so propadle v treh generacijah. Tri generacije je pa okoli 75 let. Tukaj na zahodu se je seksualna revolucija začela v 60-ih letih, se pravi, smo tam nekje in znaki so povsod.
el capitano
27. 03. 2023 17.41
-3
No...če bi poznal malo zgodovino ,bi vedel ,da so se še sto let nazaj tudi v Sloveniji punce poročale ,tudi ko so imele nima 14 let..
el capitano
27. 03. 2023 17.42
-2
Diegol14
27. 03. 2023 16.51
+15
Jaz sem ga imel pri 17...še zdej me anus peče
bu?e24 1
27. 03. 2023 17.15
+2
RecMiG
27. 03. 2023 17.52
+1
misekmali
27. 03. 2023 16.44
+1
veliko premalo vem
Nace Štremljasti
27. 03. 2023 16.43
+2
a pri verouku nič ne učijo samo prakticirajo sam prašam
bu?e24 1
27. 03. 2023 16.26
+17
Fantje noben vas ne opozori na to da te lahko punca tudi uniči bolj kot trda droga tako da previdno z mladimi srčki