Slovenija

Lovci: odstrela volkov ni mogoče izvesti čez noč

Ljubljana, 09. 08. 2019 06.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Lovska zveza Slovenije zavrača očitke, da lovci ne izvajajo odstrela volka. Ob sedanjih strogih pogojih iz interventnega zakona, ki lov dovoljujejo le nekaj lovskim družinam, je nemogoče pričakovati, da bo odstrel izveden čez noč, so poudarili. Arso je izdal tri dovoljenja za odstrel volkov, lovci pa so uspeli odstreliti le enega.

Kot so v sporočilu za javnost poudarili v Lovski zvezi Slovenije, je lov na volka zelo zahteven. Zver se lahko premakne na območja tistih lovskih družin, ki nimajo dovoljenja za lov in ga v tem času ne morejo loviti, so dodali. Vsem rejcem drobnice priporočajo, da se povežejo s starešinami in gospodarji lovskih družin ter jih redno obveščajo o premikih volkov ter z informacijami pripomorejo k uspešnemu odstrelu v okviru interventnega zakona.

"Žal nam je, da je upravljanje z volkom v svoje roke prevzela ena politična stranka. Upamo, da bodo vsi vpleteni zmogli zadevo peljati tja, kamor sodi, torej da bo o upravljanju z zvermi ponovno odločala stroka. Treba pa bo doseči širši konsenz, kakšno število medvedov, volkov in šakalov je sprejemljivo za uspešno sobivanje z zvermi v Sloveniji," so zapisali.

Opozorili so, da so pred nekaj leti kmetijske organizacije zahtevale "drastičen poseg v populacijo jelenjadi" na nekaterih območjih v Sloveniji in to tudi dosegle. "Danes pa se vsi sprašujejo, zakaj zveri iščejo hrano na pašnikih. Tudi s takšnim načinom upravljanja slovenski lovci nismo in ne moremo biti zadovoljni," so poudarili.

Lovci od pristojnega ministrstva pričakujejo, da bo spremenilo politiko odstrela volka.
Lovci od pristojnega ministrstva pričakujejo, da bo spremenilo politiko odstrela volka. FOTO: Thinkstock

Od pristojnega ministrstva pričakujejo, da bo spremenilo politiko odstrela volka in jo organiziralo na način, kot se je izvajal do prekinitve, ki jo je povzročila odločitev upravnega sodišča. Rešitev vidijo v aktivnem dolgoročnem strokovnem upravljanju z velikimi zvermi. "Od političnih odločitev in intervencij raznih ministrov ne bodo imele koristi ne živali, ne narava in ne lovci," so še poudarili.

Medtem ko je agencija za okolje letos izdala tri dovoljenja za odstrel volkov, in sicer skupno za šest osebkov, so lovci doslej uspeli odstreliti enega. Trenutno je veljavno dovoljenje za odstrel enega volka na območju občin Bohinj, Železniki, Cerkno in Gorenja vas-Poljane, Arso pa obravnava še prošnjo za odstrel volka na območju občine Kobarid in občine Bovec.

Volkovi v 19 letih povzročili 2,7 milijona evrov škode

Volkovi so se v zadnjih letih, ko se njihov odstrel ni izvajal, prenamnožili, letos pa prihaja tudi do vse pogostejših napadov na rejne živali. Tako se krepijo pozivi k učinkovitejšemu upravljanju z volkovi, ponekod oz. tam, kjer jih doslej ni bilo, pa tudi zahteve po popolnem umiku volkov z njihovih območij.

Za varovanje drobnice se je tako v Sloveniji kot drugod po svetu kot najbolj učinkovit ukrep izkazalo zapiranje pašnih živali v visoke (nočne) elektromreže, tudi v kombinaciji s pastirskimi psi.

Volkovi so od leta 1999, ko se je v populacijo znova začelo posegati, po podatkih zavoda za gozdove največ škod povzročili leta 2010. Takrat je bilo namreč zabeleženih 576 škodnih primerov, ki so bili skupaj ocenjeni na 348.570 evrov.

Zavod za gozdove, ki je pooblaščen za ocenjevanje škode po zavarovanih živalskih vrstah, je od leta 1995 do leta 2002 zaznal naraščajoč trend nastajanja škodnih primerov po volku. V letu 2000 je bilo zabeleženih 110 škodnih primerov, v letu 2001 147, v letu 2002 pa 215. V letu 2003 je število škodnih primerov izrazito upadlo, na 53, nato se je razmeroma majhno število škodnih primerov nadaljevalo v letih 2004 in 2005.

Rekordno leto 2010

V letu 2006 je število škodnih primerov spet naraslo, na 178, naraščajoč trend pa se je obdržal vse do leta 2010, ko so zabeležili rekordno število škodnih primerov. Nato je število škodnih primerov do leta 2016, ko so jih zabeležili najmanj v zadnjih 10 letih, začelo upadati. Leta 2017 so škode znova narasle, število se je podvojilo, lani jih je bilo še nekoliko več.

Razlog za upad škod po letu 2010 zavod vidi predvsem v intenzivnem uvajanju preventivnih ukrepov za zaščito pašnih živali, sprva se je to uvedlo s projektom Slowolf. Pomen preventivnih zaščitnih ukrepov so prepoznale tudi pristojne državne institucije, zaradi česar je danes za rejce živali v obliki subvencij in sofinanciranj sistemsko urejena možnost preventivne zaščite premoženja.

Ne glede na intenzivne napore in razpoložljive mehanizme za zaščito pašnih živali pa je v zadnjih letih še vedno do 200 in več primerov škodnih dogodkov zaradi volka (na letni ravni). "Naraščanje pojavljanja tovrstnih škodnih primerov dobro sovpada z naraščanjem številčnosti in prostorskim širjenjem volkov pri nas," so ugotovili na zavodu. Ob tem še izpostavljajo, da prihaja tudi do plenjenja večjih pašnih živali, kot so govedo, konji in osli, ki jih je nemogoče učinkovito in racionalno preventivno varovati.

Pred letom 2009 so bile škode na velikih pašnih živalih zelo redke, nato so se začele povečevati. Problematika je še posebej izrazita v letošnjem letu, saj so do konca maja zabeležili 35 škodnih primerov, ko so volkovi pokončali ali poškodovali večje pašne živali, kar je več kot kadarkoli poprej v enakem obdobju.

Največ škode na Primorskem in Notranjskem

Večina škodnih primerov po ugotovitvah zavoda nastaja na območju osrednje in južne Slovenije. Leta 2010, ko je bilo zabeleženih največ škod doslej, so denimo na primorskem in notranjskem lovskem upravljalskem območju skupno zabeležili 411 škodnih primerov.

Letošnji pokol ovac pri Pivki
Letošnji pokol ovac pri Pivki FOTO: Florjan Peternelj

Prostorska razporeditev škod se od začetka njihovega popisovanja do danes ni bistveno spremenila, razen na razmeroma majhnem območju južno od Brkinov in manjšega števila škodnih primerov na območju gozdnih masivov Jelovice in Pokljuke v gorenjskem in triglavskem lovsko upravljalskem območju. To po pojasnilih zavoda nakazuje, da so se nekateri volkovi oz. tropi preusmerili na prehranjevanje z enostavno dostopnim virom hrane, ki ga je predstavljala številna drobnica na območju pojavljanja volkov.

"Kljub temu, da je uporaba preventivnih zaščitnih ukrepov do določene mere učinkovita z vidika preprečevanja škod in jo je potrebno še naprej sistemsko pospeševati, je odstrel volkov, ki je usmerjen na območja nastajanja škod, prav tako nujen ukrep za učinkovito zmanjševanje škod in za vzdrževanje/izboljševanje družbene sprejemljivosti za volka," so poudarili.

Druge možnosti odstranitve volkov iz okolja, kot so odlov in preselitev, sterilizacija v naravi, zapiranje v ujetništvo, po ocenah zavoda niso sprejemljive.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (85)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

papi1
09. 08. 2019 18.52
-1
Ne vem zakaj taka zgroženost ob pokolu ovac. Saj to je HALAL zakol, trg je v SLO baje zagotovljen. V Perutnini Ptuj imajo menda zaposlenega strokovnjaka za tak poboj živali, pa se nihče ne razburja. Dejte se mal zamislit!
mallonge
09. 08. 2019 16.03
-2
Jaz predlagam lovcem, da tudi on streljajo ovce. Stari, glupi in pijani kot so še teh ne bodo zadeli!
yaxscdvf
09. 08. 2019 16.45
+1
yaxscdvf
09. 08. 2019 16.45
+1
flojdi
09. 08. 2019 14.55
-2
. mene pa zanima katerega volka bodo ubili; pardon : odstranili. prvega , ki ga bodo zagledali ? bodo iskali vodjo tropa ? bodo šicnili mamo in mladičke, samo mamo , ali samo mladičke. Torej : kere točno je treba ubit; pardon : odstranit.
korintos23
09. 08. 2019 16.37
+1
Strelja se ko mladiči odrastejo, a nisi bil nikoli raubšic?
flojdi
09. 08. 2019 16.53
-2
ne. koga se ubije ? mamico ? odrasle mladiče ? ali obojeVse
korintos23
09. 08. 2019 17.35
+0
Korošc01
09. 08. 2019 13.28
+2
Opozorili so, da so pred nekaj leti kmetijske organizacije zahtevale "drastičen poseg v populacijo jelenjadi" na nekaterih območjih v Sloveniji in to tudi dosegle. Kaj se pa gremo, visoke subvencije, kritje škode, pomor živali, a nismo šli predaleč? A lahko v tej državi vse izsilimo?
medo90
09. 08. 2019 13.46
+1
Seveda to je trajalo leta. Bogi kmetje niso imeli trave, ker jim je jelenjad ponoči vse požrla. Plani odstrela so se višali, stalež je upadal. Če se vse skupaj sešteje je še čudeš, da je kaj živo. Odstrel, pogin, volki, izgube na cesti, raubšic,......
ni_mi_vse_eno
09. 08. 2019 13.21
+0
Ravno čez noč se dela lov. Čez dan veliko vam želim veliko uspeha, ampak boste ostali praznih rok. Lahko pa poiščete brlog in vržete vanj bombo, drugače vam čez dan ne bo uspelo nič.
JohannDoe
09. 08. 2019 12.10
-1
Na ugotovitev, da ni čudno, da pridejo zveri tja, kjer jim nastaviš hrano in jo "nepokretno" pustiš samo in, da ni čudno, da pridejo tja, kjer jih včeraj in pred desetletji ni bilo, ker pred desetletji ni bilo nastavljene hrane, danes pa nastavljena hrana je, me nekateri tlele samo debelo gledajo kot, da govorim kitajsko, vsi bi raje kar nekaj dramatizirali pa kričali, da je serpentinšek kriv za to. Ni lepšega kot, da ti je življenje in vsak dan fucbal tekma. Vse je tako enostavno, ni razmišljanja.
JohannDoe
09. 08. 2019 12.11
+0
JohannDoe
09. 08. 2019 12.05
+0
Dodal bi spet lahko, da je panika z volkovi, ki koljejo "izbrane prvovrstne jagenjčke" indikativno ravno zdaj pred kurban bajramom... pa ne bom zloben. Hecno pa je, da so nekateri ob tem vrteli vižo, da naši volkovi kakor najmanj ogrožajo slovensko kulturo in eksistenco... češ kaj pa je bolj slovenskega kot jagenjček, ki ga rediš in zakolješ za verski praznik.
tistntadruj
09. 08. 2019 11.46
+0
Vse se da, ce se hoce...
Banion
09. 08. 2019 11.45
+6
Objavite tista dovoljenja in pogoje potem bo vsem jasno kako si birokrati predstavljajo odstrel. Lovec mora pred strelom ugotoviti, spol, eventuelno brejost, starost in še kaj. Dokler vse to ugotovi je volk že na oni strani gozda. Odstrel pomeni potamaniti kar pride pred puško, kajti ko ugledaš volka imaš morda dve sekundi časa za strel potem ga je uzela magla. Enako je pri divjih svinjah ki so se prekomerno namnožile in delajo škodo na polju. Lovcu, če se mu ponesreči in ustreli napačno, grozi kazen nekaj sto EUR kazni. Da počiš divjega prašiča imaš na voljo eno sekundo in sedaj ugotavljaj ali je tisto kar imaš na dalnogledu žensko ali moško.
Frigo
09. 08. 2019 11.41
-1
Seveda ne oni pa lohko čez noč uničijo celo credo ovc buziki lovski
redrose5
09. 08. 2019 11.27
-2
Dosti je že en sam!!!
FrankEinstein
09. 08. 2019 11.18
+11
Volkovi niso neumni (tako kot večina ljudi): dovolj bi bila preža na kmetiji, in ko bi se prikazali, strel nekam proti njim - in nikoli več ne bi prišli.
Slava Rodu
09. 08. 2019 11.17
+4
Sto volkov po celi Sloveniji, folk se pa obnaša, kot da bi jih bilo miljon.
jowiki72
09. 08. 2019 11.32
-1
Norcev kot si ti jih je milijon. Pa se ljudje obnašajo kot da jih je samo 100.
Quatflow
09. 08. 2019 10.20
+22
Kaj je narobe z uvedbo mrhovisc? O tem pa ne bu in ne mu?? Kakorkoli prostor se bo se naprej krcil in na koncu se bomo se ljudje “poklali” za konzervo fizola..
RUGIEVIT
09. 08. 2019 10.37
+10
Abica
09. 08. 2019 11.33
+4
Saj to ve, sprašuje, kaj je narobe z njimi.
Banion
09. 08. 2019 11.50
+6
kužek
09. 08. 2019 10.07
+18
Uboge ovce in ubogi volkovi. Vsi nastradajo zaradi nesposobnih kmetov in ministrstva.
Abica
09. 08. 2019 11.34
+2
NeukrotljiviNoj
09. 08. 2019 09.52
+8
Vsem lovcem, ki bodo uperili cev proti krvoločnim volkom želim dober pogled. Naj zmaga boj na volka in kmečko pravico saj ni prostora za pašno klavnico..
Abica
09. 08. 2019 11.35
+4
Seveda, klavnica mora biti institucionalizirana ob robu mesta.
akize
09. 08. 2019 09.51
+1
Naslednji mesec obvezni odstrel lastovk, po tem pa kobilic. Vse vas moti.
dope6
09. 08. 2019 09.39
+1
Take stvari so na nasem planetu normalne dejmo na odstrel kr nam povzroca skodo bom raj jz ovco zaklal cez 1 mesec
JohannDoe
09. 08. 2019 11.36
-1
Ne čez en mesec, to nedeljo je že treba. Pa brž se zmeni za jagenjčka, ker jih bo zmanjkalo. Volkovi pa to.
rekapaka
09. 08. 2019 09.23
+2
Vmes bodo popokali kakih 1.000 srnjadi, par prašičev, obstrelili par nabiralcev gob. Zakaj bi komplicirali, bo lovec Mahnič popokal vse
RUGIEVIT
09. 08. 2019 10.40
-1
Poglej si prispevek o povoženem mačku,tam povedo da poberejo okrog 6000 kom.divjadi! To je za tebe ok kaj? Upam na normalen odg! Pomnoži 6000×4 cez eno leto brez odstrela!
resslovenka
09. 08. 2019 09.20
-2
Volkovi, medvedje, ladtovice.... NASLEDNJI? 🙄
resslovenka
09. 08. 2019 09.21
+0