Slovenija

Magyar in Cukjati zanikata, da sta kampanjo financirala z zakupom objav v medijih

Ljubljana, 09. 12. 2022 16.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Preiskovalna komisija DZ je glede sumov nezakonitega financiranja političnih strank zaslišala župana Lendave Janeza Magyarja in župana Vrhnike Daniela Cukjatija. Oba sta zanikala, da bi kampanjo pred volitvami v DZ financirala z zakupom objav v medijih, ki jih izdajajo Nova obzorja, katerih 30-odsotni lastnik je stranka SDS. Zaslišali so tudi direktorja Komunale Novo mesto Bojana Kekca in direktorja trženja Novih obzorij Domna Ranta. Oba sta zanikala obtožbe, da je šlo pri objavah v medijih, ki jih izdajajo Nova obzorja, za financiranje kampanje SDS pred državnozborskimi volitvami.

Preiskovalna komisija se je v prvem delu osredotočila na občine, ki jih vodijo župani SDS ali neodvisni župani, ki jih SDS podpira, in ki so Novim obzorjem med kampanjo pred volitvami v DZ plačevale zakup objav v njihovih medijih. Takšnih občin je bilo 40, skupna višina teh zakupov pa je znašala približno 82.000 evrov.

V zvezi s tem so danes zaslišali poslanca SDS Janeza Magyarja, ki je bil na letošnjih lokalnih volitvah ponovno izvoljen za župana Lendave. To funkcijo je opravljal tudi do izvolitve v DZ. Slika Magyarja, ki kuha bograč, je bila februarja letos objavljena v Demokraciji, občina Lendava pa je za objavo odštela dobrih 3000 evrov.

Magyar je pojasnil, da so septembra 2021 v Lendavi kuhali bograč za Guinnessovo knjigo rekordov, rekord so tudi osvojili, zato so ta dosežek objavili takrat, ko je postal uraden, na rezultate pa so "nestrpno čakali". "Seveda bomo vsej državi pokazali, da smo osvojili Guinnessov rekord," je dejal.

Guinnessov bograč v Lendavi
Guinnessov bograč v Lendavi FOTO: Mediaspeed.net

Magyar je dejal, da so Nova obzorja gospodarska družba, ki je na občino poslala ponudbo in na osnovi tega se je plačala tudi storitev. Da je objava v tedniku, ki je v lasti stranke, na listi katere je kandidiral za poslanca, stala 3000 evrov, ga ni čudilo. Tudi to ne, da so mediji z večjim dosegom, kot so Siol.net, 24ur, N1 in tudi STA, to novico objavili brezplačno. Na to je odgovoril, da imajo pač na občini glede tega, kje bodo zakupili medijski prostor, "svojo uredniško politiko", ki da jo ureja njegov oddelek za odnose z javnostjo, vedno pa se poskušajo dogovoriti za najboljši možni znesek. Za ceno pa se je, kot je pojasnil, pogajal z Domnom Rantom. Dodal je tudi, da je bilo skoraj 19.000 evrov namenjenih tistim, ki se profilirajo kot levi mediji. Kdo je lastnik podjetja, pa ga "niti ne briga".

Župan občine Vrhnika Daniel Cukjati, ki ga je na letošnjih lokalnih volitvah podprla tudi SDS, je dejal, da so na občini in v Zavodu Ivana Cankarja v Demokraciji zakupili prostor za oglaševanje prireditev in drugih znamenitosti občine. Na občini so za to namenili okrog 5000 evrov, v zavodu pa 6000.

Za oglaševanje so zakupili tudi prostor v Mladini, Dnevniku in na Svet24 ter na radiih, je pojasnil. Za oglaševanje v Mladini so sicer namenili le 900 evrov. Medijski zakup v Demokraciji mu je predlagal komercialist, ki je prej delal za Svet24, je pojasnil. Dejal je, da se je o tem pogovarjal z Rantom.

Janez Magyar
Janez Magyar FOTO: Občina Lendava

Pojasnil je, da gre večina financiranja medijskih objav preko Zavoda Ivana Cankarja. Tam je bil Cukjati sicer zaposlen, preden je postal župan. Večina medijskih objav pred njegovim mandatom na čelu občine je bila v "levih medijih", je dejal in pokazal tudi tortni diagram. Nad tem je bil zgrožen, saj je bil ta razrez po njegovem mnenju krivičen do desnih volivcev. "Kot župan sem odprt za vse, vse vabim na Vrhniko," je dejal.

Na kandidatni listi SDS za državnozborske volitve je bil njegov brat Domen Cukjati. Daniel Cukjati je na vprašanje, ali se mu zdi sporno, da so strankarske račune predvolilne kampanje skozi "organizirano usklajeno akcijo Demokracija Tour" plačale občine in zavodi, ne pa stranke in kandidati, odgovoril, da ni nič narobe, "če moj brat iz tega potegne, da je uspešen kandidat". Ljudje ga namreč poznajo tudi po tem, da je on uspešen župan in da je bil njun oče uspešen politik. "Dober glas o bratu pomaga pri volilni kampanji, seveda," je dejal.

Cukjati meni, da gre pri tej preiskovalni komisiji za lov na čarovnice, saj politično odgovornost ugotavljajo volivci in preiskovalna komisija.

Konvencija SDS
Konvencija SDS FOTO: Bobo

Direktor trženja Novih obzorij Domen Rant je na večino vprašanj odgovoril, da nanje ne more odgovoriti, ker ga za poslovno skrivnost, kot jo opredeljuje njegova pogodba o zaposlitvi in da mu tudi direktor podjetja Novih Obzorij Boris Tomašič tega ne dovoli. Predsednica preiskovalne komisije Mojca Šetinc Pašek  mu je večkrat pojasnila, da lahko sejo tudi zaprejo za javnost, a se za to možnost ni odločil.

Dejal je, da je dejanska cena, ki jo je za omenjene objave prejela Demokracija, 67.000 evrov, saj so morali plačati tudi DDV. To se mu zdi glede na doseg medija bistveno premalo. Iz letaka Demokracije je po navedbah članov komisije razvidno, da naklada 9000 izvodov, prodanih pa 8000. Rant je dejal, da ima Demokracija na spletu 240.000 bralcev, ko k temu prišteje še tiskano izdajo pa pridejo na številko 300.000 bralcev. Poudaril je tudi, da so mediji v lasti Martina Odlazka v istem obdobju prejela 1,9 milijonov evrov.

Od vseh omenjenih občin je po njegovih podatkih oglaševalo le 11 županov iz vrst SDS. Občine so v njihovih medijih svoje turistične in kulturne znamenitosti oglaševale celo leto, zato ne ve, zakaj to povezujejo z državnozborskimi volitvami. Trženje po njegovem mnenju nima nobene povezave s politiko. Pri pridobivanju oglasov pri njem ni posredoval nihče iz politike, je zatrjeval.

Na očitke, da so nekatere ponudbe na občine, konkretno na občino Brežice, prispele teden dni po tem, ko je bil plačan članek objavljen v Demokraciji, je odgovoril, da se primera ne spomni, nato pa le dodal, da je bila morda sodelavka na dopustu in da se napake dogajajo. Na očitek, da nekateri župani, ki niso bili iz vrst SDS, niso vedeli, da se bo objava morala plačati, pa je dejal, da nobena faktura ni bila zavrnjena.

Na Novih obzorjih je Rant zaposlen od 1. novembra 2021, čeprav se je pod ponudbe kot njihov direktor trženja podpisoval že prej. Pojasnil je, da je to delo opravljal pro bono. Večkrat je tudi zatrdil, da posluje v skladu z vsemi poslovnimi standardi in zakonito. Na očitek, da vsebina teh objav ni bila označena kot oglasna, pa je dejal, da je bilo to pojasnjeno v kolofonu. Meni, da je namen preiskovalne komisije prestrašiti njihove oglaševalce in naročnike, da ne bi več sodelovali z njimi, ker so opozicijska zasebna družba.

Kandidat SDS za župana Novega mesta Bojan Kekec (levo)
Kandidat SDS za župana Novega mesta Bojan Kekec (levo) FOTO: www.novomesto.sds.si

Zaslišan je bil tudi direktor komunale Novo mesto Bojan Kekec, ki je dolgoletni član stranke SDS in je kandidiral na letošnjih državnozborskih volitvah. Intervju z njim je bil v Demokraciji objavljen tri dni pred državnozborskimi volitvami, 21. aprila. Kekec je dejal, da je bil intervju takrat objavljen, ker je 22. aprila Dan Zemlje, vsebina intervjuja, za katerega se je dogovoril z Rantom, je okoljska problematika, politike pa da ni omenil niti z besedo.

Šlo je za poslovno odločitev, zatrjuje, saj so mu na Demokraciji ponudili 50 odstotni popust in je za intervju plačal 1100 evrov. Po podatkih Erarja je Komunala Novo mesto sicer Demokraciji nakazala 2400 evrov, je poudarila Šetinc Pašek. Da mora objavo plačati, se mu ni zdelo nenavadno, saj da na komunali plačujejo večino objav. Medijev pa ne obravnava glede na politično usmeritev medija, je dejal.

Člani komisije so izpostavili tudi fotografijo Kekca, objavljeno v plačanem intervjuju, ki je identična tisti na volilnih plakatih in jo je posnela fotografinja Demokracije. Kekec je dejal, da je to pač bila fotografija, ki jo je imel pri roki in jo je posredoval Demokraciji za objavo ob intervjuju.

Kekec je dejal, da je sicer zasedal različne funkcije v stranki SDS, med drugim je bil član izvršnega odbora in strokovnega sveta SDS, je pa tudi državni svetnik. A je večkrat poudaril, da nikoli ni živel od politike ali političnih funkcij, da je celo svojo kariero ustvaril v gospodarstvu.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jožajoža
09. 12. 2022 19.22
+2
sedaj zaslišujejo bojan ranta. ja,kdo še je ta čudak. skriva se za masko, torej ima slabo vest.ta še ne ve, da janšistične diktature ni več,zato še nosi masko.rant,sedaj je svoboda,izmišljena corona pa je sedaj to,kar je bila od vsega začetka:GRIPA
Jožajoža
09. 12. 2022 19.15
+2
tudi vrhnika janšistična občina.tudi to bo potrebno še osvobodit
JApajaDAja
09. 12. 2022 18.04
-1
oprostite, ampak to "zasliševanje" s strani sukić in šetinče me spominja na gestapo!
Jožajoža
09. 12. 2022 17.42
+2
gledam ponovitev zaslišanja madyaera,sdsovca in ponovno izvoljenega župana lendave.katastrofa,kakšen intelektualni domet ima.na ravni zlate ribice
pekoči paradižnik
09. 12. 2022 17.44
+4
brezveze13
09. 12. 2022 17.32
-1
tavbi pa v jok mami pod kiklo ker ni dobil vse občin ša malo pa bo vse izgubil čavšesko
pekoči paradižnik
09. 12. 2022 17.48
+1
Gibanje Svoboda, ustanovljeno marca letos, je dobilo enako število mestnih svetnikov, v mestnih občinah pa veliko več, kot stranka, ki že trideset let uničuje Slovenijo, njen predsednik pa se ves ta čas svaljka po politiki. Kdo je sedaj zmagovalec.
JApajaDAja
09. 12. 2022 18.06
+0
vsak, ki ima medijsko podporo v 90 % bi zmagal, pa četudi je to zeljna glava!